Fórum témák
» Több friss téma |
Ha fent is összekötötte a földet a nullával, és erről a közös sínről ágaztatta le a FI relék nulláját, akkor a színkavalkád akár helyes is lehet elektromosan. Az hogy a föld és a nulla összekötése a FI relé előtt mennyire szabályos ( és miért tette a szerelő) az vita tárgya lehet, de az üzemszerű működést nem befolyásolja.
Idézet: „Az hogy a föld és a nulla összekötése a FI relé előtt mennyire szabályos” A hatályos nagykönyv szerint a fogyasztásmérő után tilos összekötni a nullát a védővezetővel. Tehát az ávk és a mérő között sem lehet összekötve. Az ávk után meg leoldást okoz, tehát azért sem lehet.
Szerintem az lehet a másik fő gond, hogy zöld-sárga vezetéket használt a Nullának szétosztásra Kék helyett. Ez is szabálytalan, mert csak védővezetőnek használható ez a szín.
Ha a bekötés helyes is. Az elosztó dobozba csak egyetlen 10 mm2-es zöld-sárga lehetne, ami a PE sínre megy. Oda meg nem mehetne kék vezeték, tehát a Nulla. A sok vastag zöld-sárga vezeték a megtévesztő és szabálytalan.
Ha elektromosan helyes is, nem szabad kék vezeték helyett zöld-sárgát használni.
Na ezért jobb az 1 FI-relé a 3 db helyett, mert könnyebb a hibát megtalálni.
Felesleges bonyolítani, az 1 db Fi-relé, ha helyesen van bekötve, megvéd. Az teljesen más, ha sorba van kötve és van egy összegző 30 mA-es. A kerti medencének, vagy jacussinak külön van egy 10 mA-es érzékenyebb. Az más. Panelba elég 1 db. A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2022
Bár visszanézve a képet, több sín érintett a színkavalkádban, így a PEN-nek nevezett variáció is kiesett.
Szerintem nem volt elég vezeték. Meg a fedlap, mindent eltakar.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2022
Nem az, hogy felcseréli, hanem pl. kék helyett, zöld/sárga. A szükség nagy úr, sajnos.
Az lehet, de napelemes rendszeren 8 év alatt négyszer cserélt mérőt.
Szia!
Pedig célszerűbb a több FI relé. S panelben sem elég egy mert.30és 10mA ? De kinek hogy, Akkor ilyet se szabadna felszerelni?
A megoldást én abban látom, hogy a beérkező nullát is egy fővezetéki sorkapocsba kell beérkeztetni, úgy mint a fázist és azt kell szétosztani a 3 db FI-relére.
A Nulla és a PE közötti átkötéseket meg meg kell szüntetni.
Nem a FI-relék száma a fő baj, hanem a szabálytalan bekötés.
Nézd meg, hogy az utólag felszerelt kis dobozokba hogyan kapja meg a sütő és a légkondi a védővezetőt. Az átkötéseken keresztül a Nullával egybekötve. Ez így nagyon nem jó. A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2022
Persze, csak akkor a kék vezetéken kap védőföldelést a légkondi és a sütő ?
A megoldás az, amit 2 sorral előbb leírtam. A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2022
Szerintem az a legrosszabb amikor már csak egy kismegszakitó old le.
Ez egy elgondolkodtató kijelentés.
Azért azt vedd figyelembe, hogy a mechanikus mérők azok lassulnak. Én egy 12 lakásosban lakom, itt, amikor lecserélték a régi 3 fázisú mérőket, akkor szinte kivétel nélkül mindenki jött hozzám cirka 40 %-os fogyasztásnövekedésre panaszkodni.
"Alacsony teljesítményen, bármit mérsz, azt látod, hogy CosFi = 1"
Akkor hálistennek sikerült egy korszerűbbet vennem. Elég jól mutatja a zavarszűrő kondenzátort.
Valóban, teljesen igaz amit írsz. Így ne maradjon semmiképpen.
Készüléktől függhet. Nekem egy dugaszolós Voltcraft Energy Logger 4000 van, az egy terheletlen kis trafónál pl. 1,0 W, cosfi 0,3-at ír - szerintem igaz is lehet.
Igen, igazad van.
Az eredeti kérésem éppen az volt, hogy cserélje a mért fővezetéket szabvány Cu-re, érkezzen meg a lakáselosztó mellé egy szabvány dobozba, kalapsínen 3 db fővezetéki leágazóba. Onnan én csatlakoztam volna a már kész szerelésre: 3 ÁVK, 3 N sín, 3 PE sín. Esztétikailag nem volt olyan letisztult, de szabályos volt a szerelés. Mivel amatőr vagyok, háromszor is utána olvasok dolgoknak mielőtt hozzányúlok valamihez. Még nem volt időm rá, de mielőbb megpróbálom fizikálisan nyomon követni a PE, és N vezetékek útját. Látszólag minden jól működik, a FÍ-relék nem oldanak indokolatlanúl, tesztelésre (konnektortól próbalámpával) oldanak. A fázis oldal meg rendben is volt.
Sziasztok! Tartalék bojler elé szeretném bekötni a képeken látható Ganz qknh sorozatú éjszakai áram kapcsolóórát. Korát tekintve szerkezetileg teljesen rendben működik de az akkumulátora az idők alatt sajnos megadta magát és nem is találok hozzá valót. Így csak akkor fog rendben üzemelni ha folyamatosan kapja a hálózati feszültséget. Az lenne a kérdésem, hogy a számtárcsán lévő kapcsolótüskéket hová helyezzem, hogy mindig helyes, beállított időközönként kapcsoljon ki, vagy be? (Az is felmerült bennem, hogy mivel 2 kapcsoló található a dobozban így a kapcsolókra eső terhetlést is meg tudnám osztani ha mindkét kapcsoló egyszerre kapcsolna ki és be. Lehetséges lenne ez? Válaszotokat előre is köszönöm!
Ilyen ... vagy nem .
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2022
Szerintem ugyanaz mint a képen látható Varta 170DK felirat található rajta.
Nem azonos a mérete a 2032 elemmel ?
20 = 20 mm átmérő 32 = 3,2 mm vastagság Meg kell mérni, az új jelölések e szerint vannak. A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2022
Ha megesküszöl rá, akkor ez jó lehet helyette
Idézet: „Replacement and equivalent battery for V200H V170H V170R V170RT 170DK and 150DKT” és akkor ez jó helyette.
Valóban összekötötte a bejövő PE és bejövő N vezetékeket egy sínen.
A mellékleten látható, hol. Milyen élet- és/vagy vagyonvédelmi következménye lehet? A FÍ-relék megfelelően működnek az érintett konnektoroktól próbalámpával tesztelve. Nem szívesen nyúlnék bele villanyszerelő munkájába, de így sem jó. Holnap átnézem a FÍ-relék bekötését.
Ha már a szétválasztás megtörtént tiltott és tilos a N és a PE összekötése! Nem véletlen tiltják. A védővezető ilyen esetben szinte az üzemi áramot is vezeti, ahogy gyuszo fórumtárs is írta. A védővezető feladata így elvész, mert nem tudja megtartani az adott potenciált.
Amikor nálunk bővítették a hálózatot, nálám is újból összekötötte a villanyszerelő. Még jó hogy levettem megnèzni a burkolatot az elosztónak. Elmondása szerint több házát is átvezetékelt.
Elvileg a pirosra kapcsol be a kékre meg ki. Párhuzamosítani semmilyen kapcsolót nem szabad teherbírás növelésére, mert a terhelés nem egyenletesen fog megoszlani az ágak közt, a nagyobb terhelést kapó elkezd melegedni mire nő az ellenállása mire még jobban melegszik. Ennél az óránál meg ugye az egyszerre kapcsolás sem valósul meg mikroszekundum alatt. Egyébként sem a pontosságukról voltak híresek ezek, akár fél napokat is csúsztak.....
Szia! Az az akku 1,2V-os, gondolom Ni-Cd lehetett. Anélkül ne használd, lassabban jár ( késik). ( Tapasztalat...) . Én egy AAA méretű NI-Mh akkut szoktam beletenni vezetékkel bekötve. Belül zsugorcsőben elfér. A kapcsolókat szerintem nem tudod párhuzamosítani, ha jól gondolom, az alsó tárcsa hetente fordul egyet, a felső naponta. Ha kézzel tekered, látod. Attól függ mi a cél, mikor kapcsoljon a bojler.
Amikor megláttam az elemet nekem is a 2032 es jutott eszembe de sajnos nem jó bele mert vékony. Ami benne van inkább közelít a 6mm hez mint a 3.2 höz. (Gondolkodtam azon, hogy mivel lehetne kiváltani ezt az aksit és nekem is eszembe jutott az AAA méretű akksi, de sajnos a régi akksi feszültségét sem tudom, mert nem találtam róle semmi adatot az interneten. (Elképzelésem szerint a fűtési idő mindenképpen éjszakára kellene hogy essen pl: 22-23 órától hajnali 3-4 óráig 5 óra felfűtési idővel számolva. Amikor a megszakítókon a legkisebb az elektromos terhelés.) de ha esetleg sokat hülne estig a melegvíz akkor ezt az időt tovább tolnám a hajnal, kora reggel irànyába. Késés szempontjából fél órák is beleférnek, nekem inkább a szabályozhatóság lenne a cél és egy ilyen óra van kéznél.Elvileg 16 Ampert bír el a kapcsolója, egy 120 literes 1.8 Kw os Hajdú bojlert kapcsolna. Már csak azt kellene megtudnom, hogy neki melyik idő lenne pl: a bekapcsolási 22 óra és a kikapcsolási 3 óra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |