Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3743 / 3998
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

(Már javítottam, bocs a bonyodalomért)
(#) gyulank válasza szs hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Az a probléma, hogy amit én találtam, az meg ugyanez 10k; 10k; és egy 5-50k ellenállással, meg szerintem volt más értékekkel is, és nem tudom, melyik a jobb nekem, és miért. Illetve nem hiszem, hogy a kettő közül valamelyik a legjobb lenne. Ugyanott tartok tudásilag, mint a kérdésem előtt, most is csak hasraütésre kiválaszthatnám az egyiket.
(#) vargaf válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

A napelem cella meg mini atomerőmű! FGyA után szabadon.
Mini atomerőmű
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2022

De tudni fogod, ha kipróbálgatod -egyelőre csokiban, vagy ha van dugdosós nyákutánzatod, abban.
Aztán ha kikísérletezted, először is számolj be, mit tapasztaltál, én is szívesen elolvasom.
Meghát akkor már össze is forraszthatod a nyerő értékekkel.

Szerintem a te rajzod is csak a te hasraütésed alapján 4,7, és 47k. Én tudni akarom, nem hinni. És mérni nem tudom, és max. annyit állapíthatok meg, hogy mikor csillapít annyit, hogy nem torzít 100%-on se, de hangosabb attól nem lesz. Meg nem kísérletezgetni akarok évekig, hanem tudni, és kiszámolni, és olyat berakni egyből ami jó.
(#) Skori válasza gyulank hozzászólására (») Júl 24, 2022 / 1

Ha a méretezést akarod megérteni, akkor abból kell kiindulni, hogy van egy alsó és egy felső értékhatár. A két érték között jól fog működni, a tartományon kívül meg talán jó lesz, talán nem annyira. Az alsó határt a jelet adó fokozat terhelhetősége határozza meg, de mivel ez általában nem ismert, így csak saccolni lehet. Egy átlagos kimenő fokozat 1kΩ-al még terhelhető anélkül, hogy jelentősen torzítani kezdene, ezért ezt vehetjük alsó határnak. A felső határérték a meghajtott bemenet impedanciától függ, nem célszerű ha nagyobb mert akkor jelentősen csökken a jelszint, és esetleg a magashang átvitel is romolhat. Egy átlagos erősítő bemenő impedanciája általában 10kΩ feletti. Ezt továbbgondolva a két érték között nagyjából bármilyen értéket választhatunk. Az elektronikában néha saccolni is kell, nem mindent lehet pontosan kiszámolni. A saccoláshoz meg tapasztalat kell. A tapasztalathoz pedig kísérletezés.
A Te példádra vetítve: ha kipróbáltál volna párféle megoldást, akkor lenne tapasztalatod, hogy melyik mennyire használható a gyakorlatban.
(#) gg630504 válasza gyulank hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Experiment is the sole judge of scientific “truth”. A (természet)tudományos igazság kizárólagos kritériuma a kísérlet.
Feynman Richard
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Zsombor! Ez már fáj.

Hogyan tapadt meg az elmédben az a butaság, hogy a Ni-Cd akkut lithiumnak hívják?
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Egy passzív ellenállásos összegzőnek nincs torzítása. Akár 1V-os jeleket, akár 10V-os jeleket összegzel ellenállásokkal, az nem torzít.
Ami torzítani fog, az az összegző utáni aktív eszköz, ha túlvezérled.

És megint jössz a szokásos fasságaiddal. Csinálj már meg egyszer az életben valamit, és ne engem akarj rávenni, hogy helyetted kísérletezzek. Neked van rá szükséged, segítettünk, dolgozz meg érte.
Megcsináltad a tirisztoros szabályzót? Nem, csak összevesztél velem. Én megcsináltam. Végy vissza, mert megharagszom.
(Néha már én is elhiszem, hogy ez az egyetlen célod. Beetetsz, dolgozunk érted, de semmit meg nem vsinálsz)
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Megint nem velem vitatkozol, mert én semmivel sem utaltam arra, hogy nem a túlvezérléstől torzít. De tényleg, konkrétan azt írtam, ha csak simán összekötöm, akkor. Tehát véletlenül sem írtam, hogy az ellenállások miatt. Azt, hogy rossz ellenállásokkal torzíthat nem én írtam.

Nincs csokim, nincs akármilyen ellenállásom, nincs bolt se, meg semmi a környéken. De egy hete kérdeztem legalább, és most is csak hasraütésre csináltam meg. Megcsináltam. És?! Ettől még nem tudom amit kérdeztem. És nem tudom, hogy hogy jobb, mert max. annyit tudok megállapítani, hogy hangosabb, vagy halkabb, vagy túlvezérelt, és még azt se, mert nem vagyok gép, és nem emlékszem annyira rá. Ha tudnám milyen az ideális olyan lenne csinálva, és olyan lenne, amilyen, én megtettem volna amit lehet azért, hogy a lehető legjobb legyen... 3,3k, és 20k-val csináltam. Mintha nem vezérelne túl. De az én célom, hogy a lehető leghangosabb is legyen, és lehet, hogy ettől a sima összekötés is hangosabb, és nem torzít 50%-on, lehet, hogy ugyanolyan mint ez 100%-on. Nem tudom.

Nekem úgy szoktak lenni dolgaim, hogy elmegyek a boltba. Ha én egy tanyáról be tudok menni a városba, akkor feltételezem, hogy te is meg tudod tenni. A többi csak duma, mit bármikor előadsz.
Ha nincs lábad, ninvs biciklid -kérd meg a szomszédod. Csak ne úgy, mint ahogy velünk beszélsz, mert lópikulát fog emlegetni

Azért csinálhatnál egy felmérést, hogy hány ember állapítja meg, hogy pontosan melyikkel nem torzít semmi, és nem csökken a magas frekvencia, és ha nem látja az összefüggést, mennyi variációból kéne rájönnie a megfelelő kombinációra, még akkor is, ha össze tudná hasonlítani a különbségeket... És még mindig teljesen mindegy, mert ha rájön sem tudja meg, hogy miért az a kombináció jó, és máshoz nem lesz az jó.

Egyrészt:
OLVASNIVALÓ
Másrészt: mondtam már, hogy sem felmérést, sem kísérletet nem mással végeztetünk?
Egyébként pont én kísérleteztem már többek helyett. De most juszt sem teszem meg helyetted
(#) Karesz 50 válasza szs hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

R3 be van építve a fogadó erősítő bemeneti impedanciájába. Miért is kellene oda?
(#) Gafly válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Nem teljesen úgy van:
Idézet:
„Balanced input signal (differential): Signal Signal -, GND (ground).
Unbalanced inputs (single-ended): - end and GND (ground) short circuit, the signal input from the terminal.”

Jumperrel lehet állítani a bemenetet...
(#) gyulank válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Ott ahol be van másolva R14-ig vagy meddig az ellenállások értékei, van egy link, amin, ott van a 3 ellenállásos rajz, de van sokkal több ellenállásos is, és mind a be, és kimeneti impedancián, ami szintén jelölve van, túl. Azt meg ő is írta, hogy nem tudja, és senki se írta, hogy minek van, de utaltak rá, hogy csillagpontos kapcsolás, de hogy milyen ki, és milyen bemeneti impedanciához melyik eredőnek milyennek kéne lennie, arra nem céloztak.
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Hogy a számítógép alaplap adatlapjából honnan jön ki az 5 és 150 Ohm, arról fogalmam sincsen.
(#) Udvari Zsombor válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 24, 2022 1 /

Akkor hogyan tölthetőek a nikkel-cadmium akkuk?
Mert máskülönben van tizenpár felhasználhatatlan akkumulátorom.
(#) Karesz 50 válasza gyulank hozzászólására (») Júl 24, 2022 / 1

Nem értek hozzá.
(#) Gafly válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 24, 2022 / 3

Hé, ez az én szövegem.
(#) szs válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Oké, és értelek is. De a felhasználók tapasztalata azt eredményezte, hogy...
Körülbelül ezért is a kísérletezők pártján állok. Mert ott derül ki.
(Valójában meg fogom csinálni. De juszt sem árulom el gyulának. Csináljon már valamit)
(#) tufatofu válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

(#) gyulank válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2022 1 /

Be volt linkelve az alaplap adatlapja alapján a hangkártya adatlapja, csak rá kellett volna kattintani. Még oda is írtam, hogy a 66. oldalon, bár ha beírod, hogy impeda, csak ott találja.
Idézet:
„ALC883 66. oldalon van egy erősített 5 ohm, és nem erősített 150 ohm kimenet, nem tudom mi az erősített és a nem erősített.”
Ott van az is, hogy ALC883, amit a Giga oldalán a specifikációkból néztem ki, még be is linkeltem, meg ott van minden egy mondatban az idézett impedanciákkal...
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Szerintem árammal. De kezdek becsömörleni attól, hogy hétvégén mindig eszetlenkedésbe hajlunk.
Van VICCES-MÓKÁS, ott éljük ki a poenkodhatnét....
(#) Udvari Zsombor válasza tufatofu hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Köszönöm...
(#) szs válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Egyébként:azt tapasztalták felhasználók, hogy R3 nélkül erősen fölhurokgyanús dolgok jöttek elő. R3-al megszűnt ez. Most megint én kísérletezzem ki?
(#) Karesz 50 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2022 / 1

Lopok. Levédetted? Nem. Így jártál
(#) Karesz 50 válasza szs hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Bonyolult dolgok ezek...
Következő: »»   3743 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem