Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3751 / 3998
(#) toth1996 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 4, 2022 /

Bc640 vel lehet helyettesíteni a tranziztorokat ?
12-14 volton hajtható az áramkör?
(#) pucuka válasza toth1996 hozzászólására (») Aug 4, 2022 /

Miért kellene helyettesíteni? Egy mikrofon erősítőbe bár működhet nem jó választás nagyáramú meghajtó tranzisztor, oda kisáramú, kiszajú tranzisztor szükséges.
Ha már helyettesítés, én a BC212 helyett BC559C -t tennék.
(#) toth1996 hozzászólása Aug 5, 2022 /

Sajnos amit találtam PNP tranzisztor az pedig
Bc327 és 2n3906.
Melyik lenne jó ?
(#) Epu2 válasza toth1996 hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Ha jól értelmezem a rádió után kellene erősítő?
(#) toth1996 válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Szia.
Annyi hogy a rádión van külső mikrofon bemenet és közé szeretnék egy pici erősítést mert karcsú amire képes erősítés címszón.
(#) toth1996 válasza toth1996 hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Össze raktam a kapcsolást 2n3906 pár fokkal jobb de a generátor zajt egyéb zavarokat össze szedi. Ez ellen mit lehet tenni ?
Szivargyújtórol teszteltem
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2022
(#) Epu2 válasza toth1996 hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Ez árnyékolási probléma. Szivargyújtóról még egy kis testvezetéken lévő zavarokat is felszedi. Valamelyik topikban láttam egy elektret erősítőt amihez elég a mikrofon bemenet. Ha azt hiszed megtalálom, pedig ma láttam.
(#) Udvari Zsombor válasza vision61 hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Nekünk is van Parkside (Lidl) akkus fúró, ebben is nyugodtan benne maradhat az akku, egyáltalán nem merül, ha nem használjuk, bár csak egyetlen akku járt hozzá. A fúró oldalán van három fény ‒ zöld, sárga, piros ‒ ami a töltöttséget jelzi, simán lehet vele munkálkodni, míg el nem kezd letiltogatni (piros fény). Fémhez kissé alkalmatlannak bizonyult, de egyéb anyagokat simán lehet vele alakítani. A kézi tokmány nagyszerű találmány. ☺
(#) Alkotó hozzászólása Aug 5, 2022 /

Köszönöm a véleményeket, kéziszerszámok "akkuval vagy nélküle" tárolási témában.
A lemerülés valóban az egyik lényeges szempont lehet. Ha ezt vizsgáljuk, akkor többen írták, hogy nyugodtan rajta maradhat, és volt olyan típus is, ahol ez nem javasolt.
(#) majorka hozzászólása Aug 6, 2022 /

Szerbusztok. Az volna a problémám, hogy a YouTube-bon láttám egy videot melyben alkatrészt vettek ki egy hűtő bordáról. De nem a hagyományos pákás megoldással hanem bekentek valamilyen anyaggal a beszeret alkatrészt egyszerűen kihúztak. Nem tudjatok mi ennek az anyagnak a neve. Köszi a segiséget.majorka
(#) Bakman válasza majorka hozzászólására (») Aug 6, 2022 /

Arra a videóra mi is kíváncsiak vagyunk.
(#) majorka válasza Bakman hozzászólására (») Aug 6, 2022 /

SAJNOS AZOTA SEM TALÁLOM ÉN SEM.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2022
(#) tufatofu válasza majorka hozzászólására (») Aug 6, 2022 / 1

Lehet valami bűvész előadás volt.
(#) Suba53 válasza majorka hozzászólására (») Aug 6, 2022 / 1

Valamit nagyon félre néztél. Giliszta volt az, és zsírozták, hogy ne szakadjon el kihúzás közben.
(#) nedudgi válasza majorka hozzászólására (») Aug 6, 2022 /

Nézd meg az előzmények között.
(#) rolandi350 hozzászólása Aug 7, 2022 /

Sziasztok!

Lenne nekem is egy kezdő kérdésem, segítségeteket kérném.

Van egy rollerem és van hozzá természetesen töltő is.
A töltő már nem működik, mivel a benne lévő kondenzátor egyik lába porrá égett, ahogy látjátok a képeken.
A kérdésem az, hogy milyet vegyek a helyére? Pont ugyanilyet nem találtam neten. Elég néznem csak a kapacitást és a feszültséget? 470nF és 275V-ról van szó. Leltem ilyen kapacitásút de nagyobb fesztültségűt tennék bele. Az úgy ok? Kell más paramétert is néznem?
Köszönöm!
(#) tufatofu válasza rolandi350 hozzászólására (») Aug 7, 2022 / 1

Mehet bele, ha nagyobb feszültségű.
(#) Bakman válasza rolandi350 hozzászólására (») Aug 7, 2022 / 1

Igen, más paramétert is nézni kell, a típusát. Jelen esetben X2-es legyen.

Pl.: Bővebben: Link vagy Bővebben: Link. Mérd meg az eredeti fizikai méreteit is.
(#) szs válasza rolandi350 hozzászólására (») Aug 7, 2022 / 1

A legfelső sort nézném (az X2-t is) -és az nem baj, ha nagyobb feszültségű (feszültségtűrésű)
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2022

Az viszont elképzelhető, hogy valami túlfeszültséget kapott a cucc a hálózatról, és ezért durrant el, vele egyetemben még más is a primer körben. Nem tudom kinézni, hogy bal oldalt az varisztor lenne az a fekete?
(#) sany válasza rolandi350 hozzászólására (») Aug 7, 2022 / 1

A másik oldalán is van égésnyom a panelon?
(#) elektroncso válasza rolandi350 hozzászólására (») Aug 7, 2022 / 1

Ahogy a többiek is írták: 470nF 275VAC X2 fóliakondi mehet a helyére.
Ha viszont ez így elpukkant akkor a harmadik képeden a bal alsó sarokban fekete zsugorcsőbe bújtatott biztosítékot is megmérném, mert szerintem az is kiolvadt.
(#) rolandi350 válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Az a fekete alul? Ellenállásnak néz ki, csak van rajta zsugorcső.
A hátulján van egy pici égésnyom. Ha így bekapcsolom akkor a primer körben szépen világít a led és egyébként fel is töltötte a rolit, csak hányta a szikrákat ennek a kondinak a lábánál folyamatosan. Nyilván mikor észrevettem kihúztam csak addigra már feltöltötte. Ívet húzhatott a túlmelegedés/szakadás miatt. Úgy írtam nem működik az egyszerűség kedvéért de működik amúgy, csak gondolom attól még kell ez az alkatrész bele.
Egyébként brutál mód melegszik az egész, olyan 80 fok is volt kívülről a műanyag doboz, kézzel nem lehetett megfogni a legelejétől fogva, kicsit alulméretezett a hűtése. Annó ki is furkáltam apró lyukakkal a jobb szellőzés miatt. Lehet nem elég neki és azért történt ez az eset.
(#) szs válasza rolandi350 hozzászólására (») Aug 7, 2022 / 1

Ha a lába égett el, akkor forrasztási hibának gondolnám. Pláne, ha láttad is, hogy ott, a lábnál szikrázott. De ha jól(!) beleforrasztod az újat, mindjárt ki is derül.
(#) rolandi350 válasza szs hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Megrendeltem, majd kiderül. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(Addig meg eljárok ECO üzemmódban )
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2022
(#) tufatofu hozzászólása Aug 7, 2022 /

Kondi nélkül is el kell annak indulnia, max Jóskabácsi a szomszédban a néprádiót szétveri mert recseg

Egy kis ide vonatkozó anyag még.

462o10.pdf

(#) majorka válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 8, 2022 /

Köszönöm.
(#) majorka hozzászólása Aug 8, 2022 /

A video címeNEW)Simple Elektronic Project. És nem bűvész mutatvány.
(#) Suba53 válasza majorka hozzászólására (») Aug 8, 2022 /

Ez egy gyűjtő cím, sok száz videóval.
Ha belinkelnéd a konkrét youtube címet, örülnénk neki.
Én percekig görgettem a rengeteg azonos című videó között, de a gilisztásat nem találtam.
Következő: »»   3751 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem