Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Új vagyok itt,most ismerkedem az oldallal. Próbált már valaki kültéri szirénából építeni egy jó középhangsugárzót? megcsináltam és nincs rossz hangja.. Ha valakit érdekel ...segítek 1 egy nagyon jó minőségű dóm van benne és nem piezo.....
Szia!
Itt szkeptikus emberek vannak. Én is az vagyok.
Nyomókamrás tölcséres hangsugárzó... Bővebben: Link
Az a helyzet hogy ezeknél a hangszóróknál feláldozzák a minőséget a hatásfok javára.
Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott egy Voicekraft LK-618-15 hangfal aminek úgy néz ki, hogy az egyik mélysugárzó tönkrement. A jelenség az, hogy szól de semmi mély hangja nincs ami van is inkább torz, recsegős. Hangváltót kikerülve szintén ugyan ezt produkálta. Az erősítő kimenetet cserélgetve szintén. Ha a hangszórót megnyomom befelé akkor ilyen súrolós hangja van. A tekercselése adhatta meg magát? Megéri ezeket a csodákat javíttatni vagy többre megy vele az ember ha vesz egy másik hangszórót bele? Hangváltóról csatoltam 1 képet. Ezekben érdemes cserélni X idő múlva az alkatrészeket ? Köszönöm a segítségeket.
Sziasztok
Több kérdésem is lenne majd a közeljövőben, itt lenne az első. Van egy Vw Golf 3 autóm, aminek az ajtó hangszóróiból szeretném első körben a legtöbb mélyet kihozni. Gyárilag csak a kárpitba van fogatva a hangszóró, ami jelenleg MAC Audio MP 2.16. Erősítő nincs a rendszerben, egy LG lcs 500 ur fejegység hajtja. Borzasztóan szólt, semmi mély, így vettem hozzá hangszóró keretet, ami az ajtó lemezéhez van fogatva, és a kárpiton keresztül fogja a hangszórót, javult a helyzet, következő lépés a kárpit körbe tömítése volt, megint javult a helyzet, jelenleg itt tartok, de csak kb közepes hangerőtől jönnek meg a mély hangok. A kérdésem az ajtó külső lemezének bitumenes merevítése lenne, hogy ez milyen változást hozhat a hangzásban? Elég drágának találom ezeket a lemezeket, mi lenne, ha fújható bitumenes "rücsi" alvázvédővel kifújnám az ajtót vastagon?
Az ajtó kitöltése nem fogja meghozni a várt hatást. A jobb mélyátvitelhez megfelelő hangszóró és térfogat kell, amit az ajtóba nem fogsz tudni megoldani. Maradjunk annyiban, hogy nem véletlenül építik a mélyládákat dobozba és teszik a csomagtartóba. A kalaptartó még járható út autós freeair hangszórókkal.
Megfelelő hangszóró alatt mit értesz? Az autó ajtó méretéhez optimális paraméterekkel rendelkező hangszóró? Gondolok egy F vagy G Astrára, gyárilag elég jó mélye van, látszólag sok energiát nem fektettek bele. Csökkenteni tudok a térfogaton, van öntapadós 1cm vastag szigetelő anyagom, elég tömörnek tűnik. Tudok impedancia menetet mérni, ez segítség lehet?
Szia!
Szerintem kérj ajánlatot hangszóró javítótól, és utána magad is eltudod dönteni, hogy mi éri meg?
Sziasztok!
Tudnátok segíteni? Miért csinálja a hangszóró a videóban látható hibát ha áram alatt van? Mi lehet az oka? Ez egy Logitech x240 típusú hangrendszer mélynyomója.
Szia!
Szerintem kb. telitalálat amit írtál. A hangszóró áram alatt van. Ha még véletlenül nem ment tönkre, akkor ne próbálgasd tovább, mert igy kivégzed vagy kivégezted a tekercset. Az erősítőt kell megjavítani, hogy csak a jel jusson a hangszóróra. (A hangszórót meg külön le kell majd tesztelni, hogy mennyire élte túl ezt a feszültséggel teli időszakot.) Sikeres szerelést. Üdv.
Szia!
Erősítő okozza, kösd le a hangszóró kivezetéseit és mérj a vezetékeken, ha nem 0 DC mérhető végfok hiba. Ha mérésed 0V, akkor tápegysége hibás, elko csere...
Ez végfok hiba kint a tápfesz a kimeneten.
Köszönöm a válaszod.
Köszönöm a válaszod. Kezdő vagyok még a témában, esetleg egy kis gyakorlati segítséget tudnál adni? Ha készítek egy képet a panelről az segítség lenne?
Köszönöm a válaszod. Tőled is szeretnék segítséget kérni, mint "CHZ"-tól. Ha megoldható?
Kép segíthet, de a javasolt mérést meg tudod csinálni, csak a hangszóróra menő vezeték végein kellene elsőre feszültséget mérned. Így behatárolható, hogy végfok, vagy tápegység okozza.
Szia!
Készítettem képet a mérésekről, illetve a panelekről. A nagyobb az, ami a mélynyomóban van, a kisebb a vezérlő.
Képek alapján hidalt végfok van benne.
Mérj a fekete majd a piros vezetéken DC állásban, testponthoz képest feszültséget. Majd mérd meg a panelen lévé nagy elkon feszültséget, vezetékeken mért feszültség, nagy kondin mért feszültség felének kellene lenni. Ellenőrizheted még a két IC melegedését, néhány perc alatt mennyire forrósodnak. Ez már nem hangsugárzó építés, érdemes áttenni az erősítős témakörbe..
Köszönöm szépen a segítséged. Akkor átmegyek az "erősítős" témákba, ott "fárasztom" a népet
Vagy ha privátba rád írok, segítenél?
Fórum oldalain is szívesen segítek, ha tudok..
Sziasztok.
Mi lehet a legegyszerűbb megoldás a problémámra? Van egy épített hangfalam, hasonló mint a képen a fekete. Focal 6 ohmos mélyközepekkel. Viszont van mégegy pár ebből a hangszóróból,és arra gondoltam,hogy azokat is felhesználnám,mint a másik képen ami van, a barna hangfal. Viszont,ha úgy kötném be,mint a képen látható hangváltó rajzon, akkor ugye a két 6 ohm, az már csak 3 ohm lesz,és így valószínű,hogy kevés lesz az erősítőnek. Az meg csak 4-16 ohmon működik.
Igen, az úgy 3 ohm lesz. Viszont sorosan be tudod kötni és akkor 12 ohm lesz. Ha nem akarod kivenni az erősítőből a maximumot akkor ez nem is lesz gond, csak a magasat kell hozzáigazítani ahhoz az impedanciához, na meg az a luk sem biztos hogy úgy fog utána viselkedni ahogy előtte.
Idézet: „két 6 ohm, az már csak 3 ohm lesz,és így valószínű,hogy kevés lesz az erősítőnek. Az meg csak 4-16 ohmon működik.” Fenézik! Mehet a 3 ohm! Ott van még hangváltó tekercse, meg a hsz. vezeték, mire az erősítő kimenetig elér, nevetve meglesz a minimális 4 ohm!! Egyébként se azon az 1 ohmon fog múlni!
Az első képen az egyik hangváltó, külön mély-magas bemenethez.( Bi-Wire)
A másik egy egy bemenetes hangváltó. 3.4 ohm-ot mértem a bemeneteknél,mikor ezekre párhuzamosan kötöttem a két hanszórót. Ettől még jó lehet?
Ez az eredeti hangfal, ebbe lenne még egy mélyközép.
Akkor a Velodyne-t el is adnám!
Idézet: „3.4 ohm-ot mértem a bemeneteknél,mikor ezekre párhuzamosan kötöttem a két hanszórót. Ettől még jó lehet?” Ez nem impedancia, hanem az egyenáramú ellenállása a rendszernek! Zenénél, azaz váltóáramnál, ehhez még hozzájön a hangváltó tekercs, és a lengőtekercs induktivitása is! Bőven meglesz! Aztán ha megmozdul a membrán, (már pedig meg fog ) akkor a lengőtekercsben indukált feszültség még feljebb nyomja az impedanciát!
Nagyon köszönöm a segítséget.
Megmértem egyszer úgy is,hogy a hangszórók rá voltak kötve a váltóra,valamint az erősítőre. Olyankor váltakozva 7-8 ohm között mutatott a műszer. De ezzel a megerősítéssel megnyugodtam.
Üdv.
Még egy kérdés: Az ugye nem kérdés,hogy ha beleteszem a másik mélyközepet a dobozba,akkor megváltozik a hangja, valamely irányba. Jobb-vagy rosszabb. A Sub cső hosszának változtatásával tudok korrigálni rajta,ha esetleg sokkal rosszabb lesz, Vagy terveztessek egy új hangváltót majd hozzá?
Az megvan, hogy tervezünk dobozkát a T-S paraméterek szerint??
|
Bejelentkezés
Hirdetés |