Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3418 / 3600
(#) tufatofu hozzászólása Aug 5, 2022 /

Köszönöm Mindenkinek a segítséget! Túl vagyok az előkészítésen, holnap lesz a főpróba.
Öntöttvas bográcsot azért vettem mert zománcos bogrács, és zománcos üst is van már itthon, amit valóban könnyű takarítani, de ennek állítólag egyenletesebb a hőeloszlása és állítólag az étel is ízletesebb benne. A külső korom engem nem zavar, mert a kamrában tárolom őket és szabad tűzön bizony kormos lesz minden kívűlről.
Először kimostam mosószerrel, majd leégettem a vastag "medvezsírt" amivel a boltban kezelték, mert mosással nem jött le. Kisúroltam Ultra Derm-el lehülés után. Kikentem disznózsírral és az aljába is raktam, majd addig melegítettem gázzsámolyon míg meg nem gyulladt a zsír, és rá nem égett kissé. Alapos súrolás mosás után(ezek nem voltak örömteli pillanatok, mert nehezen jött le) bekentem szalonnával, és holnap lesz a bevetés. Majd reggel még átsúrolom homokkal, hogy minden ötlet és olvasat legyen alkalmazva Köszönet Mindenkinek!
(#) nedudgi válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Szentségtörés! Bográcsot csak szabad tűzön illik használni.
(#) tufatofu válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

A főzés szabad tőzön lesz, csak a bogrács preparáláshoz használtam a zsámolyt az udvar közepén.
(#) nedudgi válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Megbocsátok.
(#) tufatofu válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Hurrá!
(#) sonajkniz válasza szs hozzászólására (») Aug 6, 2022 / 1

Azért ez nem teljesen így van.
A mi családunk rendesen "bogrács fan".
Vegyünk egy tradícionálisan Magyar ételt, a slambucot.
Ha ez lábosban a gáztűzhelyen készíted el, ízre krumplistésztát kapsz. Ha zománcozott bográcsban csinálod, sokat javul, de nem lesz belőle slambuc. Réz bográcsban meg se próbáld. Csak a vas bográcsban lesz jó, de abban is csak akkor, ha nem új a bogrács.
(#) szs válasza sonajkniz hozzászólására (») Aug 6, 2022 /

(Bár a mondandóm lényege a tisztításra vonatkozott, de érteni vélem, mit akarsz közölni. Talán jobban sikerülhet az étel a vasbográcsban, mint a zománzozott lemezben. Én ezt inkább hitkérdésnek tartom, de nem utasítom el. Fórumtársunk is ezért vette azt a fajtát, használja egészséggel.
Azonban az a vicc is eszembe jutott, aminek az a poénja: "végre megtanultál főzni" Néha én is megtanulok főzni -azaz picit odakap- még izgalmasabb íze van a pergeltnek)
(#) nagym6 válasza sonajkniz hozzászólására (») Aug 6, 2022 /

Idézet:
„csak akkor, ha nem új a bogrács”
Hozzáadja a vas és a rozsda ízét.
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 6, 2022 / 1

A vas fontos mikroelem táplálkozásban.
(#) nedudgi válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 6, 2022 /

Kíváncsian várjuk az eredményt.
(#) granpa válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 6, 2022 / 1

Valamint elősegíti a hús puhulását. Marhánál ez előny.
(#) tufatofu válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 7, 2022 / 1

Lezajlott a főzőcske, a kezdeti aggodalmaim ellenére jól sikerült. A bogrács jól teljesített, vas íz nélkül. Összevetve, a zománcos és rozsdamentes bográcsokkal(amikben eddig főztünk), arra a megállapításra jutottam, hogy valóban sokkal jobb, egyenletesebb a hőeloszlása, és beleégetni is nehéz, bár ezt annyira nem akartam próbálgatni. Ami meglepő, hogy kivül inkább rozsdásnak tűnik mint kormosnak, így első használat után.
(#) nagym6 válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Idézet:
„vas íz nélkül.”
Jó, de tegyél magadra mágneseket, két nap kiürülés után fognak leesni.
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 7, 2022 / 1

Svejknek sem lett semmi baja a vasas víztől, maximum két (?, ha jól emlékszem) alszik.
(#) nedudgi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 8, 2022 / 1

Késön vettem észre, hogy eléggé bután fogalmaztam.
Helyesen:
Švejknek sem lett semmi baja a vasas víztől, maximum két (?, ha jól emlékszem) napig aludt.
(#) mnyugger válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 8, 2022 /

3 hete voltam Prágában. Megnéztük Svejk kocsmáját is.
Gyanús volt, hogy tök üres volt a helyiség.
Bitang árak voltak az ét - itallapon.
Korsó sör 3 ezer Ft.
(#) Gafly válasza SALáta hozzászólására (») Aug 9, 2022 /

Mivel folyamatosan fenyegetlek, hogy "egyszer akkor is elmegyek látogatni".
Ha Pestről van rajtam kívül más is, akkor megyünk...
(#) sany válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 9, 2022 /

A turistákra vár.
Nem soká lesz a szigetes fesztivál egy sima hamburger 4500 Ft.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2022
(#) SALáta hozzászólása Aug 10, 2022 /

Sziasztok!

Augusztus 20. án hatodjára bőgnek fel a gépek a füzesabonyi Amatőr Láncfűrészes Találkozón.
Most kísérleti jelleggel épített, tuningolt gépek is vívják baráti csatájukat. 25x25 cm es négyzet vágófával. A 3 vágásnak 15 cm be bele kell férnie. (Csak portolt, módosított gépek...)
Egy láncfűrészes infulencer bemutató videója erről az eseményről. Igen, ez hangos lesz.

A többi program amolyan "szabad jellegű" , azaz baráti beszélgetések, géppróbák és simogatások. Lehet gépet is próbálni, de mindig a gazdájával kell egyeztetni. Nyilván pár null km es tiszta, vagy ritka gépet nem fognak odaadni, de azért sokat lehet próbálni.
8 órától kezdődik a rendezvény, Füzesabony, Pusztaszikszói tanya. M25 ről és 3 as útról könnyen megközelíthető, kitáblázva. Igaz az egyik táblát várják vissza a szervezők, tavaly elrabolták.
A helyszínen büfé nincs. Támogatói jeggyel viszont fogyasztás amíg tart a készlet. És persze ebéd is jár vele. Én veszek vagy hármat, meg viszek egy tálca citromosat + 2 zsugor vizet. Bár ez egy nagy közösség, de akit érdekel azt mindig szeretettel várják.
Az esemény mondhatjuk nemzetközi lett. Vannak külföldről is páran.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) jani1987 hozzászólása Aug 10, 2022 /

Technikai kérdés. Melyik a jobb megoldás? Az ha a fal és az út között van vizes árok vagy az ha nincs? A fal és az út között nincs 5 méter se. A szomszédom szerint hülye vagyok amiért árkot ástam. Az eresz csatorna még nincs kivezetve így a sarokhoz folyik. Terveim szerint lesz egy tároló amint lesz rá keretem.
(#) antiktelefon válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 10, 2022 /

Mi a cél, a házat szárazon tartani, vagy a szomszédokat távol a vártól?
Felvonóhíd és rostély van?
Szomszédnak létrája, csónakja van, tud úszni?
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 10, 2022 /

Ha nincs ereszcsatorna, akkor kb. teljesen mindegy, van-e árok vagy nincs.
(#) jani1987 válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 10, 2022 /

Az előbbi.
(#) Régi motoros hozzászólása Aug 10, 2022 /

Estét! Elsősorban autószerelőkhöz volna kérdésem vezérműszíj kapcsán.
Szükségem volna egy géphez fogasszíjra, lehetőleg félkör (tehát HTD/GT) profilosra.
A szíj kerülete kb 1500-1600mm közt kellene lenni, a fogszám a fogosztásköz méretétől függ,
de ezt az adatot sehol nem találom egyik márkánál sem. (Mondjuk nem kerestem órák hosszat.)

Tehát pl ha 10 mm a fogosztásköz, akkor 150-160 fogas szíj megfelel.
Szóba jöhet még 14mm fogosztású is, akkor 108-114 fogas szíj megfelel.
Nem tudom milyen méretek vannak még, a kérdés az volna milyen típusban kellene keresni hasonló méretű szíjakat? Hogy legyen már valami fogalmam melyik bontót támadjam meg ez ügyben...
(#) SALáta válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 11, 2022 /

Hajtástechnikai szaküzletet támadj. Például powerbelt. Ott kereket is kapsz.
(#) Régi motoros válasza SALáta hozzászólására (») Aug 11, 2022 /

Ne mond, erre magamtól is rájöttem. Meg arra is, hogy az új 10EFt, a használt bontot meg 2EFt...
(#) zolika60 válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 11, 2022 /

Szerintem ballagj el egy autószerelőhöz. Ott a szemeteskukában biztosan akad pár lecserélt vezérműszíj.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2022
(#) SALáta válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 11, 2022 /

Most cseréltünk marón szíjat. Rossz. Nem hiába cseréltük.
Még az új is "megromlik" sok év alatt.
Sajnos a posta drága, szóval azt nagyon át kell gondolni, kell-e más is.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2022
(#) Régi motoros válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 12, 2022 /

Délelőtt három bontóban voltam.
Kérdem: Bontott vezérműszíj van amiből lehet válogatni? Nem kocsira kellene...
Válasz: Vezérműszíj, ááá le szoktuk vágni, úgy a legegyszerűbb leszedni...

A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2022
(#) Alkotó válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 12, 2022 /

A használt bordás szíj, nem olyan mint az új. Mivel csak annyit tudunk "géphez" kell, így az új vásárlás tűnik racionálisabb döntésnek. 1600 mm már nem kicsi szíj, jó eséllyel kell majd valamilyen támasztó-feszítő görgő a hátoldalára, mert nélküli jelentősen belenghet a szíj.
Azt egyáltalán nem értem, hogyan lehet nyitott az osztás kérdése. Ennek szorosan passzolni kell a kerekekhez, amik jó eséllyel drágábban mint a szíj. Szintén nem értem az alakra vonatkozó nyitottságodat sem, mert ide egy konkrét geometria az elvárás. És még akkor nem is beszéltünk a szélességről, amiről szintén nem tudni semmit.
Következő: »»   3418 / 3600
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem