Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egyszerű, tűzhely feletti szagelszívót szeretnék úgy átalakítani (beindítani), hogy ha megjelenik a gőz,beinduljon az elszívás. Sajnos a családot az elmúlt 10-15 év alatt nem tudtam betanítani, hogy már a tevékenység kezdetekor indítsák be, ne akkor, amikor gőzben áll a lakás... ![]() megoldást (valami analógot), eléggé "low-cost" szinten, panelt ugyan láttam, de szerintem ezek erősen túl vannak árazva. 220V kapcsolásában gondolkodom, hogy a tűzhelyen kívül a kávéfőző, ilyesmi, használatára is beinduljon. Megköszönöm, ha egy is segítséget, tanácsot tudtok adni.
Én ezt használom pince szellőztetési célra: HESTORE RELC-HUM
Jó cuccnak tűnik, de nem látok róla leírást, hogy milyen tól-ig tartományban lehet állítani a kapcsolgatást, hány %-os páratartalomnál kapcsol be és mennyinél ki.
Nemcsak gőz van a tűzhely felett, hanem meleg is. Sőt, meleg már hamarabb van, mint gőz. Szerintem egy egyszerű hőérzékelővel is megoldható lenne, hogy pl. 35-40 fok felett induljon be.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2022
Talán nézd meg az adatlapját, ott van oldalt PDF-ben.
Vagy két egyforma termisztorral, az egyik a tűzhely felett a másik meg messzebb.
Ha a tűzhely feletti melegebbet érzékel, indul az elszívó. Egy műveleti erősítő az összes, hiszterézissel lehet játszani.
Érzékelő helyett egyszerű időzítő óra.
![]() Átlag ebédfőzés ideje alatt bekapcsoljon. ![]() Idézet: „...hogy már a tevékenység kezdetekor indítsák be, ...” Ebben a helyzetben semmit nem ér el egy egyszerű időzítővel.
És tényleg, múltkor nem találtam itt, lehet nem voltam bejelentkezve.
Köszi!
Egy ötlet (kérdéssel) :
Infrás ( hőméréséklet alapon) működő mozgásérzékelőt "levakítani" annyira, hogy csak kb. 50°C felett érzékeljen ? Esetleg létezik ilyen cucc ? Tűzhely környékét figyelve, ha valami 50°C-nál melegebb akkor feltételezhetjük, főzés történik -> mehet az elszívó ![]()
A mozgásérzékelő nem a hőmérsékletre/hőforrásra riaszt, hanem annak a mozgására.
Szerintem furán néz ki egy állandóan mozgó ablaktörlőre szerelt mozgásérzékelő, a tűzhely fölé szerelve. ![]() szagelszívó kapcsolása villogtatja a led lámpáthali, nem teljesen az a kérdés mint a topik cím, de szagelszívóra más nem találtamvan egy kb 15 éves szagelszívónk (Teka), mikor azt bekapcsolom, vagy fokozatot váltok (3 van neki) a környéken lévő led lámpák elalszanak kb 0,5-1 mp-ig lenne ezzel kapcsolatban 1-2 kérdésem, véleményeteket kikérdezni: - rongálja ez a led-eket, azok élettartamát? - gondolom valami zajszűrő vagy ilyesmi hiányzik a szagelszívóból, ezt utólag bele lehet dobni? nem vagyok villanyszerelő, nem látom át az elektronikai dolgok részleteit, de empirikus tapasztalásokból, youtube diy videók értelmezésében és utána megvalósításában jó vagyok ![]()
Első körben műszerrel meg kellene mérni, hogy bekapcsoláskor a lámpák betápja leesik-e. Lehet ott rossz kábelezés, kontakthiba, nagy átmeneti ellenállás, az elszívó nagy indító árama miatt leesik a betáp. Esetleg rendes izzó lámpát is próbára bekötni, azon mi látszik
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |