Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Videoton Fm modul nem szabályozható. Ca3089 11-es lábán 9.3v ok. A modul 1-es lábán 12.4v áll, up73-al nem szabályozható. Ua741-et cseréltem, most Tl471 van. de semmi. Segítséget kérek...
Hello! Megnéztem a rajzot, mert nem válaszoltak..
Az, hogy "nem szabályozható" ezek szerint a hangoló feszültség állítására gondolsz, nem a tuner hangolására. A 11-es lábon a 9,3V megfelelő, mert azt a 10V-os zénerből állítja elő a BC337 és a 10V-nál egy bázis-emitter feszültséggel az kevesebb. Ha a 7-10 Ic lábon 5,6V van, akkor elvileg a 741 10-es lábán az UP73-al kb. 11..15V közötti feszültséget lehetne beállítani. (De 15V táppal addig nem megy fel az OPA kimenete. Ha az OPA jól működik, akkor a +- bemenete között feszültség nem mérhető. Ha a trimmerrel nem állítható és az IC jó és a tápját is megkapja, akkor az UR68 szakadása (megnyúlása), trimmer kontakthibája, szakadása okozza. De ha a modul 1-es lábán 12,4V van, akkor a trimmerpoti tetején 4,64V-nak, az alján pedig 3,53V-nak kell lenni, amennyiben az ellenállások megfelelő értékűek. Ellenőrizd azt is, hogy az OPA 6-os lábán (8 lábú LM741 esetén 4-es láb) a GND 0V feszültsége van-e.
Szia!
Feltünt hogy az indikátor egységnél folyamatosan világit a tuning zöld led. Az egész egységet lehúztam az alaplapról , s innen már szabályozható volt up73-al az fm modul. Egy másik indikátor egységgel cseréltem az előzőt. Tökéletes lett. Leírom hátha valakínek segít.. Bekapcsolás után fél gőzzel szól a rádió, balanc teljes elforgatására erőteljesen megjön a hang. Közép állásban alig hallható(hangerő poti közép állásában szólt úgy ahogy). A szabályzó modul tápcsatiját lehúzva a helyzet változatlan. 3db 1n4148 dióda csere a táp panelen annyit javított a helyzeten hogy a némítás már működik. Viszont még mindíg halk! A végfok modulon levő BF244A -tip fet volt a hibás, vagyis a fetben levő zeener dioda átvezetett. Csere BC337+10k testre. S megjött a kívánt eredmény, jó lett..
Van egy csattogós lepkém. Úgy érzem itt az ideje átforgatni a vasmagot és újra lakkozni. 6383s trafója. Ez nem zúgott, ez már dübörgött.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2023
Bocs, de meglepődtem. A trafó amúgy soha nem volt piszkálva. Gyárilag van 4mm különbség.
Sziasztok! A Videoton RA6363 - ban a némító áramkör időzítéséért melyik kondenzátor felel? Ugyanis nagyon hosszúnak tartom a némítási időt. (A készülék gazdája is.) Körülbelül 10 másodperc, vagy még több, le szeretném venni minimum 2 másodpercre, de eddig amit hozzám hoztak azok szinte kizárólag FM tuner problémásak voltak. Borzasztó rosszak a hangerő potenciométereik is, a két oldal nem egyformán hangosodik, és szerintem túl hirtelen. Szedjek lejjebb az alaplapon levő hangerő trimmerekkel a hangerőből, akkor talán jobb lesz? Minimális bekapcsoláskori elhangolódása ezeknek is van, arra nincsen valami varázscsapás?
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2023
Szomorú, hogy a kapcsolási rajzon a végfok modulok némító bemenete nincsen bekötve sehová! (1.láb lenne az? Elektrotanyáról letöltött PDF rajz) Hogyan lehet ez alapján a némító áramköröket lekövetni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2023
Moderátor által szerkesztve
Szia! Szomorúság ide vagy oda, de a 7-es láb a mute (nálam).
Bocs, elnéztem, valóban a 7-es. Nem közelítettem rá eléggé. Legalább 200 % - ra kell nagyítani, hogy olvasható is legyen. Melyik kondit cseréljem? SC 45? Vagy a tápban valamit? Sajnos letelt az időm, és nem tudtam már törölni a duplán megjelenő rajzot.
Bocs, de nem értek hozzá. Inkább a reloop-ot kéne kérdezni. Én csak rajzolok azt is rosszul.
Szia! Az SC45 az egyetlen integráló elem a kapcsolásban.
Amire még gondolnék, a készülék tervezésekor nem számoltak napjaink digitális zajával és marad valamennyi áram az ST50 tranyón. Megpróbálnék néhány pF kondit ST50 bázis-kollektor közé.
Egyébként a bekapcsoláskori idő az maradhat. Csak a program váltáskor túl sok nekem a 10- 20 másodperc. Minimum 2 másodperc még elviselhető lenne. ST 50 B-C közé 100 pf, SC 45 meg 1 µF helyett 470 nF, vagy 330 nF lesz. Utána majd beszámolok, ha jó lett. Vagy, hogy a fent említett cserék eredménye mi lett.
Hello!
Elhangolódás..
Jó lett. SC 45 cseréje 330 nF -ra, ST 50 C-B közt 100 pF kerámia. Bajt biztosan nem okoz. Teljesen jó,semmi kapcsolási kattanás, a késleltetési idő 1 másodperc alatt. @proli 007 : köszönöm, azt is megnézem. Egyébként nem vészes a hangolódás, mindig bekapcsolt AFC -vel észre se lehetne venni. Csak úgy az egymáshoz frekvenciában közeli adókat nem lehet fixen beprogramozni, mert az AFC sosem tudni, melyikre hangol rá átkapcsoláskor. Az ellenállások növelése abban a körben sohasem árthat. (Az Orionnál is , a Dansknál is segített.)
Én anno a Cleopatra-hoz csináltam zajzárt. Az a hangoló feszültség hirtelen változását figyelte és bekapcsolta a zajzárat egy időre, meg ki az AFC-t (persze meg figyelte a tápot).
De már nem tudom hova lett a rajza, csak azt hogy vélhetően az azóta kimúlt Norton LM3900 volt benne és zöld milliméter papíron van a rajza ). Akkor még nem volt ilyen, csak a toronyrádióba lett később. Mert akkorát tudott dubbanni, hogy majd leesett a hangláda a szekrényről. Aztán ezzel béke lett benne.
Ennél a rádiónál az AFC kiiktatását a tuner 4. és 5. láb rövidre zárásával lehetne megvalósítani. Nem terveznék hozzá különösebb elektronikát, mivel 5 Volt körüli feszültségek vannak az említett lábakon. A muting áramkör húzathatna egy relét például, aminek az érintkezője az AFC kapcsolóval lenne párhuzamos. (Mivel a kuncsaft az olyan, hogy a bolhapiacokon felvásárolgat ezt -azt, majd kipofozgatva tovább értékesíti gyűjtőknek, nem hiszem, hogy megérdemli a vergődést. A gyárihoz közeli állapot visszaállítása itt szerintem untig elegendő.)
Mivel a Muting résznél +25V és -10V feszültséget látok felírva, egy mezei N-Fet is megteszi relé helyett.
Már megoldottam. Egy darab BS170 Nmos Fet és egy ellenállás a Gate és a szabályzó modul 10-es lába közé.
D= tuner 5.láb, S= tuner 4. lába. Az ellenállás 33 Kohm, csak a hasamra ütöttem, bár látom, a végfok BF244 Gatekre 4,7 kiloohmok mennek ugyanott. De emez viszont MosFet, jó lesz oda egy nagyobb ellenállás is. Mielőtt a rajzot néztem, még nagyobb értékűre gondoltam, de ez úgy néz ki, jó lesz. Amúgy köszönöm, az ötlet tőled van. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2023
Sziasztok!
Hozzám került egy Videoton RA 6363S erősítő és két HD-12-es hangfal. Nem értek különösebben a hangtechnikához, így lenne pár kérdésem. Ha van értelme, akkor a célom az lenne, hogy a TV illetve számítógép jack kimenetelével hajtsam meg a rendszert, a nappaliban zenehallgatáshoz, filmnézéshez, lehetőleg költséghatékonyan, jelenleg vannak fontosabb prioritású kiadásaim. Kaphatók jack-5 pines din átalakítók, ennek segítségéve különöseb megfontolás (pl dibox) nélkül összeköthetem a fent említett eszközöket az erősítővel? A fejhallgatókimenetről valahol azt olvastam, hogy nem ajánlott átalakítóval használni, de a bemenetekkel nem tudom mi a helyzet. Az erősítőnek több problémája is van: -Zavaróan hangos, 50Hz-es búgás (a hangerőállítótól függetlenül, de ha a mute funkció aktív, akkor abbamarad) -FM módban balansz erősen el van tolódva bal oldalra. Ha az ehhez tartozó potmétert teljesen eltekerem, akkor lesz kb egyforma hangos a jobb és bal hangszóró. Ha a mono gombot benyomom, akkor rendben van a balansz, ahogyan AM módban is, de tape és phono módban nem tudtam tesztelni bemenettel. -A hangerő potmétere 1-esre tekerve már baromi hangos, 2-esen már torzít, úgyhogy feljebb nem is tekertem. -A a fő rádióhangoló be van akadva a skála bal szélére, de a programozható hangolók működnek (bár naponta finomhangolni kell őket). (Nem hallgatok rádiót, de ha egyszerű, akkor ha már szétszereltem az erősítőt, meg is oldanám.) Ezek alajpán érdemes beleásnom magamat a témába, és megprbálni megjavítani? Vagy van esetleg valami megfizethető újabb erősítő, amivel meghajthatnám a hangszórókat? Néhány kiszáradt kondenzátor cseréjét simán megoldom, de ha ennél jóval komplexebb a javítás, akkor inkább átengedném valaki tapasztaltabbnak. A hangfalakat meghalgattam, jól működnek, egyformán és szerintem szépen szólnak (nem vagyok nagy audiofil, de a tévénél biztosan ezerszer jobbak). A neten nem találtam infót róluk, a szövet nem tűnik levehetőnek, de átvilágítva rajta a hangszórók és a peremek is épnek tűnnek. Minden tanácsot előre is köszönök!
Sziasztok!
Megint én. Megfirkáltam ezeket, lehet, hogy jók is. Mondjuk az eredeti jobban tetszik, azaz, jobb volt, mint lett, de ez sokkal sárgább.
Mármint az eredeti jobban szólt? Vagy a nyák minősége nem tetszik?
Az eredeti szebb volt. Ez még nem szól, mert nincs szétforrasztva.
Nincs ezzel semmi baj. Max, hogy sárga mint a kínai.
Én inkább a zöldet tartom csúnyának. A kék és a bordó nyákok tetszenek. Bár amikor be van dobozolva, olyan mint a nő sötétben. Mind egyformán szép. Nekem van két gyári, de nem tudok róla nyilatkozni, mert nem hifizek vele. No meg komplett rádió.
Azt nem tudhatom, de, mivel azonos a kapcsolás, túl nagy meglepetés nem lesz.
Korszerűbb alkatrészekkel akár jobb is lehet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |