Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3859 / 3968
(#) proli007 válasza passenger78 hozzászólására (») Máj 25, 2023 / 1
 
Hello! A 230V csúcsfeszültsége a 320V. De ha az egyenirányítót követő pufferkondi kiszáradt (vagy a tervezéskor már eleve elégtelen kapacitású) akkor kevesebb lesz. De a szűrés terhelés alatt sosem lesz végtelen nagy, tehát a csúcsérték csak elvben lehet meg nűszerrel mérve.
Ha a diódákat műszerrel mérve jónak ítéled akkor a puffer kondit kell cserélni.
(#) Bakman válasza zoka hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Ha a LED sor 96 V-ot kap, szélsőséges esetben a földhöz képest az egyik fele 230 V-on, a másik 134 V-on van (nem számolva a pufferkondenzátort). Mindegy, melyik végét fogod meg.
(#) passenger78 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Szia!
Igen, a pufferkondi az minimum gyanús, mert a nuladik probléma az volt vele, hogy annak az egyik lába elengedett (lötyögött a nyákban). Azt kiforrasztottam, és megméricskétletm ESR műszerrel, és az asszem 120 herz-en 330 uf-ot mutatott (390µF 400V elvileg +-20%-os tűréssel), az ESR meg olyan 0.29ohm volt. Ebből azt deriváltam, hogy nincs vele gond. De visszaforrasztva azt produkálja, hogy szép lassan emelkedik rajta a feszültség, pedig nagyjából azonnal hoznia kellene a 300V körüli feszültséget. Úgyhogy az lesz, hogy akkor szerzek egy másik kondit, aztán ha azzal sem jó, akkor nézem tovább. Csak hát egy ilyen kis köpcös kondi olyan 1500-2500Ft körül van, amit szívesen megúsztam volna. Mindegy. Tanulópénz...
Köszi!
(#) jozsef24 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Lemértem relé fogyasztását 150mA
(#) proli007 válasza jozsef24 hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
De nem a relé fogyasztását kellett volna megmérni, hanem az indító "L" bemenet áramát, kior a kapcsolót bekapcsolod. Mert a relé a 12V-ból nyílván kajál, mert egy gépkocsi relé árama ez a 150mA körül van. De az "L" pont csak indítja az időzítőt. (Gondolom én, mert különben nem kellene a fix 12V táp a késleltetőnek.
(#) jozsef24 hozzászólása Máj 26, 2023 /
 
Bekapcsoláskor 1,5mA aztán 0,2mA mértem
(#) proli007 válasza jozsef24 hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Na, ez már értelmes érték. Így a 470µF 3..10 másodperc közötti "indító jelet" fog adni a relének.
(A 100k-nak így nem sok szerep jut, de ártani nem fog.)
(#) Lamboo hozzászólása Máj 29, 2023 /
 
Sziasztok!

Egy elméleti kérdéssel fordulnék hozzátok. Ha egy mikrokontroller GPIO lábát használnám arra, hogy négyszögjelet állítsak elő és azzal táplálnék meg egy párhuzamos LC tagot, akkor váltakozó feszültség jönne létre a rezgőkörben és tönkretenné a mikrokontrollert? Illetve ha egy diódán át táplálnám meg a rezgőkört, akkor az megvédené a mikrokontrollert?
(#) Gafly válasza Lamboo hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Mivel a GPIO lábon belül (integrált) védődióda szokott lenni a mikrokontrollerben, ezért "úgy nem fog berezegni" hogy tönkretegye a kontroller kimenetét a nagy feszültség. Inkább ha éppen nem rezeg, akkor a tekercs mint rövidzár. Ámbár azt is túl szokták élni.
Ugyanakkor szerintem nem fog úgy működni, ahogyan elképzelted (bármi is az).
(#) Lamboo válasza Gafly hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
A célom az lenne, hogy egy LC rezgőkört a rezonancia frekvenciáján rezgetek egy soros ellenálláson át táplálva és ha valamelyik elemet változtatom (pl. forgótárcsás kondenzátor) akkor elhangolódik és csökken az amplitúdó, ezt pedig egy AD-vel szeretném visszamérni.
(#) Bakman válasza Lamboo hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Milyen mikrokontroller az, amelyik egy rezgőkör amplitúdóját meg tudja mérni? Igaz, frekvenciafüggő a dolog de ha jól tippelek, nem 50 Hz-es rezgőkört akarsz mérni.
(#) kendre256 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 30, 2023 /
 
Egy diódás detektor után már csak egyenfeszültség van...
De az egész projekt tele van kérdésekkel...
(#) zoka hozzászólása Jún 2, 2023 /
 
Sziasztok! A laptophoz USB hangkártya csatlakozik, ahhoz analóg módon erősítő. Illetve HDMI csatlakozón keresztül egy TV. Amikor a hangkártyát csatlakoztattam, a TV-n villant egyet a kép. A HDMI és USB külsö felén 58V AC mérhető. Szerintetek ez mitől lehet? Nem merem így használni, nehogy tönkretegye a TV-t.
(#) pipi válasza zoka hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Mihez képest mérted az 58V-ot? A noti tápja védőföldelt dugós? Védőföldes konnektorba dugtad?
(#) tufatofu válasza zoka hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Digit műszer képes "mérni" ami nincs is, értem ez alatt pl egy transzformátor két, egymástól galvanikusan elválasztott szekunder tekercse között mérve is jöhetnek ki érdekes eredmények, holott.......
(#) zoka válasza pipi hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Az USB csatlakozó és HDMI hozzáférhető fémes részei között. A "dugó külső fele"
(#) zoka válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Ez igaz, viszont a képernyő meg mégis csak villant. Valami megzavarta a bedugás pillanatában.
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Szerintem igazad van, a vezetéket kihúzva a lengő USB és HDMI között is ennyit mérek, illetve a veztéket mozdítva változik. Megfogtam, nem ráz, megnyaltam, úgy sem
(#) Bakman válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Semmi olyat nem mér, ami nincs (már ha nem hibás a műszer). Szórt kapacitás/induktivitás, nagy belső ellenállás.
(#) Bakman válasza zoka hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
A szórt kapacitások/induktivitások miatt mérsz feszültséget a két kábel között, normális jelenség. Ha nem lenne nagy impedanciás a kör, nem csak villant volna egyet (a TV vagy valami más). A bedugás pillanatában a két pont között kiegyenlítődött a feszültség és ez az áram megzavarhatta az adatfolyamot.

Azért nem ráz, mert a forrás nagy impedacniás (nagy a belső ellenállása), ahhoz képest a kezed/nyelved sokkal kisebb, míg egy multiméter sokkal nagyobb, utóbbi nem tudja söntölni a forrást.
(#) tufatofu válasza Bakman hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Maradjunk annyiban, hogy mér az marhaságokat. Szivesen megnézném, hogy egy mezei digitális műszerrel AC mérésre kapcsolva, hogyan válogatod ki egy hálózati trafó sok szekundere közül a tekercs végeket.....
(#) Bakman válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Leírtam, milyen fogalmaknak kell utánanézned. Vedd hozzá az ellenállás mérést is (kikapcsolt transzformátor).
(#) tufatofu válasza Bakman hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Nem ellenállás mérésről volt szó, hanem AC feszültség méréssel hogy válogatod össze! Mellesleg mindegy, hogy virágnyelven leírtad neki
Idézet:
„A szórt kapacitások/induktivitások miatt mérsz feszültséget a két kábel között, normális jelenség.”
amit előtte már érthetően megfogalmaztam Digit műszer képes "mérni" ami nincs is, értem ez alatt pl egy transzformátor két, egymástól galvanikusan elválasztott szekunder tekercse között mérve is jöhetnek ki érdekes eredmények, holott.......
(#) Bakman válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 2, 2023 / 1
 
Idézet:
„egy transzformátor két, egymástól galvanikusan elválasztott szekunder tekercse között mérve is jöhetnek ki érdekes eredmények, holott”
Itt csak arról van szó, hogy szerinted érdekes, mert ez egyszerű fizika, mindenféle virágnyelv nélkül. A szórt kapacitások miatt van feszültség két különálló tekercs között is. A műszernek nagy a belső ellenállása (több MΩ nagyságrendű), ezt a feszültséget nem tudja nullára söntölni, mérni viszont igen. Tehát méri azt, ami ott van (ismételten megjegyezve, már ha nem hibás a műszer), nem kitalál valamit. Köss a két pont közé egy 1 kΩ-os ellenállást, nem fogsz mérni feszültséget, mert az ellenállás fényévekkel kisebb, mint a forrás belső impedanciája.

Ilyen okok miatt lehet téves eredményre jutni a fázisceruzával is.
(#) tufatofu válasza Bakman hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Számomra nem érdekes, hisz nem én kérdeztem! Olvasgass még erről, hogy mi van ott és mi nincs valójában!
(#) Bakman válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Értem én hogy számodra nem érdekes, de ha nem vagy tisztában azzal, mit és hogyan mér egy műszer, legalább butaságot ne terjessz. Nem a műszer tehet róla, hogy nem ismered a lelki világát.
(#) tufatofu válasza Bakman hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Nagyjából tisztában vagyok, és képzeld, eddig boldogultam valahogy. Nekem azt tanították, hogy megfelelő műszert a megfelelő feladatra. Ha egy műszer szórt kapacitásból adódó értékeket mér, egy egyértelműen mérhető AC feszültség helyett, akkor csak gratulálni tudok, hogy ez téged megnyugtat
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2023
(#) Bakman válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Ezért kell tudni mit, hogyan és miért mutat a műszer és a "nagyjából" kiegészül a szükséges dolgokkal. Vannak műszerek, amelyeknél beállítható (átkapcsolható), mekkora belső impedanciával mérjenek, minden bizonnyal ez nem véletlen.

Egyszerűen kipróbálhtod magad is tekercskeresés közben: köss egy 1 kΩ-os ellenállást a mérővezetékekre párhuzamosan és úgy mérj feszültséget.

Igazábol azt nem értem, miért ragaszkodsz ennyire ahhoz, ami köztudottan hibás megállapítás.
(#) zoka válasza Bakman hozzászólására (») Jún 3, 2023 /
 
Csak egy érdekesség, ha a laptophoz csatlakozik a TV, és az említett 2 méteres USB kábelt úgy dugom be a gépbe, hogy a másik vége szabadon lóg, akkor is villan a TV, szóval extra érzékeny lehet ezekre a szórt kapacitásokra. A megoldás, utólag kell a HDMI-t bedugni és úgy stabil a kép.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2023
(#) zoka hozzászólása Jún 3, 2023 /
 
Sziasztok! Ha jól tudom a LED szalag vezérlők PWM jelet küldenek a szalagra. Na most nekem arra lenne szükség, ha bármilyen kis fényerőn bekapcsolom a szalagot, egy 12V 400mW relé húzzon be, de ne terhelje le a vezérlőt. Erre milyen megoldás létezik?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2023
Következő: »»   3859 / 3968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem