Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
300 wattos hálózatinak kellene, és jó lenne, ha köpeny típusú lenne
Kissé keveslem azt az 1 n-t a fokozatok között. Lehet, hogy holnap elvándorol az ülőgarnitúra.
Szerezz egy AV 760/V hálózati trafót és tekerd át a céljaidnak megfelelőre, az 300 W-os de jól kimért vassal, láttam már ekkorában 500 W-os leválasztó trafót is, és az sem volt alul méretezve.
Ezt nem értem. Hogyan gondolod, ha a tükörszimmetrikus primer közepére kötöd az anódot, a két végét meg összekötöd a tápra, akkor a vas valóban nem mágneseződik fel, de felmerül az a probléma, hogy meg sem mukkan az erősítő, mert az ellenütemű tekercseken kioltódik az együtemű jel, vagy nem így van...?,vagy másra gondoltál...?
Ha olyan egyszerű lenne APX -100 -am van, de nem akarom szétszedni, szóval valami EI130-as vagy nagyobb mag megfelelő keresztmeszettel, vagy SM102/b jöhet számításba ( én az utóbbit kultiválom, a könnyebb "lemezelés", és kisebb méret miatt ) Egyébként "százwattos" erősítőhöz kellene, 4 db 6P3Sz-szel
Az sanos kevés, de azért köszi! Viszont SM85/a, vagy /b is jól jöne egy másik projecthez Annyi mindenbe kezdek, de csak egy készüljön már el végre
Sziasztok!
Van 2db végfok csövem, sajnos nem válogatott .Azt kérdezném, hogy bonyolult dolog-e párba válogatni /nyilvan több db közül/ illetve ha nics párba választva milyen következményekkel jár?
Félreértettem, így már világos.
Ne haragudj sturbi, nem fejeztem ki magam egyértelműen.:
Valóban az "A" osztályú elnevezés csak a munkapontbeállítást nevezi meg, de nálam egyértelműen az együtemű Single Ended-et jelenti! (hogy ebből mennyi bajom volt az "A" osztályú erősítő építése topicban)... Merthát az SE csak "A" osztályú lehet... Viszont azt sem írtam, hogy ellenütemű "A" osztályút nem tud csinálni belőle, de azt sem írtam, hogy SE... na mindegy Köbzoli legalább úgy értette, ahogy akartam, hogy értse. Ne haragudj sturbi a pontatlanságomért
Nem bonyolult párba válogatni, ha csak rácselőfesz-anódáram szerint válogatsz (általában én is csak így szoktam). Ha még plusz vezérlőjellel is válogatsz, akkor már bonyolultabb (itt már hosszasan el lehet bajlódni, attól függően, milyen paraméterek kellenek, és mennyire vagy szigorú (komoly műszerezettség is kellhet).
Ha nem egyformák a csöveid (de azonos típusok), azért azokból még príma SE erősítőt faraghatsz, megfelelő munkapontba kell állítani őket, és már szól is a Metallica ezerrel.
Itt egy kapcsolás, ami segítséget nyújthat csőválogatáshoz:
Látom ez így kicsi lett, ide is betettem, itt jól látható:csőmérés
Köszönöm válaszod, van néhány EL84 csövem, majd kisérletezek velük. /eddig csak a fülemmel válogattam/.
Szeretnék építeni egy ECL/PCL86-os csövekből álló PP erősítőt. Rajzot találtam többet is, de mindről hiányzik a kimenőtrafó adata. Tudna segíteni valaki ezen a problémámon?Jó lenne vegy rajz amin megtalálható a kimenő adata is.
Itt vannak a BEAG AE110, és AE111 erősítők (elvileg) gyári trafóadatai. Ezek ECL86-tal felépített PP-k Forrás : Csabai Dániel - Hangeősítő kapcsolások . Remélem nem baj, hogy fényképeztem, de a szkennerem most nem használható ( bár a makro kicsit gáz lett, de azért remélem olvasható )
Végre valaki, aki PP-ben gondolkozik...
2db ECL-PCL 86-al szerintem egy 8w biztos elérhető, és nem is kell egyéb cső hozzá! Hajrá testvérem, hajrá!! Kíváncsi leszek, hogy mit tud...
Bár én legszívesebben a sok PCL 86-omból oldalanként 4-et használva, kipróbálnám, hogy mi jön ki belőlük...
Egy 20w-al oldalanként szerintem ki lehetne egyezni, és az a sok cső látványa... De hova építsek már ennyi erősítőt... Nem kell valainek egy 2x40w-os 6l6GC PP?? Már nem férek tőlük!
Pityu, azzal a 8 triódával mit csinálnál?
No, beindult Hapro erőlködője. Még egy csatolót kellett cserélni. Sajnos az a pót illesztő trafó igencsak összekuszál mindent. A 80W-ot viszont szépen tudja. De elég magas hiányos, így Hifi-nek nem alkalmas. Névleges terhelésnél 7,3kHz a teteje, nyilván ez kis kivezérlésnél sokat javul, de a magasai meghallgatás alapján is hiányoznak.
Nincs valakinek meg ez a könyv "egyéb" formátumban esetleg, jó lenne látni a kapcsolási rajzot is, hátha építhetőbb mint az amit a netről szedek le? Amúgy köszönöm a gyors választ, megpróbálok valamit kibogozni ezekből a képekből, az első kicsit kínainak tűnik, de remélem gondos tanulmányozás után érthetővé válik.Az építésről meg annyit, hogy csak ritkán van szabad időm és csak ilyenkor tudok foglalkozni otthon az elektronikával, így azért ez el fog húzódni valamelyest.
Nincs mit! Estére lefotózom az egész ciket, abban van kapcsolási rajz, táppal, mindennel
Ha egy triodának nincs megadva katalógusban a belső ellenállása, akkor adott munkapontban hogy tudom kiszámolni? ( konkrétan a 6N6P-jé érdekelne )
Itt eléggé népszerű , 6P14P csöveket ajánlanék cserére .
Most vettem 20db-ot , max. 10 db. amit elcserélnék pl. oktal foglalatra (1cső/1foglalat).
Nos elkészült a kimenőm , kemény 5000 magyar forintért! A kivezetések felhasználását illetően lenne kérdésem! Szerintetek minden kivezetést hagyjak meg, és kössem azokat sorkapocsba, vagy pedig a megfelelő kivezetéseket kössem egyszerűen össze és csugorcsővel szigeteljem? A sorkapcsok elhelyezése a képeken látszanak!
Erre a hozzászólásra kaptam EGY választ! Szeretném, ha a többi guru azért megnyugtatna!
Elvileg!!!, ha még a tekercselés irányát is változtatod soronként, akkor a menetek egymáshoz képest még szögben is el fognak térni, így a két réteg közti kapacitás MÉG kisebb lesz! Ez a magastartománybeli viselkedésre van jó hatással!!
Persze nem nagyságrendekkel lesz jobb, csak egy picit! Úgyhogy elrontani nem rontottad el, talán még jobb is így!
Az SRPP kapcsolás csak úgy eszi a triódákat!
De az EQ ötlete sem volt rossz, csak egy hifi erősítőben mi keresnivalója a hangszínnek, hátmég a 8 sávosnak... Egyébként az EQ-hoz inkább potiból kell sok, mint cső!!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |