Fórum témák
» Több friss téma |
Igazatok volt a táp csinálja. Lehúztam a panelmérőt és szkóppal kimértem az áram jelet. 5mv-ot emelkedik és szípól a táp.
Megszivattam magam, méregettem a fetek G-S feszültségét és rájöttem, hogy csak a min fesz potit kell letekerni.
Bocs mindenkitől, és köszönöm a segítséget.
Attól függetlenül valakinek megvan az eredeti SMPS2 cikk, bemérések, rajzok stb? Valamiért az oldalán már nem elérhető és ahova lementettem, onnan nagyon nehéz lenne kikeresni.
Köszi, nekem is pont ez van meg és ez kellett. Valamelyik régi HDD-men megvan szépen formázva lementve, csak most kicsit pánikoltam, hogy felmerült, de ez is teljesen jó tartalmilag Sok éve működik már a tápom, jó kis kapcsolás, már csak egyszer át kéne dobozolnom a nagyobb trafós dobozba mindkettőt...
Amúgy voltak kommentek a kimeneti feszültség növeléséről, ha jól emlékszem a kondik, az 555 tápja és a FET meg a diódák cseréje kellett csak hozzá. Ami érdekesebb, az az, hogyha két ilyen módosított kapcsolást sikerül rövidre zárni, akkor mi fogja meghatározni azt, hogy mit visel még el a kacsolás (pl +-85V rövidre zárása, mivel most 2db 64V-os trafóm van, így az még simán ki is jöhetne belőle. Van valahol egy plusz táp panelem, amin tudnék kísérletezni, de azért a "hát ez valószínűleg kibirná"-nál pontosabb adatokat szeretnék a tervezéshez. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2022
Alaphelyzetben nem bírná ki ha ±85V-ot rövidre zárnál, sőt az IRF540-el sima 85V/10A rövidre zárása is necces, hogy felrobban. Ha kettős kimeneti feszültséget használsz két táppal, akkor a tápok kimenetére érdemes bekötni egy-egy nagyáramú diódát záróirányban, hogy ±zárlat esetén egyik táp kimenete se forduljon át ellentétes polaritásúra.
Persze lehet a táp határait feszegetni, TGabor barátommal két év alatt 120V 15A-ig jutottunk vele, és a végére gyakorlatilag az összes alkatrész le lett cserélve, és a kapcsolás is annyira átalakult, hogy ez már egy másik táp, ami sokkal több és sokkal drágább alkatrészekből áll. A labortápos témába tettem fel képet róla: Bővebben: Link Abban a formában, ahogy Attila weblapján fent volt, reálisan kb. 50...60V 10A ameddig üzembiztos tud lenni, alkatrész csereberével kicsit még lehet feljebb menni, de minél nagyobb a kimenetre vonatkozó maxU * maxI szorzat annál nehezebb olyanra megcsinálni, hogy bírja a strapát, és ne nyiffanjon ki egy intenzívebb használat során. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2022
Egy ilyennel tudok szolgálni én is.
A weboldalam újra működni fog majd, amint eljutok végre oda hogy az új tárhelyen az adatbázist beállítsam...
Igen, néztem azt a topicot is, elég szépen átdolgoztátok. Nyilván más fet meg dióda kéne, kondik feszültségét növelni kéne meg az 555 táplálását változtatni (esetleg különvenni?)
A fejlesztéseteik alapján mit mondasz, mire lenne szükség a 85V 10A-hez? Pl konkrét félvezető ajánlások, mi mást kéne még módosítani stb. Azért IRL540-nél már egy nagyságrenddel jobb feteket is kapni. A kimeneti diódára gondoltam én is, de végül csak kétirányú TVS-t kapott, mert nem mindig jön jól, ha a kimeneten dióda van. A nagyobb feszültség leginkább végfokok élesztésére lenne hazsnálva, de nyilván úgy kéne tervezni, hogy a maximális teljesítményt is le tudja adni. Nyilván az sem mindegy, milyen gyorsan szabályoz az előfok, mivel tranziens kimeneti zárlatnál amíg nem szabályoz az előfok, addig a disszipatív fokozat baromi nagy terhelést kap.
Valóban eléggé át lett dolgozva, annyira, hogy pl. már nem 555 van az előszabályozóban, és a jobb FET-eken kívül legalább 2x annyi alkatrészből áll.
85V / 10A-hez már komoly átalakítás kellene, nem biztos, hogy elegendő pár alkatrészt erősebbre cserélni. Az előszabályozó kimeneti kondenzátora 50V esetén 2,75 Joule energiát tárol, 85V-nél ugyanez majdnem 8 Joule. 50V / 10A esetén 11msec alatt tud kisülni, 85V / 10A esetén ugyanez 18,7ms Amikor a kimenetet 85V/10A-nál rövidre zárjuk, akkor ez az energia hővé alakul az áteresztő szabályozó fetjén. Az IRL540 az adatlapja szerint 0,44Joule energiát tud elnyelni, és a SOA görbén a 10msec-hez tartozó görbe éppen 50V-nál éppen metszi a 10A-t. Tehát a SOA tartományba éppen belefér a táp, (85V esetén már nem). A "Single Pulse Avalanche Energy"-t meg sokszorosan túllépi a táp 50V/10A esetén is. Olyan FET-et nem könnyű találni, ami 8Joule energiát el tud nyelni, vagy legalább a SOA tartományába belefér a 85V / 10A / 18,7msec (jó ennek kb. a fele is elegendő lehet, mert menet közben csökken a kondi töltése). Ezért ilyen mértékű tuningolása a tápnak már a működési elven való kisebb-nagyobb változtatást is megkövetelhet. Ha nem akarod nagyon átdolgozni a tápot, akkor "fordítva is lehet méretezni", magyarul utána nézel milyen jobb FET-et tudsz beszerezni, és megnézed az mire lehet elég (vagy kipróbálod). Az előszabályozó kimeneti kapacitása kicsit csökkenthető a kevesebb tárolt energia érdekében, de ez csak korlátozottan tehető meg, mert a kondinak el kell bírnia a 10A-es terheléshez tartozó áram hullámosságot, az előszabályozó legalacsonyabb működési frekvenciája esetén is, ezen kívül az előszabályozó instabillá válhat ha túlságosan kicsi a kimeneti kapacitása. Ez gyakorlatilag mindenképpen kompromisszumot jelent, mert az eredeti méretezés egy elég jó optimum sok tekintetben. Ami ezen túl jön, az ennek a konstrukciónak az esetében már a határok feszegetése. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2022
Konkrétumok:
- Ahol szükséges, ott kondikat nagyobb feszültségtűrésűre kell cserélni. - Ahol nagyobb feszültség kerül pl. egy-egy ellenállásra, ott ellenőrizni kell, hogy belefér-e az ellenállás teljesítményébe, vagy nagyobbra kell cserélni. - Az előszabályzó segédtápja is jobban melegedhet a nagyobb fesz miatt, jobb hűtés kellhet, vagy más táp megoldás. - A főszabályozóba sokkal erősebb FET kell. - Az előszabályozó kimeneti kondiját le lehet csökkenteni kb. a felére, és azt célszerű több kisebb low-ESR kondiból összerakni, esetleg feszültségtűrésre is jelentősen túlméretezni.. - A feszültséget meghatározó ellenállásokat a kívánalmaknak megfelelően módosítani kell. - Az erősebb FEt-nek lehet, hogy nem lesz elég az 5V segédtáp, azt esetleg növelni kell, de pl. a -5V-ot előállító ICL7660 számára továbbra is szükséges lehet az 5V-os táp. Most ennyi jutott eszembe.. nem kizárt, hogy még kifelejtettem valamit.
Sziasztok
Már régóta terveztem megépíteni Attila86 féle SMPS2 labortápot, és most jutottam el oda, hogy kész az áramkör, működik is szépen (még teljesen nem állítgattam be) és azon gondolkozom , hogyan dobozoljam. Akinek már kész van, szívesen látnék képeket, ki hogy oldotta meg. Igen, tudom a lomex-nél van doboz, amibe pont passzol,de sajnálom az a 10eft-ot rá. Aztán lehet,hogy a végén az lesz, de első körben nem szeretnék pénzt kiadni rá.
Sziasztok
Nagyjából elkészültem az SMPS2 tápegységgel. 2 problémám van vele. 1. A minimális áramkorlát teljesen letekert potik esetén sem megy lejjebb 50mA-nél. Mi az amin változtatni kellene? 2. Teljesen letekert áramkorlát potiknál világít az áramkorlát led, úgy, hogy nincs semmi a kimeneten. Ezt mi okozhatja? Köszi
A kimeneti feszültség és áram minimumát egy-egy trimerrel tudod beállítani (P3, P4).
Nagyságrendileg mikor várható ez? Nem macera, csak érdeklődés, mert jelenleg még annyira sem működik az oldal, mint eddig. Pl a pices panelmérő leírása nagyon jól jönne.
A weboldalam bár nagyon nem úgy néz ki de igazából már működik, csak a menüpontokat kellene elrendezgetnem meg valami stílust csinálni neki. Valamiért a menüpontokat nem sikerült importálni a régi verzióból, szerencsére a cikkeket igen. Annyira régen heggesztettem már Joomlát hogy egyszerűen elfelejtettem már ezeket... Ha esetleg van itt valaki aki ért a Joomlához akkor keressen már meg legyen szíves!
Valahol elérhetőek a tápegység dokumentumai? Attila oldala még nem megy.
Baromi lassú, de működik:
Bővebben: Link
Sikerült valamit alkotni a weboldallal?
Hali!
Anno megépítettem az Attila féle smps2 tápot, azóta szolgál, ismerős valahonnan kapott egy felhasználatlan nyákot egy ilyen táphoz, elkunyeráltam gondoltam építek egy másikat. Anno a teljes alkatrész csomag 12.000 párszáz forint volt, most ugyanaz több mint 29,000 ft nem semmi. Úgy döntöttem szüneteltetem a projektet
Ez majdnem 2,5-szeres emelkedés, de ha a béred is ennyit emelkedett a két dátum között, akkor az ár nagyjából azonos maradt. Szeretünk az árakon csámcsogni, de elfelejtjük említeni a másik oldalt.
Tapasztalatom szerint, a kisiparosok munkadíja az utóbbi 5-6 évben közel 5-ször több mint előtte, és még ezzel együtt is jó ha egyáltalán elvállalnak valamit. A 8-10 ezer forintos órabér szinte alapnak számít. Idézet: Ha megnézed mennyibe kerül egy hasonló paraméterekkel bíró, gyári, szabályozható tápegység (50V 10A), akkor de... az a 29eFt anyagár tulajdonképpen sem sok. „....most ugyanaz több mint 29,000 ft nem semmi.....”
Szia, persze a gyári labortápok nagyon drágák, ide még azt sem árt számolni hogy ez csak anyag, plusz doboz, toroid tekerés, most nem tudom hol lenne a vége.
Csak pusztán kíváncsiságból, melyik alkatrész áruház kínálatánál jött ki ez az összeg?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |