Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Hát ezzel még nem találkoztam. Azzal igen amikor rétegenként emel, hogy ugy menetközben emelgesse. Söt attol félek az még rosszabb eredményt adna. Hiszen ha nem hül ki a szál ( mint most) amikor emelni akarja, akkor sündiszno lesz a modellböl.
Ha kiprobáltad mond el mit értéĺ el.
Ez én is megtudom csinálni - tegnap is ez lett a vége, ehhez nem kell semi extra program, bármilyen kis munkadarabon lehet kisérletezni - állitgatni a gépen a hömérsékletet, de nem hiszem sok értelme lenne, ha a környezeti hömérsékletet nem tudom kézben tartani.
Nos letöltöttem a Repetier nevű programot ami szépen meg is mutatja, hogy hol vannak azok a kis vékony vonalak. Úgy látom, hogy ezt a hibát nem lehet kiküszöbölni, vagyis nem találtam meg a Cura programban.
Itt egy elkezdett doboz alj, és látni azokat a kis vékony vonalakat amit bele tesz a Cura.
Nem ismerem a programot talan tanulmányoznod kellene mit jelentenek azok a zöld vonalak. A slicer a felsö felületet átlalában simára csinálja a fej a fal vastagságtól függöen 4-5x is simára fejezi be a felületet és utolag nincs általában semmi oka arra, hogy ilyen mozgásokat csináljon, hacsak valahol a széleken nem kell további rétegeket csinálnia. Szoval azt kellene kideriteni mire vannak azok a mozgások ( ha már kész a felület felsö oldala). Szerintem amit látsz az a fej mozgása amivel nincs is baj hiszen valahogyan oda kell mennia a munkadarabra és a lyukakat is meg kell csinálnia. Ezt a Curaban is lehet látni, csak be kell állitani mit mutasson. Amit nem kellene csinálnia az az, hogy ilyenkor adjon anyagot. De szerintem ha bekapcsolod alul az utolso réteget ( a képeden 0 ) akkor talán többet fogsz látni.
Amugy egy ilyen sima felülelet vizben tükörfényesre lehet csiszolni. A fiam egy eredetileg kromlapra készült emblémát kinyomtatott és olyan fényesre csiszolta, hogy egy finom réteg kromfesték felvitele után mindenki csak csodálkozott hogy ezt hogyan sikerült egy tükörböl megcsinálnia. A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2024
Meg kérhetnélek, hogy nem tudnád ki nyomtatni azt az .stl fájlt amit feltöltöttem? Csak addig kell nyomtatni, ameddig az elején nem teszi le azt a 4 furatot.
Az a vékony szál az üresjáratban az extruderből kihúzott szál, ahogy már említették. A szál a tárgyhoz van ragadva, és megnyújtja a szálat cérna vékonyságúra, ahogy húzódik kifelé a szál.
Ott extrudálás nem történik, de mivel túl nagy a fúvóka nyomás, szépen elhúzza a szálat a mozgás. A megszüntetését is írták már, a visszahúzás mértékét kell növelni első lépésben, de lehet többször is. Ha ez nem segít, vagy nem elégséges, akkor a Z ugrást is be kell állítani. A hőmérséklet csökkentését én csak legvégső esetben próbálnám, mert az az egész nyomatra hatással lesz. A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2024
Lehet, hogy majd este kiprobálom most tul meleg van.
Köszönöm, de már nem kell kipróbálni! A megoldás a Z-hop engedélyezése, és 2 mm távolságot kellett beállítani. Van ám öröm egyenlőre
Nálam a Z-hop mindig be volt kapcsolva, eddig nem is igen foglakoztam vele. De akkor neked nem szálat huzott hanem csak felkarcolta a felületet.
Eleve nem szabad megvenni vagy építeni olyan nyomtatót, ahol a filamentet továbbító motor valahol a vázra van felszerelve, és a filament egy csövön keresztül megy a hotend-hez. Az a nyomtató nem való semmire csak bohóckodásra. Cseréld ki mondjuk egy MK8 extruderre és meglátod a különbséget.
Bővebben: Link
Semmi gond nincs azzal. Nekem mind a ket fajta van ( az öregebb olyan), nem igen látok különbséget mind a kettönek vannak speciális kinjai.
Meg is vettem ( pár eve) a másik extrudert ( dual) , hogy átszerelem, de eddig nem találtam erre semmi okot. Amit belinkeltél arró hiányzik még a munkadarab hütése is ( csak a hotend hütése van meg). A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2024
Az egyik legfontosabb előnye, hogy sokkal pontosabb az adagolás, és pontosabb a visszahúzás. Gondolj bele, ha bowdenes extrudernél visszahúzol 2mm-t, mennyit fog visszamenni 30cm-el odébb a fejnél a filament? kb. semennyit. A direktnél meg pont 2mm-t. Már csak ezért érdemes használni.
Bővebben: Link
Ez abszolt nem igaz. A cső egy valodi Bowdencső a benne futo szál abszolut nem változtathatja meg a méretét a csőhöz viszonyitva. És ilyen gondom soha nem is volt vele ( más igen )
A visszahuzás is kizárolag a szál azon a végén jön számitásba ahol ugye meg van olvadva, az meg csakis a hotend vezetékében történhet meg. Ott meg az a baj, hogy a szálat a fuvokában kell vissazhuzni aminek az átmérője néhány tized mm. Azaz alig van viszonya hideg szálhoz ami ugye 1,75 mm vastag, azaz nem az a lenyeg mennyit huz vissza. . Azaz itt csak arrol van szó, hogy megszünik a szálban a nyomás. Ráadásul ha az extruder közvetlenül a hotenden van, akkor azt, ahogy a te gépeden is hüteni kell mert meleg szálat nem lehet nagyon visszahuzni. Szoval nem olyan egyszerü a kérdés ahogy gondold. Az a bowdencső egy nagynyomásu cső ( én ilyen boltbol veszem) azaz joval nagyobb nyomáson sem változtathatja meg a méretét.). Csak egyre kell vigyázni, hogy a cső befogo fejek jo állapotban legyenek és érdemez megakadályozni, hogy a zár gombot meg véletlenül se lehessen megnyomni. ( munka közben).
Idézet: „az a bowdencső egy nagynyomásu cső ( én ilyen boltbol veszem)” Milyen "nagynyomású" cső?? A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2024
A cső belső átmérője 2mm a filament pedig 1.75mm. Gondolkodj... Meg hát ugye azok a Festo 4-es gyorscsatlakozók amiket használni szoktak, ott is van egy kis holtjáték.
A vegyiparban, gépiparban stb használt berendezések pneumatikus meg egyébb rendszereiben használt csővek. Amit én használok azokat 6 barig lehet hivatalosan használni, beleértve a csatlakozo elemeket is.
Jah jó....
Mi olyan 300bár felett beszélünk "nagy" nyomásról!! Amit újjal befogok, az nem nagy nyomás, ami átjön az ujjadon keresztül is, az már az!!
Nem lehet holtjátéka, mert akkor, akkor a levegő vagy gáz is elillana.
S már korábban irtam nem a hossz a lényeg, hanem a nyomás amit a pár tized millimeteres fuvokában kell megszüntetni, ahhoz meg elég a szálat egy kicsit visszahuzni.
De nem ilyen vékony csövekben, habár az sincs kizárva, hogy ezek is joval tőbbet tudnak. Szerencsére nekünk most nem a nyomással van dolgunk.
Nem a cső vége tömít, hanem egy O gyűrű van benne, abba tolod bele a csövet. Kis lemez karmok fogják, amiknek lehet/van holtjátéka.
Ha beállítok a programban 2mm visszahúzást, akkor nekem húzódjon is vissza 2mm-t. Ne csak "fellazuljon" a szál. Nekem az extruderen van egy ventillátor, ami nem engedi felmelegedni. Langyos szokott lenni. Pedig még a hotendet is a lehető legközelebb tettem az extruderhez, gyárilag volt közte 2cm, most van 5mm. Így tökéletes.
A hétvégi termés. Sunlu ABS anyagból nyomtatva. A szürkeszínű hal Hertz ABS anyagból lett nyomtatva, a Sunlu-ból nyomtatottal ellentétben rétegződési hibával. Még a festés+műgyanta után is kitapintható. Ugyanabból az NC fájlból lettek nyomtatva.
SkacoK !
A következő kérdésem lenne : NINCS 3D nyomtatóm, de néha előfordul, hogy szükségem lenne egy egy nyomtatásra. Most találtam egy 3D minta-gyűjtemény oldalt ( valószínű több is van) ahol van olyan tárgy amire szükségem lenne . Az a rész rendben van, hogy az oldal+tárgy linkjét, vagy a letöltött fileokat elküldöm nyomtatóval rendelkező ismerősnek. DE nem vagyok benne biztos, hogy a darab méretei nekem megfelelőek. Hogyan tudom (egyszerűen) ellenőrizni, hogy az oldalon talált minta méretei nekem megfelelőek ? Konkrétan : egy csatlakozó idomról van szó - nagyjából u keresztmetszetű nyílás amibe belecsúszik az ellendarab... Köszi M.
Ha stl formátumban tudod letölteni, akkor importáld pl. az ingyenes TINKERCADba ott megmérheted, söt át is alakithatod, olyanra amilyen kell.
Én még nem láttam olyan szeletelőt amiben ne lehetett volna a tárgy méretét szabadom megváltoztatni! Tehát teljesen felesleges azt előtte bármiben is szerkesztgetni...
Nem erröl van szo.
Akkor befejezem a gondolatmenetet! Menjünk a másik irányból:
A bérnyomtatásban készülő termék mérete NEM garantálható azzal, hogy előtte valaki ezt percízen megszerkeszti, méretezi a 3D modellt!
Nem akarok vitatkozni, de egy szeletelö program nem arra valo, hogy ott állitsd be a méreteket, azt egy rajzolo programban kell. A szeletelöben lehet skálázni, kicsinyiteni nagyitani, de ahhoz ugye tudni kéne az eredeti méretet.
A kérdés meg az volt, hol lehet lemérni, hogy megfelelnek-e a kész méretek. Arra rajzolo program kell és annak az egyik jo és ingyenes verzioja a tinkercad. Ott van méröeszköz és lehetöség is a változtatásra pl arra is, hogy az eredeti rajzon megváltoztass egy lyukat vagy felrakj egy bütyköt, ha kell. Erre válaszoltam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |