Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A távvezérlőben egy széttaposott pók van, vagy IC felismerhető típusszámmal?
Minden mechanikus érintkezőnek van "pergése", akkor is ha ellenállást "nyomkodsz" kontaktusokhoz. A szkóp fotón egy Reed-relé érintkezőjének a pergése látható. Ezek a tranziensek esetleg tönkretehetik a vezérlő IC bemeneti tranzisztorát.
A legegyszerűbb "pergésmentesítő áramkör" az aluláteresztő szűrő. Mondjuk a kapcsolóval soros 220R és a testpontra (az IC bemenetével párhuzamosan) 47-100 nF kondi. Ha nyomógombbal szeretnéd kiváltani a grafitos érintkezőt, ezt próbáld ki szerintem - de saját felelősségedre - nem örülnék ha ez a távirányítód is tönkremenne. A grafit rétegnek 100-500R az ellenállása. Én is küzdöttem hasonló problémákkal, akkor méregettem meg különböző gombokat. A grafitos gombnak nincs pergése csak lágy ellenállás változása.
Hello! "Ezek a tranziensek esetleg tönkretehetik a vezérlő IC bemeneti tranzisztorát."
Na, nemá! Aztán ezt hogy tudná elkövetni? Kb. sehogy..
Az IC felirata olvasható. A fotókon a nem-működő panelt látod. A teszteket labortápról végeztem, 3V-ról, és 10 mA-es áramkorláttal.
A mostani jelenség annyi, hogy a kijelző nem mutat semmit, és a labortáp szerint nem vesz fel áramot (1 mA a minimum amit már jelezne a mérőegység). Az LCD kijelző szélein gumicsíkos érintkező van, tehát az sem zárható ki, hogy a tokjába való beszerelés tudná a kellő erővel odaszorítani a panelhez. A kijelzőt a fotózott panelről levettem, mert így több információt ígérnek a fotók.
Egy távirányítóhoz minek áramkorlát?
Impulzus üzemben működik, akár nagyobb áramfelvétel is szükséges lehet. Inkább fabrikálj egy normális IR vevőt, és hasonlíts össze az adott és vett jelet, feltéve ha van kétsugaras szkópod. Sőt, ha nem vagy rest szétszedni a klímát, azt a vevőt kéne összemérni az adott jellel. Persze ha egyezik, attól még lehet, hogy az irányító ad fals jelet... A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2022
Azt írta Alkotó, aközben ment tönkre, hogy rövidre zárogatta az érintkezőket. Tippeltem. Ki tudja mi van egy ilyen bogár belsejében. Persze ha labortápról ment akkor az is lehetett ludas a dologban. Vagy sztatikus töltés? (Vagy más.)
Találtam nemrég egy fekete tetrist ami működik csak elég haloványan megy a kijelzője. Szerintetek a cseréje megoldja a problémát vagy más gondja van? Rám tört a nosztalgia.
Kontrasztfesz? Mert gondolom, LCD-s és nincs háttérvilágítása sem.
Nekem egyszer egy számológép grafikus kijelzőjén egy panelon lévő elektrolit kondi cseréje segített ugyanilyen problémán, tökéletes lett.
Az alkohol semmit nem old meg -mondják egyéb esetekben
De denaturált szeszes nyák és "billentyűtömb" (nem tudom, mi a rendes neve annak a billentyűgumitömbnek) áttakarítás az összes távirányítómon segített. A hibajelenség ugyanez volt, és általában a ki-be kapcsológomb, ami előszöris "rendetlenkedik". De ha azt az átmosást már magcsináltad volna, akkor többet nem tudok.
Lehet, hogy meglepő, de nekem nem segített az új elem. egyáltalán nem volt kép, csak annyi, mintha két hangya kardozott volna. Azután találtam a panelon egy gomb elemet. Cseréjétől megjött a kép.
Így értem mire gondolsz, csak az jött le, hogy a prellegés miatt megy tönkre. Ha labortápon van, és kézzel cseszegeted a bementet, megsértődhet. De azért manapság minden CMOS bemenet védve van, ez már nem egy J-Fet, vagy egy DualGate Fet, aminek anno a lábain vékony drót volt és a beforrasztás után lehetett levenni.
Sziasztok!
Van egy ilyen 7"lcd panelem. Erre szeretnék utólag egy érintő panelt ráaplikálni. Ehhez gondolom, egy teljesen külön usb illesztő panelre is szükségem lesz majd. Az lcd panelen mi az az astern interface, meg a high pressure article csatlakozó? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2022
Üdv.!
Kezdő lévén beleütköztem az első problémába. Vettem 100db BC184C és 100db bc214C tranzisztort. Az N típusúaknak az erősítése 200 alatt van. A P típusoknak meg 200 felett. A BD139 BD140 -nél is hasonló a helyzet. A P típusúaknak jóval nagyobb az erősítése. Hogyan lesznek ezekből párok? A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2022
1. Csinálsz egy-egy kupacot a BC-kből és csukott szemmel kihúzod belőlük a párokat
2. Sehogy 3. Mihez kellenek ezek a párok? A BC184C/212C-nek legalább 500-nak kell lennie a bétájának. Valami alapból nem stimmel.
Bocsi! Rosszul írtam.
A BC184C 350 körül a BC214C 430 - 500 Még konkrétan nem tudom, hogy mit akarok építeni. Valószínűleg erősítőt. Most még csak a vásárlásnál tartok. Vettem tranzisztorokat, IC -ket, 0,6W- os ellenállásokat ami létezik belőlük, meg ilyesmiket.
A béta ilyen mérvű különbözősége a legkisebb gond egy erősítő bemeneti fokozatában, a következőben pedig már alig számít..
Az Ube feszültség még inkább eltérő... és összes többi paramétere a PNP és NPN "pároknak"
A kapcsolás maga. Hogy az milyen. Nagyjából ki lehet küszöbölni ezeket ezeket a problémákat különböző trükkökkel.
Jajjj... Azt írod kezdő vagy, de máris felteszed a legnehezebb kérdést. Ha én azt tudnám!
Szerintem először olvasgasd kicsit a különböző erősítős topikokat, ha tényleg ez érdekel. Például éppen ezekről szól most az "Erősítő építése az elejétől a végéig", de rengeteg egyéb hasznos információt találsz még emellett egyéb más topikokoban. Idézet: „Még konkrétan nem tudom, hogy mit akarok építeni. ... Most még csak a vásárlásnál tartok.” Gombhoz a kabátot? Először döntsd el, mit akarsz, olvass utána, aztán amit nem értesz, kérdezd meg itt. Utána tervezz, aztán vásárolj.
Milyen értelemben vagy kezdő? Tanultál az elektronikáról, a szakmáról szervezett keretek között, vagy mondjuk könyvelőként tetszett meg az elektronika?
Ha van előképzettséged, amit azért gyanítok, mert tudod hogy mi az a tranzisztor, meg bétát is tudsz mérni, akkor olvass el pár szakkönyvet az áramkörökről, erősítőkről, az alapoktól kezdve. ( A legtöbb ilyen könyv úgy is az alapozással indul. ) Aztán ha ezeken már túl vagy fogadd meg Karesz tanácsát, és olvasgasd a fórumokon az ezzel foglalkozó topikokat, amikben már konkrét problémákról, megoldásokról folyik a beszélgetés. Menet közben meg ha már amúgy is beszereztél kereskedelmi mennyiségű alkatrészt, nyugodtan építgess áramköröket, alapkapcsolásokat, méricskéld őket, gyűjtsd a tudást. Aztán ha már konkrét problémába futsz bele, kérdezz nyugodtan. De kérlek ne úgy, hogy "melyik jobb, és miért"
Tényleg könyvelő voltam, mielőtt nyugdíjba mentem.
Aktív koromban kezdtem olvasgatni az elektronikáról. Ha nem is kereskedelmi mennyiségben, de van alkatrészem bőven az elektronika több területéhez. Majd ha nyugdíjas leszek ... alapon ment a dolog eddig. Most jött el az az idő.
Akkor erre ráhibáztam.
A 1568/2 az egy EMG szkóp? Ha igen, az szuper. Szerintem az oszcilloszkóp az egyik leghasznosabb műszer az elektronikában. Ha erősítőkben is gondolkozol, akkor kelleni fog egy jelgenerátor is. Androidra le lehet tölteni ingyenesen A Function Generator appot. Nem egy nagy szám, de méricskéléshez jelforrásként jól használható. Labortápod van? Az még hasznos, hogy az áramköreidet tudd táplálni. Megvan minden, amivel kezdeni lehet. Belecsaphatsz a lecsóba. Ami még megkönnyítheti a barkácsolást, ha tudsz otthon nyákot készíteni. Itt a fórumon is van egy kiemelt topik a NYÁK-lap készítésről. Azt is olvasgasd. Sok sikert a továbbiakhoz!
Igen. EMG -ről van szó.
Valószínűleg a tápegység lesz a következő. Pontosabban az első, amit csinálni fogok. A héten jön meg egy egyszerű élhajlító, mert doboz nélkül nehéz bármit megcsinálni. Karos lemezollóm van, meg fúrógép és fúrók. Az élhajlító még fontos. Vettem néhány XR2206 -ot, meg 8038 -at. A tápegység után biztosan egy jelgenerátor, vagy vobler fog következni. Nyákot próbáltam már csinálni. Nem mindegyik lett jó elsőre. Szóval erre még gyúrni kell. Van pár soklyukas, beledugdosósó panelem. Szerintem amit lehet, azon kezdek. És aztán jöhet a "lecsó". Köszönöm a jókívánságot.
Hol méred? Az Uf valamilyen PN átmenet nyitóirányú feszültsége szokott lenni.
Dióda, led, tranzisztor stb. |
Bejelentkezés
Hirdetés |