Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Intelligens napraforgó AVR-rel
Témaindító: dexter1000, idő: Júl 21, 2008
Témakörök:
Így hirtelen találtam egy vonalkövetőt; ennek átalakítása napkövetőre nagyjából annyi, hogy fejreállítod a szenzorokat, és úgy helyezed el őket (csőben, vagy valahogy árnyékolva), hogy legyen különbségjelük (ha odébbmegy a Nap, az egyik szenzor jobban lássa).
Projekt, C kóddal. Azt nem értem, miért csak beprogramozott pocíciókban figyeli a Napot, miért nem állandóan? Beleférne az idejébe, szerintem. Ha meg mondjuk vészgombbal, akármivel letiltod a mozgatást, és közben elmegy a Nap, akkor estig "+" irányba mozdulva kell megkeresnie, egy napnyugta után meg (amit újabb fényérzékelővel is mérhetsz, vagy belső órát figyel) visszamenne "-" irányba a nullpontra, és várna virradatig.
köszi a linket
hát körülnézek mit tudok kihozni belőle, de amit mondtál a végén ezeket a funkciókat bele akarom rakni
sziasztok, végigolvastam itt a topikot... Na mindegy, a lényeg, hogy nekem van a tetőn egy fényképezőgép, amely az eget fényképezi (képek felekerülnek a netre, élőben, este pedig elkészül a napi gyorsított felvétel). Azt szerettem volna, hogy reggel benne legyen a felkelő nap, este pedig a napnyugtát is fényképezze. Először én is napkövető elektronikát akartam tervezni, de rájöttem, hogy igazából teljesen felesleges. A Nap egy adott időpontban mindig ugyan abban az irányban van (évszakokkal csak a magassága változik), így egy iszonyat primitív elektronikával lekövethető.
Immáron több, mint egy éve üzemel az elektronika, teljesen magára hagyva, hibátlanul. Reggeltől estig a kép közepén van a Nap. Napnyugta után pedig visszatér alaphelyzetbe. Namármost egy ilyen elektronikába kb. 10 perc belekombinálni megszakítási lehetőségeket, vagy egy hazafutást, vagy akár egy adott irányba állást (végkapcsolók elhelyezésén múlik). Ezentúl maga a vezérlés (stop, vagy hazafutás...) persze érkezhet egy AVRtől, az már részletkérdés. De a napkövetésre fotoellenállást és/vagy mikrokontrollert asználni szerintem ágyúval verébre...
hát lehet h igazad van
mondjuk azért indúlt a topik h okosodjunk ![]() ![]() ![]()
csak egy nanylátoszogü fényképezésnél alig kell álitani valamit is a gépeden!
parabolánál meg álandoan mozgásba kel tartani a lavort hogy fokuszpont mindig a helyén legyen ![]() Bővebben: ahogy itt is szemléli meg borusisötmérni meg...szélt figyelni megvizhöfok figyelés áramszünet ..stb szoval ezt microkonroler nélkül valaki megoldja akor igen nagy méretü eletronika fog létrejöni ami hátrány ! ![]()
Szerintem túlságosan is arra figyelsz, hogy mikrokontroller-mikrokontroller-mikrokontroller...
Akkor azért elmondom másképp is a véleményem: egy szóval sem mondtam, hogy a borús meg szeles időt kontroller nélkül figyeld, vagy hogy felejtsd el a mikrokontrollereket. Csupán azt állítom (és tartom is), hogy magához a Nap-követéshez iszonyat feleslgeses drága uC-ket használni... Annak enélkül is lesz elég dolga. Az általam említett projekt egyébként teljesen pontosan követi a Nap-ot, kb. 10-11 másodpercenként van léptetve... Ennél pontosabban nem tudom van-e értelme követni. De mindegy. Úgy látom ebben a topikban értelmetlenek a hozzászólások, mert amíg valaki nem szolgál egy kész, komplett tervvel, amihez legfeljebb csak nyákot kell tervezni, addig úgyis le van szólva az illető, és a fejébe van verve százhuszadszor is, hogy "mikrokontroller!". De azt is lefogadom, hogy ha valaki feltenne egy komplett tervet egy olyan kapcsolással, ami a fókuszban tartja a Napot, az sem lenne jó, mert a megszakítások vagy nem lennének lekezelve, vagy nem a megfelelő AVR-rel lenne megoldva XD By
"Szerintem túlságosan is arra figyelsz, hogy mikrokontroller-mikrokontroller-mikrokontroller... "
a topik direkt ilyen névvel indúlt ![]() ![]() meg véleményem szerint nemárt egy okos "segítő" ha érted h mire gondolok ![]()
Értem. Akkor sok sikert!
Azért külön gratula a ahozzáállásotokhoz ![]()
ezért irtam a topic elejé hogy a kritikát melözül mert csak végig van lasan 3 oldal irva de még egy csep megoldás felé sem közelit a topic tartalma !
szépen lelet irvaa hogy az elecronikának milyen funciokat kell tudnia ez szerint kel is müködnie ezek szerint fel lehet egy alap programozási vázlatot álitani! legföképen ez a probléma hogy a prgramozási nyelv ismeret hiányába ált meg a project ! ezt már nemtom jobban kifejezni!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ![]()
Nézd Dexter én örülnék a legjobban, csak úgy tölcsérrel bele tudnám tölteni a fejedbe az AVR programozás hogyantjait, mikéntjeit. Azért ajánlgatja neked mindenki, hogy az alternatív lehetőségeket, mert kész programmal nem tud szolgálni, Te meg nem tudod elkészíteni. Ha valamit nem tud az ember, vagy megtanulja, vagy kerülőutat keres. Az avr.tavir.hu-n egész jó leírások vannak az AVR-ezésről, nézz körül, kezd el írni a programot. Sajna egy ilyen fejlesztés sokkal több idő annál, hogy valaki ezt felvállalja neked a saját projektjei mellé. A programozásban pont a "váz" (algoritmizálás) felépítése a legnehezebb. A kódolás már mindig a legutolsó és legegyszerűbb lépés. Sztem keress valakit aki programozással hivatás szerűen foglakozik.
Elképesztő a hozzáállásod, de komolyan. Itt könyörögsz egy kész (csak beégetni kelljen) programért, ami nem kis munka még egy hozzáértőnek sem.... az időről nem is beszélve... Meg ilyeneket írsz, hogy "szépen le lett írva, hogy az elektronikának mit kell tudnia"
![]() Ha csak a napraforgónál maradunk, még egyetlen, a mechanikával kapcsolatos adatot sem adtál meg... Milyen léptető-motor, milyen áttétellel stb... Így vársz kész programot?! Nevetséges az egész. De háborodj fel nyugodtan ezredszerre is, hogy kritika, meg semmivel sem vagy előrébb. Már meg sem lepődöm ![]()
azlesz mert táltam nagynehezen egy foráskodot ami éves nap pálya követést futat folyanatosan vagyis egy port meghajtást kell bele kombinálni hogy valos beavatkozása legyen a programnaj necsak vizuális tényezöi!
![]()
semi szo nemeset it léptetö motoros megoldásrol csak dc motor hajtásrol volt szo idáig is!
a mechanikai kivitelezésnek nemsok köze van most a eletronikához mert egy jobb vezérlst felkel bármilyen megoldást elkel neki tudni látni! kisebb nagyobb program modositásal! ![]() ![]()
Nem esik le, hogy nem fog helyetted senki sem programot írni? Ha ilyen jól tudod, hogy kellene csinálni, akkor csináld meg magadnak. De mindenféleképpen ideje lenne egy kicsit visszábbvenni az arcból. A helyesírásod és a modorod egyszerűen csapnivaló, engem általános iskolából nem engedtek volna ki, ha így írok. Bár sokkal idősebb nem lehetsz a viselkedésed alapján...
nah már megint kezdik...
1. "Nem esik le, hogy nem fog helyetted senki sem programot írni?"-->a programot már írjuk am abba tényleg igaza van hogy nem volt szó léptető motorokról, de am ez se rossz ötlet, csak mi nem erre keresünk megoldást. 2. mi lenne ha nem egymást b*****nátok hanem gondolkoznánk elvégre ez nem vitafórum
dehátmajdha 2 családos emberleszel és majd sporolni kel a családi kaszára hogy minél keveseb legyen a kiadások majd lehet teis elgondolkotsz ilyesmin hogyis lehetne ingyen energiával kifüteni a háztartást!
![]() szerintemeg neked kellene viszaveni a fárat gözböl hogy kritizálod más munkályát az ilyen hozáálásodal! ![]()
Sajnos nincs AVR-em, de mivel én is napraforgót építek lehet tudok segíteni. Én az elektronikájával vagyok gondba a programozás nem hiszem, hogy probléma lesz (lévén programozó vagyok eggyel több nyelv vagy kevesebb....).
Viszont le kéne specifikálni, hogy pontosan hogyan is működjön ez az egész milyen kimeneteket vársz milyenhelyzetekre. Nem olvastam még végig a topicot, de amint időm engedi megteszem hátha le is van már írva. A nagy feladat a speckót megcsinálni. Nem bírom szó nélkül megállni és nem kritizálás csak kérdés. Úgy írsz, mintha negálnád a helyesírási szabályokat ami arra utal, hogy ismered őket csak szándékosan az ellenkezőjét írod. Ez valóban így van vagy csak nincs kedved helyesen írni?
Nem a napraforgóddal van a baj, hanem a többiekkel szembeni viselkedéseddel...
nah
akkor elmondom még egy párszor, mert látom senki sem ért belőle NEM VITATOPIK (moderátorok bocsi a nagybetükért) nah megoldást keresünk, nem pedig kritizáljuk a másikat
Jelentem: dexter1000 diszkvalifikálva az oldalról...
![]() Egyébként regisztrált másik néven a fórumra, és beszólt 1-2 moderátornak, és azt hitte, hogy mindezt nem vesszük észre... ![]() Mostmár végre lehet normális hangnemben is társalogni a témában. Hála a topiknyitónak, jó sokat kell gyomlálnom ![]()
Szia
hát figyi ha úgyvan úgyis fog szórakopzni, szal így nem tudtok sajna senkit kiszürni de remélem mostmár nemlesz gond a fórumba, mert elvégre itt megoldást keersünk a dolgokra, nem pedig vitázunk
Norberto: ezért önmagában járna neked az 50 pont
![]() Wg_kezdő: engem is érdekelne a dolog, itt pont erre kérdeztem rá, a logikai kapcsolatokra. Azóta sem tudunk többet, csak azt, hogy valami már kész van...
Én sajnos még csak az AVR-re várok bár lassan úgy gondolom elég egy kis 386-os miért is dobtam ki anno?
Szóval addig nem tudok előrelépni csak annyit, hogy megépítem a motort és a vezérlőt LPT porton keresztül. Majd megpróbálom úgy megírni, hogy könnyen át lehessen emelni AVR-re. Viszont mivel most kezdtem el tanulni az elektronikát még vannak problémáim, de igyekszem. Ha lesz szoftver kitesztelem és felteszem ide.
hi
ilyen projekt engem is érdekelne szoftver és vezérlés! ![]()
Ha nagyon kell egy 386-os akkor ezen ne múljon.
Adok eggyet alándokba ![]() Annó én is terveztem egy hasonló projectet és qbasic-ben kezdtem a programot írni, csak ez egy sima antenna fordító lett volna. Ahogy tekert a motor úgy jelezte vissza a képernyőn az iránytű, hogy éppen merre tart az antenna. Amúgy meg nem értem minek ennyire túl bonyolítani az egész vezérlést. Megépítem a fellelhető valamelyik projectet, teszem azt avr-el, beüzemelem és működik. Késöbb meg ráérek még megtanulni is hogy hogyan kell programozni, fejleszteni a programot, hogy az én szám szerint működjön, de legalább már van egy alap, amiből ki lehet indúlni. Legalábbis én így állnék neki, ha nem értenék hozzá. A 386 alaplap működik pár hónapja teszeltem ![]()
"Adok eggyet alándokba "
nekem is adhatnál egyet ![]() ![]()
Ahogy a témanyitó is felvázolta előfordul, hogy pl 1 órán keresztül nincs nap.
Vagy olyan helyen állítom fel a rendszert ahol mondjuk egy fa eltakarja egy ideig. Ezt tudni kell programozni vagy a programnak megtalálni a napot stb..... Ha egy állandó helyre lenne téve akkor csak egy óra kéne hozzá meg néhány motor.
Néhány kérdés:
Fix, vagy mozgatható lesz a szerkezet? (Mármint az egész.) Ha mozgatható, akkor a tájolás mennyire lesz pontos? Mekkora pontossággal kell követni a Napot? Ha ezeket tisztáznánk, akkor már el lehetne dönteni, hogy miféle szabályozás kell. Ha fix és jól tájolt a rendszer, akkor kis pontosság esetén tényleg elég a rögzített pálya, nagyobb pontossághoz elég azt korrigálni fénymérés alapján. Viszont a megoldás lehet akármilyen egyszerű, kész forrást senki nem tud varázsolni addig, amíg nincs fogalma a hardver felépítéséről. Azt kéne megcélozni. Idézet: „előfordul, hogy pl 1 órán keresztül nincs nap. Vagy olyan helyen állítom fel a rendszert ahol mondjuk egy fa eltakarja egy ideig.” Persze előfordúl, de erre való a szenzor, amit Sir leslie is épített, vagy a digitális változatban az A/D bemenetek,nem? Megasztán lehetne polármount a mehanika. Akkor elég csak "2D" vezérlés. Aztán ahogy változik a nap szögének az állása nyárból őszbe akkor csak a dőlsszöget kell állítani a mehanikán. De akkor már érdemesebb az egészet úgy kialakítani, mint a csillagászok távcsöveit mozgató autómata "csillagkövető" mehanizmus(polármount). Azt egy motor hajtja, ha jól tudom, csak be kell állítani. Tehát még mindíg nem értem mi köze van az egészhez a fáknak, meg a borúlt időnek. Szerintem ha megépíti az ember és kipróbálja, csak akkor fogja tudni igazán, hogy, hogyan működik az egész. Most gyárthatunk itt különböző elméleteket, hogy mivan akkor..., meg akkor..., de kísérletezés nélkül úgy sem tudjuk meg hogyan működik. Mert még nem készült egyetlen tökéletes project ebben a témában, a topicnyitó szerint! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |