Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok!
Nemtudom találkoztatok e már azzal a jelenséggel, hogy 7 szegmenses kijelző multiplexelésénél "szellemképes" lesz a kijelzés. Aki már oldott meg ilyen problémát annak a tapasztalatát várom. A kijelzők frissítési ideje 5ms összesen 4db. Képet csatoltam bár nem lett olyan jó minőségű de látszik. ja és amúgy BC547-esekkel hajtom meg a kijelzőket. Ha növelem az intervallumot akkor vibrál a megjelenés..
Ez nagyon jó! Látszik, hogy van mit tanulnom tőled!
A többi részt csak összedobtam, pl. elég gázos a DELAY ilyen formájú használata és a GOMB kezelés viszonya. Az egészet timer időzítésből kéne megoldani, jlezővel. Na de működik és ez néhány perc volt csupán.
A kapcsoló tranyók, vagy a kimenet nem elég gyorsan kapcsol ki. Próbálj a digitek váltása közé is időt tenni.
Sziasztok!
Szeretnék egy külső (i2c buszos) eepromot használni a PIC-em programjának a tárolására. Az odáig megvan, hogy valami bootloaderrel, vagymivel kéne megoldani, de hogyan? Esetleg van erre már kész megoldás csak én nem találtam meg? Válaszokat előre is...
Az is lehet, amit watt írt, hogy a kapcsolótranyók lassan "engednek el", de az is okozhat ilyet simán, hogy a digitkijelölés és az alak kiírása nem egy időpillanatban történik. Ez a helyzet pl. akkor is, ha más portokra van kötve a kijelölés és az alak, és a két port írása közt legalább egy utasításnyi idő eltelik.
Azt célszerű csinálni ilyen esetben, hogy előbb kiírni az aktuális karakterpozícióra egy üres karaktert, ezután átváltani a digitkijelölést, majd ezután kiírni az új pozícióra kerülő karakterképet. A lépések közé lehet, hogy be kell tenni egy-két nop-ot is, hogy megszűnjön a jelenség teljesen.
Először is csak olyan PIC-nél fog működni a dolog, ami tudja a saját kódmemóriáját írni. Másodszor én ugyan nem látom túl sok értelmét, de ha mégis van neki, akkor érdemes körülnézni a Microchipnél, mert többféle bootloader application note létezik náluk.
A bootloader egy olyan program, ami a PIC-ben fut, és valahonnan (soros vonalról, USB-n keresztül, I2C-ről) veszi az adatokat, amit a PIC saját kódmemóriájába ír. Fontos, hogy a futtatandó kód "összeférjen" a bootloaderrel (a bootloader által használt kódmemória nyílván nem írható felül, esetlegesen a program által használandó reset és interrupt vektorok máshol lesznek a bootloader miatt).
Hello! Csak egy rövid kérdés.
Találtam egy 5V 300mA-es mobiltöltő trafót, szerintetek meglehetne hajtani ezzel egy PIC-et? Köszi a valaszokat
Tárolni még lehet, de onnan futtatni nem nagyon!
Előtte be kell(kellene) tölteni, de ha külső memót akarsz használni, akkor gondolom az azért van, mert nem férsz el a PIC-ben a programmal!? Kérlek ezt pontosítsd, hogy tovább tudjunk lépni!
Ha rámérsz és 4,8...5,2 V közötti a feszültség, ami pl. 100mA-el terhelve sem esik le, akkor igen.
Hát nincs mérőműszerem viszont szerintem nem esik le mert végülis akkumulátor töltésre találták ki, és akkor is stabilan kell működnie ha töltés közben bekapcsolom a mobilt. De javítsatok ki ha tévedek
Igazából azért kérdeztem hátha már valaki póbálta, mert nem akarom kinyírni a PIC-et
Akkor kijavítalak, mert tévedsz! Nagy a valószínűsége, hogy nem stabilizált 5V van ott(hanem több)!
Ha nincs műszered, akkor vegyél! Főleg ha nem akarod kinyírni a PIC-et! Nem kell a legdrágábbat, már 1-2e-ért lehet kapni. Idézet: „viszont szerintem nem esik le” Az ilyen elszólásokat pedig próbáld kerülni, mert nem jól jön ki!
Hello, én rámértem már néhány impulzusüzemű töltőre, az adatlapjaikon egyaránt 5V szerepelt, és némelyik annyi is volt, de volt amelyiken 8V-ot mértem. Szóval csak vigyázni!...Bár terheléssel nem néztem, lehet, hogy kis terhelésnél is beáll a stabil 5V. (?)
''„viszont szerintem nem esik le ” Az ilyen elszólásokat pedig próbáld kerülni, mert nem jól jön ki!''
Egyébként 3.6V-os akkumulátorhoz volt az 5V-os töltő, de mindegy akkor építek stabilizáltat ahogy Topi írta a cikkben. Idézet: „Egyébként 3.6V-os akkumulátorhoz volt az 5V-os töltő, de mindegy” Látom nem érted miről beszéltem... Azt csinálsz amit akarsz!
Ha nekem címezted a mondandód, akkor igen, én is mértem már néhányat és ezért írtam proci-nak ami írtam!
Köszi megoldódott, a karakter kijelzéséhez váltásnál raktam egy üres karaktert , majd amikor átváltott akkor jelenítettem meg az eredeti karaktert És most tökéletesen működik! Mégegyszer köszi a tippeket
Szia ha3fjf,
Program tarolasara a PIC belso ROM-jat kellene hasznalni. Ugyan meg lehet csinalni nehany mid-range ill 18F-es PIC-eken, hogy a program memoriat atirja az ember, de ezt a firmware frissitesere talaltak ki nem arra, hogy ezt sokszor megtegyuk. Elmeletileg ezerszer lehet ujrairni de ez nem garantalt, ez csak egy iranyszam. Nemregiben kijott a PIC32 ami egy 32 bites PIC, az kepes kulso memoriabol is programot futtatni, vagy vannak mas mikrovezerlok amik ilyenekre kepesek. Altalaban azonban a PIC belso program memoriaja elegendo szokott lenni - ill ha nem akkor kell valasztani egy nagyobb prog memoriaval rendelkezo tipust. 73!
Ha nincs műszered, akkor vegyél!
Ez frankó hozzáállás! Azt csinálsz amit akarsz! Ez még frankóbb! Látom nem érted miről beszéltem... Nem tényleg nem értem miről beszéltél. Van egy 3.6V-os akkumulátor amit egy 5V-os gyári töltő tölt, az lett volna a kérdés hogy lehet-e használni PIC-hez de Medve már megválaszolta, hogy akár 8V is lehet ebből arra a logikus következtetésre jutottam hogy nem. Ennyi Idézet: „Ha nincs műszered, akkor vegyél! Ez frankó hozzáállás!” Nezd, watt-nak tokeletesen igaza van! Nagyon olcso mar egy egyszeru alap muszer, amivel feszultseget es aramerosseget lehet merni. Nem kell komolyat venni de ha elektronikaval akarsz foglalkozni akkor ez a legminimalisabb muszer amit be kell szerezni, enelkul teljesen halott az ember. Idézet: „Azt csinálsz amit akarsz! Ez még frankóbb!” Ezt pedig arra ertette watt nyilvan valoan, hogy nem figyelsz oda mirol beszel. Az nem egy parameter, hogy 3.6V-os akksit toltenek vele es hogy 5V... Ez kb mintha azt mondanad a holdra szallo egyseg zold szinu es piros gombok vannak rajta - kepes leszallni a Phobos-ra is? Ilyen kerdesre a helyes valasz: "elkepzelheto"... Kell tudni, hogy a tap regulalt-e, hogy szurt-e egyaltalan. Ha nem regulalt akkor mekkora uresen es terhelten a fesz amit lead, van-e benne rovidzar vagy tularam vedelem. Ha ram hallgatsz kiveszel egy regi AT vagy ATX tapot egy mar nem hasznalt PC-bol es a fold, a +5 es a +12 -t kivezeted (ill ATX eseteben a +3.3-at is) es igy kapsz egy viszonylag stabil es megbizhato asztali tapot amivel akar olyat is csinalhatsz, hogy kell +7V akkor a +5 es +12 -be dugod a banan csatlakozokat. +9V ertelem szeruen a +3.3V es +12V -bol emelheto le ugyanigy...
Szia! Watt-nak igaza van, a kedvedért most mértem rá egy gyári eredeti nokia telefontöltőre... 3,7V van rajta, de nem volt meglepő amikor 8,29V -ot mutat a műszer. Általában a telefonokban van stabilizátor, mert egy hibás töltő miatt mehetne kukába a telefon. Hidd el jót akar de ha mindenképp rá akarod kötni a PIC-et akkor többször már nem kell. És ők ezt szerették volna tudatni veled. Itt segítenek a másiknak, nem azért írták ezeket hogy beszólogassanak, de manapság műszer nélkül egy ledet nem kötnék be, nem hogy egy PIC-et!
Kérek ezt se nézd sértőnek, de nincs más út, ha megölöd a PIC -et az már egy műszer árának a fele..
Köszi a választ, ezek szerint a kontrollert kell helyesen megválasztani, hogy elég hely legyen benne.
Egy másik kérdés: USB-Firmware frissítés, Microchipes progival miért csinál néha érdekességet USB csatlakozás során? Néha felismeri, néha nem. Ha nem ismeri fel, eszközkezelőben letiltás/engedélyezés után ismént működik a firmware frissítés...Normális (nem frissítés) üzemben 99%/1% ez az arány... További szép napot! 73!
Azt érted, hogy miért jelent meg a szellemkép, amíg nem tettél be üres karaktert?
Igen, valószínű akkor kapcsolt át a másik kijelzőre mikor éppen át akart váltani az adat. Így "magával húzta" a másik kijelzőre ahol még volt benne egy leheletnyi élet
Ezért kérdeztem rá, mert kontrollernél nincs olyan, hogy "valószínűleg". Nem láttam a programodat, de így látatlanban azt merem mondani, hogy a programod úgy működött, hogy kiírta a szegmensvezetékekre a következő digiten megjelenítendő adatot, majd a digitvezetékekkel átkapcsolt a másik kijelzőre. Na ez a két lépés között jelent meg az előző kijelzőn halványan a következő digiten megjelenítendő szám. Azért halványan, mert csak 1-2 utasítás idejéig volt bekapcsolva.
Huha, milyen eszkoz az amirol szo van?
USB-nel siman meg lehet tenni, hogy egy-egy node nem latszik normalisan, csak bizonyos skorulmenyek kozott. Magyaran az eszkoznek lehetnek kulonbozo konfiguracioi. Pl. lehet egy adat interface-e annak az eszkoznek amin keresztul a fw frissitodik es az csak akkor latszik ha tudja az eszkoz most frissiteni szeretnenek. Konfiguracio valtast pedg resettel erik el. Namost pl ha van egy jo nagy kondi a Vusb -n akkor lehet nem fog megfeleloen resetalodni az USB eszkoz es aloall ez az allapot. Vagy ha nem kepes a fw valami miatt idoben valaszolni a setup kerelmekre (elektronikai vagy fw hibak miatt). Pl a PicKit2-nel a Vusb-re kellett tenni egy ellenallast a fold fele, hogy a tapszuro kondik ki tudjanak sulni, ezzel ertek el, hogy levalasztaskor a kondi kisuljon igy ujra csatlakoztataskor a reset allapot bealljon.
18F4550I/P az eszköz, a szoftver pedig a Microchipes CDC Serial emulator. Az eredeti folyamat szerint USB-re dugás esetén az alapprogram indul el, feltelepítve egy soros portot, majd azon kommunikál a PC-vel.
Ám ha nyomva tartom az SW2-t, majd SW1, akkor átkapcsolna bootloaderre. A probléma ekkor kezdődik igazán. A régi (soros portot) hardver eltávolítódik, de az új nem, vagy hibásan ismerődik fel. Ha letiltom (nem eltávolítás), majd újra engedélyezem, a bootloader rendesen elindul. A jó nagy kondi rajt van, de egy 1k-s ellenállással. A Pickit2-ből pedig az újabb fajta van, piros gombos, ebben már ezt is megoldották. Mit szabtam el?
A PICKit2-ben találsz "Jó nagy kondit"? Szerintem ott lesz a hiba, vedd ki!
Ez egy Microchip hivatalos demo board USB fejlesztesekhez? A USB framework+bootloader es a CDC melyik verzio? Mit jelent, hogy hibasan ismerodik fel, hogy a CDC-nek megfelelo com portnak akar felismerodni, vagy hogy azt irja ki hibas vagy felismerhetetlen eszkoz? Nincs valami USB snoopered amivel az USB adatforgalmat lehet vizsgalni (szoftveres is valoszinuleg elegendo lenne)?
Igen pontosan, előbb kapcsolta be a kijelzőt, és utána váltott számot
Hi ..
Kellene egx kis segitség mert elakadtam. C-be nem igazán tudok programozni de most muszálj lenne mert Usb-n keresztül küldök adatot a Pc-nek de mivel a nyomógombot nem tudtam pergésmentesiteni ezért több impulzust küld.3-4-et 74hc00 nem lett jó mert nincs csak záró a Reed relén.Találtam 1 forrást de nem müködik valamiért. void sample() { if (contact) { if (counter > 0) counter-- ; if (counter = 4) state = 1 ; } else { if (counter < max) counter++ ; if (counter = 12) state = 1 ; } return (state) ; Tud valaki esetleg c-be valami jó rutint vagy hogy miért nem jó? Thx |
Bejelentkezés
Hirdetés |