Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
360 fokos videó az LHC-ból: https://www.youtube.com/watch?v=d_OeQxoKocU
Vajon a 360 mit jelenthet? 360 pixel felbontást?
Vidd a képre az egeret, nyomd a bal egérgombot és mozgasd!
Pár évtizede, egy régi Ezermesterben volt egy cikk "A Tranzisztor hidrodinamikai modellje" vagy valami hasonló címmel.
Ma egy beszélgetésben előkerült, és ennek kapcsán érdeklődöm, hogy tud-e valaki valami hasonlóról, ami elérhető a neten? (Bizonyára rosszul tettem fel a kérdést, de a Google nem adott semmi számomra megfelelő találatot...)
Ilyesmire gondolsz (kép)? Mi a cél? Mert ha szemléltetni szeretnéd a működését, akkor a Falstad féle szimulátort ajánlanám inkább. NPN tranzisztor működése.
Igen, ilyesmire gondoltam, mint ami a képen van. Csak emlékeim szerint ennél részletesebb volt.
Pl. a feszültséget egy tartály vízzel ábrázolták, amiben minél magasabb volt a vízszint, annál nagyobb volt a nyomás, és így a kiáramló vízsugár is messzebb ment. Az ellenállás egy szűkület volt a csövön, a kondenzátor talán egy beépített membrán, a tekercs egy kapilláris. Egy értelmes, érdeklődő, de laikusnak kellene elmagyarázni a tranzisztor működését. Ami inkább szemléletes, mint pontos.
Ezért javasoltam az említett szimulátort. Amikor nekem kezdték el magyarázni - összepisiltem volna magam, ha ennyire látható módon mutatja be valaki. A vízvezetékes megoldás egy rosszabb analógia szerintem, bár sok egyezőség van. Anno az Elektro tanárunk is ezzel próbált képletesebb lenni, de nyögvenyelős volt a dolog. Ha rákattintottál a linkre, ott jól látható a feszültség, az áram és a működés. De legyen... Víz analógia.. Más vizes analógia. Még több: google: "water pipe transistor"
Köszi!
Az első link kb. az, amit kerestem! A tipp a Google kereséshez is hasznos!
Ezek a vizes magyarázatok, legfeljebb a FET-ekre igaz. Tranzisztornál legfeljebb akkor ha a kiáramlást, beáramlás szabályozná. A szelepes példa sem jó.
Nem kell igaznak lennie... Elég, ha valamennyire hasonlít a valóságra anélkül, hogy az illetőt karakterisztikákkal, paraméterekkel zavarnánk össze.
Mint írtam, messze van az elektronikától, és nem is tervez ilyen területen tanulni. Csak kíváncsi! Egyébként egy kollégám lánya, aki most kezd valamelyik egyetemre járni - azt hiszem, nem természettudományi karon...
Érdekes dolgot figyeltem meg tegnap és nem tudom elképzelni az okát. A garázsban szólt a rádió, a kocsival beálltam az utcáról, abban is. Mind két rádió analóg, ugyanazt az FM adást vette, (93,5) de a két adás között 3-4 másodperc eltolódás volt.
93,5?
Az mellik? A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2023
Ezt én is tapasztaltam amikor rendszeresen jártam Budapestről Szentesre. A Klub rádió akkor még sugározhatott analóg FM módon, Budapest és Kecskemét helyekről. Volt egy pont, ahol a pesti térerő már elfogyott, és a rádió tunerje automatikosan átváltott (na ez egy egyébként nagyon okos funkció ), a kecskemétire. És ahogyan mondod, tényleg pár másodperc lemaradás volt a kecskeméti adásban, azaz az utolsó mondatot ismételten meghallgathattad.
Magamban arra jutottam, hogy "interneten" küldhetik le a sugárzandó műsort, és a digitális összevissza csomagolás, tömörítés stb. csinál ekkora késleltetést. Bizonyításképpen, a Klub rádió műsora Budapesten készül, és mindig a kecskeméti adás volt késésben... Arra ne vegyél mérget, hogy esetedben 93,5 MHz-en vetted mindkét adást, mert Pucuka mester menten (szerintem teljesen jogosan) micsodán lövi magát.
Attól függetlenúlül, hogy (mint írtam) a 93,5-en nem is találok adót, annak, amit mondsz, jogszabály oka van.
Egyszerűen: mindenkit (rádió, tv) megbüntethetnek, ha olyan hangzik el, aminek nem szabad. Ez a késleltetés a "moderáció"-ra szánt idő. Aztán a továbbítóállomások lehet, hogy "utómoderálnak"? Elképzelhető, hiszen ha Fradit nézek, akkor az antennás és a műholdas közt úgy 0,5-1,5mp spét van. Pedig a műholdak kb 35000km magasságban vannak. Az (oda-vissza) 0,2mp-nél csak picivel több... (És eleve késleltetik az antennást is. Amikor az Üllői úton már örülnek, akkor én még csak a gólpasszt látom) A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2023
Inkább technikai oka lehet, mint moderációra szánt idő. Betelefonálós műsorokban időnként gerjed a vonal.
Internetes műsorszórás esetén, ha az élő műsorhoz képest késletetik (talán 30 másodperccel) az adást, nem kell jogdíjat fizetni (vagy valami ilyesmi).
Értelek, de a jogszabályi dolog az él. És virágzik
Ha véletlenül nem időben szólnak a betelefonálosban a játékosnak/hozzászólónak, hogy kapcsolja ki a rádiót (vagy halkítsa le), akkor hallod is a spétet. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2023
Abszolut nem. Kizárolag az uton késleledik a hang. Több oka van, digitálissá kell alakitani, azokat a csomagokat el kell küldeni a másik adohoz. Pl ha a tengeren tul hallgatod oda a jel többnyire müholdas linkeken jut el ami alspbol több másodperces eltolodást jelent.
Senki nem garantálja, hogyan jut el. Ebböl adodik akár a 10 másodperces késlekedés itt. Ha megfigyelted már idöjelet sem mindig adnak a rádiok, mert azt ugy kellene csinálni, hogy az adoban levö berendezés adná ki a müsorba az idöjelet, azaz megszakitaná az adást, mert nyilvánvalo, hogy a studiobol jövö idöjel pár màsodperces késésben van. Ráadásul ma már sok studiobol a müsor computerröl megy abszolut semmi értelme nem lenne olyasminek amiröl irsz. Az a hajdani átkosban szokott elöfordulni, de már ott is rájöttek, higy nem müködhet. Sokkal egyszerübb a szpikereket kioktatni és keményen büntetni.
Ma szinte minden vonal internetes. Ma már a közrádioknak sincs sok helyen dedikált kábelük az adokhoz, hanem minden müsor internetes csomagokban megy, jobb esetben priority csatornán, de az sem mindig garantált.
Pedig így van. Es pont az "átkos"-ban nem volt így. Pedig igény lett volna rá. De akkor másként oldották meg.
(A "felvonulók kérték" több órás eltolással ment. És vsak az jelent meg, amit jóváhagytak) A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2023
Nem müszaki okokbol késlekedik mindket jel. A müholdra ma már nem lehet csak ugy fellöni a jelet mint a Telstar idejében, hanem kombinálni kell a többivel, hogy megteljen a transzponder kapacitása. Az komoly adatmanipuláciot igényel ( nem ritkán összehangolva a TV jelekkel). Minden ilyen beavatkozás idöigényes.
A vételi berendezés is ugyanezt teszi, elöször is javitja az adatfolyamot ( hibajavito) ahhoz is várni kell mikor jön le az utolso bit, s ha nem jo, össze kel rakni az eredetit. Gondold el milyen szigüek azok a jelek amik 35000 kilometerröl jönnek, minden közbülsö erösitö nélkül. A földi hálozatokban is egy sereg közbülsö berendezés van, mert ugye még fényvezetön sem igen egyszerü sok száz kilometérre elküldeni a jelet, azaz vannak közbülsö erösitök, amik a jelalakot is rendbe teszik, néha hibajavitás is van, azaz adatmanipulácio. Ez mind idöigenyes dolog.
Bármit meg lehet fogalmazni. Barmit meg is szoktak.
Te tényleg azt hiszed, hogy minden studioban ül egy zsaru, aki egésznap hallgatja a zöldséget, és ha neki valami nem tetszik megnyom egy gombot..
Akkor szinte minden elektronikus médiumot azonnal be lehetne tiltani….
Èn végigcsináltam az átkosban több évet egy TV-nél. Még ott sem volt ilyen, legfeljebb a kényes adásoknál mögünk állitottak egy titkos rendört, a szpiker is látta a kamera mellett állo zsarut), de semmi késleletés nem volt ( igaz akkor nem is igen volt ilyesmire technika ).
Nem zsaru ül ott. Az a mediamunkás, akinek ez a dolga.
De hagylak tündökölni, te mindenhez IS jobban éretesz mindannyiunknál. A levéltetűtől az űrhajóig. Nincs már hozzáfűznivalóm. Jó éjt. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2023
Nyilván, mert ma már nincs csak egy Kabhegyi vagy Lakihegyi stb. ado, hanem föleg a városokban minden magasabb ház tetején ott van valamilyen antenna, és ahhoz el kell juttatni a jeleket. Valamikor voltak ( meg itt ott vannak) mikrohullámu láncok az egyes adooszlopok között, de ma már szinte mindegyik valamelyik közeli hálozatbol kapja a jeleket ( optikai vagy hasonlo kábelen át). Söt a rádioadásokban vannak olyan kodrészek, amik rossz vétel esetén azonnal keresni kezdenek egy jobbat, azaz másik antennát. ( ez már az analog FM vételnél is müködik régen). Azaz nincs kizárva, hogy 2 rádio egy helyen más más más forrásból veszi a jelet.
És annak milyen képesitése van? Univezális polihisztor, vagy valamelyik külföldi genderegyetem hös diplomása?
Mennyit fizetnek ilyen embernek?. S ha rosszul dönt, akkor felakasztják? S mi van a betelefonállo emberkékkel? Azokat is cenzurázni kell? Azt hittem ez az idö már jo 30 éve elmult.
Söt az sincs kizárva, hogy az autorádioban digitális erösitö van, ami szintén késleltet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |