Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3744 / 3998
(#) nagym6 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Idézet:
„van tizenpár felhasználhatatlan akkumulátorom”
Ha nem voltak töltve régóta önkisülés miatt valószínűleg erőteljes kapacitás csökkenésük van. Kisült állapotban tárolva tönkremennek.
(#) Gafly válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 24, 2022 / 2

Használjuk felváltva.
Gyulánkot átengedem Neked, mint próbaüzem.
(#) szs válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Bezony
De te tudod jobban -nem az életszerűséggel érdemes vitába szállni, és a kísérletezés mindig többet ér, mint a tévhitek fenntartások nélküli terjesztése
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2022
(#) Karesz 50 válasza szs hozzászólására (») Júl 24, 2022 / 3

Csak megmutatom, mert én is csak a szememnek hiszek (de még annak sem mindig).
Így szoktam monósítani a műhelyben. Oszt szól. És nem torzít. És nincs földhurok.
A csipeszes vezeték túlvége az L és R outputba van dugva.
(#) tufatofu válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Szivesen
(#) Jonni válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Van hozzá sokféle töltö pl ez . Egyesével tölthető vagy ahány üres hely van a töltöbe
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2022

Ó
Ez nekem most látványként feldolgozhatatlan. De biztos is vagyok benne, hogy nem feltétel nélküli csodálatra vársz.
(#) Gafly válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 24, 2022 / 1

Na ezt magyarázzad el Gyulánk mesternek, minden részletére kiterjedve.

Valójában tényleg előkészületben van egy "boombox"-szerű dolog, -ahol pont a sztereó hangzás mellőzhető, hiszen minden egy oszlopon lesz. Ezért is figyelek minden olyan hozzászólást, ami előrevisz
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Ez például egy univerzális töltő, nagyon sok fajta akkut tud tölteni, többek között NiCd akkukat is.
(#) Karesz 50 válasza szs hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

Ebből most az derül ki, hogy nem vagy éppen naprakész a "munkásságomat" illetően. De ez nem baj. Tudok ilyet is
(#) Karesz 50 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 25, 2022 / 2

Jó.
Kedves Gyula! Fogod a két csatorna kimenetét és összekötöd őket egymással és majd meglátod mi fog történni
Így gondoltad Kedves Gafly?
(#) Udvari Zsombor válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

Köszönöm, a jövőre nézve megjegyzem.
(#) antiktelefon válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

A liitokala lii-500 vagy 400 vagy 600 ugyanezt tudja, csak 4 cellás és olcsóbb, meg tud powerbankként is üzemelni 18650-ről és évek óta jól megy nálam.
Illetve tud kapacitást tesztelni is, ami nagy plusz.
(#) antiktelefon válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

Ma megint belefutottam, teljesen más időzítő, ugyanaz a kondi baj. Érdekes, mert ez 48V-os relés, nem 24V és ez is csak 0.33uF.
Új kondival is csak 40V terhelve, de 30V-ig meghúz biztosan a relé, így jó lesz.
EEVblog csinált róla még egy jó videót egy hete:
Bővebben: Link
Szóval valóban csökken idővel.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2022
(#) Suba53 válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

Köszi. Tényleg szuper.
(#) skullsplinter hozzászólása Júl 26, 2022 /

Sziasztok,
Vettünk a párommal egy padlóventilátort, amivel a nappaliban lévő klíma által lehűtött levegőt fújatjuk át a hálószobába. A ventilátor jól működik, de már az 1. fokozaton is egészen hangos. Mit gondoltok, van arra lehetőség, hogy esetleg potméteres vezérléssel csökkenteni lehet a fordulatot, hogy halkabb legyen? Vagy bármi más mód létezhet?
(#) Epu2 válasza skullsplinter hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

Hasonló problémával már találkoztam. Egy fázishasításos teljesítményszabályzó megoldotta. (Szovjet fényerőszabályzó)
(#) skullsplinter válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

Tudnál egy ilyet linkelni nekem? Évek óta nem jártam a Hobbielektronikán, csak a probléma miatt loggoltam be újra, a bekötést egy szakember ismerősre bíznám
(#) david10 hozzászólása Júl 26, 2022 /

Sziasztok,
Az alábbi 220v-->12v tápegységnek a kapcsolási rajzán milyen szerepe van a megjelölt ellenállásoknak?
A 4A-esnek kiadott tápegységet 1 éven át folyamatosan 1A-el terhelve az ellenállások annyira melegedtek hogy a táp műanyag házán a címke megbarnult.
Nem feltételezem a tervezett elavulást, de ezek az ellenállások pont a (felpúposodott) bemeneti pufferkondenzátor (33µF/450V) alá vannak betéve. Van lehetőség a kiiktatásukra?
A választ előre is köszönöm.

tap.PNG

(#) pipi válasza david10 hozzászólására (») Júl 26, 2022 / 1

Nem veheted ki, áramfigyelő ellenállások, viszont cserélheted ugyanolyan ellenállású, de nagyobb teljesítményűre. Azok a ráírt, vagy a mért értékek? Ilyen kis ellenállásoknál a multi sokat csalhat!
(#) Suba53 válasza david10 hozzászólására (») Júl 26, 2022 / 1

Azok az ellenállások a FET áramfigyelő, illetve túláram figyelő ellenállásai.
Ha van hely, akkor betehetsz nagyobb teljesítményű darabokat helyettük.
Kiiktatni nem igazán célszerű.
(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

1.8 Ohm, nem annyira járatos érték.
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

Az E24 szabványsor tagja. De az eredő 0,6R vagyis 2db 1,2R-ből is össze rakható.
A lényeg, hogy a csere darabok össz teljesítménye nagyobb legyen, mint a régieké, hogy kevésbé fűtsön.
Persze, csak akkor járható, ha van elég hely.
(#) proli007 válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 26, 2022 / 4

Hello! "hogy kevésbé fűtsön" Fűteni ugyan úgy fog, maximum a hőelosztás miatt kevésbé lesz meleg a felülete ha az nagyobb. (Csak hogy ne tévesszük meg a dolgozókat..)
(#) Suba53 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

Az eldisszipált villamos teljesítmény nyilván ugyanakkor lesz, de a hőmérséklet nem. Egy kis tömegű ellenállás ezt a teljesítményt mondjuk 60fok hőmérséklet különbség esetén tudja eldisszipálni. 20fok környezeti hőmérséklet esetén az ellenállás 80fokos lesz.
Egy sokkal nagyobb tömegű ellenállás ugyanezt a teljesítményt mondjuk 20fok hőmérséklet különbséggel tudja eldisszipáln. Vagyis ugyanúgy 20fok környezet esetén az ellenállás már csak 40fokos lesz.

Vagyis kevésbé fűt.

( Az ellenállások terhelhetősége összefügg a méretükkel, tömegükkel. Ezért kell a csere daraboknak nagyobb teljesítményűnek, vagyis nagyobb méretűnek, tömegűnek lenni. )
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2022
(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 26, 2022 / 1

Szerintem nem annyira a tömege számít, hanem inkább a felülete.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

De 2db
1,2Ω/5w
Párhuzamosan kötve ugyanazt az áramot eredményezheti, mint a 3db 1,8Ω párhuzamos kötésben.
(Ha most itt gyorsan jól számoltam)

Vagy elképzelhető, hogy okvetlen kell oda 3db?
(#) szs válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

Valójában ugyanannyira fűt -ugyanannyi hőt ad át. (Fűtésnek pedig ezt nevezzük)
Inkább csak kevésbé meleg ő maga.

De most csak szőrszálhasogatok, valójában a lényeget mondtad el, még szó szerint is
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

Ez igaz. Maga a hőleadó felület fontos. De az ellenállásoknál úgy általában a nagyobb teljesítményűeknek mind a tömege, mind a felülete nagyobb, mint a kisebb teljesítményűeknek.
Következő: »»   3744 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem