Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   11 / 52
(#) Collector válasza naiv hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

Hali, az alfa béta és gamma bomlás nem aktivizál más anyagokat (egy két kivétellel). Hacsak te nem neutron forrás közelében fogsz méregetni, a neutron ugyanis instabillá teheti az atommagokat, és az adott elem aktív izotóppá változhat.
(#) imi84 válasza Collector hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

Ez esetünkben azt jelenti, hogyha egy mag neutron besugárzást kap, akkor az adott mag válhat radiokatívvá, ami, feltételezve, hogy a neutronforrás csekély besugárzást biztosít, az eszköz radioaktivitását a háttérsugárzás elenyészően kis hányadának megfelelően befolyásolja csak. Ugyanez igaz minden más az adott helyen fellelhető tárgyra is.

Röviden és tömören: emiatt nem (sem) aggódnék.
(#) Collector hozzászólása Jún 29, 2008 /

Na igen, valószínű hogy naiv nem fog nagy neutronfluxusú helyeken méregetni. Aztán lehet van neki otthon fél kiló kalifornium
(#) naiv hozzászólása Jún 30, 2008 /

Köszönöm a megnyugtatást, így már jobb!
Biztos, hogy páran azt gondolják , hogy aki ennyire nem tud semmit, az ne akarjon gm méricskélni. De engem akkor is érdekel a téma.
Egyébként az idegenek :alien2: itthagytak egy neutron ágyút és azt buherálom titokban!
(#) Faszy hozzászólása Júl 13, 2008 /

Sziasztok!

ismét visszatértem, de mostmár több eredménnyel mint korábban. Szereztem ugyanis egy másik GM cövet egy NDK s tipus teljesen uj, VA-Z 221 -es típus. Első bekötésre kiválóan müködik, a hátérsugárzást jelzi, bár egyenlőre még csak egy árammérőn figyelem, ahogy azt Collector kollega tanácsolta. De ez megy. Viszont a másik csövem a Philips 18504 es végablakos továbbra sem. Lehetséges hogy az a probléma hogy a Philips nek 1 rad/ órás, az NDK s uj csövep pedig ézékenyebb, 0.1rad/órás??? Esetleg ez okozhatja hogy az 504 es nem ad impulzusokat? Várom a tippeket, köszi...
(#) Collector válasza Faszy hozzászólására (») Júl 13, 2008 /

Nemrég én is vettem egy 18504-es csövet. Az igazság az, hogy a számlálómmal nem tudok 10Mohm miatt elegendő feszültséget a csőre küldeni, mert azt hiszem 520V kell a csőnek, de 10Mohm esetén a sokszorozó akkora feszt ad, hogy a csövön csak 200V esik. Csökkentettem az ellenállást, így megy. Szóval ha nem produkál impulzust, az a cső halott valószínűleg. Próbáld meg csökkenteni az ellenállást 5Mohmra, vagy 1-re, de ott csak nagyon rövid ideig vizsgáld, és ügyelj rá, hogy a csövön megfelelő feszültség legyen. A 18504 érzékeli a háttérsugárzást is, szóval ez nem okozhat problémát. Lehet, hogy a 10Mohm miatt nem mérsz áramot. Szerintem próbáld meg csökkenteni az anódellenállást.
1 rad / h -nál a kisebb ionizációs kamrák méréshatára kezdődik
(#) Faszy hozzászólása Júl 13, 2008 /

Van már pár hete annak hogy a 18504 es csövemmel kisérleteztem, de emlékeim szerint 10Megával 5 és 1 megával is kisérleteztem, a csövön 4-500 vagy 550V is megolt, de az áram egy uA t sem kuszott fel. Míg az NDK s cő szépen "lökdösi a mutatót".
Azthiszem akkor rossz a cső, sajna. még jo h postával együtt 6500Ft ot fizetem egy kedves vaterásnak érte.
legyen akkor ez tanulság mindenkinek, mielőtt Gm csövet vesz, legyen ovatos.

Köszi a segítséget, ha készlesz a müszer az NDK sal, majd dobok fel képet.
(#) Collector hozzászólása Júl 13, 2008 /

Én is a vateráról vettem a csövet, és a pali nem adott rá garanciát, hogy működik. Aztán kockáztattam, és 4,5k-ért elküldte, de ez működik.
(#) Collector hozzászólása Júl 14, 2008 /

Végre ma megérkezett az ebayon rendelt CDV-715-ös (Civil Defense) ionizációs kamrás geiger számlálóm. Ahhoz képest, hogy több, mint 40 éves, kitűnő állapotban van.
Méréshatárai :
0-0,5 r/h
0-5 r/h
0-50 r/h
0-500 r/h
Képek:
Bővebben: Link
(#) Csibi válasza Collector hozzászólására (») Júl 14, 2008 /

Jó kis műszer, használd egészséggel.
A sorszám mellett, ha lett volna egy R, azzal egy kicsit jobban jártál volna, de az egy picivel drágábban jött volna ki.
Reméljük, nem lesz rá szükség, hogy ilyen nagy dózisokat kelljen majd mérjünk.
(#) Collector hozzászólása Júl 14, 2008 /

Hát én azért vettem, mert kell, hogy ekkora méréshatárban mérjek. Nem sokat, de néhány mérést muszáj vele elvégeznem. Az az Am 241, amim van, és a geiger csöves számlálómat teljesen kiakasztja, ez a 715-ös mutatóját meg sem mozdítja Persze azért, mert az americium nem ad, csak nagyon kis gammát, illetve a műszer ionizációs kamrája ólommal is be van vonva.
Hitelesíteni nem tudom hogy fogom, de szerintem gondolkodás nélkül kicserélem az elkókat benne. 40 év alatt simán kiszáradtak.
(#) naiv hozzászólása Júl 15, 2008 /

Sziasztok!
Sikeresen megépítettem a fentebb említett GM mérőt. imi84 gyüjteményéből az Elektor80-as könyvtárban lévőt, de azzal a csavarral, hogy az Omega Labs-on lévő nyák rajzot használtam. Ezúton KÖSZÖNÖM!
A Vaterán vettem egy GM csövet: Philips 18504. Tökéletesen működik, szépen jelzi a háttér sugárzást, de a lakásban még semmit nem találtam ami ettől eltérőt produkált volna... Hogyan tudnám hitelesíteni?
(#) Collector hozzászólása Júl 15, 2008 /

Vettél deprez műszert is hozzá? Most jut eszembe, hogy azt nem írtam le az oldalamon, hogy mekkora áramerősségű kell.. de az eredetinél fel van tüntetve (attól függetlenül, én 1mA-est kaptam csak, de be lehet kalibrálni potival).
Hitelesítést nem lesz egyszerű elvégezned, mert kell egy ismert aktivitású, tömegszámú izotóp, ami csak 1 fajta sugárzást ad (leginkább gamma forrást használnak úgy tudom, pl. Cs-137), és bizonyos távolságra elhelyezve kell csinálni. Szóval ez nem egy otthon könnyen elvégezhető feladat.
A 18504-hez az eredeti kapcsolás nem alkalmas, mivel a sokszorozó nem ad akkora feszültséget, ami a csőnek elég lenne (10Mohm soros ellenállás esetén, márpedig a csőnek kb. annyi kell) Te hogy bírtad rá, hogy menjen? Mert vagy csökkenteni kell az ellenállást, vagy be kell kötni + lépcsőket a feszültségsokszorozóba. Nekem is ez lesz a következő feladat majd. Én neutron detektorként akarom majd használni, nem tudom, menni fog-e.
(#) imi84 válasza Collector hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Neutrondetektorként? Arra nem jó a GM cső vagy igen?
(#) Collector hozzászólása Júl 16, 2008 /

A 18504 az jó hozzá. Alapból érzékel gyors és epitermikus neutront, de ha 0,5mm vastag kadmium fóliával be van vonva, akkor termális neutront is érzékel. Persze körbe kell keríteni marha vastag műanyaggal is.
"Measuring of alpba, beta, gamma, and neutron radiation"
Ez a lényeg
(#) naiv válasza Collector hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Sorban válaszolok a kérdéseidre:
Vettem deprez műszert, az erdeti kapcsolás 50uA-est ír, nekem 100uA-est tudtak adni az Üllői úton. Szépen mutat is, csak még nem tudom, hogy mennyit, majd még számolgatok. :heureka:
A hitelesítéshez, lehet, hogy elmegyek a Műegyetemre, vagy a KFKI-ba, ott biztosan tudnak segíteni.
Az eredeti kapcsolás a ZP 1400-as csőhöz készült, ami viszont megegyezik a 18504-essel, csak a számozás másféle-fajta.
Itt egy adatlap linkje, még hasznos lehet:
18504 / ZP1400
Tehát a kapcsoláson semmit nem változtattam az eredeti leíráshoz képest.
A neutron detektálásra láto már kaptál választ.
(#) Collector hozzászólása Júl 16, 2008 /

Ha van ismerősöd az említett helyen, akkor jó. Ha nincs, akkor szerintem sokba fog az kerülni Én megkérdeztem, amikor az atomreaktornál voltam, hogy bemérnek-e ólomtartályt, meg árnyékolást. Azt mondta a pali, hogy persze, 1,2 M forint, és adnak tanúsítványt, meg anyámkínját.
(#) deniel hozzászólása Júl 17, 2008 /

Sziasztok!

Nincs valakinek bekötési rajza Siemens Heliodent típusú fogorvosi röntgenhez?

Valami szakbarbár kikötött minden vezetéket, de nem jelölte megy, hogy melyik hova való.

Deniel
(#) Collector válasza deniel hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Ha valami speckó elektronika van a csőhöz, mint vezérlő akkor nem tudok segíteni. Magát a csövet nem nehéz beüzemelni, ebben tudok segíteni.
Remélem tudod, mivel játszol (ha foglalkoztár már ilyennel, akkor nem szóltam).
(#) deniel hozzászólása Júl 17, 2008 /

Igazából még nem foglalkoztam ilyennel, csak egy fogorvos ismerős megkért, hogy kössem be neki, mert használtan vette, és úgy hozták el, hogy leforrasztották a vezetékeket.

Az a gond igazából, hogy a vezérlődobozba vagy egy kb 15 érintkezős sorkapocs. Ezek be vannak számozva, és ebbe kellene bekötni a bemenő 230-at, meg az 5 vezetéket, ami megy ki a fejhez.

Ezért kellene a bekötési rajz, mert anélkül szerintem nem nagyon lehet kitotózni, mert a vezérlőn belül meg csak egyszínű sárga vezetékek mennek.

Deniel
(#) Collector válasza deniel hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Hát, meg kell próbálni a gyártónál, (persze engedélyt stb mellékelve, mert anélkül nem biztos, hogy szóba is állnak akárkivel) Vagy hasonlót gépet keresni. Egy fotó sokat segítene róla.
(#) Collector hozzászólása Júl 20, 2008 /

Teszteltem a CD V-715-öt. 0,1x állásban van, mást nem szeretnék hozzáfűzni.
(#) Topi válasza Collector hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Kérhetnélek, hogy használd a válasz gombot? Kiszúrja a szemed. Így nem tudni ki hozzászólására válaszolsz! :no:
Én már sokszor szóltam rád emiatt!
(#) Collector válasza Topi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Rám?? Én egyre sem emlékszem. A válasz gombot azért nem használtam, mert ez független a többi hozzászólástól, azaz, ez nem egy válasz. A többi hsz-emnél látom, valóban nem használtam, a jövőben majd jobban ügyelek erre
(#) Topi válasza Collector hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Meg az előző 30 is.
(#) Collector válasza Topi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Bocs, igaz. A mostani utolsó, viszont tényleg független.
(#) Moderátor hozzászólása Collector hozzászólására (») Júl 20, 2008

Rendben, a jövőben kérlek akkor figyelj oda.

Köszönöm!
(#) Laslie74 hozzászólása Aug 5, 2008 /

Itt egy lengyel srác oldala:
c4r0.skrzynka.org
Na ő sem viszi túlzásba a parát a sugártól.
(#) Collector válasza Laslie74 hozzászólására (») Aug 5, 2008 /

Hát ez jó. Vajon meddig járatta így? Közbe meg a mellette lévő szobába főz a nagymama, a közeli doziméterek meg kiakadtak, és már a szomszéd fotopapírjai is megfeketedtek, fél utcával arrébb meg kiakad a geiger számláló.
(#) akika hozzászólása Aug 6, 2008 /

Sziasztok!
Bár én pár éve már abbahagytam a röntgen projektemet, de lehet, hogy tudok pár érdekes információval szolgálni.
Én anno egy GP-5 nagyfesz triódát hajtottam meg egy 120-130 kV-os fesz sokszorozóról és így már elég sugárzást kaptam! Kezdetben egy orosz DRSB-01 gm-csöves mérőt használtam, de hamar rá kellett jönnöm, hogy nem alkalmas a mérésekre, mert sokszor már 3 méterre kiakadt és teljesen elhallgatott a csőtől. Ezután szereztem egy nagyobb DP-5V mérőt, ami már 200 R/óráig mért. Pár kis módosítás után elértem a 100-150 R/óra. Röntgenfilmmel is próbálkoztam, a kezdeti 5-10 perces expozíciós időt a végén lenyomtam kevesebb mint 15 másodpercre! Sajnos a nagy gyorsító feszültség miatt a nagyon kemény sugarakkal nem lehetett normális képeket készíteni, csak ólomlapból kivágott alakzatokat tudtam lefotózni vele.
Ezek után, mivel már nem tudtam tovább növelni a kimeneti teljesítményt / a kaszkád néha egy 20 cm-es szikrával átütött/ leállítottam a kísérleteket. Azóta már megvannak a tervek egy kb. 10x ekkora berendezéshez, de eddig nem fogtam bele az építésbe....
Következő: »»   11 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem