Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Témaindító: Müszi, idő: Okt 19, 2006
Témakörök:
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Úgy láttam a 775-ös motorokat is csavarozó gépekhez gyártották. például M775-D
Hát ez az emberke sem tudja hogy kell a dolgokat csinálni. Jokat mosolyogtam amikor a sliccet méregette meg a Dremellel büvészkedett amikor, ha a dobozra, ahogy kezdte,, felcsavart volna 3 deszkadarabot ami a fedélt pontosan, oda vezeti ahova kell akkor a fürészlappal pontosan oda és akkorára vágta volna a sliccet amekkora éppen kell.
A régi asztalos szakik idöröl idöre ujakat vágtak mert más fürészlaphoz más slicc kell. Föleg ha nagyon finom vágásokra van szükseg akkor a slicc nem igen lehet szélesebb mint a fürészlap, mert akkor letörhet a munkadarab. A jo gépeken a fém asztalba be van marva egy mélyedés amiben ha kell ki lehet cserélni a fürészlap közvetlen környékéröl az asztallap betétet az adott fürészlaphoz.
A Dremelt ilyen maromunkákhoz felejtsd el. Annak a csapágyai gumiba vannak ágyazva, hogy csökkentsék a rezgéseket és a ricsajt.
Arra jo, hogy szabad kézzel puhább fába olyan nyilást marsz amilyent akarsz, de amint változik a fa strukturája a maro furó könnyen kikerüli. Ha ilyen géppel akarsz marni ( föleg NYÁKot) akkor a PROXXON jobb, mert annak a csapágyazása jobb es a fém csapágyházat nagyon pontosan be lehet fogni ami kizárja, hogy a marofej külön utakra barangoljon.
A Dremel márkát kb. el lehet felejteni, nem csak ilyen munkához (haragosnak ajándékoztam el egy egyenes csiszolót ). Proxxon is csak a hobbi kategória felső szintje, de messze jobb, mint a Dremel. Mondom ezt úgy, hogy van egy TBM 220-as fúrógépem, amivel elégedett vagyok, de ismerősöknél próbáltam egyéb gépeket is. Kb. amit csak lehet, műanyagból készítenek el.
Mindegyik gépnek megvan a helye a barkácsmühelyben csak nem szabad ezzel visszaélni. Pl 0,3 mm furatokat csak Proxxonnal lehet késziteni, hársfa rétegelt lemezböl meg Dremellel lehet a Miki egeret kivágni.
Örömmel fedeztem fel, hogy létezik 65mm-es gyémánt tárcsa is az olcsóbbak közül. 2db.ot rendeltem ebből.
A felfogatást még nem tudom hogy oldom meg.
Nemrég volt a lidliben. ∅ 10-es furattal.
Esztergáltatsz közbenső adaptert de ha vigyázol, hogy ne hevüljön túl 3D nyomtatni is lehet
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2024
Ezentúl többet járok a Lidl-be. Lehet ez már túl nagy méret és a vastagsága is számít. A műanyag gépemnek a 65-ös átmérőjű is nagy lesz. Lehet ripityára törik az egész. Az M775-D motort 12V-nál próbáltam ronggyal lefogni, de nem tudtam. Mit művelhet 24V-nál. Egyébként az Emag-on láttam keményfém tárcsa maró szerszámot is, de 35eFt körül volt. Lemondtam róla.
3D nyomtatással kezdem aztán ha nem lesz jó, akkor megcsináltatom egy esztergályossal. Szerencsére ingyen megcsinálják nekem. Nem üthet oldalirányba.
A Lidl korongok nekem nem tetszettek meg, azonkívül, hogy olcsó. A gyémánt csempevágó korongjuk szinte használhatatlan volt. A fém vágókorong pedig két nyisszantás egy 40x40 zártszelvényben, és csere, mert elkopott. Lehet a nyákot el lehet maszatolni vele valahogy, ezt nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2024
A Variometrum 300W-os motorja 52mm átmérőjű. (76mm-52mm)/2=12mm
kb.7mm kilóghat belőle az asztal fölé. A motor hátránya, hogy ehhez már combos tápegység is kell. Viszont a gép olcsó és egyszerű felépítésű lehet, mivel közvetlenül a motor tengelyén van a tárcsa. 300W motor. Nyilván le kell marni a képen látható bakból a motor átmérőjéig. Vagy nem is szükséges. Inkább az asztalból kell kimarni a helyét. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2024
Na azokon a kábeleken átvinni 25 A-t inkább mesekönyvbe tartozo informacio, hacsak nincs valahol kikötve, hogy 5-10 percig mehet majd 1 orát pihentetni kell ( volt már ilyen).
Ez olyan mint amikor az autobol kiszereled a starter motorját csak utánan derül ki, hogy 12 Volton terhelessel kb 1 ora alatt elég. Ha összehasonlitod mondjuk 775-s meg hasonlo motorokkal ott 1/4 collos papucsok vannak kontaktusnak, nagy lyukak a hütésnek, van amelyikben belsö ventillátor is van, de azok is hajlamosak elfüstölni hosszabb, nagyobb terhelésnél ( pl a körfürész esetén). A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2024
Azért lehet ott variálni PWM-meghjtással..Lényeg a felhasználási jelleg...Tervezni,tesztelni kell..A felhsználás extrém esetére "belőni"..
Megjött a 65mm átmérőjű gyémánt vágótárcsa. 1,6mm széles. Jónak tűnik. Készítettem egy jópofa tengelykapcsolót is. Anyaga PETG. A zöld betétek TPU-95 ből készültek.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2024
Kezd összeállni a gép. A Wartburg motor gyenge volt. A tengelykapcsolóval meg elég sokat kínlódtam, mert 3D nyomtatástól mindig ütött. Jelenleg hordó alakú rugalmas dugókat szereltem be. Ezen felül egy közbetét is került be a két tengelykapcsoló fél közé, a szöghibák kiegyenlítése végett. A motor 10V-ról megy jelenleg, de így is jelentős a fordulatszám. A doboz tetejét a 65mm-es átmérőjű tárcsával vágtam át, de a 38mm-es átmérőjű szimpatikusabb. Kevesebb anyagot visz ki és lehet tolni neki. A porgyűjtő tálca beépítése még hátra van.
Hát elég szerencsétlenül csináltad meg. Ha motort egy blokkba raktad volna a fötengellyel, akkor megsporoltál volna egy tengelykapcsolot meg 2 csapágyat es egy segédtengelyt meg egy csomo helyet. A motorra szerelhetted volna a szijtárcsát
Nem volt egyértelmű hogy milyen motort használok. A tengelykapcsolókat nem véletlenül használják. Mentesíti a tengelyt az radiális terheléstől és kíméli a motor csapágyakat. A választásom szándékos volt.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
De magad irtad, hogy nem igen sikerült jora. Nem hiszem, hogy a bordásszij jobban terhelné a tengelyt mint a tengelykapcsolo, hiszen a bordásszij pont ezért lett feltalátva.
S még valamire vigyázz, a fürészlapok maximális fordulatszáma mindenképpen 10000 ford/perc alatt van ( nekem van több amire csak 5600 van irva). Minél nagyobb, annál kisebb az engedélyezett fordulatszám. A 775-s motor meg 12 V-n ettöl joval többet tud, ezért raktam egy lassito áttételt, meg a PWM vezérlöt. A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
Nekem is a Te megoldásod tűnik racionálisnak, szemben bbatka konstrukciójával.
De felfigyeltem egy furcsaságra. Ha a fotón lévő helyzetben tennénk rá egy "asztalt", akkor látszólag a potméter és a kapcsoló útban lenne, azaz egy nagyobb lapot már nem tudnál kettévágni. Ha elbillentenénk annyira hogy az asztal alá férjenek a kezelőszervek, akkor pedig nem esnek kézre.
Nézd úgy, hogy a tárcsa felül van, a motor alul és a kapcsoló oldalt.
Kösz. Nekem 3 ilyen szerkezetem van. 1 beépitve a dobozba - ugyanez csak mintha alulrol fényképezném. ( csak a fénykép miatt választottam ezt.). Természetesen a dobozba épitetten a poti a kezelöpanelen van a doboz oldalán.
Ezen a gépen nincs füreszlap (csak most kép kedvéért) a másik felét használom pl 0,5 mm-s szögecsek gyártására stb. Ez sokkal kisebb, mint egy mini esztergapad és nagyito alatt az orrom alatt tudok ilyen dolgokat késziteni. A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
Gondoltam erre, de akkor a tartóalap miatt már nem érne ki a tárcsa.
Sejtettem, hogy nem követsz el ilyen hibát, ezért mertem szóba hozni.
Volt , hogy már gondoltam arra, hogy feladom a tengelykapcsolós verziót és az alsó tengelyt meghajtóm bordásszíjon keresztül. Ez meg azzal járt volna, hogy új dobozt kellett volna gyártanom hozzá. A 38mm-es gyémánt tárcsával kellemesen használható 10V-ról, de növelhető a feszültség. Úgy vettem észre, hogy talán a 65mm-es tárcsa miatt nő inkább a zaj. Szemmel láthatóan üt is egy kicsit. 9450 ford/perc a határ fordulatszáma egyébként. A külső tokmánynál lévő részre a későbbiekben felkerül majd egy eszterga ágyazathoz hasonló valami, támasz csúccsal, azért hogy horgász úszókat is tudjak rajta csiszolni. Az a lényeg, hogy jelenlegi állapotában is tudok rajta NYÁK lemezt darabolni. Jellemzően 160mmx100mm-es méretben veszem és ebből vágok kisebbet.
Ha az eszköz képes az elvárásod szerint működni, akkor rendben van.
Arra akartam rámutatni, hogyha az elején elfogadod a motor csapágyának tengelyre merőleges irányú terhelhetőségét, akkor több későbbi probléma fel se merülne, és egy egyszerűbb konstrukcióval is célbaérnél.
Massava, Bbatka és akinek van ilyen a birtokában!
Elviekben én is töröm a fejem kis méretű forgó géppel kapcsolatban. Ehhez szükségem lenne olyan információra, hogy ezeknek a motoroknak milyen támasztása van tengelyirányban? Mennyire terhelhetőek ebben az irányban? Pl. ha közvetlen a tengelyre tennék valamilyen fúróbefogó betétet, akkor alkalmas-e fúrásra (nem ez a cél, de jól érthető példa)? A fotó alapján a tengely mindkét vége kilóg. Ezért ha golyóscsapágyak vannak benne, akkor azok axiális terhelhetősége a korlát? Tudjuk milyen csapágy van benne? Illetve hasonló motor már volt a kezemben, amiben meglepve láttam, hogy a tengelyen nincs váll a csapágynál, csak a szoros illesztés tartotta a helyén. Ha indokolt, akkor valaki már fokozta külső támasszal a terhelhetőséget? Szeretném még tudni, hogy alapesetben van-e, és ha igen mekkora a tengely tengelyirányú kotyogása.
Tapasztalatokkal gazdagodtam. Nekem soha nem jó az, amit már valaki kitalált. Valószínűleg majd kísérletezek különféle kialakítású tengelykapcsolókkal, kíváncsiságból.
Elég sok ilyen meg hasonlo motort használok, de egyikben sincs golyoscsapágy. Szerintem a golyoscsapágy alkalmatlan ilxen nagy fordulatra.
Saját félévszázados tapasztalat. Az oroszok egy amerikai gépet másoltak, amiben volt egy alkatrész aminek kb 15000 ford(/perc-l kellett forognia. Az amerikaiak légcsapágyat használtak ami csendes volt és nem is ment soha tönkre, de a gép alján a kompresszor meglehetösen zajos volt. (Késöbb kiépitettük a központi kompresszort és a hálozatot az megoldotta a zaj gondot). Az oroszok miniatür golyoscsapágyakat raktak a gépükbe, ami égtelen visitást okozott, igy gyakoraltilag nem lehetett a gép mellett dolgozni. Szoval ezek a motorok szinterbronz csapágyosak. Kis furogéphez jol használhatok, sö ha tudsz szerezni egy vastagabb tengelyest (5 mm-s elég gyakori az már vastagabb szerszámokhoz is jo. Igaz ott már más gond lesz - 3-4 mm-t nagyobb furo, maro stb szerszámok nem birják a sebességet és rendszerint azonnal elégnek ( az élük). Körülbelül azt tudják mint egy DREMEL kategoriás furogép. Általában csak az egyik kilogo tengely használhato, ez kb 10mm -t áll ki. A másik vég alig 5 mm-t. Olyan (ilyen méretü) motor igen kevés van aminek mindkét oldalon egyforma tengelye van, s ha talál az ember az rendszerint dupla áron van. Viszont van több ilyen motorom amiben beépitett ventillátor van a kefék hütésére. Az axiális kotyogás 1/10 mm körül van es a tengelyre huzott belsö alkatrészák garantálják ezt. A leggyakoribb motornak 1/8“s a tengelye. ( én szinte csak ilyet használok, talán csak 2 motor van nálam 5 mm-s tengellyel). Eddig egyikkel som volt soha baj kivéve 2vel amit a Proxxon kis asztali 12 Voltos körfürészben leégettem ( szerencsére ezt a gépet a Proxxon már nem gyártja, csak a 230V-s verzio maradt meg). Ha megakarod axiálisan támasztani a tengelyt akkor érdemes a tengely másik végét megtámasztani, de nekem még ezzel sem volt soha bajom pedig egy sereg motorom csigahajtást végez ahol komoly axiális erök keletkeznek, de nem figyeltem meg eddig semilyen változást. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2024
Köszönöm az információkat.
A linkelt motort a HEStore kínálja, és mellékeltem az ő képüket. Ezen egyértelműen golyóscsapágyról van szó. Éppen azért kérdeztem, mert láttam már ilyet is, meg az általad is említett szinterrbonz-osat is. Egyébként a kis méretű csapágyak határfordulata nagyon magas, bőven tudják a 10.000-et, és elvileg a hangjuk sem jelentős (ameddig meg nem kopnak egy kicsit). Arról van esetleg információd, hogy egy kisebb feszültséghez tartozó alacsonyabb fordulatnál mekkora a nyomatékcsökkenés? Van erről diagram, vagy néhány konkrét feszültség-nyomaték adat? |
Bejelentkezés
Hirdetés |