Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, de ezek a motorola tranyók aztán megszűnődtek, és jött helyettük a BD809, 810, aztán azok is átmentek megszűntbe, meg hamisba, és akkor jött a 911, 912 páros.
A FET eredetileg BF244A, de jó a 245A is, csak más a lábkiosztása, erre vigyázni kell. Gyakorlatilag én általában ha ismeretlen vidis végfokot javítok az ilyen 20,- Forintos vackokat kapásból mind kihajítom, a pici diófákkal (1N4148) együtt, ez a leggyorsabb/leghatékonyabb megoldás. Esetleg érdemes még a visszacsatolást is megpiszkálni kicsit, 82k helyett 47k-s ellenállat.. Ilyesmi emlékeim vannak...
Viszont ha vki a búgás megszüntetésére tudna ötletet az nem lenne rossz...valami kis sufni se gond
6363? földhurok sztem.
Sziasztok Srácok! A segitségeteket szeretném kérni. Egy barátomnak vettünk egy Videoton RA 6363 S erősitőt és az a gond vele hogyha hozzányúlok a bekapcsológombhoz vagy a pici kerek gombokhoz, akkor baromi erősen elkezd búgni. Hogy tudnám ezt megoldani zéró tudással? Légyszi segitsetek, és fogalmazzatok egyszerűen mert egy épitészmérnökkel van dolgotok, akinek köze nincs a témához . Köszönöm Szépen! Sziasztok
Hűha...
Sajna gyakori hiba ennél a vidinél... A némítást végző áramkörön lesz a gubanc... De így hogy mondod hogy közöd sincs a témához,inkább azt javaslom keress egy szakembert,ő tudja majd orvoslni a problémát
Köszi szépen! és még egy csacsi kérdés: nagy hibának számit ez?
Küldök egy rajzot hátha segit.Az SR52-es ellenállás egyik lábának felvétele megoldja a problémát elméletileg.Igaz nem lessz némitás utána.
Ez 6383-nak a rajza
Az tény hogy ha az áramkört megszüntetjük nem lesz ez a probléma,de nem lesz némításunk
értem! köszi Srácok!
Sajna én meg kiestem az elözö hozzászolásommal.Elnéztem a készüléktipust.De itt a rajza a 6363s-nek
Üdvözlet mindenkinek!
A problémám a következő: kaptam egy RA 6363S rádióerősítőt melyből hiányoznak a végfok modulok. Kapcsolási rajzom van, de panelrajzom nincs. Ki tudna-e valaki segíteni egy rajzzal, esetleg egy fénykép is megfelelne a fólia és az alkatrészoldalról. Előre is köszönöm!
Szerintem jobban járnál egy másik végfok megépítésével.
BD 249/250-es végfokokkal szépen muzsikál
Az előttem hozzászóló felrakta a vidi rajzát ami 4 db PDF...abból sokmindent megtudsz
képzelem (bár attól függ, mennyire hamis a 249-250). Inkább 911-912 kéne neki. Eredeti.
Igazából az eredetit szeretném után építeni, de ha van valami jó rajzod, ami megfelelően illeszkedik a régi helyére, érdekelne. Eredeti kapcsolási rajzom, mint írtam van, csak NYÁK rajzom nincs, ezért lenne jó legalább egy fénykép a végfokmodulról.
Köszi!
Nem a legjobb minőség,de ki lehet belőle venni
Hát ettől a viditől egy 7294-et is jobbnak tartok. Vagy egy LM3886-os IC-vel készült végfokot..
Egyébként valahol a Terminál fórumon volt SPafi nevű fórumozónak egy végfok terve, ha diszkrét elemkből építkeznél, az megfelelne szerintem, ott pl. az áramkorlát is jól működik.
Ha már itt tarunk,nem ide kellene írnom,de mi a vélemyényetek egy marantz 2325 nevű csodáról?
Van nálam egy ilyen darab csak az a baj hogy a két tápszűrő kondi megdöglött (15000 uF,79V) és az istennek se tudok ilyet beszerezni...
4700u 100V, 5600u 80V rakd össze ilyenekből pl.
Köszönöm a képeket! Kinyomtatva egészen jól használható. A TDA7294 dupla tápfeszről lenne az igazi, de ahhoz trafót is cserélni kellene. A tapasztalatom az, hogy egy csúcs minőségű végfokot csak akkor van értelme beleépíteni, ha az előtte lévő fokozatokat is hasonlóra minőségűre cserélem. Kezdhetnénk mindjárt a dekóderrel. A 758 nevetséges minőségű, a 739 sem kerülné el a sorsát stb.
Még egyszer köszi a segítséget, ha kész megírom a tapasztaltakat.
Az RA6363S szimmetrikus tápfeszről üzemel.... szóval erről ennyit sztem.
A 7294 nem csúcs, csak jobb egy fokkal annál ami benne van, és gyakorlatilag a cseréhez nagyobb mértékű módosítás nem kell. A rádiónak nagy betegségei sztem nincsenek, elfogadhatónak számít, kivéve a "mech." részeket, pl. trimmerek. Ami átdolgozásra szorulna, az a szabályzó.
A TDA 7294-nél a gyári adatlap szerint van olyan lehetőség, hogy kis hangerőnél +-30V-ról, nagy teljesítménynél pedig +-50V-ról üzemeljen. Az átváltást egy néhány tranzisztorból álló áramkör végzi a kimeneti feszűltség függvényében. Így nem melegszik annyira. Minősége kétségtelenül jobb, mint az eredetinek. A szabályzón milyen jellegű átalakításra gondoltál?
Hja hogy az volna a "dupla tápfeszről" megoldás. Értem. De én 20-40V-ra emlékszem talán... Mindegy.
A szabályzón az erősítés csökkentésére gondoltam legalább (egy konditól meg kell szabadulni), bár én régebben készítettem egy j-FET-es verziót is, de hol van az már... Ugyanígy a végfoknál is érdemes módosítani a visszacsatolást, 82k helyett 47, a bemenetet is lehet 47k-val 82 helyett lezárni.. Ilyen emlékeim vannak.. De nem 100% hogy jól emlékszem.
A feszűltségértékek csak emlékezetből vannak, a szabályzóban melyik kondira gondoltál? Ha megszólal a vég, kipróbálom 47K visszacsatolással is, elvileg a z erősítéscsökkenés minőségjavulással kell hogy járjon.
A szabályzón én is két kondit szedtem ki skory rajza és leírása alapján...a loudness is kikapcsolható némi alkatrész eltávolításával...
De ha már ennyire belemerülünk ebbe a témába,én is örülnék még ilyen ötleteknek mint a szabályzó buherálása stb...
Üdv mindenkinek!
Elkészültek a végfokmodulok. A gyári rajz hibáit kiszedve most már jól üzemelnek. Egyetlen gondom, nem tudom mekkora nyugalmi áramot állítsak be. Maga a modul egy trimer-potenciométert leszámítva teljesen megegyezik az EA 7386-os erősítő végfokával. Következő lépésként ennek a hangszínszabályozóját építem meg. Köszi mindenkinek a segítséget!
Sziasztok nekem is volt hasonló problémám a 6363 S -al barátom hoz átvittem és ő már tudta hogy mi okozza a bugást a dolog egyszerübb mint gondoltam van egy olyan modul a nyákon hogy szabályozó azon a nyákon vannak a kondok amik kékek ha kicseréled mindet kivétel azokat amik elvanak fektetve aonnantól jónak kell lennie nekem azóta tökéletes abszolut nincs búgás sehol!
Érdekes,kondi okozná a problémát?
Na ezt már kipróbálom ,úgyis van most egy ilyen nálam javításra...
Egyébként most készülök egy kis teljesítmény növelésre a fórumban leirtak alapján de én úgy érzem ez a dolog hogy jól is müködhessen lecserélek 1-2 condit is PL: ami a trafó mellet van 2db ahelyett lesz 4db 15000μF os szerintem az már tuti lesz későbbiekben majd gondolkodok valami Toroid transzformátorban is de az még odábbvan további jó szerelés kívánok!
Én is most csinálok egy ilyen vidit,szintén végfokos,csak most bd 243,244-et teszek bele.Már 249,250-et próbáltam korábban,most ezt is kipróbálom.Am a 4x15000 µF sztem nagy egy ilyen erősítőnek az én marantz 2325-ös csodámba van két db 15000 µF-os 80V-os
|
Bejelentkezés
Hirdetés |