Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   33 / 507
(#) delmur82 válasza lehar hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Köszi a választ. Még egyetelen egy fontos kérdés maradt. A MENETSZÁM. A helyzet a következő. 30 cm átmérőjű fémtárcsákon lessz 18 pár mágnes (50x16x0,5 mm)
Ehhez 18 db tekercset szeretnék. 0.6 - os huzalvastagság, a bekötés úgy lenne mint a rajzon amit elküldtél. 2 db sorba majd egyenirányító. Magyarul 9 egyenirányító hidat kell vennem. A kérdés: Mennyi legyen a menetszáma a tekercseknek? A rendszer 24 V -os lenne.Az állórészem 8 mm vastag lessz.(kiöntés után 9 mm). Úgy kéne megtervezni a menetszámot hogy a generátor olyan 150 -200 -as forulat felett kezdjen el dolgozni. Ugyanis kis fordulaton nincs annyi mozgási energiája a lapátoknak és a generátor nem hagyja felpörögni a szerkezetet. Nos ezeket figyelembe véve kellene meghatározni a menetszámot. Két sorba kötött tekercsnek kéne leadni a töltőfeszültséget. Köszi a választ.
(#) lehar válasza delmur82 hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

24 voltra a szükséges menetszám 19O menet tekercsenként.A tekercsek összes kezdő kivezetése egybe lessz kötve.A két egymás melletti tekercs kivezetése kerül az eggyenirányitó hidra,a következö két kivezetés a másodikra,stb.Ha KÉZZEL eröteljesen megforgatod a generátort egy 35Wattos halogént normálisan meggyujt.Villanyfuroval ne probálkozz forgatni,mivel azonnal kiégeti a halogén izzot.Maximális fordulaton kb 1O-12 Amperes töltöáramra számithatsz.Normál szélben ennek kb a fele.Akkumulátoroknak minim 25O 4OO Ah kapacitás illene 24 voltra.Egyenirányitó hidaknak 2-3 amperes,1OO volton feluliek böven megfelelnek.
(#) totoka válasza (Felhasználó 5837) hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Sziasztok!
Markifiu belinkelt egy pdf fájlt, amiben egy 3,2m átmérőjű lapát névleges teljesítménye 2000W.
Én egy 2,5 m átmérőjű szélgenerátort építek, és akkor ennek tudnia kellene az 1500 wattot?
(#) zrichts2 válasza lehar hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Szia, nincs esetleg web oldaluk???
Köszi. Ricsi
(#) lehar válasza totoka hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

A 2,5 méteres átméröjű lapát csak 7OO-8OO Wattot hoz le maximálisan.
(#) Winettou hozzászólása Júl 31, 2008 /

Sziasztok!Nem tudnátok megmondani hogy egy 6m árbócmagasságú szélgenerátort telekhatártól hány méterre lehet telepíteni?(jogszabály van e erről)
És még valami nagyobb mágnesekkel kevesebb db-al,vagy kissebb mágnes több darabbal melyik jobb megoldás?
Tudom az lesz a válasz hogy nagy mágnes több db.
:kalap:
(#) totoka válasza lehar hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Én is erre gondoltam...de én már 500 wattnak is örülnék
(#) totoka hozzászólása Júl 31, 2008 /

Szerintetek egy autó generátornak, vagy egy dinamónak jobb a hatásfoka?
(#) lehar válasza totoka hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Ha végig olvasnád a forumot,hamar rájönnél hogy a dinamó,ill az autógenerátor felejtös.Elsösorban a tul nagy szükséges fordulat miatt.De még nagyon sok egyébb ok miatt is.
(#) totoka válasza lehar hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Tudom, hogy nagy fordulat kell neki, de egyrészt mást nem nagyon tudok szerezni, és a szélgenerátort Uwe Hallenga: A szélenergia hasznosítása című könyve alapján építjük, és ott egy autógenerátort használ az író és működik
(#) cimopata válasza totoka hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Sziasztok,
Nincsen meg valakinek ez az "Uwe Hallenga: A szélenergia hasznosítása" című könyv elektronikus formában?
(#) totoka válasza cimopata hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Szia!
Pufika oldalán megtalálod

http://pufika0.extra.hu/
(#) tomics76 hozzászólása Aug 2, 2008 /

Sziasztok, tekercselés ill. mágnes ügyben érdeklődnék.Talán tud valaki segíteni.Ha egy mosogépmotor tengelyére szeretnék állandó mágneseket ragasztani, akkor a tekercselésnek megfelelően kell-e az északi déli pólusokat ragasztani?(gondolom)Vagy lehet több apróbb(vékonyabb) mágnest is ettől függetlenül beépíteni. (a mosógép tekercselése furcsán néz ki valahogy 4 köteg rostszál fut egymás mellett felfelé és kb. 120 fokkal jobbra lefelé- de ennek megfelelően kevés mágnest lehet felragasztani) még valami - a saját készítésü légmagos generátornál most muszály a tekercsek számával a mágnespároknak megegyezni(db szám)? Pl.18 tekercs és 18 mágnespár? Előre is köszönöm válaszaitokat
(#) lehar válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

A légmagos generátoroknál nagyon fontos a tekercsek számával megeggyező mágnespár beépitése.Mivel viszonylag alacsony fordulaton forognak,ezért minnél több a tekercs,ill mágnespáros beépitése,annál több mágneses áthaladást biztosit a tekercsek elött,ezzel megnövelve a fordulatonként leadott teljesitményt.
(#) tomics76 válasza lehar hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Köszönöm válaszod Lehar, azt elfelejtettem,bár biztos valahol bent van a forumban, hogy a tárcsák sima vasból, vagy acélból vannak-e? -és hogy anyagköltség spórólása miatt a másik tárcsára muszály-e mágnes, ( biztos igy a teljesítmény csökken, de ilyen erős mágneseknél amelyek 25 kg-ot emelnek számít?)
Köszönettel tomics76
(#) lehar válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

A,,,,féltárcsás,,, megoldás,nem megoldás mivel a leadott teljesitmény a tizedére csökken
A tárcsák ha lehet rendes,normál vasbol,ne acélbol.min 7-8mm vastag.Egyébként pont az ilyen erös mágneseknél számit nagyon,mivel minden mágnesestér szorodás elég nagy teljesitmény veszteséggel jár.
(#) tomics76 válasza lehar hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

köszi a gyors válaszod, még egyet had kérdezzek aztán mára többet nem zavarok. Nem is kérdés hanem észrevétel. A neotexx.com-on láttam mágneseket 2 lyúkkal(kb hasonló méretűek mint, amilyeneket ragasztani szoktak) a rögzítésükhöz csak 2 lyúkat kéne fúrni és nem kellene bajlódni a műgyantás ragasztással. Mi az észrevétel?
(#) Riggs válasza lehar hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Nem feltétlen kell egyezőnek lennie (szerintem) a mágnespárok és a tekercsek számának. Én a három fázisú változatot építem, amiben 12 mágnespár és 9 tekercs van. Tehát minden harmadik tekercs van sorba kötve, ezek alkotnak egy fázist. Minden harmadik tekercsnél lesz azonos időben teljesítmény maximum, a következönél 1/3 periódussal később stb...
Egyenlőre nem látom át, hogy jobb lenne-e ha 12 tekercset alkalmaznák, Lehar biztos tudja.
(#) tomics76 válasza Riggs hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Üdv. szerintem sem muszáj,mert láttam külföldi oldalakon eltérő számúakat,de biztos,hogy jobb-ezek szerint ha megegyezik.
(#) mex válasza Riggs hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Üdv! Hadd tegyek hozzá néhány gondolatot én is.
Állandómágneses háromfázisú generátorok (persze ezek lemezelt vasmagos kivitelek) pólus és mágnesszáma sem egyforma. Jellemző a 18 tekercs/12 pólusú kivitel. Igy van olyan mágnespólus ami épp kettő szegmens közt helyezkedik el,és nem igényel + nyomatékot az elfordulás-simább a járása,és a keletkezett rezgések is kissebbek.Természetesen,ha 18 szegmenshez 18 mágnespólus tartozna akkor nagyobb lenne a kivehető teljesitmény,viszont "bakogna" a pólusváltáskor.
Ezek a jelenségek nem érvényesülnek alacsony fordulaton a vasmagnélküli kivitelnél,mivel itt nem kell számolni a vasmag vonzásával,illetve visszahúzó erejével. Ezért is előnyös ez a fajta kivitel-a könnyű indulási tulajdonsága miatt. Mihelyt terheljük a generátort, ugyanazok a jelenségek fognak fellépni mint a vasmagos kivitelnél,tehát itt is érdemesebb eltérő álló és mozgó pólusszámot alkalmazni.
(#) lehar válasza mex hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Az általad emlitett ,,,bakogás,,, csak nagyobb fordulaton lépne fel,de mivel nagyobb fordulaton a generátor+lapát rendszernek a fizikai tehetetlensége elég nagy,ezért ezzel a jelenséggel számolni felesleges.Valahogy olyan mint a gk.motorokban a lendkerék.A generátoromban ezt a jelenséget egyáltalán nem észleltem,pedig néha,nagyon erös szélben szinte csucsra termel.
(#) tomics76 hozzászólása Aug 3, 2008 /

Sziasztok, volna még egy olyan kérdésem, hogy egy bizonyos tömegű elektromágnesnek mekkora gerjesztésre van szüksége, hogy úgyanolyan erős legyen mint a vele egysúlyú mágnes? (mondjuk neodim)(magyarul melyik erősebb általában?)
(#) mex válasza tomics76 hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

Bár még nem mértem,de úgy gondolom a szokványos vasmagokat nem lehet annyira felgerjeszteni,hogy ugyanolyan vasmagtömeg/emelési teljesitmény arányt lehessen elérni mint például a neodym mágnesekkel.
A magyarázat egyszerű: a vasmag egy idő után telitésbe megy,nem tud több erővonalat befogadni,hiába növeljük a gerjesztést.
(#) gulyi88 válasza mex hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

én sem tennék egyező számú mágnes/tekercs párt..
inkább pontosan 1 el kevesebb/több tekercset (mágnesből mindenképp páros kell )
ebben az esetben mindössze egyetlen 1 tekercs-mágnespár vonzását kell legyűrnie a generátornak (az összes többi kiegyenlíti egymást..)
így egy légy is képes elforítani a kereket

persze ennek ára is van, mégpedig egyik tekercs sem lesz fázisban semelyikkel, de egyenirányítás után összeköthetők ...
(a terhelés is sokkal jobban szétoszlik, szinte állandó fékezőerő hat a lapátra az egész körben, nem fog, hogy szavaidal éljek, "bakogni")

biztos beugrik pár tagnak, hogy ezt alkalmazták a neogén dinamónál is (freenergy. bla bla...)
(bár a dinamó nem működik , de ez az ötlet jó!)

csá
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

Első "free" kisérletemben ilyen meggondolásból gyártottam a forgórészt. Még nem volt netem,csak könyveket bújtam..
(#) gulyi88 válasza mex hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

és mi lett a kisérlet vége?
enis akartam hasonló ketyerét építeni, sokat gondolkoztam, de rájöttem, hogy a tengelyt a kivett energia ígyis-úgyis fékezni fogja..
és csak annyival lesz jobb, amit a mánes-vas párok trükkös elrendezése ad, kb a hatásfokát javítja egy kicsit...
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

Többfajtát is épitettem,de önjáróvá természetesen egyiket sem sikerült tenni. A felhasznált anyagok teljesen hétköznapiak voltak,semmi "üvegfém" meg hasonlók. A hatásfok minden esetben jóra sikeredett.
Többet megtudtam kisérletezés közben a mágneses erővonalak tulajdonságairól,mint amit irott formában olvastam azidáig.Mértem térerőeloszlást légrésben,szkópon figyeltem a jelalakokat,szóval számomra érdekes volt. Persze ezeket nem folyamatosan követtem el,csak amikor rámjött a "roham",támadt egy új godolatom.
(#) Rumcájsz hozzászólása Aug 3, 2008 /

Sziasztok!

Próbáltam átrágni a topicon magamat, de nagyon kusza az egész.
Valaki össze tudná az egészet foglalni és sok képpel illusztrálva közzétenni a művét? A topicban az elmélet nagyon szépen hangzik, de látni is kéne a gyakorlatban.

Köszönöm!
(#) r.barnap hozzászólása Aug 4, 2008 /

fénykapu.free-energy.hu
Ezen az oldalon egy csomó infót lehet találni.
(#) tomics76 hozzászólása Aug 4, 2008 /

Sziasztok, még kérdeznék valamit a tárcsás generátorral kapcsolatban, ha az állórészt (tekercseket) szemből nézzük és a három fázis vezeték jobb oldalon van és 3 kiveztő bal oldalon összekapcsolva, akkor a forgási írány úgye bal?
Következő: »»   33 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem