Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Már negyedjére telnek meg oldalak a mikrofonos baromságoddal, mindenkinek beszólogatsz, csoda hogy nem vágtak még ki...
Erősitő bemenet: ha a gép ki van kapcsolva, van hogy a kimenet magas impedanciára megy és akkor nem zárja le a bemenetet es csak lóg rajta a kábel, azért búg. A mikrofont meg szépen rakötöd labortápra és felveszed az átviteli görbéjét mindenféle tapfeszen és amikor végeztél megoszthatsz egy szép 3D grafikont kötözködés helyett. Mellesleg mikrofon molex tápról, rossz vicc, szerinted a cpu vrm és a videókártya milyen felharmónikusokat és feszeséseket húz be a 12V ATX ágba? Nevetséges már a felvetés is, csinálj egy fantomtápot, úgyis kelleni fog.
Az, hogy te azt feltételezed, hogy biztos nem azért van a kérdésben, hogy 48V kell neki, mert annyi kell neki, meg nem azért kondenzátor mikrofon, mert az, bár te is azt írtad, hogy gondoltad, de ne zavarjon a valóság. Elég abszurd, hogy normálisan felteszek egy kérdést, és a semmin kell vitatkozni... Ha nem tudod a választ, nem tudod... És azért beszélünk erről, mert nem tudod elviselni, hogy nem mondtál nekem semmi újat, és azt várod, hogy azt mondjam, hogy de.
Azért hoztam a képbe, mert azóta, mióta az is molexen van, nem búg.
"A kondenzátor mikrofonok működéséhez tápellátás szükséges. Ezt általában a keverőbe beépített ú.n. FANTOM TÁP biztosítja. (Phantom Power)
A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a keverők zömében a fantom táp nagysága +48V. Ez biztosítja a kellő nagyságú tápfeszültséget a működéshez. A legtöbb mai, modern kondenzátor mikrofon kapszula nem igényel ilyen magas tápfeszültséget, s már pár Voltról (3-9V) is tökéletesen működnek. " Ha ez neked, nem válasz volt, akkor mi? Tipust írtál?Hogy őszinte legyek, szerintem még mikrofont sem láttál, csak szórakozásból teszel fel kérdéseket és kötekszel Fotózd le a mókot, amit elkövettél! Ugye ez már nem megy?
Belinkeltem a rajzot, és konkrétan pontosan leírtam a változtatásokat. Ha neked, nem válasz volt, csak képből értenéd, akkor se teszek fel képet róla. Idézgetni lehet, ha valaki a saját tapasztalatát írta volna le, amit tud, nem értelmez valahogy, és hisz valahogy ahogy ezzel az idézettel kapcsolatban is lehet, akkor tudni lehetne nem hinni. Kivéve, ha hazudik aki írja. De ezt eddig nem feltételeztem.
Én kérdeztem, és cseszegetek minden segítőkész embert, miért nem szól a mikrofonom a kókányolmányommal, amiről se egy fotót mutatni se egy tipust mondani nem vagyok hajlandó?
Nagy gondok vannak a toronyban cimbora
Igazán a "fantomtáp" az olyan, hogy hol érintkezik, hol nem.
Azért is hívják "fantomnak", és gányolással állítják elő a hangmérnökök. Attól lesz olyan "kemény és recsegős" a hangzás. Tipikus példa rá. Idézet: „akkor se teszek fel képet róla.”
Nagym6 ajánlása alapján vettem a melléklet fotóján látszó javító csomagot. Ebben van sok kis karika, és egy kulimász hozzá. A karikák nem be vannak kenve, hanem teljes anyagukban a vezető anyagból készültek (egyet elnyírtam, mert kíváncsi voltam).
A meglévő göböket levágtam, gondosan síkba alakítottam a fogadó felületet, és felragasztottam a 2 db pöttyöt. Hagytam száradni kb. 2 órát, és kipróbáltam. 20-30 próbakapcsolgatás alapján tökéletes az eredmény. Minden kapcsolás azonnal érvényesült, sem kihagyás, sem ismétlés nem fordult elő. Azt nem tudom hosszabb távon mennyire válik be, de az első tapasztalat egyértelműen kedvező. A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2022
Én nem cseszegetek senkit. Ti cseszegettek engem. Nem én értetlenkedek azon, hogy nem tudom a választ, de fogadd már el a véleményem tényként, mert én segítőkész ember vagyok. Én normálisan feltettem egy kérdést. Ami azóta történt arról nem én tehetek, nem én akartam vitatkozni a semmiről. Én csak várom a választ. Ja, és én segítőkész ember vagyok. És ha ezt a kérdést kapom, és nem tudom, vagy nem válaszolok, vagy azt mondom, hogy nem tudom, mert ez az igazság, vagy azt mondom, hogy szerintem valahogy van, de nem várom el, hogy azért, mert én elmondtam a véleményemet, a kérdező ne akarja tudni, hanem márpedig elégedjen meg az én válaszommal, és zárja le a kérdést, nehogy véletlenül válaszoljon neki olyan aki tudja...
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
Idézet: „fogadd már el a véleményem tényként” Ezen a fórumon nem politizálunk.
Ezt már nem tudom, hogy vicc-e, de az akarja, hogy elfogadjam a véleményét tényként, aki rám akarja erőltetni, hogy elégedjek meg az ő olyan válaszával, ami nem válaszolja meg a kérdést.
Jobb-e az IC-s differenciálerősítő, mint a tranzisztoros? És mitől függ?
A Pick vagy Hertz téliszalámi a finomabb? Nincs értelme olyan kérdést megfogalmazni, amire nincs értelmes válasz.
Megjegyzem, az IC-ben is tranzisztor van, csak általában több, és sok esetben egyetlen tranzisztort is lehet IC-tokban kapni. Ha ezt el tudod fogadni, és mégis erőlteted az alapkérdésed, akkor "diszkrét elemekből, vagy integrált megoldást használva lehet jobb eredményt elérni" formában lenne egyértelműbb.
Vagyis érted, ha érteni akarod. Az elejéhez pedig azt mondom, hogy nem jó hasonlat. Ez valamit csinál, és paraméterek alapján egyik jobban csinálja mint a másik. Egyik kisebb zajjal, torzítással, hibával, vagy akármivel. Vagy, ha nem mindenben jobb az egyik, azt is el lehet mondani, hogy ebből a szempontból ez, abból az a jobb. Ebben ez jó, abban az. Ennek ezt a paraméterét kell nézni, annak azt az összehasonlításhoz.
Ott tévedsz, hogy senki nem tudja mit kell nézni, mi számít, és mitől jó vagy rossz egy áramkör (persze bizonyos szint felett).
Erre jó példa lehet a félvezetős és csöves áramkörök közti különbség. Utóbbi szinten minden paraméterében rosszabb mint az előző, és mégis sokak szerint az szól jobban. Továbbra is azt gondolom, mafla kérdésre nem fogsz okos választ kapni.
De annak pl. más a torzítása, más jellegű, és azt a torzítást vagy zajt nagyobb mennyiségben is tolerálják, mint a más jellegűt. De ha már arról van szó, hogy hasonló jellegű dolgok közül mondjuk az egyik 60dB-el zajosabb, de a többi paramétere hasonló, szerintem ezt rosszabb paraméterűnek mondanák akárkik. Egy differenciál erősítőnél pedig gyakorlati szempontok alapján dől el, hogy mi az ami elég kicsi, mi a fontosabb, hogy jobb legyen. Pl. gondolom elsődleges, hogy minél jobb legyen a differenciálerősítésben, minél jobban kizárja a kábelen lévő zajt, aztán minél kisebb legyen a torzítás, aztán minél kisebb legyen a zaj. Az a jobb.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
Nem akarod észre venni, hogy senki nem tudja. Csak a kísérlet marad. Ha nem elég a hangerő, vagy sokkal kisebb akkor miről szól ez a meddő vita?
Gyulank fórumtag a hetedik figyelmeztetés és némítás után sem tudta befejezni a tagok folyamatos sértegetését, így mostantól csak olvasóként vesz részt a fórum életében.
Köszönjük az eddigi türelmeteket.
Lehet az IC-s jobb is rosszabb is mint a tranzisztoros, mert az is van jobb is rosszabb is. Tehát van IC-s gyenge és szuper, tranzisztorral is lehet építeni gyengét és szupert.
Idézet: „Jobb-e az IC-s differenciálerősítő, mint a tranzisztoros?” Abba, hogy kinek melyiknek a hangja tetszik jobban abba most ne menjünk bele, de technikai értelemben a IC-s felépítéséből adódóan jobbnak kellene lennie. - A benne lévő két tranzisztor/FET azonos körülmények között azonos lapkán lett kialakítva, paramétereik közelebb állnak egymáshoz, mint két véletlenszerűen felhasznált, vagy akár válogatott tranzisztornak. - A két tranzisztor az IC-ben azonos hőmérsékleten van, ezzel a paraméterek hőfokfüggése egyformán jelentkezik. Diszkrét tranzisztorok külön tokban külön életet élnek. IC-n belül simán megcsinálják azt is, hogy a differenciál erősítő két tranzisztora nem 2db, hanem pl 4db (de lehet több is, akár 16db), amit négyzet alakban helyeznek el, majd a átlók két két tranzisztorát kötik párhuzamosan, ezzel minimalizálva az egyébként kicsi hőmérséklet-különbségek hatását. - Kapcsolástechnika. Egy IC-n belül komplexebb áramkört alakítanak ki mint amit diszkrét elemekből felépítenél. Például a gyulank által berakott alap kapcsolásban a közös emitter tag egy ellenállás. IC-n belül ilyet már nem fogsz látni, mert ott a közös módusú jelelnyomás javítása miatt tutira áramgenerátor lesz. Diszkrétből is csinálhatsz áramgenerátort. Szoktak is, kb. egy tranzisztoros alapkapcsolást. Az IC-n belül viszont nem gond egy komplexebb precíziósabb áramgenerátor kialakítása, és ha több kell, akkor áramtükrökkel annak duplikálása, sokszorozása. (Áramtükröt sem tudsz elég precízet csinálni diszkrét elemekből, szintén abból adódóan, hogy nem egy lapkán vannak a tranzisztorai.) Persze IC és IC között is jelentős különbségek vannak, attól függően melyik paramétereket szerették volna optimalizálni.
Nem tudok értékelhető állásfoglalással előállni egyik oldalon sem, mert nem vagyok kellően felkészült.
Amit a közös lapkáról, várható együtt-futásról, és a felhasználható tranzisztorok sokaságáról (és a velük kialakított áramkörök precizitásáról) írsz az integrált áramkörök kapcsán az érthető és elfogadható. De..., és ez egy nagyon fontos DE. Egyáltalán nem biztos, hogy ezen múlik az eredményesség. Talán nem véletlen, hogy az elhíresült erősítőkben ritkán látni integrált áramköröket a jelútban. Ezzel együtt, a fejlődés nem áll meg, és hamarosan (?!) eljön az a tudásbeli és technikai színvonal, ami kiszorítja a diszkrét elemeket, és a csöveket. Sajnos, ezzel kapcsolatban erős fékező erőnek érzem a valódi minőség és az üzleti érdek közti ellentétet. Idézet: „Gyulank fórumtag a hetedik figyelmeztetés és némítás után sem tudta befejezni a tagok folyamatos sértegetését, így mostantól csak olvasóként vesz részt a fórum életében. ” Mi meg ezt köszönjük.
Azzal együtt a kárörvendés nem valami etikus. Ha már Ő nem tud, legyen ennyi elég....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |