Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fordulatszám szabályozás felső maró
Sziasztok!
Egy 230 V-os 550 W-os kézi felső maróm van. De a fordulatszámát nem lehet állítani. A fordulata 33.000 1/perc. Azt szeretném, hogy 10.000-33.000-ig lehessen szabályozni pl. 4 vagy 6 fokozatban. Jó volna, ha a nyomaték nem csökkenne. Tudtok erre valami okosságot? Köszönöm!
Szervusz!
A motor tengelyén 33ezres a fordulat? Vagy valami áttétellel. A CNC-knél vannak közvetlenül hasonló fordulatszámok, motorok és azoknak frekvenciaváltó a szabályozójuk.
A kivezetésnél, a szerszámnál ennyi a fordulat. Nem tudom, hogy van megoldva belül.
Ezek kefés motorok, a gépben nincs áttétel, fázishasítással lehet "szabályozni", de a teljesítménye is csökkenni fog!
Lehet venni fokozatkapcsolós modelleket is. Vajon ott is csökken a teljesítmény?
Fokozatkapcsolós marógépet vagy fokozatkapcsolós fordulatszám szabályzót?
Ha gépet, akkor megeshet, hogy valós szabályzó van benne és tartja a fordulatot terhelésre is. Javítottam ilyennel felvértezett dekopír fűrészt, éppen készíthetnek marógépet is. Ha külső szabályzóról van szó, akkor az is olyan, mint amit egyszerűen meg lehet építeni, a csökkent fordulatszám mellé csökkent teljesítmény is jár.
Bocs, akkor félreérthetően fogalmaztam. Marót lehet kapni olyat, amiben már van fokozatkapcsoló.
Lehet, hogy van benne fordulatszámtartó elektronika, a leírásából és/vagy a robbantott ábrájáról talán kideríthető. Régebbi gépekben egyszerű triakos fázishasításos teljesítményszabályzó van, az újakba talán nem sajnálták az extra elektronikát.
Természetesen csökken, azaz kisebb fordulaton kisebb teljesítményt ad le a motor.
A tengelyen leadott teljesítmény egyenes arányban van a fordulatszámmal: P = M * 2 * PI * n, ahol a P a teljesítmény, M a nyomaték, n pedig a fordulatszám 1/s-ben. Azaz akár frekiváltó akár fázishasítás mindegy, a teljesítmény mindenképpen csökken kisebb fordulaton. A cél inkább az, hogy a nyomatékot állandó értéken tudjuk tartani. Asszinkron motornál ezt a frekvenciaváltó meg tudja oldani. Kefés vagy szebben univerzális motornál a fázishasítás csak akkor lesz megfelelő ha van neki fordulatszám visszacsatolása, azaz érzékeli mekkora fordulattal forog a motor és az szerint szabályoz.
Sajnos nincs hozzá robbantott ábra. Nincs erre egy jó kis általános fordulatszámtartó elektronika kapcsolás?
Én egy kiselejtezett porszívóból kibontott potméteres (fázis hasításos) elektronikát beleszereltem egy dobozba egy konnektorral és egy hálózati zsinórral együtt. Azzal minden kefés motorral ellátott masina fordulatszámát tudom szabályozni. Legtöbbször "flex"-hez használom, de használtam már más gépekhez is. Szerintem egy ilyen jó lenne neked is. Szívesen kölcsön adom kipróbálásra, ha a közelben vagy. Ha megfelel csinálsz egyet magadnak.
33 000 f/p nem játék kategória. A forgórészre is kellene valamilyen jeladó, lehetőleg olyan, amelyik bírja ezt a kiképzést...
Itt nézz szét: Bővebben: Link.
Kapni külsö fordulatszabályzot. Hosszabbito egy stekerrel meg egy potival. Direkt ilyen gépekhez árulják.
Ez nem rossz! Van is egy kibelezhető porszívóm. Megcsinálom.
Én még nem próbáltam, de elvileg működik.
Szintén csináltam anno én is ilyent. Tökéletesen működik.
Na ez éppen nem a legjobb kapcsolás. A tirisztor egyböl megfelezi a teljesitményt. Ettöl valoban sokkal jobb a porszivolbsn, mixerekben, furogépekben stb. használt kapcsolás triakkal meg némi visszacsatolással. ( a nyomaték tartására).
Valamikor csináltam egy mezeit az egyik RT évkönyvből. A tirisztor azért is kellett, hogy a negatív félhullám idején jött vissza a visszacsatoló önindukciós feszültség. Ezekről azt írta valaki, hogy a 70%ig megy csak fel a fordulat, de nekem elég volt, amikor csináltam még nem voltak itthon fordulatszabályozós fúrók, nyomatéktartóról nem is beszélve. Ha kell az összes teljesítmény, lehet egy rövidzáró kapcsoló a tirisztorra és kész.
A kapcsolás 2 db 4.7k nagyobb teljesítményű ellenállásból, teljesítmény tirisztor és talán 1 tranzisztor? Műköves barátomnak csináltam a vizes csiszolójához is. Jó működött, míg ki nem próbálta egy egyfázisú asszinkron motorral is...
Nekem parkside van és abban gyárilag van fordulatszámszabályozás 6 állás
Ez az "infó" kinek és miben segít?
Tulajdonképpen kell a fordulatszám tartás vagy nem? Mert a porszívós szabályzó nem tudja, viszont azt írtad, kell ez a funkció.
Jó volna, ha lenne. Mert különböző fatípusokat más-más fordulattal kellene megmunkálni. Ha nincs, akkor barbárkodhatok a maróval, de jobb volna, ha lenne. Azért lehet, hogy kipróbálom a porszívós verziót.
Találtam egy ilyet. Ez jó lehet?
Itt van egy egyzserű de jó változat: Bővebben: Link.
Sokat ez se segít, de több a semminél.
Bővebben: Link Volt régebben egy Sieg "esztergám" és ilyen tápegysége volt a motorjának. Akkor is tartotta a fordulatot, ha terhelve volt. Az után építésre nem tudnék vállalkozni, mert csak blokkvázlatok vannak, de nincsen konkrét rajz. Szerintem egy szakembernek nem okozna gondot "megfejteni" és lerajzolni, ha volna kedve hozzá. A blokkvázlatokhoz részletes magyarázat is van.
Az esztergában egy analog végfok van teljesitmény visszacsatolással.
Bocsánat, hogy eddig nem jelentkeztem. De mostanra szerintem ki a porszívó fordulatszám szabályozóját. De sajnos se ventilátorral, se állványos fúróval nem működik. Lefotóztam, hogy hogy néz ki.
Egyik elképzelhető magyarázat, hogy a porszívóban kefés motor van, a ventillátorban és oszlopos fúrógépben pedig aszinkron...
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |