Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Találtam egy programot TransisitorAmp néven.
Rengeteg tranzisztor közül lehet választani. Mik azok a paraméterek, amik változnak típusonként? Mert ahogy láttam az Uf is egyedenként változik, mint az erősítés. Kezdetben biztosan mások által tervezett kapcsolásokat akarok lemásolni, de később próbálkoznék saját "konstrukciókkal". A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2022
Konkrétan melyik tranzisztor adatlapján láttál Uf jelölést?
Egyiken sem.
Az LCR-T4 teszter írja ki az erősítéssel együtt. Meg hogy N, vagy P típusú. Rajzon meg is adja a tokbekötést is.
Adatlapon lehet pl Ube (bázis-emitter fesz).
B is beta, also called DC gain, or hfE. Uf is U=voltage, f=forward, so the forward voltage of the base-emitter junction.
ICE does indeed stand for I=current, C=collector, E=emitter, so collector-emitter leakage current. 0 would indicate zero leakage current. Idézet: „Mik azok a paraméterek, amik változnak típusonként?” Tietze - Schenk: Analóg és digitális áramkörök (88. - 101. oldal) Nem engedi feltölteni, de email-ben el tudom küldeni ha érdekel.
Az uloz.to-n fent van az egész könyv djvu formátumban.
Köszönöm szépen.
Az előbb töltöttem le a Lacikától kapott linkről.
Esetleg meg lehetne kapni még? Engem is érdekelne.
Szerintem ha ilyen szabadon letölthető link van, azt érdemes beírni a közösbe.
Ez pont egy olyan könyv, amit minden elektronika iránt érdeklődőnek érdemes elolvasni, és a polcán, vagy a PC-jén tartani.
De megmukkan, sőt egy pillanatra felvillan a LED is, de nagyon halk. De nem tudom, hogy 48V-on hangosabb lenne-e.
Sziasztok! Ismeri valaki a MAN8040 7 szegmenses led kijelzőt?
Ismerős ígért néhány darabot, de még nincs a kezemben, hogy rámérjek. Nyák tervet készítenék, de az adatlapból nem sikerült eldöntenem, hogy ez CC vagy CA típus. És ez nem az első hasonló eset led kijelzők esetén. Közös katódosnak írja, de közös anódosnak rajzolja. A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2022
Egyébként ha valami modernebb a kondenzátor kapszula, lehetséges, hogy működik 12V-ról is.
Csakhát nem tudom, mennyire szabályos az a szabadon letölthetőség, és ha nem szabályos, akkor beleütközöm az oldal szabályaiba...
Inkább rávezetően írom meg. Ha beléptek ide akkor egészen véletlenül bepötyögitek, hogy "analóg", és akkor véletlenül megjelenik első találatként. Így azt hiszem, nem vétkeztem, én nem osztottam meg semmit szabálytalanul, csak egy könyvtári oldalt mutattam, ahol már jónéhány könyvet olvastam.
De ettől nem tudom, hogy 48V-on hangosabb lenne-e. Én ezt csináltam meg Molexre, 220u-val, és 1k-val, meg az alsó részt kihagyva, és aszimmetrikusan. De ha már hangerő, van egy TPA erősítő amit töltőről használtam, és ha rádugtam a gépre, mikor az ki volt kapcsolva, zúgott, majd mikor már betöltött a rendszer, elnémult. Az mitől lehetett? Amióta a PC tápjáról megy nem zúg. Mondjuk mikor a másik gépemre dugtam bekapcsoláskor is zúgott. Mindenesetre a mikrofon olyan halk, hogy egy szinten van a mindenféle zavarokkal, amik vannak a jack körül. Ja meg mintha hangosabb lenne a LED-el ellentétes oldalon. Van egy jack-es XLR kábelem, és azzal csináltam, így az 1,3 lábak vannak bekötve.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2022
Köszönöm Skori….
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2022
Ezt gondoltam, de nincs valami tipusa?
De van, de nem hiszem, hogy a kérdés szempontjából többlet információ. Mert az érdekel, hogy szokott-e jelszint különbség lenni. Persze, ha úgy gondolod, hogy meg tudod találni a kapcsolási rajzát, és abból megállapítod, azt mondom oké. De azon túl, hogy én láttam róla minden elérhető leírást, és még kértem is a gyártótól, biztos vagyok abban, hogy egy mikrofonról sincs olyan infó, hogy hány Volton mennyi a jelszint.
Rendben, nem akartalak én faggatni! Számomra nem volt nyilvánvaló, hogy egy elektret kapszulával játszadozol, vagy egy normális "xy tipusú" titkos, fantom tápot igénylő mikrofonnal. Ha ez utóbbi, akkor a gyári leírásban közölt 48V-os(ha 12V-ot írnak akkor annyi)tápot biztosítasz neki és kész. Ennek tükrében a válaszom: halkabb lehet, szólni sem köteles, ahogy egy 230V-os betonkeverő sem köteles muzsikálni 67V-ról ugyanúgy.
Jó ez a Transistoramp program. Ráadásul az LTSpice-al is együtt működik. Automatikusan szimulálja az áramkört. Először az LTSpice-ot célszerű telepíteni.
Vagyis fogalmad sincs, szerinted így van. Hinni magamtól is tudok dolgokat. Azért kérdeztem, mert tudni szeretném.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |