Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1086 / 1151
(#) img válasza villanyipi hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

3-6 TB? Lazán felírható 1-2 hónap alatt, és még csak nem is kell hozzá túl intenzíven használni a gépet, elég olyan weboldalakat nézegetni amit tele vannak tűzdelve mindenféle iző-mozgó, színes-szagos reklámokkal. Pl. a PC World vagy az Index főoldalának a betöltése már évekkel ezelőtt is bőven 100 MB felett volt alkalmanként.

Gondolom te is ismered azt az általános ökölszabályt, hogy minél nagyobb méretű egy flash tároló, annál lassabban megy tönkre rajta a NAND, mert annál több cella közt oszlik el ugyanaz az írásmennyiség és a wear leveling jobban tud gazdálkodni. Ezért van az, hogy a 120-240 GB-os modelleket jóval könnyebb átküldeni az örök bitmezőkre, mint a nagyobb kapacitású társaikat. Főleg amióta egy 3 biten tároló TLC NAND 7 töltési szintet képes eltárolni (plusz a töltésmentest), egy 4 biten tároló QLC pedig agyament 15 töltöttségi szintet + a töltetlent. Erre mondom azt, hogy nem mindig az újabb technológia a jobb, mert ha bármilyen kis NAND / charge bleeding megindul egy QLC flash meghajtón, ott keresztet is lehet vetni az adatokra mert nem annyira jó a hibajavító algoritmus, hogy helyrerakja. Jó minőségű, jó egészségi állapotban lévő NAND-ot feltételezve, egy TLC meghajtó irodai munkával 4-5-6 évet is kibírhat. Egy MLC meghajtó kb. 9-10 évet, viszont a kiváló minőségű, bitenként tároló SLC-k (csak 2 állapot: vagy van töltés vagy nincs) már könnyedén többször tíz évig is elketyeghetnek. Van 256 MB-os (nem GB!), MLC SSD-m bankautomatából: azt nyugodtan tenném be a lélegeztetőgépembe, ha érted mire gondolok. Viszont ezt nem mondanám el mondjuk az 1 TB-os, TLC Samsung PM981-ről (ami gyakorlatilag egy OEM 970 EVO, csak kicsit jobb teljesítménnyel).

Az instabil tápegységek valóban tudnak írási bithibát okozni (HDD-n is), de a kedvencem az, amikor moduláris tápegység cserénél nem cserélik ki a kábelezést és ráindítanak a régivel...Rögtön kijön az alkatrészekből az őket működtető füst.
(#) Gombszem válasza img hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

Értem.

Tudnál egy olyan márkát/típust mondani a 250-500 GB tartományban, ami szerinted (mások szerint) megbízható, korrekt?
(#) blasz hozzászólása Szept 6, 2023 /

meglett a találati sáv eltünésének az oka.Nod32 lefutattva 1db virust talált amiről fogalmam sincs hogy mi a neve és mit csinált mert a Nod rögtön törölte.Egy ismerősőm szerint a tanusitványokba nyúlt bele,vagy ilyesmi.De a probléma megszünt.
(#) img válasza Gombszem hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

A jó ár-érték arányt szem előtt tartva Samsung 850 Pro 860 Pro és 950 Pro-kat használok 1-2 TB méretben, intenzív terheléssel. Utóbbiakat pl. egy RAID1 szerverből mentettem ki 70 TB körüli írással úgy 5 éve, azóta is hibátlanul működnek, pedig napi szinten sok GB írást kapnak (pl. a 32-64-128-256-512 GB-os memóriakártyák illetve akár 1-2 TB-os SSD-k mentéseinek image fájljai átmenetileg oda kerülnek).

Tudom, hogy vannak modernebb és gyorsabb SSD-k de nekem az a fontos, hogy átmenetileg legyen hova gyorsan lementeni a hibás eszközöket és, hogy ne sérüljön rajtuk az adat, így a "lassan járj, tovább érsz" elvet követem.

Hozzáteszem, hogy a 850 Pro az utolsó a Samsungok közül, ami támogatott a PC3000 SSD-ben, tehát adott esetben még van esély menteni róla az adatot, ha firmware hibássá válik.

A mai Samsungok közül a 870 EVO, 980 Pro és még a 990 Pro egyes szériái is firmware hibásak, amitől a NAND-jaik gyorsabban használódnak el.

https://prohardver.hu/tema/milyen_ssd-t_vegyek_2/index.html
(#) Gombszem válasza img hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

Idézet:
„A mai Samsungok közül a 870 EVO, 980 Pro és még a 990 Pro egyes szériái is firmware hibásak,”

Hát, nem lettem meggyőzve a Kingston lecserélésére. Az SSD 850 PRO már nem kapható.
itthon. Az Amazonon meg horror az ára.
A Prohardver az Adata-t ajánlja, de te nem.
(#) villanyipi válasza Gombszem hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

Ha nem tervezel nagy adatmentő cégként, esetleg file szerver üzemelőként dolgozni, szerintem a kingston Adata pny (sajátom lassan 8 éve hibátlanul viszi az oprendszert) otthoni körülményekhez bőven jók, sőt gamer gépekben sem hiszem hogy érdemes lenne többet költeni rá.Rendben tartott pormentes gép megfelelő hűtéssel, bőséggel túlméretezett közép kategórás tápegység, ezekkel szerintem bőven évekig kitart!
Aki esetleg mégis az adatait garantáltan túl szeretné védeni az tegye fel több felhő tárhelyre is, így már ha megáll a hdd az adatok akkor sem vesznek el!
(#) antiktelefon válasza villanyipi hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

"Rendben tartott pormentes gép megfelelő hűtéssel, bőséggel túlméretezett közép kategórás tápegység"
Ezek mind fontosak, de sok köze nincs a haldolkó SSDkhez. Illetve túlméretezett helyett inkább felsőkategóriás, jó tranziens viselkedésű tápot kell venni, mert a mai hardverek szeretnek brutális tüskékkel megrántani a tápot.
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

A prohardver-es SSD témában is írták néhányan, hogy néha árulnak az apróban szerver SSD-ket, a bolti ár töredékéért. A hardveraprón vettem én is Samsung PM883-at, Micron 5300 PRO-t, és Micron 5200 ECO-t. Eddig egyikkel sincs gondom. Nem tudom számít-e a megadott TBW, van aki azt mondja, hogy számít, de pl. a prohardveren sokan azt mondják, hogy ez csak marketing adat (szerinted?). Mindenesetre ezekre majd 5x...10x akkora érték van megadva, mint a nem professzionális célú eszközök esetében, gyakorlatilag bármit is teszek vele itthon, esélyem sincs a megadott TBW-t még csak megközelíteni sem.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2023
(#) Bakman válasza Gombszem hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

Eltekintve egy-két szériahibától, az ember arra nem panaszkodik, amelyik nála jól működik. Minden típura vannak panaszok.

"Az az adat, amelyik egyszer van meg, nem is létezik."

Egy példány aktív, egy rendszeres mentésből adódik (pl. otthoni NAS) és egy a felhasználási helytől távol nyugszik, pl. felhőben.
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

Nekem is sokan mondogatják, hogy az SSD nem igen megbizhato, meg 5-6 év után illene cserelni. Nekem egy Samsung EVO850-s van, vagy 10 éve vettem. A hozzáadott szoftwarrel rendszeresen ellenőrzöm és eddig semmi hibát nem láttam.
(#) img válasza Gombszem hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

Hardveraprón jó áron kapsz 850 Pro-t: keresd Sunny21 felhasználót, én is vettem tőle többet.
(#) img válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

Egyetértek.
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Szept 6, 2023 /

Az SSD-k, önmaguktól általában háromféle hibaok miatt szoktak megállni (az egyéb elektromos alkatrész hibát - pl. kondenzátor zárlat vagy PMIC hiba - most nem számolva):

- NAND hiba,
- vezérlő hiba,
- firmware hiba,

- és a negyedik, a ráadás: a váratlan külső behatás.

A TBW érték nem parasztvakítás, csak nem írják mellé, hogy a négy közül bármelyik hibalehetőség felülbírálhatja. Pl. a Samsung 9x0-k firmware hibája, ami fizikálisan NAND hibát okoz, mert elhasználódnak miatta a NAND chipek). Egyébként valóban érdemesebb enterprise kategóriás eszközöket venni ha kifog az ember egy jó vételt, és utánanézett a neten, hogy az adott szériának nincs semmilyen kritikus, a garanciaidőn túl is megjelenő hibája.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Szept 7, 2023 /

Sziasztok,
Az utóbbi időben néhány program bezárásakor a képen látható ablak ugrik fel. Nem tudok rájönni, mi okozhatja.
Találkozott már valaki hasonlóval?
(win7 64bit)

hiba.jpg

(#) img válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Szept 7, 2023 /

A helyedben frissíteném a TC-t (vagy a Win 7-et, esetleg is-is, mert ez utóbbi már évek óta nem támogatott oprendszer).
(#) lelkes amatőr válasza img hozzászólására (») Szept 7, 2023 /

Nem csak a TC-nél jön elő, más programok így végződnek.

Akkor viszont emelt szintű parancssorból:

sfc /scannow
(#) Doky586 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Szept 7, 2023 /

Valamit elállítgattál.: User error.
Fent van minden frissítés 2020.01. -ig?
(#) lelkes amatőr válasza img hozzászólására (») Szept 7, 2023 /

"A Windows Erőforrás-védelem sérült fájlokat talált...", eddig megvan, na de a 765kb-os fájlban hogy találom meg, hogy mivel van gond?
(#) lelkes amatőr válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 7, 2023 /

Az összes elérhető frissítést felraktam anno, azóta csak használom, nem állítgatok semmit. Persze lehet, hogy valami prog. (avast, iobit...) beavatkozott valamibe.

In the Administrator Command Prompt window, type the following commands. Press Enter key after each command:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Scanhealth

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

To close the Administrator Command prompt window, type Exit, and then press Enter. Restart your computer.

Aztán ha újra futtatod az "sfc /scannow"-t, akkor elvileg már nem kellene semmit sem találnia. Ha mégis, akkor a rendszermeghajtód vagy a RAM-od döglődik.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2023
(#) Gombszem válasza img hozzászólására (») Szept 8, 2023 /

Én ezeket a parancs sorokat használom:

Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup
Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase
Dism.exe /online /Cleanup-Image /SPSuperseded
(#) lelkes amatőr válasza img hozzászólására (») Szept 8, 2023 /

Ennek a DISM.exe /Online-nak van még win7 támogatása?
(#) img válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Szept 8, 2023 /

Jó kérdés, próba cseresznye. Én nem próbáltam az utóbbi években, amióta 10-et használok.
(#) bbb válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Szept 8, 2023 /

A /online kapcsoló azt jelenti, hogy az éppen futó rendszeren végzi el a műveleteket, szóval persze, futni fog.
(#) david87 hozzászólása Szept 17, 2023 /

Sziasztok!
Kínlódok ezzel az alaplappal még mindig MV823A.
Win 7 szeretném rá fel tenni a telepítő el indul meg csinálja amit kell és mikor újra indul nem hajlandó be bootolni hogy folytassa a telepítést hanem le fagy az egész.
Ha meg Win XP vel próbálom ott meg GNU Grub 2.06 jön be és ott meg semmit nem tudok kezdeni mert nem érzékeli a billentyűzetet rendesen.
(#) Skori válasza david87 hozzászólására (») Szept 17, 2023 / 1

Kíváncsi lennék, mi köze van egy XP telepítőnek a Grub-hoz, mivel a Grub tudtommal a linux boot managere.
Erre az alaplapra talán inkább XP-t próbálnék feltenni, de egy másik XP telepítővel próbálkoznék.
Előfordulhat, hogy a lemezvezérlőhöz kell driver, mert anélkül nem látja a telepítő, XP-nél telepítéskor F4 megnyomása után lehet ú.n. txt drájvert betölteni (floppyról) - ha jól emlékszem (és talán Win7 esetében is).
Milyen médiáról próbálod telepíteni (CD, pendrájv, HDD)?
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2023
(#) Dióda válasza david87 hozzászólására (») Szept 17, 2023 /

Megnéztem neked ezt a via csodát.
Szerintem esélytelen rá a win7.
Ha még valahogy fel is csürüszkölöd rá akkor is mocsok lassú lessz.
Sajnos mivel via266-os csipkészletű ahhoz nincs win7 alá driver.
Nagyon öreg csórikám egy win7-hez.
Inkább valami nagyon könnyű linuxot ajánlanék rátenni.
A linux kernel nem felejt és amit egyszer beleírtak azt támogatni fogja mindíg is.
(#) david87 válasza Skori hozzászólására (») Szept 17, 2023 /

pendrávról próbálom
(#) villanyipi válasza david87 hozzászólására (») Szept 17, 2023 /

Merevlemez rendben van?Minden tünet a pusztuló hdd-re hajaz, ami lehet egy másik gépben kideríthető, feltéve ha van egyező port vagy átalakító.
Következő: »»   1086 / 1151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem