Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Kedves Szakik!
Lenne egy kérdésem, amivel lehet elkéstem egy évtizedet, de hátha... Van egy Sony Trinitron KV-32FX66E crt tv-nk, ami kb. két éve elkezdett a romlás útjára lépni. Bekapcsoló gomb megnyomása után a standby led világított. Távirányítóval bekapcsoláskor a led párat villogott (sajnos nem számoltam meg hányat, ekkor még nem tudtam, hogy ez fontos adat lehet), majd második próbálkozásra simán bekapcsolt. Majd időnként önhatalmúlag kikapcsolt, majd pár másodperc után vissza, de mikor kikapcsolt a standby led nem világított. Ezt mondjuk hetente 2-3 alkalommal csinálta, majd a gyakoriság ugyan nem változott, de a kikapcsolt állapotban tartózkodás nőtt pár percre. Aztán eljutott odáig, hogy most már nem kapcsol vissza, csak nagyon ritkán és akkor is csak pár percre. Viszont ilyenkor 14-et villog a led, ami a szerelési kézikönyve szerint „Backend error”-t jelent. Kellő jártasság híján szeretném megkérdezni, hogy ez könnyen behatárolható hiba e (mondjuk nem kell az összes kondenzátort kicserélni a tápnál), és ha igen tudtok-e ajánlani aki ilyet még elvállal Budapesten manapság!? Köszönöm
Szia!
Cseréld ki a tápegység primer oldalán az MCZ3001 kontroller IC-t. A távol-keleti források még működnek: Bővebben: Link
Szia!
Köszönöm a gyors választ és a linket. Tekintettel az 1-1,5 hónapos átfutási időre, rákerestem itt a fórumon erre az IC-re. Kb. 10 éve kocici17 szaki ezt írta, egy hasonló problémára: "...Nos ez nem az mcz3001 hibája, mert ha az rossz akkor sehova se megy. Viszont a körülötte lévő sok "passzív" alkatrészek "hibája" "megnyúlása" okozhat bizonytalan indítást...." Bővebben: Link Sajnos a kérdező végül nem számolt be az eredményről. Tartod a véleményed, hogy nagy valószínűséggel az IC a cserés? Köszönöm
Akkor én beszámolok erről a hibajelenségről, igen ez egy típushiba jellegű probléma. Az IC több éves használat után "elfárad". Én is futottam néhány kört annak idején és az IC cseréje után nem volt indulási és leállási probléma.
Bővebben: Link
Köszönöm a segítséget!
Már rendelem is. Üdv.
Sikerült szereznem a fórum segítségével egy 10 éves, de nem használt IC-t. Beraktam, de ugyanazt csinálja továbbra is.
Esetleg valami további javaslat, mielőtt ennek neki esek Bővebben: Link? Köszönöm
Hát, akkor menni kell tovább. Az előlapi LED pontosan milyen hibakódot villogtat ki?
Idézet: „Viszont ilyenkor 14-et villog a led, ami a szerelési kézikönyve szerint „Backend error”-t jelent.”
Megjavult! Az eredeti Mosfet az ellenállás,és az L6561 korrektor Ic felhasználásával!
Üdv.
Philips kistévénk rakoncátlankodik. Pár éve kicseréltem a kimenő trafót, meg átlett kondizva. Ahogy hidegebbek lettek, reggelenként bekapcsoláskor csak pislogott szaporán a power led, meg próbált begyujtogatni. Kb 10-15 mésodperc múlva beindult. Ha melegebb volt akkor egyből indult. Ezt követően egyik nap működés közben kiütötte a +12V ágban levő 800mA os biztosítékot. Csere után ment egy hétig, majd ismént kiütötte. Merre keressem a hiba okát.? AA5 ös saszéval van szerelve a tv.Bővebben: Link
Szia! Keresd meg az indítási nehézséget okozó, legyengült elkót. Lehet, hogy éppen ez a kiütés okozója.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2023
Szia.
Sorkimenőnél +26 meg 13L kimenetek elkóit cseréltem mert azok nem lettek legutóbb cserélve. Észrevettem még egy hibát- talán ez a fő probléma. Készenlétiben a 12 Volton 2,7V van jelen. Ez ugye teljesen normális. Bekapcsol fölmegy 11,9 re. Megkocogtatom a saszét és borul a bili. Lekapcsol a tv. A 12 leesik 1,4V ra. Kialszik a power led. Valamint zümmög vagy a kimenő trafó vagy a táp trafó nem raktam oda a fülem hogy meghallgassam. Valami kontaktus hiba van a dologban.
Kontaktushiba, mégpedig valószínű, hogy kimelegedett, kiszakadt forrasztás. Érdemes átnézni-átforrasztani a tápvonalak forrpontjait, tranzisztorok, ellenállások lábait.
A kontaktus hiba meglett. Egy 27k smd ellenállás egyik oldala megengedett. Maradt még a hideg bekapcsolási késedelem. Ezt merre keressem?
A hálózati oldalon a pici elkó(k) is ki lett cserélve?
Többnyire igen. A hálózati trafó pulzáló hangot ad, nem tud begyujtani még valamelyik elkó föl nem töltődik vagy nemtudom.
Nem akarom elkiabálni, de mintha a 100V os vonal elkója 47µF melegítésére javulna a hejzet. Cserélem habár ki volt cserélve és meglássuk. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2023
Nagyjából pedig akkörüli kapacitású hibázhat szerintem is, nekem ugyane hibajelenség volt. Ugyanígy nehezen indult, hosszú idő kellett neki.
A trafó és egy hűtőborda közé beszorított kis (talán 22-es) kondenzátor volt a ludas. (Pont Kadarist mutatott rá, hogy melyikre érdemes ránéznem) A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2023
105 fokos elkókat használtál? Én úgy is jártam, hogy 10µF új kondi mérve, csak 2µF volt.
Cseréltem a 47 µF kondit a 100V os vonalon és jo lett. Reggel kihülve egyböl indult a tv. Köszönöm a segitséget.
Sziasztok!
Van egy Sony Androidos tv. Csak a tv oldalán lévő kapcsolóval lehet bekapcsolni. (Vagyis nem reagál a távirányitóra, semmit nem lehet rajta irányítani, se hang se csatorna se kiválasztás se menü ,semmi.) Először azt hittem a távirányitóval van baj, de a másik szobában a másik tv-t lehet vele irányítani tehát nem távirányitó probléma. A másik szobából a másik távirányitóval sem működik. Olyan mintha a TV vevő része halt volna meg. Van ennek valami neve? Mit kellene rajta cserélni? Mi a neve ennek a vevő egységnek? Válaszokat előre is köszönöm!
Szia, infra vevő. Általában külön kis nyákon van. Én ellenőrizném van e azon a nyákon feszültség, illetve magán az infra vevőn.
A képen ( remélem)* látható elszíneződés fogadott a közelmúltban...
Ha katódsugárcsöves megjelenítőről lenne szó, arra gondolnék felmágneseződött - egy lemágnesezés megolja a dolgot. De ez egy Sa*m*ng lcd tv ... Kb. 5 éves jószág, egy éve fali-konzolon lóg, előtte a lábain állt. * ha nem látszana : a bal alsó, és jobb felső sarkok lila elszíneződése A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
A windows nincs aktiválva, de legalább nem lesz hideg.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
B+ ! Ezt "benéztem" ... Levadásztam egy képernyőképet, amikor ellenőriztem hogyan jelenik meg az oldalon akkor ott voltak a lila foltok ...
Fotóztam ... így talán látszik a probléma : jobb felső sarok meglilult ... meg kicsit a bal alsó is ..
Paintben készíts egyszínű lapokat! Világos zöld, sárga, ... Az elmentett képet nyújtsad ki a képernyő méretére. Pl. tedd ki háttérképnek!
Ha csak 5 éves, akkor már LED-es lehet. Fáradnak a LED-ek. A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
Mert ugye a fehér LED alapja a kék (liláskék) LED, ahol foszforeszkáló anyag adja a többi színt. Ha ez az anyag elfárad, akkor lesz ilyen. Bővebben: Link
Sziasztok! Van egy Sony KD 55X 8005c típusú tv-m, ami azt a tünetet produkálja, hogy bekapcsol, halványan bejön a Sony Logó, majd kikapcsol, és ezt kezdi újra és újra..
szét szedtem, gyakorlatilag mérve az összes kondi jónak tűnik, megpróbáltam azt, hogy lehúztam a háttér világítást, de akkor is ugyan ezt csinálja. Merre induljak el? Előre is köszönöm! A táp benne egy sony aps 395 |
Bejelentkezés
Hirdetés |