Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   527 / 627
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

Most nem tudom pillanatnyilag eldönteni, hogy ki volt elöbb a Märklin vagy az amerikai Lionel cég. A Märklin miután elektrotechnikábol ma is nagyon le van maradva, tölük a berakott kapcsolás nem igen volt elvárhato.
A kapcsolási rajz egy kb 70-80 éves megoldás/konstrukcio. Akkoriban egyszerüen nem volt sem egyenirányito, sem jo mágnes a motorok állorészéheh, ezért maradt az egyetlen megoldás a kisfeszültségü váltoáram. A vezérlöegységen azonban van egy pár meglehetösen érdekes/rafinált megoldás, a szekunder tekercsek körül valamint a feladatuk. Jo lenne tudni mi vezette öket erre.
(#) img válasza somitomi hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

Igazad van, overscannel a TV: Rodolfo Landeros elejéből lemaradt a "Ro".
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

Valoban a minöség nem HD, de hát itt sem tudnak nagyon mit kezdeni a HD/16:9s videoval, ha azt a kábelszolgáltatonak kell eljuttania az elöfizetökhöz. A kép 16/9-es, de lehet, hogy meg van szélesitve, habár ez magukon a focistákon nem látszik, sokkal inkább ugy tünik, hogy a HD képböl az ütödött reklámok miatt kivágtak egy kisebb darabot, és azt illesztették a reklám alapba, igy maradt le az inzert fele.
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

Csak az a baj, hogy az ellenfél Jamaica volt, azaz nem 2 betü maradt le, hanem 7.

A TV -n le van tiltva minden beállitás, de általában a HD adások ( vagy 400 csatorna) rendben vannak, igaz, hogy csak kb 1 tucatot néztem, mert nagyon körülményes a válogatás.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2023
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

Hotel módban van a TV? Abból ki lehet csalogatni (a neten találsz hozzá infót, ha szükséges).
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

Hát, én ennyire nem vagyok otthon modellvasút-történetben (amúgy a Delta is tévedés részemről, az már egy nagyon korai digitális rendszer volt), de minden esetre érdekes egy szerkezet.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

Vajon hogy mérik, illetve mivel a Duna hőmérsékletét?
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Júl 14, 2023 /

Igen, annyira nem érdekel, hiszen alig 2-3 napot vagyunk egy szálloban. ( ha nekik jo igy akkor jol van.)
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Júl 14, 2023 / 1

Nagyon valoszinü, hogy hömérövel.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Júl 14, 2023 / 1

(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Júl 14, 2023 / 1

Én vizimértékre gondoltam.
(#) Massawa hozzászólása Júl 16, 2023 /

Nemrégen Finnországban jártam, ahol mutogatták a több száz éves faházakat, ahol a falakhoz gyakran 40-60 cm széles deszkákat használtak. Vajon milyen fákbol lehet gazdaságosan kitermelni az ilyen széles deszkákat? A képen láthato sequoia fábol biztos lehetne ( a törsz átméröje sok esetben több mint 3-4 m), de már ezekböl is csak mutatoba van. A helyi ranger szerint a gond az, hogy nincs elég CO2 a levegöben.
Érdekes, hogy manapság szinte már sehol nem igen nönek olyan fák, amiböl ilyen széles deszkákat lehetne nyerni.

seqoia.jpeg

(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Hmm, érdekes. Nincs elég CO2? Szerintem az van, csak fa nincs már ami kiszűrje. A fajtát nem tudom, de amerikai dokumentom filmekben néha olyan nagy fákat kivágnak, hogy a favágó csak egy kis pont a faág végén szinte.
Éppen a héten volt a legmelegebb a bolygónk, mióta mérések vannak.
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Hát nem tudom, azért erdö van még elég, de sehol sincsenek ilyen vastag törzsek. Annak fának amit beraktam is a törzse 2-3 m átméröjü, és kb 40-50 méter magas. Az egyetlen baja, hogy már alig van ilyen fa, és csak a védett erdökben van belölük mutatoba. Ami a legnagyobb veszedelem az a villám meg a viharos szél. Sajnálatos modon a fa gyökere nem tul mély, igy védtelen az ilyen szelek ellen. A szépséghiba az, hogy villámok meg szelek mindig voltak, söt nagyobbak mint most, és azt tulélték a mammutfák.
A képen láthatod a fa méreteit ( tavalyelött döntötte ki a vihar). A háttérben közvetlenül a gyökér mellett állnak mai méretü emberek.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2023

sequoia2.jpeg

(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Azt a! Ez egy hajóra is ellég lenne.
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Olvasom a wikiben, hogy egy egészséges 800-1000 éves fa akár 640 tonna nehéz is lehet. A fistal fa évente akár 18 métert is nöhet és a törzse évente 0,9 meterrel vastagodhat. Ráadásul nem tudni, hogyan, de tuléli a tüzet és a károkozok ellen is nagyon jol ellenáll. Érdekes modon a tudosok a kidölt fákbol többet tudnak kiolvasni, mint a legjobb történelem könyvekböl.
(#) Gafly hozzászólása Júl 16, 2023 /

Volt már szerintem, de nagy innováció a hangszerre szerelt sörtartó.
Audifülek kiérzik a bejáratást, a hangzásvilágban.
Utánépítését talán élőben meg lehet hallgatni, az egri találkozón.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Én is jártam Finnországban. Mivel nem engedik a fákat kivágni, Ukrajnából hozzák a sugárzó fákat. Mi is abból kapjuk az EU-n belüli finn papírokat. Mert ugye a fákhoz nem nyúlnak.
(#) _BiG_ hozzászólása Júl 16, 2023 /

Vízből, vagy akár kávéból nagyfeszültség.
(#) tbarath válasza Massawa hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Idézet:
„A helyi ranger szerint a gond az, hogy nincs elég CO2 a levegöben.”

CO2 tuti van elég a levegőben, a hozzáértők szerint ma 50%-kal több, mint az ipari forradalom előtti tízezer évben. Inkább az lehet az oka, hogy anno kivágtak a sokszáz vagy többezer éves fákat, amikből ki lehetett vágni azokat a 40-60 centi széles deszkákat, és azóta nem telt el az ilyen fák növekedéséhez szükséges sokszáz vagy többezer év.
(#) dokidoki válasza tbarath hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Itt tartunk... ,: Bővebben: Link
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Nagyon kicentizték a vihart. Vagy inkább utána építették mellé a korlátot, pontosan párhuzamosan.
Egyébként amíg sűrűn egymás mellett állnak (amennyire lehet), addig elfogják egymás elől a szelet. Kisebb erővel tud egybe belekapaszkodni. A sűrű erdő pedig a széláramlást maga fölé emeli.
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Idézet:
„A helyi ranger szerint a gond az, hogy nincs elég CO2 a levegöben.”

Össze kellene hozni azokkal a környezetvédőkkel, akik a légkörből vonnák ki a CO2-t (jelentős energiaráfordítással) és a föld alá akarják sajtolni.
Tucatnyi tanulmány szól arról, hogy a magasabb CO2 koncentráció jó a növényeknek. Gyorsabban növekednek.
Egyébként az emberek először az erdőirtással kezdték, csak mikor már fogytán volt, akkor jöttek rá, hogy a szén és az olaj is égethető. Ha minden fát visszatelepítettek volna, kb. tizedennyien lennénk.
(#) zolika60 válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Sajnos manapság normalitásra ne számíts.
(#) szs hozzászólása Júl 16, 2023 /

Vicces, hogy itt a hobbielektronikán mennyire értenek az erdőhöz, a fához, meg egyébként is minden más szakmához. (Mindenki más szakmájához)
Meg jó, hogy nem találom a szakmunkásbizonyítvanyom. Biztosan széttépném.
Nem kéne itt inkább az elektronikai, de legalább az elektromossághoz kapcsolódó érdekességekről értekezni????
Arról szól a topik. En meg majd értek a szakmámhoz. A fához is. Az erdőhöz is.
(#) erbe válasza szs hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

Vannak bőven kapcsolódási pontok. Pl. a villanypózna. No meg a CO2, aminek jelentős része áramtermelés révén kerül a levegőbe. Akadályozni meg a szélgenerátorokkal és napelemekkel próbáljuk.
Azaz minden mindennel összefügg. Ahogy a vicc is mondja. "...no de ki csinálta a sötétséget?"
(#) szs válasza erbe hozzászólására (») Júl 16, 2023 /

No meg a káoszt. Ami kezdetben vala.
(#) sonajkniz válasza szs hozzászólására (») Júl 16, 2023 / 1

Téves!
Kezdetben vala a semmi.
Mondá az úr: Lőn világosság!
És még mindíg vala a semmi, de most már látni is lehetett azt.
(#) szs válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 17, 2023 /

Van olyan fordítása is. Es az Úr nem azt mondá, hogy
Idézet:
„Lőn világossag”

Azt mondá:legyen. Utána lőn.
A többi pedig élcelődés. Amiért kár ez. Illetlenség.
De már megint elkalandozunk a topiktól. Nem kéne.
(#) tbarath válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 17, 2023 /

Szép demagóg kontent.
Egyrészt: őszinte leszek, műszaki - és a téma iránt amúgy érdeklődő - emberként én se tudtam, hogy 42 ppm, amíg utána nem néztem, miután olvastam a "nincselég céókettő a fának" elméletet. Azt tudtam, hogy a légkör hetvensok százalék nitrogén és kb. 20 százaléka oxigén, szóval én olyan fél százalékra tippeltem volna, ami azért nagyságrendi tévedés. De ez mindegy is.
Másrészt: ezek politikusok, nem szakértők. És nem is az a dolguk, hogy tudják, hanem hogy hallgassanak a szakértőkre. És a szakértők véleménye az, hogy durván nő, az elmúlt 70 évben 32 ppm alól 42 ppm fölé, ami azért jelentős. És a szakértők szerint ez durván szétcseszi a bolygó időjárását, aminek vannak következményei. Mármint az ember számára elsősorban, mert a természet az köszöni szépen, megoldotta előttünk is, utánunk is meg fogja. És a szakértők szerint ez az emberi tevékenység következménye, ma már komolyan vehető ember nem is nagyon mond mást.
Következő: »»   527 / 627
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem