Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Órák csőből - Nixie, VFD, stb.
Sziasztok!
Nixie csöves órát szeretnék csinálni IN-4-es csövekkel. Foglalatom nincs hozzá, az óra, amit eddig építettem, forrasztható lábú csöveket használt. Láttam, hogy lehet ilyen nyákba forrasztható érintkezőket venni, ami rápasszol a csövek lábaira. Hogy találom meg ezt az interneten, honnan érdemes rendelni, ha azt szeretném, hogy hamar meg is kapjam? (Példa: Bővebben: Link ) A segítséget előre is köszönöm!
D sub csatlakozót vegyél. Ilyet. Ezt szétbontva megkapod az áhított csatlakozót.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2024
Köszönöm szépen!
Én preciziós IC foglalatból bontottam ki az érintekőket, az is ugyanolyan.
Sziasztok!
A mellékelt képen látható nixie csöves órában van beépítve 6db gázkisüléses túlfeszültség levezető, láthatóan a nixie csővek lábai között. Azoknak mi célja lehet? A fellelhető kapcsolási rajzokban nem találtam olyat, ahol ezeket alkalmaznák.
Ha beba@c a villám csak az elektronika robban fel a csövek nem ...
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2024
Hát, ez az, ezen agyaltam én is. Akkor tulajdonképpen tök feleslegesek.
4 digithez 6 db , valahogy nem adja a matek . 10 katód van , 4 anód + meg egy a kettőspont glimm . vagy 5 vagy 10 a 6 sehogy nem jön ki .
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2024
Szerintem túlgondolod azért van ott, mert a nixie nehéz. Az egész légszerelt, ez a "szép" benne. Kellett valami, ami a csöveket fix távra tartja, stabil, és nem szól közbe a működésbe. Erre ezek tökéletesek.
Tehát design elem
Régebben kérdezte valaki hogy a 74145 használható e nixi meghajtásra akkor lebeszéltük róla , elvileg 15v a maximális feszültség amit elvisel a bemenetén . Most kipróbáltuk vígan dolgozik nixivel csak amikor szünet van a számok közt , nem elég a BCD bemeneteket 9 fölötti értékkel meghajtani , az anódfeszt kell lekapcsolni . Amikor számára értékelhetetlen adatot kap az összes szám dereng a nixiben . És beszerezhető
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2024
Elkezdtem agyalni (de minek is ?) Szerintetek volna használati értéke ha mondjuk egy pic16f628 működne bcd-decimál és vagy bcd hétszegmens dekóderként ? A program megírása csak ujjgyakorlat ....
Texas 74145 adatlapja szerint az "Absolute maximum rating" a bemeneten 5.5 V a határ. A "Recommended operational rating" paraméterek között az "Off state output voltage" határértéke 15V.
Persze működik egy darabig 180 .. 200V -tal is.
Megindul a tesztüzem , majd beszámolunk az eredményről. Igazán GND re kapcsol és ellenálláson át megy rá a delej (nem is kicsi ellenálláson !) a nixi és az előtétje nagyot "ejt" abból a 180-200v ból . A 74141 is 60 v ot "tud" és az uln tranzisztor mező is 50v os mégis mindkettőt használják- használjuk nixi meghajtásra 180-200v anódfesz mellett . Tudom hogy elvetemült ötlet egy 15v os cuccot használni 180-200v kapcsolására de ő lesz a legkisebb ellenállású dolog ami az áramkörben van ezért rajta esik a legkisebb feszültség is .
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2024
Sajnos neked lett igazad , rövid ideig bírta. Talán tranzisztorokkal -vagy uln tranzisztormezővel megfejelve jó lenne , de akkor inkább használok opcsatolót ( 16 ot a 6 digithez)
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2024
Viszont az érdekes hogy az 1 csöves a lassú váltással már vagy 10 napja dolgozik hibátlanul , a multiplex vezérlés meg szinte épphogycsak beindult máris abbahagyta a dolgozást ...
A 16F628 adatlapjából:
Idézet: „Stresses above those listed under “Absolute Maximum Ratings” may cause permanent damage to the device. This is a stress rating only and functional operation of the device at those or any other conditions above those indicated in the operation listings of this specification is not implied. Exposure to maximum rating conditions for extended periods may affect device reliability.” Ezek szerint igazuk van.
Igen de úgylátszik az amelyik az egycsöves órát hajtja ezt nem olvasta
|
Bejelentkezés
Hirdetés |