Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba

Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   532 / 600
(#) JZoli válasza pocok5 hozzászólására (») Okt 17, 2022 / 1

Mi mostani spórolós világban úgy csináljuk, hogy veszünk egy UPS 25-50-as 180-as szivattyút és csak a motort a forgórésszel együtt cseréljük. Az őntvény ház marad a régi. A csavarok általában így is passzolnak, csak a tápvezetéket kell átkötni. Így lényegesen olcsóbb. Csak arra figyelj, hogy elég sok a hamisított, másolt szivattyú. Azok elég rossz minőségűek!
(#) pocok5 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Akár ilyen is jó lehet?
(#) VIM válasza JZoli hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Én megmondom őszintén, hogy még nem szedtem szét egy ilyen speciális szivattyút sem de nekem úgy tűnik, hogy a "puttonyban" van a lényeg elrejtve azaz a lapátkerék és annak felfogatása a tengelyre. Szerintem a "műanyag" lapátkerék érhet hozzá a ház falához és az adhat hangot. Az pedig jól látható ha szét van szedve, hogy hol van a bibi. Ezekhez a speciális vízházzal rendelkező szivattyúkhoz nincs segítség alkatrész ügyben. Lehet, hogy ez a "bos" nem éppen bámulatos vagy nem szereti a vasiszapos vizet.
(#) JZoli válasza VIM hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Hát mi kb 100 kazánban cseréltük eszerint szivattyút az évek során, de még nem volt ebből gond. Természetesen az "újabb" kazánok elektronikus vezérlésű szivattyúi helyett nem jó ez a megoldás, ott marad a 100+ ezres szivattyú, de ott sosem örült még a tulaj.
Éppen a múlt héten cseréltünk két ugyanolyan gyártmányban is szivattyút 119E volt az ára darabonként kedvezménnyel, és a kazánok csak egy-két hónaposak. De a központi szerviz nem akarja elvállani a szivattyúk megtérítését semmi módon. Ma küldtem el nekik a szivattyúkat bevizsgálni. De mivel addig is kellene melegvíz, meg fűtés, hát meg kellett venni az új szivattyúkat. Így is közel két hét volt mire megjöttek. Képzelhető mennyire örültek a tulajok a két hét hidegvíznek.

Milyen adatának kell egyeznie az eredeti és a "klón" szivattyúnak, ha csak a motort akarom kicserélni?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2022

Itt látszik, hogy egy ilyen összetett vízcsatlakozású szivattyúház hogyan is néz ki belülről, vagy ezeken a képeken. Ezekből is csak az újat lenne érdemes megvenni, mert a többi az lutri, hogy mennyire kopott a házban a tengely végénél.
(#) JZoli válasza pocok5 hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Az is jó amit linkeltél. De semmilyen neve nincs, én azért olyant ajánlanék aminek neve is van, hogy tartósabb legyen. Leginkább az emelőmagasság a lényeg!

Tudsz ajánlani márkát,vagy esetleg "kipróbált" linket is írhatnál! Köszi!
(#) JZoli válasza VIM hozzászólására (») Okt 17, 2022 /

Én a "motoregységről" beszéltem az öntvény házat sosem cseréljük. Illetve csak akkor ha indokolt. 99%-ban a motor, vagy a csapágy adja meg magát a többévi üzem után. Tehát a motort a csapágyakat meg a csapágyat cseréljük, mert jó részt csak azzal van a gond.
De ez természetesen a mi "szokásunk" nem írtam hogy ez egy korrekt megoldás, de sajnos nagyon sok helyen járunk ahol a munkadíj is gondot jelent nem egy 120 E forintos alkatrész. De ők is melegedni szeretnének.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2022
(#) VIM válasza pocok5 hozzászólására (») Okt 17, 2022 / 1

Itt a szomszédban ötven körül meg lehet kapni, már csak a fizetési mód és szállítási költség híja van.

Értem én csak a műanyagházas rész illeszkedik-e a donorral és a tengely végén a lapátkerékkel, megfelelő átmérővel van e. Én először szét szedném és az ott látottak ismeretében vállalnék be ilyen feles cserét. Persze ha Te már tapasztaltabb vagy ebben az más.
(#) elektroncso hozzászólása Okt 22, 2022 /

Üdv!
Ariston TX23MFFI kombi kazánnal a következő probléma jelentkezett. Fűtés közben piros LED elkezd világítani és természetesen az égés leáll, a keringető szivattyú tovább megy a végtelenségig. A hiba meleg állapotban jelentkezik, vagyis amikor először bekapcsolom, és begyújt akkor 50°C-ig felfűti a vizet gond nélkül működik, ki be kapcsolgat ahogy kell, de kb. 1 óra után hibára áll. A reset gombot megnyomva újra elindul, de amint felmelegszik újra megint hibára fut pár perc alatt.
Mit nézzek meg, mi okozhatja?
Az égőtér tiszta, ki van takarítva. A láng amennyire a kis ablakon keresztül meg tudom állapítani stabil, nem imbolyog (nyitott égőtérrel nem merem beindítani).
Ja ami még fontos lehet, ha csak HMV üzemben van akkor is jelentkezik a probléma, de nagyon ritkán (fél év alatt 2-3 alkalom), míg fűtés üzemben minden nap.
Keresgéltem a neten, de alig találok valamit erről a típusról. Annyit láttam, hogy hajlamos vezérlő panel hibára.
Előre is köszönöm!
(#) JZoli válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

Olyan jellegű ez a hiba mintha a fűtési NTC lenne hibás. De esetleg a hőfokhatárolója is lehet, bár erre kissebb az esély.
(#) VIM válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

Szia! Tartok tőle, hogy ez a kazán bitermikus hőcserélővel készült és ez magában hordozza a hőcserélő elvízkövesedést ami beleég és nem lehet hathatósan eltávolítani belőle (a túlmelegedések erre utalnak). A savazás ára és a művelet kimenetele (hogy mennyire lesz időtálló) nem említhető egy lapon ha ezt vesszük alapul. Máshol még többet kérnek érte és ezek a legolcsóbbak. Nem akarom "ezeket" reklámozni de szerinte megfizethetőek. Ha kiszámolod, hogy hány évet üzemelt zavartalanul a készüléked akkor ennek a fő darabnak a cseréje annyival tolja ki a teljes készülékcserét, mert, hogy egy csere sem olcsóság amiben nem csak a készülék ára van benne. Nem akartalak megijeszteni ezzel az egésszel de elgondolkodtató, hogy mire kell beruháznod ha zavartalan működést szeretnél és nem átmeneti állapotot, mert a savazás csak azt adja és az ára kb. a fele az említett darabnak, ha nem több.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2022
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

Köszönöm mindkettőtök válaszát!
Az NTC-t megmérem.

VIM:
Igen eltaláltad, a kazán bitermikus hőcserélővel van szerelve.
Sajnos a kazán előéletéről semmit nem tudok az ingatlan két éve lett vásárolva, nyáron költöztem ide, szóval számomra ez az első használat fűtésre (A HMV-t rendeszeres használtam amikor itt voltam). Az ingatlanban nem volt kialakítva központi fűtés, a kazánra csak egy törölközőszárítós radiátor volt rákötve illetve két csonk ami feltételezem a soha el nem készült központi fűtés lett volna. Sajnos a nyomokból ítélve ezt a kazánt azzal az egy szem radiátorral évekig használhatták. Én múlt télen kipróbáltam, de a kicsi vízkör miatt gyakorlatilag1-2 perc alatt elérte a beállított hőfokot, ekkor kikapcsolt majd 1-2 perc alatt visszahűlt a víz akkor újra begyújtott és ezt ismételgette. Gyorsan ki is kapcsoltam. Hogy újonnan szerelték vajon fel vagy előtte máshol szolgált nem tudni "gázos" volt az előző tulaj, szinte minden bontott alkatrészekből volt összelapátolva (gázcsapok, a két szobában a gázkonvektor stb.).
A központi fűtés hálózata új, nemrég fejeztem be.
Szétszedem a kazánt megnézem a hőcserélőt hátha menthető. Ha nagyon rossz állapotban van akkor marad az új. Sajnos a kazáncsere nem lehetséges, ez a kazán a fürdőben van, ahova ma már nem engednek kazánt telepíteni ha jól tudom, ráadásul gázterv sincs több millióban kerülne az új rendszer nem úsznám meg csak a kazán cseréjével.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

Dehát ahogy nézem, ez zárt égésterű, az meg miért ne mehetne fürdőszobába?
Az meg hogy mi van hivatalosan lejelentve és nyilvántartva...
(#) Macakó hozzászólása Okt 23, 2022 /

Üdvözlet a problémásoknak és a hozzáértőknek! Én az előbbiekhez tartozom, egy Westen Quasar 24 Fi kazán miatt.
A jelenség az, hogy hogy hosszabb állás után a kazán indul, fűt fél percig, majd elveszi a lángot, és magától újra gyújt, ismét fűt fél percig, és ezt ismételgeti n-szer. Egy idő után aztán, ha már meleg a rendszer (víz 60 °C), megszűnik a jelenség, fűt folyamatosan. Ha rövid időre állítja le a termosztát, folyamatos üzemben indul újra. Hosszabb szünet után ismét szakaszos üzemmódban kezd.
Melegvízzel kicsit rosszabb a helyzet. Ekkor néhány másodpercenkét alszik el a láng és gyújt be újra. Ám ha már folyamatosan üzemelő fűtés mellett nyitunk melegvizet, akkor folyamatos a HMV is.
Kérésem, hogy valaki találkozott már hasonló jelenséggel, és tudja a megoldást, ossza meg velem a titkot! De minden ötletet szívesen fogadok!
Köszönöm!
(#) Horv Karcsi hozzászólása Okt 23, 2022 /

Sziasztok!

Azért fordulok hozzátok, mert talán tudjátok merre induljak el a problémával. De az is lehet, hogy nem probléma. De semmilyen hasonló infót nem találtam a neten.

Adott egy Bosch kondenzációs kazán.Bosch Condens 2300W Egy éves.
Olyat csinál, hogyha kinyitom a melegvizet hallom, hogy huppan a gáz.Begyújt. Ez ok.
Hallom, hogy beindul a ventillátor. Ez is ok.
Melegíti a vizet az adott hőfokra. Ez is ok.
Majd ha elzárom a vizet akkor a ventilátor ráerősít, hogy kifújja az égésterméket. Ez is ok.
Illetve ekkor van egy olyan hang is mint egy huppogás szerű. Illetve mintha mikor a mosógép mos ilyen lötyögő huppogó hang. De tisztán hallani valami folyadékot a kémény irányából. Bár ott mennek a radiátor csövek is. De leginkább a mosógép hangra hasonlít mint mikor csak egyet egyet teker a dob és hallod hogy lötyög a víz benne. Na ez szerintem nem ok. De lehet nem is hiba. Tudja valaki mi lehet ez?
A. kondenzvíz rendesen el van vezetve. Nem tudom merre induljak.
A szervizest meg hetek óta hívom, de fel sem veszi. De. valamit tudnom kellene. Mert zavar.
Fűtéskor nem csinálja.
(#) VIM válasza Macakó hozzászólására (») Okt 23, 2022 /

Szia! Sajnos ez a helyzet áll fenn nálad is a bitermikus hőcserélő miatt de talán egy savazást meg lehetne próbálni, hogy mennyit javítana a helyzeten, mert még ha szakaszosan is de áramlik a víz a szűk járatokban és nem áll ki hibára. Még azt lehetne megnézni, hogy az NTC-k egyforma értékűek e, mert ez fontos a vezérlő számára. Ebből gondolom, hogy legelőször talán ezeket kellene megnézni (fűtési piros a HMV zöld vezetékes):
Idézet:
„Melegvízzel kicsit rosszabb a helyzet. Ekkor néhány másodpercenkét alszik el a láng és gyújt be újra. Ám ha már folyamatosan üzemelő fűtés mellett nyitunk melegvizet, akkor folyamatos a HMV is.”

Sajnos mindkettő becsavarós megoldású ezért ha cserére lenne szükség akkor a szervízcsapokat el kell zárni ehhez a művelethez, hogy ne kelljen leereszteni a rendszerből nagyobb ennyiségű vizet. Az NTC.
A történések pedig azért olyanok amilyenek, mert a külöböző fajsúlyú folyadékok áramlásai eltérőek egymástól és az NTC-k gradiens hibáját még nem is említettük.
(#) bitmixer hozzászólása Okt 23, 2022 /

Sziasztok!
A nyáron új kazánt szereltek fel nálam. Most gyártok hozzá színuszos invertert, hogy áramkimaradás esetén tudjam táplálni. Kerestem a leírásában a feszültségtűrését, de ilyen adatot nem találtam. Szerintetek a kazánokra is érvényes az általános +10/-15% szabály?
Kösz, üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2022
(#) VIM válasza Horv Karcsi hozzászólására (») Okt 23, 2022 /

Szia! Ez ugye megvan neked is? A 38. tábl. Kijelzés nélküli zavarok az 56. oldalon a "Kondenzvíz van a légszekrényben" stb. stb...
(#) Horv Karcsi válasza VIM hozzászólására (») Okt 23, 2022 /

Találtam a kézikönyvben ilyet. De ez mi pontosan? Mitől van? Ezt csak szervizes tudja megoldani. Az meg nem veszi fel. Ahhh.
(#) Horv Karcsi válasza Horv Karcsi hozzászólására (») Okt 23, 2022 /

Illetve ez javításnál milyen értéket képvisel az alkatrész?
(#) VIM válasza Horv Karcsi hozzászólására (») Okt 23, 2022 /

Talán erről a tömítésről lehet szó amire a visszacsapó rázár?
(#) Horv Karcsi válasza VIM hozzászólására (») Okt 23, 2022 /

Köszi! Ez még emberi összeg. Viszont ha ez a hibás alkatrész akkor a kondenzvíz átfolyt oda ahová nem való? Totál nem értek hozzá azért kérdezem. Mert akkor az a kondenzvíz amit hallok lötyögni hol lehet? Belefolyt a ventibe? Mert akkor mást is tönkrevág. Megnéztem a rajzot ahhoz, hogy ezt kicseréljék az egészet bontani kell. Megesz a düh hogy egy ilyen márka is egy évet bír hiba nélkül. Bosch sem egy nagy minőség. És hát az ok is érdekel, hogy ez csak egy hanyag rossz minőségű alkatrész miatt adta. meg magát. Vagy a használatban van a hiba oka. Melegvíz 40 fokra van állítva. Még csak extrém melegnek sem mondanám.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2022
(#) Horv Karcsi válasza Horv Karcsi hozzászólására (») Okt 24, 2022 /

Probléma megoldva.

... sikerült kihívni a szervizest.

A hiba oka nem a kazánban volt hanem a becsővezett kémémény megsülyedt. Nem lehetett látni. Egy kicsit megemelte a kazános és egy rakat kondenzvíz folyt le. Most szétszedem a kéményeseket.
(#) lesa hozzászólása Okt 27, 2022 /

Tisztelt fórumozók!
Baxi Ecos Blue kéményes üzemű, csak fűtésre használt, nyílt táguló tartállyal kb. 4 éve üzemelő, hibakód nincs, kijelzőn a fűtő víz hőmérséklete látható, a téli nyári illetve a csak fűtés üzemmódok beállíthatók, a hőmérséklet beállító gombok is működnek, szoba termosztát működik.
A fentiek ellenére nem indul a keringető szivattyú, nem is gyújt.
Mire gondoltok?
Előre is köszönöm, üdv
(#) 444Tibi válasza lesa hozzászólására (») Okt 27, 2022 / 1

Szivattyú letapadt az állásban?
(#) VIM válasza lesa hozzászólására (») Okt 27, 2022 / 1

Szia! Milyen termosztát kapcsolná a kazánt? Ha csak fűtésre van használva és a szobatermosztát indítaná a kazánt azt először ki kellene próbálni, hogy az kapcsol e egyáltalán, azaz zár e a kontaktusa. A kazánban rövidre kell zárni az oda csatlakozó termosztát pontjait, hogy a termosztát hibája ezzel ki legyen zárva. Ha a szivattyúnak volna problémája akkor azt ki kellene, hogy írja E25 kóddal. Ha véletlenül Q7 lenne felszerelve annak a relés kimenete "elbizonytalanodik" egy idő után. Bővebben: Link
(#) lesa hozzászólása Okt 27, 2022 / 1

Köszönöm a gyors reakciókat, először is pontosítom a típust: Baxi Ecos Compact.
Igen csak szobatermosztát indítja, alap táguló elemes mechanikus, működését ellenőriztem.
Biztosítékok épek, csatlakozók, panel mindkét oldalán szemrevételezéssel hibátlan, előlapi gombok működése hibátlan.
A szivattyú hibát nem tudtam kizárni, de az alábbiak szerint jó. A szivattyú kábelt a panelről lehúzva Mohm nagyságú ellenállást mértem, nem tudtam értelmezni. Tovább nem bontottam. (szerencsére)
A hiba oka: a beállított F3 paraméter "000" volt, az az "igény szerinti HMV" 004-re (kizárólag fűtésre) állítva azonnal indult.
(a tulaj az unokáit gyanúsítja)
Mindenkinek minden jót, és köszönöm.
A Q7 fentebb irt problémáját korábban én is tapasztaltam, leragadt a záró pár.
Következő: »»   532 / 600
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem