Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2418 / 2522
(#) sany válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 19, 2022 /

Esetleg, ha van frekvenciamérőd, akkor rá mérhetsz, ahol csatlakozik az IC-re a kristály. Igaz nem tudom, hogy milyen a belső felépítése az oszcillátor áramkörnek. Előfordulhat, hogy nem lehet lemérni.
A kondik ott a korábban az általad csatolt beültetési rajzon a C326 és a C327 pozíciójelű alkatrészek. Ellenállás formájúak 27 pF-osak, ahogy látom.
(#) sany válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 19, 2022 /

Nem biztos, hogy az okozza a bajt, mármint a kristály, hiszen az RDS demodulátor IC-ről van szó. Közvetlen nem vesz részt a meghajtásban.
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 19, 2022 /

Mi a jelenlegi állapot? A főtrafó kapcsolható a Standby gombbal?
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2022 /

Az elolapi panelen levo par tranzisztor,dioda es kondi kozott nem talaltam hibasat…
Elkezdtem merni a vegfoknal is.

Kapcsolható igen,fentebb írtam is,hogy a segédtáp reléjén lévő tranzisztor cseréje után behúz a relé és kapcsolja a trafót illetve világít a standby.Pineket ahol feszültségnek kell lennie végigmértem,mindenhol megvannak.
Viszont standby módnak nem az lenne a lényege,hogy lekapcsolja a fő trafót?

Szerk.:
Nem kapcsolható...Főgombot bekapcsolom , világít a standby led és kapcsol a fő trafó is,gombra nem reagál.
Rosszul értelmeztem a kérdésedet.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2022
(#) krapulax6 válasza sany hozzászólására (») Okt 20, 2022 /

(#) sany válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 20, 2022 /

Jó lehet, óvatosan mérj! Inkább közvetlen a kvarc lábaira tedd a mérőfej végét. Hátha...

Az IC-k megkapják a tápfeszültséget. Pl. a trutyis kvarcos IC-re is +15 V megy, de Zenner-diódával van utánna, szerintem 5V-os.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Okt 20, 2022 /

Az IC-k megkapják a tápfeszültséget? (Eredetileg is kérdés, akart lenni. )
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 20, 2022 /

Ha a Standby gombra nem reagál, akkor nem várhatjuk el, hogy készülék működjön.
Mérj feszültséget a gomb lábain!

Gomb mukodik nics beragadva,5.3V -ot mertem rajta…

Kicsit sokallom, a társkészülék rajzából arra következtetek, hogy ezt is multiplex olvassa. Mérd meg a nyomógomb feszültségét testhez képest benyomott állapotban. A többi gombot mérted, szakadás van a lábaik között?

Benyomott állapotban 80mV a testhez képest.Gombokat már végigcsipogtattam,nincs beragadt köztük sajnos.
Túl egyszerű lett volna.Elképzelhető,hogy a CXP adta fel a harcot?Sajnos annyit tudni róla,hogy üzem közben elhallgatott...

Rossz vezérlő esetén valószínűleg nem indulna a főtáp. Esetleg van még hibás alkatrész a proci és a relé között.
A processzor működőképességét az órajel (CLK) kimeneteken láthatod a DSO segítségével. Ha nincs sehol négyszögjel, akkor a kvarc környékén nagyobb lesz a baj egyszerű fóliaszakadásnál.

Reggel meregetek egyet meg melo elott,viszont az miert van,hogy a fokapcsolo bekapcsolasa utan egybol huz a rele ami kapcsolja a trafot?
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2022
(#) sany válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 20, 2022 /

A CXP 69. lábán megy ki a stand by LED vezérlése és relé vezérlése is.

Ha az "egyből behúz" 1-2 másodpercet jelent, akkor a prociban eltárolt állapot szerint indul a készülék. Amennyiben a főkapcsoló késlekedés nélkül áramot ad a nagy trafónak, akkor van még hibás alkatrész a processzor és a relé között, bár csak egy logikai tranzisztort látok az RD-6106 rajzán. Mérj rá az ST/BY_RLY vonalra! Ha lehúzod a csatiját ami az előlappal összeköti, akkor lekapcsol?
(#) krapulax6 válasza sany hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

DSO-val mértem,nincs jel a 69-es lábon.
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

CLK kimenetek mindegyikén látható négyszög jel.Bár az RDS CLK-n sokkal szebb mint a másik három kimeneten…A bekapcsolásnál nincs késleltetés a relé kattanásáig.Illetve lehúztam a csatit,remélem jóra gondoltam és a relé behúzva maradt viszont a standby led kialudt.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2022

IMG_8705.JPG

Az első fotó a CLK,a második fotó mindhárom kimeneten egyformán így néz ki.
(#) krapulax6 válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Modositanam,RDS CLK az elso…
(#) Régi motoros válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

A második képen az az 50Hz attól tartok nem órajel lesz, főleg, hogy nem is logikai érték 72mV...
(#) krapulax6 válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Az 50Hz feltunt nekem is…
(#) sany válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Feszültség esetleg van rajta?

Ha jol remlik 20mV-ot mertem.
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

A relét működtető áramkör hibás. Ha a készülékedben is csak egy logikai tranyó van, akkor azt cseréd! Helyettesítő kapcsolást is választhatsz. Ettől még mérendő a ST/BY vonal!
A processzor működésének vizsgálata bőven ráér, először az alapvető hibát kell kijavítanod.

Ha esetleg kiforrasztod a tranzisztort, akkor mennyi a feszültség a vonalon?
Tudom, hogy átnézed a panelt, de hátha újra átnézed látsz rajta valami forrasztási hibát, stb.

A Q711-re gondolsz?Nézem majd.Bár ebben nem DTC114YS tranzisztor van mint a 6106-os típusban. Itt eltérés van.
Cseréltem ezt a tranzisztort és 2SC ... típusra emlékszem.Később megnézem.

6106.jpg

Előkeresem már azt az általam hibásnak vélt tranzisztort amit cseréltem a relén és fotózom majd.Hogy egyáltalán jót tettem-e be helyette...

Igen, arra. Fontos az EBC és a ECB ne cseréld fel.

Mintha írtad volna, hogy BC107 volt ott.
Következő: »»   2418 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem