Fórum témák
» Több friss téma |
Ha nehéz megbirkóznod vele, a 230 helyére tegyél valami jól leválasztott és kisebb váltót, aztán mérd végig minden ponton a panelt.
Biztos besegít egy kicsit logikailag, ha összehasonlítod a rajzoddal.
Köszönöm a választ, és a tanácsot. Természetesen, óvatos vagyok. Ez a változat már jónak tűnik.
Szia. Úgy van!A 474 kondi jól van-e ott? Sorba a 40u kondin?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2024
Idézet: „A 474 kondi jól van-e ott? Sorba a 40u kondin?” Mellékelem.
Üdv!
Megint kaptam két villanyparasztot javításra.Az első egész korrektül néz ki, szerintem a nagyfesztrafó ütött át,mert hallom hogy kattog, viszont a kimeneten csak 1mm-es szikra van. A másikat még nem néztem meg tüzetesen, csak így kíváncsiságból.
Szia. De szerencsés vagy!Az első nekem is tetszik,ügyes munka van beletéve.....
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2024
Az elsőhöz hasonló volt már nálam,de az csak egy inverter trafós és egy tranzisztoros volt. Abban is a házi tekerésű trafó ütött át. Ennél 3 állású kapcsoló is van, azzal lehet állítani hogy hány voltra töltse az 50µF-os kondit.
Másold vissza a kapcsolást,ha teheted...(Ha feltölti a kondit vagy 500V-a ,akkor van benne egy kis "kakao"
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2024
Szerintem nem fogom. Meg ahhoz az inverter trafókat is szét kellene bontani, a menetszámok miatt.
Szerintem ennek a tipusú inverter trafónak van aki itt a forumon ismeri az adatait.
Az első képen lévőt raktam össze saját dobozba nagy ritkán kellett javítani a földelés hiba miatt! Akkor mindig a 2 db dioda folt a ludas érte! Mérés szerint nok voltak de melegedtek és csere után tökéletes volt!
Hali!
Sikerült véglegesíteni, az előzőekben említett vissza rajzolást, és ki is próbálni. 620V ra tölt fel, 52 a percenkénti impulzus. Ismeri e valaki? Mennyire biztonságos ez, egy MAKRAI féle villanypásztor trafóval használni? A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2024
Szerintem lehet, a Makrai trafóban gondolom galvanikusan el van választva a primer a szekundertől, nem úgy mint az autó gyújtó trafóban. Bár én biztos ami biztos, a 230v-ot leválasztó trafóval adnám meg neki.
Ebben az esetben nem egészen tiszta ez a leválasztó trafós dolog. 230/230V os leválasztás, az 230V marad. Ami a képen van, azt értem mi a lényege. Vagy nem jó az érvelésem?
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2024
Igaz hogy 230v marad a leválasztó trafó után, viszont itt már nincs fázis és nulla. Tehát ha a kimeneti oldalon megfogod véletlen valamelyik vezetéket,külön-külön, akkor nem ráz meg minta hálózati részen megfognád a fázist. Persze ha mindkét vezetéket egyszerre fogod meg, akkor már ráz. Tehát ha az áramkörben valamelyik alkatrész meghibásodik, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy a fázis kijusson mondjuk a földelésre. Parasztosan ennyi.
Idézet: „Parasztosan ennyi.” Köszönöm! Totál érthető.
Azért írtam,mert nem vagyok tanár és csak így tudom elmagyarázni hogy én is megértsem
Hozzám került egy villanypásztor javításra(családtagtól), de sajnos nem nagyon boldogulok vele. A mellékletben egy kép róla.
Igazából a vezérlése biztosan működik, mert bekapcsoláskor egy zöld LED villanik, majd egy piros LED is, ekkor ad egy szkrát. Ezt 2-3 alkalommal megismétli, aszerint, hogy előtte mikor volt bekapcsolva, ha hosszabb ideje "pihen" akkor 3 szikra van, kb másodpercenént, ha kevesebb időt állt-mondju-kegy-kétpercet akkor csak 1-2 szikrát ad. A zöld és piros LED ugyanúgy villognak ütemesen, sőt hallani is szétszerelt állapotban halk kattanásokat, de a kimeneten semmi sem történik. Javításról: A tirisztort cseréltem benne, a nagy 10u-s kondit is, sőt a kimeneti trafót is cseréltem, de nem változott semmi. Mérve a nagy 10u-s kondit az elején 260-300V-ra tölti fel, de utána már csak 100-150V-ot mérek rajta, de ugyanúgy kisül a kattogások alatt is, de a kimenetre nem megy semmisem, mert 1-2mm-es szikraközt sem üti át. Van benne még egy 1,5u/400V-os kondi azt is ugyanúgy az elején 250V-ra majd később 100-120V-ra tölti fel. Olyan mintha az inverteres átalakító kisebb jelet adna le. AA vezérlés, egy PIC12F5xx olvahatatlan a felirata. Úgy gondolom, hogy azzal nem nagyon lehet baj , a LED-ek működéséből kiindulva. Bocsi, ez elég hosszú lett. Ismeri valaki ezt a villanypásztort? A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2024
A másik oldaláról tudsz képet felrakni? Az elektrolit kondit nézted?
Felteszem a képet a panelról, de a hétvégén sikerült megcsinálni. A tápfeszültség bemenetnél van egy (zöld) SMD ellenállás annak az értéke lett 86 Ohm, , megnyúlt. Oda tettem egy kisebb ellenállást, meg a nagy kondit is cseréltem, mert az ESR értéke megnőtt. A két alkatrész cseréjével beindult. Még csak érdekességként így már csak a zöld LED villog minden ütemnél.
Sziasztok!
Melyik kapcsolás való egy 10J Makrai trafóhoz ami akkuról kell üzemeljen? Valami agyonverhetetlen és biztonságos kapcsolást szeretnék. Első körben azt akartam, hogy a „régi” nagyoktól szerzem be az alkatrészeket innen a fórumról, de némi olvasgatás és aktivitás után azt látom, hogy már nem aktívak a résztvevők (engineerman, fleta). Bár még sosem építettem ilyet, nem is szándékoztam eddig, látom, hogy lassan kihűl a hobbi az elektronikából és a kókány kerül előtérbe, így szeretnék egy időtálló és biztonságos eszközt ajándékba készíteni/készíttetni. A cél nemes, van egy YT csatorna (nem elektronikai, inkább csak önfenntartó). A srác csinál néha akkora baromságokat, hogy majdnem fáj, de működik és nem adja fel! A csatorna a talpalatnyi zöld és neki szeretnék egyet ajándékba (így ismeretlenül). Esetleg ha van valaki itt aki beszállna, esetleg a közelében is lakik (mert én 1000+ km-re vagyok onnan) annak is örülnék. Ha nincsen senki, akkor megépítem én itteni segítségetekkel... A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2024
Szia a Valami agyonverhetetlen és biztonságos kapcsolást neked kell ki kísérletezni ez a hobbi lényege.Van itt fenn több kapcsolás ki kell próbálni biztos van ami jó lesz hozzá.
Szia.. szerintem "agyonverhetetlen" kapcsolást nem fogsz találni!
Sajnos kísérletezni nem nagyon van hol, ahogy írtam nem saját részre szeretném. A nagyobbik Lomexnél elérhető trafóra gondoltam, mint agyonverhetetlen alapra, azt biztosan meg lehet hajtani annyi energiával ami a törvényi kereteket semmi esetre sem lépi túl és az bőven alatta van a trafó tudásának. Ez, mint alap és az itteni tapasztalatok alapján értettem az agyonverhetetlent.
A csatornát folyamatosan követem. Volt néhány hét, amikor vp nélkül maradt a srác, eleinte az is kérdéses volt, hogy lesz-e valami megoldás a javításra. Hozzá kell tenni, hogy nagyon korrektül járt el a gyártó, most működik a gép, de ki tudja meddig?! Erre jött az ötlet, hogy nem kell a szomszédba menni megoldásért, ha van helyben is és ha egy korrektül elkészített és dokumentált gépe lenne, akkor bármelyik műszerész meg tudná javítani akár a helyszínen is. Szóval ez az érdeklődés lényege...
Jogos! A lehetőségekhez képest agyonverhetetlenre gondoltam
Szia!
Szeretnék segítséget kérni. A képen látható Diódának meg tudjátok mondani a tipusát? A Zénerre. Előre is köszönöm!
tl497
Sziasztok ! Kéne készítenem egy villanypásztort vadak ellen a konyhakertbe. Van egy nagy gyujtótrafóm ezzel gondoltam megvalósítani..Azt nem tudom alkalmas lenne e rá?
16V egyenfesszel a max primér áram 0,4A szikrázik mikor megszakítom elég jól kb 2,5 cm az ív még átüt,szekunder feszt nem tudom mérni.Ez 6,4J -nál több nem lehet számításom szerint..
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |