Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán
 
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   30 / 31
(#) Bgboss01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Lefotóztam inkább az a biztos.
(#) vision61 válasza Bgboss01 hozzászólására (») Dec 5, 2023 / 1
 
Szia!

Ez a gyári HUK-43 házilag megépített változata.
A tirimmer potival állíthatod az utánkeringetés teljesítményét.
Viszont az olvadóbetét patkolásából ítélve volt valami elkötés, zárlat a szivattyú körben, emiatt lehetséges, hogy a tirisztor zárlatos lett, ekkor viszont nem állítható a szivattyú teljesítménye. Cserélni kell a TIC106M tirisztort, és az 1 A-es biztosítékot.
(#) Bgboss01 válasza vision61 hozzászólására (») Dec 6, 2023 /
 
Szia!

Köszönöm szépen a válaszod ránézünk erre akkor!
(#) Anie hozzászólása Dec 30, 2023 /
 
Sziasztok!
ZC-18 készülékem van, még a régi FÉG. Évek óta semmi gond vele, rendszeresen van karbantartva. Néhány hete kezdte, hogy random leáll, aztán egyre gyakrabban fordult elő, most úgy nézem nem fogom tudni újra indítani. Az történik, hogy elkezd felfűteni, a víz hőmérséklete pillanatok alatt felfut 80-90 fokig, majd a rendszer túlfűtés miatt hatalmas csattogások közepette leáll. Írt ki korábban ErG, majd ErF hibaüzeneteket. Légtelenítve lett (egy radiátorból jött csak kis levegő). Azt gyanítom, hogy a szivattyú nem tudja tovább lökni a hő hatására hirtelen felmelegedő vizet, és ezért túlmelegedést észlel a rendszer, és letilt. A víz hőmérséklete ilyenkor nagyon lassan megy csak vissza 40 fok körülre, annál előbb meg sem próbálom újraindítani. Eddig másodszorra mindig sikerült elindítani, és ment pár napig vagy óráig. Most feladta: pár másodperc alatt felforrósodik a víz, csattog az egész (gondolom a szivattyú), és leáll. A szerelő hoz új szivattyút majd, de ünnepek miatt keddig kampó. Én teljesen laikus vagyok mindehhez, a szerelőtől függetlenül jutottam ugyanerre a gondolatra. Ha esetleg van valamely átmeneti javaslatotok, vagy jobb ötlet, örülnék neki, mert úgy néz ki a következő pár napban jégkocka lesz belőlem.
Köszönöm!
(#) Gafly válasza Anie hozzászólására (») Dec 30, 2023 / 1
 
Az a FÉG ZC18 ami nekem volt, sok minden érdekességet tudott, de hibakódot azt nem, mert semmiféle ilyen úri huncutsággal nem rendelkezett, mint kijelző, LED, stb...

Olajradiátort esetleg tudok kölcsön adni.
(#) Anie válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2023 /
 
Köszönöm a felajánlást, holnap valószínűleg elköltözöm, míg megoldódik.

Viszont most nézem, C-12H készülékem van, szóval rosszul emlékeztem. Szerintem amúgy jó pár alkatrész nem gyári már (a házzal együtt jött a készülék tizenplusz éve). Eddig nem volt nagyobb gond vele, de most feladta. Remélem a szivattyú csere megoldja a dolgot.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2023
(#) Gabtronic válasza Anie hozzászólására (») Dec 30, 2023 / 1
 
A hibakódok hasonló irányba mutatnak, amit még meg tudsz tenni, hogy ellenőrződ a víznyomást a rendszerben.

Fég.jpg
    
(#) Anie válasza Gabtronic hozzászólására (») Dec 30, 2023 /
 
Köszönöm szépen, igen, én is ezt néztem.
Víznyomás hibátlan, itt volt a szerelő délután, vele töltöttük fel. De mondta, hogy sanszosan szivattyú lesz, jövő héten beszerez egyet, az neki sincs talonban. Az a szívás, hogy ünnepek jönnek, addig nem lehet mozogni. Remélem simán tud venni, nem kell várni, akkor kardomba dőlök. És remélem a csere megoldja a problémát.
(#) VIM válasza Anie hozzászólására (») Dec 31, 2023 / 1
 
Szia! Ha a hibakódokat megnézzük akkorr ott minden alkalommal az EMV van említve ami az előremenő víz hőmérséklet érrzékelő, illesztő áramkört emleget, hogy az zárlatos vagy hibás. Miért kell ehhez szivattyút cserélni? Nem ezt az alkatrészt kellene cserélni vagy megvizsgálni, hogy az ellenállása megfelelő e? Ha nem lehet a potméterrel szabályozni az előremenő vízhőmérsékletet akkor szerintem nem a szivattyúnak van baja.
(#) Anie válasza VIM hozzászólására (») Dec 31, 2023 /
 
Köszönöm a válaszodat!
Azon gondolkodom, ha bármi zárlatos, miért megy a rendszer mégis?

Őrláng van, elindul a fűtés, de a víz hirtelen felmelegszik, aztán a rendszer letilt. Mintha nem tudna tovább menni a víz, csak helyben felforrósodna. Amikor már nagyon magas hőmérsékletű, akkor jönnek ezek az üzenetek, aztán leáll. Pár másodperc az egész. És fél óra, míg visszahűl, azaz melegszik kb. 10 másodpercet, és kijelző kb. fél óra múlva mutat újra 35 fokot, ahonnan indult. A szivattyú pedig tűzforró.

Megkérem a szerelőt, keressen zárlatot is, köszönöm a tanácsot! (Azon azért elgondolkodom, ha a zárlat a gond, akkor sem baj, ha lesz itthon egy tartalék szivattyú - 12 éve vettem használtan a házzal a készüléket, előbb-utóbb a szivattyú is bekrepál. Még egyszer nem szeretnék napokig olaj radiátor mellett vacogni, mert épp nincs elérhető alkatrész. A szerelőnél szinte minden van, de egy ilyen drága darab nála sincs.)
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2023
(#) Hutty válasza Anie hozzászólására (») Dec 31, 2023 / 1
 
Persze, a szivattyú hibáját okozhatja egy 2-2,5 µF-os kondenzátor is. ( pár száz forint <> 20-40 ezer forintos szivattyú )
Itt látható.
(#) VIM válasza Hutty hozzászólására (») Dec 31, 2023 /
 
Idézet:
„A szivattyú pedig tűzforró.”
Ezt eddig nem említette.
(#) Hutty válasza VIM hozzászólására (») Dec 31, 2023 /
 
Megszokhatnád már.
Állatorvos elmegy a háziorvosához.
- Mi a panasza?
- Ja, így könnyű.
Nekem mindig tűzforró a keringetőm, mert a szállított 70-80 fokos víz is melegíti.
(#) Anie válasza Hutty hozzászólására (») Dec 31, 2023 / 1
 
Persze, jogos, ezt valóban nem említettem korábban.
Laikus is vagyok, nőből is vagyok, próbáltam nem kisregényt írni - így óhatatlan, hogy kimarad valami.
Köszönöm szépen, hogy próbaltok segíteni, és tanácsot adni!
(#) VIM válasza Anie hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Semmi gond, megesik az ilyesmi.
Idézet:
„a víz hőmérséklete pillanatok alatt felfut 80-90 fokig”
ha ehhez hozzátetted volna, hogy a szivattyú pedig tűzforró, már kapásból az lett volna kinevezeve főbűnösnek. Ha nem zajos maga a szivattyú (a működése közben) akkor nem indokolt annak komplett cseréje ha csak a benne lévő állandó üzemi kondenzátorának hibája okozza a bajt, csak azt kellene kicserélni. A kondenzátor ára töredéke a szivattyúénak. (például).
(#) Anie válasza VIM hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Köszönöm szépen!
Az a helyzet, hogy a szivattyú bizony hangos néha, de nem mindig. 3 hete tart ez a cirkusz: néha pár naponta áll le, néha naponta párszor. Eddig nem volt ez a sok "tünet", amit fentebb írtam, hanem 'csak' leállt, újra indítottam, néha zörgött, néha nem, azt hittem szezon végéig valahogy kihúzom. Nem volt jó ötlet.
Szombaton viszont megadta magát. 2 napig vacogás olaj radiátor mellett, aztán ma reggel újra tudtam indítani.

Azon gondolkodom, ha nem teljes KO, tehát hajlandó néha elindulni, vajon mindez a szivattyú miatt van-e, vagy más gond is lehet? Ha a szivattyú kampó, miért indul el mégis, és miért megy ma zokszó nélkül? És meddig?
Még az automata légtelenítőn agyalok, mert egyrészt eléggé vízköves körülötte, és talán úgy már nem működik megfelelően, másrészt a hibaüzenetek is jelenthetnek levegősödést is. És bár most a szerelő mindent légtelenített és feltöltötte a rendszert, a távozása után egyszer még bekapcsolt, aztán 2 napig semmi. Míg ma reggel újra nem indult, azt hittem végleg tönkre ment, de így nem tudom. Meg hát ugye a szivattyú drága, mi van, ha nem az, vagy nem csak az a probléma?

Nyilván a szerelő holnap majd mond valamit, és elég rendes tag, évek óta karban tartja, eddig oké volt, de azért az embernek jár az agya, hogy vajon mi a franc lehet még? És sajnos a szerelő azt már mondta, hogy ha az automata légtelenítő nem jó, azt ő nem cseréli, az nem az ő asztala. Akkor kaparnom kell valakit, hogy csinálja meg, miközben bármikor leállhat minden megint, és fagyoskodhatok egy radiátor fölött.
Nem bántam volna, ha ez a tél vége felé történik. Ráadásul szerelőt kellett volna hívni az első leállásnál, nem 3 hétig reménykedni, hogy 'most már tuti jó lesz".
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2024
(#) VIM válasza Anie hozzászólására (») Jan 1, 2024 / 1
 
Aha, már zörög is. Eddig nem? Mit nem mondtál még el? A szivattyú levegősödik és nem tud belőle távozni a légtelenítőn keresztül ezért zörög, mert így a víz nem tudja központban tartani a forgórészt a levegő jelenlétében. Egy képet lőhetnél a szivattyú környékéről, hogy van e rajta légtelenítő vagy csak a kazán felső részén van a hőcserélőn.
(#) Anie válasza VIM hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Jóvanna, szőke nőtől mit vársz?
Nekem úgy tűnik, nincs légtelenítő, remélem használható a kép.
Mindez mit jelent, amit írtál? Hogy nem kell cserélni a szivattyút, és máshogy orvosolható a probléma?

sziv.jpg
    
(#) uniman válasza Anie hozzászólására (») Jan 1, 2024 / 1
 
Hello! A légtelenítő feljebb van...a képemen balra fent az a kis sárgaréz "pöcök".
10-es villáskulccsal meg lehet lazítani, de csak óvatosan, mert a levegő mellett víz is ki fog buggyanni.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2024
(#) Anie válasza uniman hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Igen, látom az enyémen is, köszönöm!
Én nem piszkálom, majd a szerelő.
Az automata légtelenítő innen miért nem viszi ki a levegőt? Ez nem oda tartozik? Bocs a kérdésért, tényleg laikus vagyok.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2024
(#) uniman válasza Anie hozzászólására (») Jan 1, 2024 / 1
 
A levegő (buborék) mindig a legmagasabb ponton gyűlik össze...lefelé nehéz lenyomni a szivattyú áramlásával.
Van olyan szivattyú amelyikbe be van építve buborék leválasztó (légtelenítő)...normál esteben a buborékokat már ott le kéne leválasztania.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2024
(#) Anie válasza uniman hozzászólására (») Jan 1, 2024 /
 
Köszönöm, de ezt most az én szintemen, az én esetem fényében is elmagyaráznád, kérlek?

Ha itt a szivattyú körül mászkál buborék nálam, és a szivattyún nincs légtelenítő, akkor azon a légtelenítőn, kicsit feljebb, amit Te mutattál, el lehet távolítani a buborékot?

A radiátorok légtelenítve lettek szombaton, de mivel a fenti automata légtelenítők körül van némi vízkő lerakódás, kicsit aggódom, hogy nem megy ki a rendszerből teljesen a levegő, és Ti is írtátok, hogy levegő is okozhatja a szivattyú problémáját. Szóval hogyan lehetne ettől a levegőtől megszabadulni, míg magát a légtelenítőt kicseréltetem? Vagy csak az a megoldás?

Nem mellesleg őszintén örülnék, ha ez lenne az összes hiba, és nem kellene szivattyút cserélnem, nem igazán férne most bele a költségvetésbe...
(#) Hutty válasza Anie hozzászólására (») Jan 2, 2024 / 3
 
A szivattyú légtelenítését próbálhatod te is. Hidegen kellene kezdeni, egy kevés csöpögő vízre felkészülni, elpakolni, rongy, vödör.. Kikapcsolt állapotban a középső réz csavart óvatosan kitekerni, figyelve, hogy nem spriccel a víz alóla. Ha csak csepeg, akkor teljesen kitekerni. A csavar helyén látni kellene a szivattyú rotor tengelyvégét, aminek könnyen kellene forogni, egy kis csavarhúzóval tekerve. Visszatekerve, kb. félig, hogy a csavar még lötyögjön, elindítva a szivattyút ( a gázkazánt ) a csavar mellett a szivattyútestből távoznia kellene a levegőnek, ha habzás, sziszegés nélkül jön a víz, akkor jó. Csavar meghúzása után, víz nem csepeg, vége.

Amit érdekesnek találok a képen, a fordulat állító állapota és helyzete. Eléggé roncsolva van. A neten talált képen szépen a III.-as fokozattal szemben áll. Egy 5 forintos érmével, finoman egy párszor a két végállás között el kellene forgatni, és a III.-as jellel egyvonalba állítani. Ha lehet. Még megpróbálnám a II. állásban is, hogy úgy is túl melegszik.

sziv.jpg
    
(#) Gafly válasza Hutty hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Meg elvileg a felirat szerint kellene benne lenni egy 2,6 µF üzemi kondenzátornak, az sem egy hatalmas összeg a teljes szivattyúhoz képest.
(#) Anie válasza Hutty hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Köszönöm szépen!
Semmilyen eszközöm nincs ehhez, sem affinitásom, ezt én egyedül biztosan nem tudom kivitelezni. Nyilván van, amit meg tudok magam is csinálni, ez nem az a művelet.
De hálás vagyok a segítségért!
(#) VIM válasza Anie hozzászólására (») Jan 2, 2024 / 1
 
Ha nem vallod be sosem derül ki, hogy a gyengébbik nemhez tartozol. Elég szabatosan fogalmazol az esettel kapcsolatban a többi az magától értetődik. Eszköz nélkü nem lehet javítani legalább is elég nehézkes. Látom van tágulási tartály is de akkor lenni kell a közelében nyomásmérőnek is és valahol legalább egy légtelenítőnek. Ezekről is lőhetnél egy képet (vagy úgy összességében a kazán környékéről ha közel vannak egymáshoz), nem számít ha nincs kisubickolva minden, mert nem az a fontos.
(#) VIM válasza Hutty hozzászólására (») Jan 2, 2024 / 1
 
Profi vagy! Nekem is azonnal ez tűnt fel. Lehet, hogy ez a szivattyú megy kondenzátor nélkül is vagy mindkét fordulaton rajta van így a kondi?
(#) Gafly válasza Anie hozzászólására (») Jan 2, 2024 / 1
 
Amúgy próbáltad már tekergetni, és valami határozott állásban van most?
(#) Anie válasza VIM hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Csatolom, remélem érnek valamit a képek. Tegnap ugye sikerült újra indítanom, most rendben működik, extra hangokat sem ad ki, de mivel az elmúlt három hétben jópárszor leállt, aztán szilveszterkor 2 napra cserben hagyott, már nem igazán bízom abban, hogy csoda történt. (A szerelő nem bírt ma visszajelezni, talán még nem dolgozik, holnap hívni fogom. Ha még mindig olajradiátor fölött vacognék, nem viselném ilyen könnyedén).
A légtelenítőt külön lefényképeztem, ez aggaszt kicsit, hogy így néz ki, és a szerelő azt mondta, ez nem az ő asztala, szóval erre egy random embert kell kerítenem.
(#) Anie válasza Gafly hozzászólására (») Jan 2, 2024 /
 
Semmihez nem merek nyúlni, nőből vagyok, eszközöm sincs. A maximum, ameddig eljutok, az, hogy leveszem a burkolatot, a előremenő vizet tudom szabályozni (75P most), mert azt egyszer megmutatta egy okos ember, illetve ha leáll be tudom indítani, és annyi. Tőlem már ez is teljesítmény, ezen túlmenően nem piszkálnám. Inkább az a fontos, hogy Ti is mondjatok okosakat, hogy a szerelőnek tudjam jelezni, én mire gondolok (általatok, de azt nem hangoztatom, hátha primadonna).
Következő: »»   30 / 31
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem