Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Üdv!
Megmèrtem 0.20v ott is Már kapott teljesen új kondikat s kipróbáltam,több íc-t ès ugyanúgy 0.20 v a kimenet. Úgygondolom nincs èrtelme tovább ezzel foglalkoznom ès megy a bontóba. Nemtartok olyan modult ami nem tökèletes Köszi az eddigi segítsègeket.
Korán feladtad, viszont későn kérdeztél.
Egy végfok esetében az élesztés az összerakás szerves része. Labortáp hiányában először a tápegységét élesztjük,hogy legyen miről tesztelni. Első körben valami nagyobb terhelhetőségű ellenállások keresztül (nálam ez egy vasaló) a trafót helyezzük hálózatra. Áramfelvétele, melegedés teszt ha rendben, akkor egyenirányító(k), de a pufferkondikat ellenálláson (470-1k/2W) keresztül kötjük be. Szivárgó áram teszt. Ha rendben, akkor véglegesen bekötjük a puffereket. Most már van tápunk. A végfokban a nagyjelű fokozatig (Q1,2,3,4) be lehet építeni mindent, de mind az ellenállásokat, mind a kondikat beforrasztáskor előtt le kell mérni. A Q3, Q4 kollektorait összekötjük a kimenettel, de egyelőre még se meghajtó, se végtranyó ne legyen bent. Rákötjük a tápot egy-egy 100 Ohm/0,25W ellenálláson keresztül. Lehet méregetni egyenfeszültségeket. Ha rendben, akkor építjük tovább. De akkor ez már tárgytalan.
Nem teljesen világos nekem ennek az APEX-nek a működési elve.
Honnan kap vezérlést a végfok? A Q1 és Q2 bázisa stabilan meg van fogva a Z1, és Z2-vel. Az erősítő kimenete az R12-n keresztül emitterben vezérelné a Q1,Q2-t? Kvázi mint egy földelt bázisú erősítőt? Mit szimbolizál az LDR alkatrész? Egy tokban egy dióda, és egy ellenállás. ( Fotoellenállás, és led lenne egy tokban? Akkor rossz a rajzjel. ) Furcsa az egész.
Az az ldr valami tul ezèrlès kijelzèst ir ennek a modulnak az oldalán
Többet ènsem tudok róla Minden ellenállás èrtèken,minden kondit cserèltem mèg a zènereket is,több azonos íc vel is próbáltam de mindegyiknèl ott van a 0.20v Egyszerűen már nemtudok mit próbálni. Talán konstrukciós hiba vagy ennèl a modulnál ez mèg megengedett? Nemtudom. Zárt bemenetnèl búgás hallható s a meghajtók erősen melegednek.Táp +-50v terhelès 8 ohm. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2022
Megtaláltam ezt az NSL32 optocsatolót. Ez úgy működik, hogy nagy kivezérlés esetén nő az optóban a led árama, ezzel csökken a fotocella ellenállása, ami az R1-el egy osztót alkot, és csökkenti a bemenő jelet. Ugyanez az áram folyik a CLIP leden is. Vagyis nagy vonalakban ha a CLIP led elkezd világítani, akkor elkezdi leosztani a bemenő jelet. Aztán hogy hol kezd el világítani, és milyen intenzitással, az a led típusától függ, ami nincs megadva.
De ennek semmi befolyása nincs az offsetre.
Mérjél feszültséget a földhöz képest minden elérhető ponton, és írd rá a rajzra, utána tedd fel, akkor tudunk rajta gondolkodni.
Limiter. PA végfokokban gyakori, túlvezérlés ellen. Nincs durva klippelés a kimeneten, ha túltolja a dj a hangerőt...
Megírtad a választ is a problémádra: zárt bemenettel is búg és melegszenek a meghajtók, azaz gerjed, azért van ott az a 200mV, egyébként nem lehetne. Egyébként ez a kapcsolás hellyel közzel egy tranyós VF2 csak feleslegesen el van bonyolítva, egyszerűbb azt átrajzolni. Annak idején szimulátorban megtettem, és a végeredmény ugyanez lett, tranyókkal a végén az is gerjedt.
Üdv
Vagy 2-3 ève kèszítettem ugyanilyet de azzal semmi bajom nem volt s ezèrt nemèrtem az egèszet. Ez is vadi új alkatrèszekkel kèszűlt,de ezzel valami problèma van de rengeteg erőfeszítès ellenère sem tudok rájönni hogy mièrt van ekkora kimeneti dc.
Valószínű, hogy Ge Lee-nek van igaza, és gerjed.
Ha rendszeresen építgetsz ilyesmit, akkor mindenképpen érdemes beszerezni egy oszcilloszkópot. Azzal egyből meglátod az olyan durva dolgokat, mint a gerjedés, a keresztezési torzítás, jelalak deformációk, stb. Nem kell sok száz ezres tételben gondolkoznod. A vaterán, jófogáson néha elég jó áron lehet látni a célra tökéletesen megfelelő műszereket.
Rengeteg erőfeszítés alatt mit értesz? Tördelted az ujjaidat?
Ha beteg a kutya, annak látszik a szemén. De egy erősítő nem fog bágyadtan nézni ha baja van, azt mérni kell. Viszont a kimeneti 0,2VDC-n kívül még semmit nem tudunk. Gondolom szkóp nincs kéznél, mert akkor már mértél volna vele. Ha gerjedés lenne, azt egy kis teszterrel meg tudod nézni. Két antiparalel ledet kötsz a kimenetre, de nem direkt, hanem egy soros RC tagon keresztül. Ez saccra egy 100 Ohm és egy 10 nF soros előtét lehet. Ez csak akkor világít, ha nagyobb freki gerjed. Még a hálózati búgást sem jelzi ki. A meghajtók melegedése lehet a magas nyugalmi áram is, de persze nem tudjuk mekkora hűtő van rajtuk. Egy kis BC tranyó is forrósodik már 0,2W-tól is, viszont egy hatalmas bordán 20-30W disszipációt sem érzünk melegnek. Egy fotó sem lenne rossz. Nem hiszem hogy nem lenne segítséged, de most még még csak találgatunk mint a gyerekorvos. Sír a gyerek, mi lehet a baja? Nem mond semmit. Először gipszeljük be a lábát, mert lehet hogy törött. Etessük meg, talán éhes. Megharapta volna a kutya? De hát nincs is kutyánk. Pelenka? Végre megvan.
Kedves Bèla
Bocsájtsd meg de èn nem összehasonlítást meg ha nincs ez akkor van ez meg fordítva rímeket kèrtem hanem talán segítsèget vagy támpontot Igen nincsen szkópom A sok erőfeszítès alatt azt èrtem hogy kb 2-3 napig ezt is kicserèltem s azt is,ezt is próbáltam meg azt is,tehát nem csak szúrós figyelemmel nèzegettem a modult az asztalon. Nem tudom mièrt kell ijen szavakat használni hogy (tördelted az újjad?) Talán itt mindenkinek elektrós technikumja van? Ès segítsèget kèrtem de inkább netettem volna.
Sziasztok!
A csatolt képen lévő kis kapcsolással állítom elő a "PC hangkártya" kimenő jeléből az erősítő számára szükséges szimmetrikus bemenőjelet. Tökéletesen működik. A kérdésem az lenne, hogyha mondjuk +10dB-el szeretném erősíteni a jelet, úgy, hogy ne kelljen külön előfok, hogyan kellene módosítani a kapcsolást? A jobb oldali legalsó 18k ellenállás változtatásával tudom az erősítést állítani, csak a felső (nem inverz) jel esetében is ezt le kellene követni. A legjobb lenne, ha kapcsolható módon, lenne egy erősített "visszacsatolás" és ha nem akarok erősített jelet, akkor csak rövidre zárok egy ellenállást. Szerintetek ez megoldható kisebb módosítással? Egy 8 csatornás D osztályú végfokot hajtanak a panelek... Vagy külön előfok lenne javasolt, a nem szimmetrikus bemenőjel után? Köszönöm!
Nézd, ha már ezt a hobbit űzöd, akkor azt tudomásul kell venni, hogy az elektronikát nem lehet vakon tapogatózva művelni.
Segíteni is csak akkor tudunk érdemben, ha olyan adatokat kapunk, amik alapján ki lehet értékelni a hiba, eltérés okát. Az, hogy a kimeneten 0,2VDC van, és a két évvel ezelőtt épített jó volt, az édeskevés. mcc fórumtárs javasolt egy dolgot, ami a segítséghez alap lenne, ezt megtetted? Idézet: „Mérjél feszültséget a földhöz képest minden elérhető ponton, és írd rá a rajzra, utána tedd fel, akkor tudunk rajta gondolkodni.” Rengeteg hobbinak elég magas a költség vonzata, búvárkodás, ejtőernyőzés, lövészet, síelés, sárkányrepülés, vízisí, modellezés, és még sorolhatnám, amit általában kiizzadnak azok, akik azokat szeretnék gyakorolni. Azokhoz képest kifejezetten szerény költségből ki lehet hozni egy alap labor felszerelést. Aki erősítőket, analóg áramköröket épít, annak minimum alap egy oszcilloszkóp.
Kedves Zsolt!
Éppen nem a piszkálódós fajta vagyok, meg elektrós technikumom sincs, a vegyipar az én világom. Nem tetted rosszul, hogy segítséget kértél, ne szabadkozz. Ha olvasod a topikot, láthatod hogy bátran lehet kérdezni. Amitől ki szokott borulni a bili, az amikor félúton a "-Letojom, megy a szemétbe" mondat hangzik el. Ha még meg akarod menteni a modult, akkor csak jelezném kell. Mindenképpen azt a kapcsolást rakd fel, ami még épült, mert bármi változás okozhat galibát. Azt a kis ledes tesztet csináld meg, és ha gerjedés van, először azt kell kezelni. Ha nincs, akkor ahogy írták, a lehető legtöbb ponton feszültséget kell mérni a GND-hez képest. Ezt a kapcsolási rajzon oda lehet írni a mérési pontra. Ez egy tapasztalt elektrósnak sok mindent elárul. Például ha egy műveleti erősítőnek a +- tápfesz megvan, a kimenete, az invertáló és nem invertáló bemenete a táp sínek közötti biztonságos tartományok belül van, akkor az invertáló és a nem invertáló bemenetnek egyforma feszültségen kell lennie. Ha a neminvertáló pozitívabb mint az invertáló, akkor a kimenetnek a pozitív tápsín közelében kell lennie. Ha az invertáló bemenet a pozitívabb, akkor a kimenet a negatív tápsín közelében kell legyen. Ha ez nem így van, akkor a műveleti erősítő nem működik megfelelően. Vagy hibás, vagy valami zárlat áram terheli a kimenetét. De ekkor melegedni is kell. Ez csak egy példa arra, hogy puszta feszültségek méréséből is lehet következtetni hibára. Nem kell tudnod mindent, elég ha mérsz. De mérési eredmények nélkül mi is csak tátjuk a szánkat.
Mindkét ágban lehet növelni az erősítést. De akkor a nyákot is át kell rajzolni.
10dB az kicsivel több, mint 3x-os feszültség erősítés, de nagyobbat is tud, ha szükséges. Az első, nem invertáló erősítőben a direkt visszacsatolás ( 1x-es erősítés ) helyett be kell tenni két ellenállást, amivel be tudod állítani a 3x-os erősítést. Ezért kell módosítani a nyákot, hogy legyen helye ezeknek. A második invertáló erősítőben csak a két 18k ellenállást kell cserélni, hogy a 3x-os erősítést adja. És kész is vagy. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2022
Köszönöm! Akkor még átgondolom, hogy ez legyen, vagy 2db TL074-ből előfokot építsek. A hangminőséget az rontaná viszont.
Ha a felső, nem invertáló rész negatív bemenetére az invertálóhoz hasonló módon bekötöm a 2 ellenállást, nem történik változás az erősítésben a szimulátor szerint. (Csak az invertáló részt tudom változtatni). Az IC 1 és 2 lába közé betettem egy ellenállást, a másikat pedig 2-es láb és a bemeneti elkó közé kötöttem.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2022
A nem invertálót úgy kell bekötni, ahogy az ábrán látod.
Jelenleg az Rv helyett rövidzár van, 1x-es követő erősítőként. Az ábra szerint bekötve: A=1+Rv/Rs Ha Rv=20k, Rs=10k, akkor pont 3x-os lesz az erősítése.
Az invertálónál pedig az erősítés: A=-Rv/Rk
Vagyis ha Rv=30k, az Rk=10k, akkor annak is 3x-os lesz az erősítése.
Köszönöm szépen, ez a része nem volt világos, így már értem.
Sziasztok!
Elvesztem a line in/out értelmezésében. Hogyan kell kötni és mit? Van a SE1025 kapcsolási rajza és ott úgy látom, mintha a line out csatlakozónál, a bemenetre kötötték volna a kimeneti jelet. Az összekötési útmutatóban pedig, a magnó line in-jével van összekötve. Rossz helyre rajzolták a kapcsolási rajzon? Ott nem az 1-es és 4-esre kellett volna kötni. Csak azért, mert a lemezjátszónál a 3-as és 5-ös, az bemenet. Tehát a bemenetet akarják összekötni a magnó line-in-jével? A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022
Bármelyik bemenet mehet a "tape rec"-re és a monitor kapcsolóval a magnó ki- és bemenete között tudsz kapcsolgatni.
Értem és ez jó is. De a rajzon lévő erősítő bemenetet akarják a magnó bemenetével összekötni elvileg, ha jól értelmezem. Ennek mi értelme, vagy rosszul látom? Ezért kérdeztem, hogy nincsen-e elrajzolva.
Tudod hány hibás rajz került ki a szerkesztésben dolgozó kislányok kezei alól?
És ha aki ellenőrizte volna, éppen álmos volt az előző napi bulitól, és simán átsiklott rajta? A nyomdában meg már nem törődtek a rajz értelmezésével. Van a DIN csatlakozóknak szabványos bekötése, tartsd ahhoz magad, és ne egy készülék - lehet hogy hibás - rajza alapján kösd be a sajátodat. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022
Köszönöm. Én is úgy gondoltam, hogy hibás. Nem ragaszkodom hozzá, mert nem logikus, csak megerősítés kellett, hogy jól látom-e a hibát.
Hy.
Továbbra sem működik az mpc 600-as jbl végfokom viszont oda már eljutottam hogy a szervíz olyan árat mondott hogy szerintem új korában sem ért annyit. Kiderítették hogy a ch2-es kimenet tönkrement. Azt mondták egy szolid 30ezer forint az alkatrész erre simán rábólintottam majd közöltek egy olyan végösszeget amiben benne van a szervíz dij hogy úgy döntöttem inkább én javítom meg. Elektroteknikai suliba jártam nem áll messze tőlem a téma igaz sosem érdekelt és azért komolyabban nem folynék bele de mérni forrasztani stb alkatrészeket felismerem. Szerintetek így fél zöldfülűként kitudnám cserélni a végfokokat stb ? Persze azért kéne a ti segítségeteket is A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2022
Van róla normális rajzod?
Ami az elektrotanyán van az kevés, a nagyja hiányzik. Vannak műszereid a multiméteren kívül? Oszcilloszkóp, hang vagy függvény generátor, labortáp. Ezek nélkül necces feladat.
Szóval nem tudom javítani
A helyedben nem állnék neki, mert erről az MPC (200,300,600) sorozatról sehol nincs szerviz doksi csak használati utasítások vannak. Anélkül egy gyakorlott műszerésznek sem egyszerű feladat aki napi szinten javít ilyesmit, mert legalább hozzávetőleges szinten ismerni kellene az adott kapcsolást. Ráadásul ebből a sorozatból ez a legnagyobb, tele végtranyókkal amiket meg nem lehet egyesével cserélni mert ugyanez lesz a vége. Tehát igazából az összeset kéne párban cserélni, nem tudom milyen van benne, de a mai árak mellett az sem lesz egy olcsó mulatság, és akkor még ki tudja hogy azon felül mi baja van. Egy pár éve még 6-800Ft-os végtranyó most 3-4 ezer Ft, ha abból kell 8-10db akkor nem is mondtak sokat a szervizben.
Keress valami műszerészt a közeledben aki nem fog áfát, tréfát, fűtési, bérleti, üzemanyag stb. díjakat is beleszámolni a javításba. |
Bejelentkezés
Hirdetés |