Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   204 / 2208
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 4, 2008
Köszönöm a válaszokat. De most akkor kinek higyjek?
Meggyőzőbb a pontos adat, na meg olcsóbb is lenne.
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 4, 2008
Itt megnézheted
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 4, 2008
Köszönöm. Nagyon jó. Így 1 kg huzal bőven elég a két kimenőre, és marad még a fojtókra is anyag.
(#) kocos hozzászólása Aug 4, 2008
Megszólalt végre az El84-es erősítőm Még visszacsatolás, és a varázszsemek nincsenek benne. Most épp trioda módban hallgatom Lajkó Félixet

Az az egy baj van, hogy mst már mégjobban hallom, milyen rossz hangfalaim vannak ....

Élethűbb hangja van, mint a PCl 86-nak, de mintha kevesebb magasa lenne. Mérő CD-vel viszont nem tűnt kevésnek ... De most hiányolom nagyon a lábcint
(#) kocos hozzászólása Aug 4, 2008
Hú , nem lehet az, hogy a sok hosszú gagyi árnyékolt kábelen veszik el a magas? De elfogadható minőségűt meg errefelé nem lehet szerezni

Most meg olyan orrhangja van , nem tetszik
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Aug 4, 2008
Miért használsz árnyékolt kábelt?Szerintem nem érdemes , én végfokokban soha nem használok .
Bemenetválasztó RCA aljzatokon közvetlenül elhelyezett relék(amiket DC-vel kapcsolgat 1 forgókapcsoló , vagy más ) és onnan 2- 2 UTP kábel enyhén sodorva a potihoz , ez lehet akár 20-30cm is ,brumm nincs .
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Aug 4, 2008
Visszacsatolással lecsökken majd az erősítés és megnő a sávszélesség. Nálam is így történt.
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Aug 4, 2008
Igen, következőnek én is így fogom csinálni Mennyiért és hol lehet kapni ilyen kis reléket? Ezek amúgy reed relék?
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Aug 4, 2008
Igen, én is ebben reménykedek! Meg söntölöm a 220 nanos csatolókondit, mondjuk egy egy nanossal.

Triodában egyébként teltebb, szebb hangja van (sokkal kisebb teljesítmény [hangerő] mellett)
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 4, 2008
Úgy látom nagyon profi építőelemeid vannak az erősítőkhöz. Nekem is lenne kérdésem. Mivel van az aljzatok hátlapja feliratozva, és az ellenállások milyen célt szolgálnak a bemeneteken?
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Aug 4, 2008
Sima relé pl:
Bővebben: Link
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Aug 4, 2008
Aha, aniyra nem is drága
(#) kocos hozzászólása Aug 4, 2008
Belülről nem olyan szép ....

belül.jpg
    
(#) Müszi válasza kocos hozzászólására (») Aug 4, 2008
Szerintem tetszetős belülről is.
(akkor az enyémnek a belsejét nem láttad :eplus2: )
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 4, 2008
Feliratok primitív módszerrel készültek , nyáktervezővel megrajzolva , öntapadós papírra kinyomtatva , ráragasztva a nyákra , majd 1-2 réteg lakk és erre az RCA áljzatok .

Az ellenállások 680 Ohm amik sorosan bekötve a bemenettel , mert a relék nyitó érintkezőit felhasználom a nem kapcsolt bemenet földelésére , igy a bemenetek közötti áthallás 0 -ra csökken , de ha ellenállás nem lenne , akkor az ide csatlakotatott készülék kimenetét rövidre zárnám , amit nem igazán szeretne sok gép ...
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Aug 4, 2008
Nem rossz az belül sem !
Látod azt a sok kábelt az RCA ajzatokról megspórolhattad volna , ha a relés módszert alkalmazod , megéri és egyszerű , ha tiz bemeneted van akkor is csak 2-2 vezetékkel kell a potihoz menni .
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 4, 2008
Kiegészíteném még azzal is , hogy a bemetválasztó kapcsolóját használom minden funkció kapcsolásra is.
Be/ki /standby/input.
230V kapcsolása rögtön a táp trafón elhelyezett reléve , ehhez kell egy 4-5V/A-es készenléti trafó , de mindent legyszerűsít és nem kell a 230V-os kábellel kavarni az erősítő belsejében .
Rajz kicsit bonyinak tünik , de nem az , csak TINA miatt lett ilyen körülményesen megrajzolva .
Ha kicsit átnézed érthetővé válik .
A tirisztor kapcsolja a a hál.trafó reléjét , ez az ON állás , de ha forgókapcsoló érintkezője tovább lép akkor is bekapcsolva tartja , az OFF helyzetben a T1 tranzisztor kikapcsoja a tirisztor , így 1 áramkörös forgókapcsolóval minden kapcsolás helyben megoldva, kevés vezetékkel , könnyen távvezérelhetőre is módosítható ..
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Aug 4, 2008
Köszi! Tudom, hogy jobb megoldás, de ez már így marad ... Amúgy brumm nincs egy szál se , hála a jó öreg MM kondiknak ( kilóra vettem )
(#) kocos válasza Müszi hozzászólására (») Aug 4, 2008
Köszi! De sajna nem olyan lett, mint amilyet a lelki szemeim előtt láttam
(#) CHZ válasza CHZ hozzászólására (») Aug 4, 2008
Itt van gyakorlatban a nyák is , nem olyan bonyolult ez .
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 4, 2008
Köszönöm. Ezt a kapcsolást már lehet hogy elküldted, egyszer áttanulmányoztam. Igyekszem megrajzolni most Eagle-ben a saját on off stdby kapcsolásomat.
De majd lehet hogy változtatnom kell rajta, ugyanis az anódfeszültség 460V a BEAG trafón egyenirányítás nélkül, úgyhogy lehet hogy csöves egyenirányítást kell csinálnom, hogy valamelyest csökkenjen, és akkor az időzítő kapcsolás elviekben elhagyható.
A távvezérelhetőségen gondolkodom, a hangerőhöz digitális potit tudnék használni egy mikrokontrollerrel, csak akkor valami visszajelzés kell a hangerősségről. De LCD-t nem tennék bele ha nem muszáj. Azt még nem tudom hogy infrás vagy rádiófrekvenciás legyenn, mert épp most csináltam 434MHz-es adó vevő modulokat.
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 4, 2008
PIC -el ez az egész kapcsolás szebben és egyszerűbben megcsinálható , neked ez menne is .
Én csináltam külön dobozba infrás hangerő és bemenet választót , elfért még bene 1 DAC is és RIAA .
Sajnos ez is LCD-és kijelzővel , relés hangerővel megy , távvezérlő megtanítható vele .
(#) ngyzoli válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 4, 2008
üdv! mért kellene kihajítani?? ámbátor nekem mindenik felesleges,de talán vkinek még jól jöhet...ezért is adom ingyér' én is gyanítottam,h AZ-4es lehet az egyencső,de nem mertem ráfogni.ez régebben egy deszkamodell kapcsolásban ment...már nemigen tervezek vele mást,de kidobni kár lenne. a 807-essel építtettem egyszer PP-t,de csak 360V anódról ment-keveselltem a teljesítményt. nem mértem meg,de 8-10W-nál nemigen jött ki több.akkor valahogy "leírtam"ezt a csövet,bár egyesek nagyon dícsérik a hangját...nem tudom.nálam nem volt kiugróan jó,max átlagos(de inkább az se).elég magas az illesztőimpedanciája,s szerintem 5-600V felett érzi jól magát igazán.több mint valószínű,h nem volt optimális neki a trafó áttétele...azért egy kísérletnek jó volt.ja és hát felsősapkás,amit sokan nem szeretnek-végülis érthető.a 4-ből később kettő elpusztult,egyet eltörtem- ,maradt egy.
(#) kocos hozzászólása Aug 4, 2008
Na a varázszsemem viszont nem mozog Egy adott helyen áll ....
(#) Gory válasza kocos hozzászólására (») Aug 4, 2008
Nem lehet hogy valami nagy DC szint van, az audió jel pedig kevés hogy megmozgassa? Mondjuk ha az elektroncső oldalon lévő kapcsolást építetted, akkor a 100 nF miatt nem nagyon lehet DC, ha nincs ott a diódáknál valami elkötve.
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 4, 2008
Én össze szeretném vonni, ami nálad ON és STDBY, egy STDBY funkcióba. A tirisztornak ugye az nem baj ha nem csak impulzust kap a Gate-re, hanem folyamatosan kapja a feszültséget, és az se, ha be van billenve és ismét kap egy vezérlő impulzst? Mert akkor elég csak a két vezetéket összekötni.
A másik dolog amit meg kell oldanom, hogy az előcsöveket fűtő feszültség és az anódfesz ugyanazon trafón van, ezért a primer 230V-os oldalon nem tudom külön a fűtés után kapcsolni az anódot. A végcsövek fűtése külön trafó lesz.
(#) kocos válasza Gory hozzászólására (») Aug 4, 2008
De, valószínű .. Majd holnap megnézem
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Aug 4, 2008
Működik már, az egyik poti csúszkája kontakthibás volt. Csak kicsi neki a jel, kb duplája kellene, lehet megpróbálom majd feszkétszerezővel
(#) Imi65 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 5, 2008
Szia!
Azért bátorkodtam javasolni, mert a kép alapján egyértelműen megállapítható, hogy Szovjet eredetű. A szervíztevékenységem alatt sok száz cirill feliratú elkó végezte a kukába, valószínűsíthetően azért, mert az oroszok képtelenek voltak ilyet elfogadható megbízhatóságúra készíteni. Bár a kihajítottak között 100V-os volt a legnagyobb fesztűrésű, nem gondolnám, hogy nagyobb feszültségre jól meg tudnák csinálni.
Valóban, a 807-es nagy feszről működik igazán jól. Ekkor viszont magas lesz az anódimpedancia, ami nem egyszerűsíti a kimenőt, ráadásul, a feszültségek miatt a szigetelést is gondosan kell kivitelezni. Hapro 807-es (AEG 760/C) erőlködőjének is átütött a kimenője.
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 5, 2008

Persze nem baj ha a GATE mindig kap feszt (ellenálláson keresztül ) , de azt tudni kell , ha megszünteted ezt a feszt akkor is nyitva marad , ismételt impulzusra is változatlanul vezetni fog .
Azt tervezted , hogy csővel fogsz egyenirányítani , akkor a késleltetés megoldva , standby funkció meg a trafó anódtekercsének kikapcsolásával megoldható .
Vagy rosszul értelmeztem amit írtál ?
Következő: »»   204 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem