Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Szemléltetésnek csináltam 3 képet. Canon EOS REBEL T2i, Redmi11, Samsung handycam.
Mindenhol minden egyéb effect kikapcsolva, csak amit a jpg formátum hoz. Különbség a képeken látható.
Ha nem stimmelnek a színek, akkor lehet profilozni a fényképezőgépek, szkennerek, stb. szenzorait, illetve referenciához kalibrálni a megjelenítőket (monitort, TV-t, projektort, telefont, tabletet, stb. is). Színkritikus felhasználásnál elengedhetetlen lenne a színhelyes megjelenítés.
![]()
A különbség abban is lehet, hogy az ADCk bitmélysége nem egyforma, azaz nem tudja olyan pontisan feldolgozni a szenzorra juto fényt, ami természetesen kisebb ha kisebb a szenzor ( mégha ugyanannyi pixel is van rajta stb. Ehhez ismerni kellene az egyes gépek jellemzöit. Az MPx méret édeskevés ehhez. Aez egyszerübb gépeken fakultabb lesz a kép. Utolag némi gamma korrekcioval lehet rajta segiteni, de ami nincs azt nincs honnan hozzátenni.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2023
Olyan vicces, amikor azt hiszitek, hogy a képformátum annyit számít. A nyers képen elvégzett módosító algoritmusok miatt lesz olyan egy kép, amilyen.
Expozíciós idő? Rekesz? Érzékenység? Fókusztávolság? Érzékelő fajtája? Lehet még ragozni, hogy mi minden befolyásolja még a dolgot, de amíg alapvetően maguk az alapértékek is össze-vissza vannak (mondjuk az egyik ISO-200, másik ISO-800 fényérzékenységet használ, s ehhez más-más rekeszt, már a zajszint is más lehet a kettőn). Láttam különbséget a régi E410 Olympus kamerám és egy modernebb Nikon között... Elképesztő volt, hogy míg a régivel 1600-as ISO mellett nem túl jó fényviszonyok között rengeteg zaj volt a képen, addig az újnál a 3200-as is mennyivel kevesebb zajt tartalmazott. Lehet ez a képkorrekció miatt is, de alapvetően a jobb minőségű szenzorok rengeteget számítanak. Az almások szeretnek elájulni attól, hogy milyen frankó képeket tudnak készíteni. Én valahogy nem voltam tőle elájulva, mikor egyik ismerős lefényképezett vele és a szandálban a lábujjaim úgy néztek ki, mintha papírlapra lennének felfestve ![]()
Nem akartam én ebből vitát nyitni, csak arra akartam utalni, hogy ugyanarról a témáról azonos fényviszonyoknál felhasználói manipulálás nélkül is eltérő végeredmény jön ki, attól függően, hogy mivel készül a kép. Ezek után a netre rakott képekből mit higgyek el, utalva sonajkniz csalódására.
Idézet: „Remekül "javított" a képen, csak éppen az apró részleteket tette tönkre.” Magyarázat lehet e technológia alkalmazására, ha a célközönség az arcképüket az Arckönyvön rövid periódusidővel frissítő, ráncos, de hiú egyének.
Ma már erröl legfeljebb vitatkozni lehet.
Az a típusa, nem a feszültsége...
![]()
Canon.jpg ‒ a fehér papír mögötti háttér kezd kisötétülni, nem tűnik rossznak.
![]() Red.jpg ‒ itt már minden is látszik egyszerre, a fehér papír mögötti háttér is, a színek szenvedtek el némi világosodást, mintha nem lennének olyan élénkek (LED monitorral nézem). Sam.JPG ‒ már a kicsi indexképen látszik, hogy néhány szín mintha jó lenne, de tompább a többinél, valamint töméntelen képzaj figyelhető meg az egész képen, főleg a sötétebb színeknél. Feltételezem, hogy az a kamera szereti legkevésbé az alacsony fényviszonyokat. ![]()
Tudod ezzel mindig baj volt amiota létezik a képrögzités.
Csak a filmkorszak végéröl a kodek meg az Agfa film soha nem volt egyszinü. Az Agfa kékebb a kldal barnább volt. Senki nem tudta a filmkorszak végéig eldönteni melyik jobb. Emlélkszem amikor a lányom született magammal vittem az elsö dia képeket amit a kicsiröl készitettem ( >30 éve) készitettem egy fototechnikai kiállitásra, ahol vagy 8 neves cég mutogatta, milyen tökéletes levonatokat tudnak csinálni. Mindegyikkel csináltattam képeket, hát 2 egyformát nem sikerült sehol sem. Este a vacsoránál sokáig vitatkoztunk meg sok sört stb megittunk. Ezek a képek ma is megvannak a családi albumban. Ugyanez van a mai rendszerekkel is. Még a legdrágább Canon meg a Sony kamera sem csinál egyforma képeket.
Két, egymás után a gyártósorról lekerülő, elvileg egyforma kamerának sem teljesen egyforma a képe nem, hogy még két különböző modellnek, vagy esetleg más gyártóéval összevetve. A szenzorok egyedi színvisszaadási képességeire húzzák rá a gyártók a saját szoftveres színtereiket, utána más színterekbe konvertálva dolgozzák fel a képeket (esetleg effektezik is), majd az ember megnézi egy kitudja, hogyan beállított monitoron vagy agyonszaturált TV-n ill. telefonon, vagy kinyomtatja egy valamilyen nyomtatón...Ez az igazi káoszelmélet.
![]()
Azért már a jobb kameráknál a gyár tudja biztositani az azonos képleképzést ( Már a studioban sem kell mindig összehangolni a kamerákat. Valamikor az komoly munka volt, hogy legalább a börröl egyforma képet kapj minden kamerábol). Ma szinte mindig többfajta kamera van egyszerre használva és nincsenek tul nagy eltérések.
Meg talán az sem biztos, hogy 2 ember ugyanolyannak látja a képet. Gondolj bele milyen gyakran milyen nehéz leirni valamilyen szint, nem még egy szinhalmazt amit a képen látsz. Mit is mondott valamikor Ford a válogatos asszonyságnak. Kedves hölgyem, bármilyen szinü kocsit választhat, amennyiban az fekete. Érdekes lenne pl két emberrel egymástol függetlenül kikevertetni ugyanazt a szint és utánna megnézni, hogy mennyire egyformák a szinek. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2023
Idézet: „bármilyen szinü kocsit választhat, amennyiban az fekete.” Egem... ![]() És azt is mondta (kérdésre), :a legjobb autó az új. Ezen lehet gondolkodni, mikor a "régen minden jobb volt"-on lovaglunk. ![]()
Szerintem nem volt minden jobb régen, de az sem tul optimális a mai világban amikor a választani kell a hatalmas kinálatból.
A minap a kedvenc fagyizom is ujitott, a 38 különbözö fagyihoz 24 fajta tölcsért lehet választani. Ha peched van egy 3 fös család akár egy orát is eltanakodik elötted, mielött te fagyihoz jutsz..
Miután elolvastam, hogy ne csak rákattintsak a gombra, mert nem úgy kezdődik a teszt, hanem rendezgetni kell a négyzeteket, ki is jött az eredmény. Egy szép nagy nulla
![]() Idézet: Ezért hozzák majd be a plusszként a tanakodási díjat, mert ezalatt három másik családnak eladhattak volna. Viccnek tűnik, de manapság minden lehet, sőt talán még jogos is. „3 fös család akár egy orát is eltanakodik elötted, mielött te fagyihoz jutsz..”
Nekem szolt tegnapelött az elado, hogy kerüljem ki a válogatokat, mert már ott voltak mielött jöttem, de fagyi az nem volt a kezükben, csak tanakodás, és akkor még csak 2 fajta tölcsér volt a kinálatban.
De jo az ötlet. A vevö megnyom egy gombot és ha mondjuk egy percen belül nem tud választani, akkor félre kell állnia és egy vevöt elöre kell engedni.
Perszehohy.
De épp ma nevettem ezen nagyot. Igen, hazafelé jövet meghívtam nejem egy fagyira. Pontosan előttünk elégetlenkedett két öreglány, hogy egy (sajnálatukra náluk sokkal fiatalabb) lány válogatni merészelt a (valóban nagy) választékból. Tudod, nekem alapelvem: aki kocsmába ráér menni, az ráér. Ne siettessen másokat. Így szoktam. Aki vasárnap fagyizni megy, az ne b....tassa a kislányokat. Tulajdonképp megvettem végül a nejemnek a fagyit. Mivel az is van, ittam egy pohár Stella-t. Perszehogy egy cigi is járt hozzá. Nem türelmetlenkedünk. Fagyi, sör, vasárnap.
Külön érdekesség, hogy mindg az öregek sietnek a legjobban.
![]()
8-at értem el a 70 évemmel, monitort cseréljek?
Persze, mert már nekik nincs sok hátra.
Erre én is gondoltam. De az nem indok arra, hogy huszonéveseket zaklassunk.
Nemcsakhogy mind leszünk öregek - mind voltunk huszonévesek. Rohadtul rosszul jön ki egy fagyizást tönkretenni csak azért, mert fiatalabb náluk. Szégyellhetik. (Szerencsémre nekem még 46 van hátra. Könnyen beszélek ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2023
Szemüvegben vagy kontaktlencsében csináltad? Lehet, hogy azokon át nem úgy látod mint kellene. A műanyag lencsés szemüvegeknek az idő előrehaladtával mérhetően változik a spektrális áteresztése. Az üveg lencséseknek nem annyira, csak a bevonat miatt.
Nem használok szemüveget egyelőre még.
Kontaktlencséd van?
![]()
Amig nem viszik tulzásba addig OK.
Én meg amondo vagyok, ha fagyira vagy ebedre stb.akarok menni, akkor már rendszerint tudom, hogy mit akarok enni, vagy nyalni és nem a pult elött fogok rágodni, hogy citromosat vagy csokisat akarok vegyek.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |