Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   201 / 202
(#) Massawa válasza benjami hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Hát ezzel még nem találkoztam. Azzal igen amikor rétegenként emel, hogy ugy menetközben emelgesse. Söt attol félek az még rosszabb eredményt adna. Hiszen ha nem hül ki a szál ( mint most) amikor emelni akarja, akkor sündiszno lesz a modellböl.
Ha kiprobáltad mond el mit értéĺ el.
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Ez én is megtudom csinálni - tegnap is ez lett a vége, ehhez nem kell semi extra program, bármilyen kis munkadarabon lehet kisérletezni - állitgatni a gépen a hömérsékletet, de nem hiszem sok értelme lenne, ha a környezeti hömérsékletet nem tudom kézben tartani.
(#) elektromos válasza Massawa hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Nos letöltöttem a Repetier nevű programot ami szépen meg is mutatja, hogy hol vannak azok a kis vékony vonalak. Úgy látom, hogy ezt a hibát nem lehet kiküszöbölni, vagyis nem találtam meg a Cura programban.

hiba.jpg
    
(#) elektromos válasza elektromos hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Itt egy elkezdett doboz alj, és látni azokat a kis vékony vonalakat amit bele tesz a Cura.

huzas1.jpg
    
(#) Massawa válasza elektromos hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Nem ismerem a programot talan tanulmányoznod kellene mit jelentenek azok a zöld vonalak. A slicer a felsö felületet átlalában simára csinálja a fej a fal vastagságtól függöen 4-5x is simára fejezi be a felületet és utolag nincs általában semmi oka arra, hogy ilyen mozgásokat csináljon, hacsak valahol a széleken nem kell további rétegeket csinálnia. Szoval azt kellene kideriteni mire vannak azok a mozgások ( ha már kész a felület felsö oldala). Szerintem amit látsz az a fej mozgása amivel nincs is baj hiszen valahogyan oda kell mennia a munkadarabra és a lyukakat is meg kell csinálnia. Ezt a Curaban is lehet látni, csak be kell állitani mit mutasson. Amit nem kellene csinálnia az az, hogy ilyenkor adjon anyagot. De szerintem ha bekapcsolod alul az utolso réteget ( a képeden 0 ) akkor talán többet fogsz látni.
Amugy egy ilyen sima felülelet vizben tükörfényesre lehet csiszolni. A fiam egy eredetileg kromlapra készült emblémát kinyomtatott és olyan fényesre csiszolta, hogy egy finom réteg kromfesték felvitele után mindenki csak csodálkozott hogy ezt hogyan sikerült egy tükörböl megcsinálnia.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2024
(#) elektromos válasza Massawa hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Meg kérhetnélek, hogy nem tudnád ki nyomtatni azt az .stl fájlt amit feltöltöttem? Csak addig kell nyomtatni, ameddig az elején nem teszi le azt a 4 furatot.
(#) Régi motoros válasza elektromos hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Az a vékony szál az üresjáratban az extruderből kihúzott szál, ahogy már említették. A szál a tárgyhoz van ragadva, és megnyújtja a szálat cérna vékonyságúra, ahogy húzódik kifelé a szál.
Ott extrudálás nem történik, de mivel túl nagy a fúvóka nyomás, szépen elhúzza a szálat a mozgás.
A megszüntetését is írták már, a visszahúzás mértékét kell növelni első lépésben, de lehet többször is.
Ha ez nem segít, vagy nem elégséges, akkor a Z ugrást is be kell állítani. A hőmérséklet csökkentését én csak legvégső esetben próbálnám, mert az az egész nyomatra hatással lesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2024
(#) Massawa válasza elektromos hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Lehet, hogy majd este kiprobálom most tul meleg van.
(#) elektromos válasza Massawa hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Köszönöm, de már nem kell kipróbálni! A megoldás a Z-hop engedélyezése, és 2 mm távolságot kellett beállítani. Van ám öröm egyenlőre
(#) Massawa válasza elektromos hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Nálam a Z-hop mindig be volt kapcsolva, eddig nem is igen foglakoztam vele. De akkor neked nem szálat huzott hanem csak felkarcolta a felületet.
(#) Panhard válasza elektromos hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Eleve nem szabad megvenni vagy építeni olyan nyomtatót, ahol a filamentet továbbító motor valahol a vázra van felszerelve, és a filament egy csövön keresztül megy a hotend-hez. Az a nyomtató nem való semmire csak bohóckodásra. Cseréld ki mondjuk egy MK8 extruderre és meglátod a különbséget.
Bővebben: Link
(#) Massawa válasza Panhard hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Semmi gond nincs azzal. Nekem mind a ket fajta van ( az öregebb olyan), nem igen látok különbséget mind a kettönek vannak speciális kinjai.
Meg is vettem ( pár eve) a másik extrudert ( dual) , hogy átszerelem, de eddig nem találtam erre semmi okot.
Amit belinkeltél arró hiányzik még a munkadarab hütése is ( csak a hotend hütése van meg).
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2024
(#) Panhard válasza Massawa hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Az egyik legfontosabb előnye, hogy sokkal pontosabb az adagolás, és pontosabb a visszahúzás. Gondolj bele, ha bowdenes extrudernél visszahúzol 2mm-t, mennyit fog visszamenni 30cm-el odébb a fejnél a filament? kb. semennyit. A direktnél meg pont 2mm-t. Már csak ezért érdemes használni.
Bővebben: Link
(#) Massawa válasza Panhard hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Ez abszolt nem igaz. A cső egy valodi Bowdencső a benne futo szál abszolut nem változtathatja meg a méretét a csőhöz viszonyitva. És ilyen gondom soha nem is volt vele ( más igen )
A visszahuzás is kizárolag a szál azon a végén jön számitásba ahol ugye meg van olvadva, az meg csakis a hotend vezetékében történhet meg. Ott meg az a baj, hogy a szálat a fuvokában kell vissazhuzni aminek az átmérője néhány tized mm. Azaz alig van viszonya hideg szálhoz ami ugye 1,75 mm vastag, azaz nem az a lenyeg mennyit huz vissza. .
Azaz itt csak arrol van szó, hogy megszünik a szálban a nyomás. Ráadásul ha az extruder közvetlenül a hotenden van, akkor azt, ahogy a te gépeden is hüteni kell mert meleg szálat nem lehet nagyon visszahuzni. Szoval nem olyan egyszerü a kérdés ahogy gondold. Az a bowdencső egy nagynyomásu cső ( én ilyen boltbol veszem) azaz joval nagyobb nyomáson sem változtathatja meg a méretét.). Csak egyre kell vigyázni, hogy a cső befogo fejek jo állapotban legyenek és érdemez megakadályozni, hogy a zár gombot meg véletlenül se lehessen megnyomni. ( munka közben).
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Idézet:
„az a bowdencső egy nagynyomásu cső ( én ilyen boltbol veszem)”

Milyen "nagynyomású" cső??
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2024
(#) Panhard válasza Massawa hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
A cső belső átmérője 2mm a filament pedig 1.75mm. Gondolkodj... Meg hát ugye azok a Festo 4-es gyorscsatlakozók amiket használni szoktak, ott is van egy kis holtjáték.
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
A vegyiparban, gépiparban stb használt berendezések pneumatikus meg egyébb rendszereiben használt csővek. Amit én használok azokat 6 barig lehet hivatalosan használni, beleértve a csatlakozo elemeket is.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Jún 21, 2024 / 1
 
Jah jó....
Mi olyan 300bár felett beszélünk "nagy" nyomásról!!

Amit újjal befogok, az nem nagy nyomás, ami átjön az ujjadon keresztül is, az már az!!
(#) Massawa válasza Panhard hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Nem lehet holtjátéka, mert akkor, akkor a levegő vagy gáz is elillana.
S már korábban irtam nem a hossz a lényeg, hanem a nyomás amit a pár tized millimeteres fuvokában kell megszüntetni, ahhoz meg elég a szálat egy kicsit visszahuzni.
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
De nem ilyen vékony csövekben, habár az sincs kizárva, hogy ezek is joval tőbbet tudnak. Szerencsére nekünk most nem a nyomással van dolgunk.
(#) Panhard válasza Massawa hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Nem a cső vége tömít, hanem egy O gyűrű van benne, abba tolod bele a csövet. Kis lemez karmok fogják, amiknek lehet/van holtjátéka.

Ha beállítok a programban 2mm visszahúzást, akkor nekem húzódjon is vissza 2mm-t. Ne csak "fellazuljon" a szál.
Nekem az extruderen van egy ventillátor, ami nem engedi felmelegedni. Langyos szokott lenni. Pedig még a hotendet is a lehető legközelebb tettem az extruderhez, gyárilag volt közte 2cm, most van 5mm. Így tökéletes.

IMG_5160.JPG
    
(#) bbatka hozzászólása Jún 24, 2024 /
 
A hétvégi termés. Sunlu ABS anyagból nyomtatva. A szürkeszínű hal Hertz ABS anyagból lett nyomtatva, a Sunlu-ból nyomtatottal ellentétben rétegződési hibával. Még a festés+műgyanta után is kitapintható. Ugyanabból az NC fájlból lettek nyomtatva.
(#) Macsek71 hozzászólása Jún 26, 2024 /
 
SkacoK !

A következő kérdésem lenne :

NINCS 3D nyomtatóm, de néha előfordul, hogy szükségem lenne egy egy nyomtatásra. Most találtam egy 3D minta-gyűjtemény oldalt ( valószínű több is van) ahol van olyan tárgy amire szükségem lenne .
Az a rész rendben van, hogy az oldal+tárgy linkjét, vagy a letöltött fileokat elküldöm nyomtatóval rendelkező ismerősnek.
DE nem vagyok benne biztos, hogy a darab méretei nekem megfelelőek. Hogyan tudom (egyszerűen) ellenőrizni, hogy az oldalon talált minta méretei nekem megfelelőek ?
Konkrétan : egy csatlakozó idomról van szó - nagyjából u keresztmetszetű nyílás amibe belecsúszik az ellendarab...

Köszi M.
(#) Massawa válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 26, 2024 /
 
Ha stl formátumban tudod letölteni, akkor importáld pl. az ingyenes TINKERCADba ott megmérheted, söt át is alakithatod, olyanra amilyen kell.
(#) Macsek71 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2024 /
 
Köszi !

Megnézem ...
(#) Alkotó hozzászólása Jún 26, 2024 /
 
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Jún 27, 2024 /
 
Én még nem láttam olyan szeletelőt amiben ne lehetett volna a tárgy méretét szabadom megváltoztatni! Tehát teljesen felesleges azt előtte bármiben is szerkesztgetni...
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 27, 2024 /
 
Nem erröl van szo.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Jún 27, 2024 /
 
Akkor befejezem a gondolatmenetet! Menjünk a másik irányból:
A bérnyomtatásban készülő termék mérete NEM garantálható azzal, hogy előtte valaki ezt percízen megszerkeszti, méretezi a 3D modellt!
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 27, 2024 /
 
Nem akarok vitatkozni, de egy szeletelö program nem arra valo, hogy ott állitsd be a méreteket, azt egy rajzolo programban kell. A szeletelöben lehet skálázni, kicsinyiteni nagyitani, de ahhoz ugye tudni kéne az eredeti méretet.
A kérdés meg az volt, hol lehet lemérni, hogy megfelelnek-e a kész méretek. Arra rajzolo program kell és annak az egyik jo és ingyenes verzioja a tinkercad. Ott van méröeszköz és lehetöség is a változtatásra pl arra is, hogy az eredeti rajzon megváltoztass egy lyukat vagy felrakj egy bütyköt, ha kell.
Erre válaszoltam.
Következő: »»   201 / 202
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem