Fórum témák
» Több friss téma |
Na, megejtettem a próbát. Jó lesz ez. 12 V 5 W-os izzót tettem rá. A 12 V-os rész így egy kicsit emelkedett is, 11,7 V-ra. A 60 W-os fényszóró izzóval 10,5 V-ig esett a feszültség, a ventilátor sebessége fülre, alig észrevehetően csökkent.
Azon a tápon nem lesz 5 A-es terhelés. Szerintem az a rádió nemigen fog 2-2,5 A-nél többet felvenni. Két, 35 éves Videoton (talán 25 W-osak) hangdoboz lesz rajta. Már vagy 15 éve nem is használtam. Számítógéphez használtam, mikor még a régi alaplap volt és olyan hangkártya volt benne, hogy 2x4 W-os hf erősítő van benne. Közvetlenül az hajtotta ahangdobozokat. Hangfalnak nem nevezném, mert nem olyan nagy méretű, de vabn benne egy közép és egy magas hangsugárzó. A küözépsugárzókat már cserélni kellett, mert a membrán széle szétporladt. Antenna alighanem kerül itthon ha szétnézek, de ha nem, majd veszek az autós boltban. A memória kérdését úgy terveztem megoldani, hogy egy diódán keresztül egy nagy kapacitású kondi látná el a tápot átmenetileg. Gondolom egy 2200 mikrós kondi pár percig el tudja látni a memóriát. Ha nem, akkor valami más megoldást kitalálok. Nem kell a végtelenségig tárolnia, elég ha egyhúztomban 10-20 percet kibír. Ennél hosszabb áramszünet nemigen szokott lenni.
Antennának egy darab (negyedullámú ... fél méter drót) is jó. Régen a börzéken ezer+ áron lehetett kapni, és azon már csatlakozó is volt (meg design).
Nem az áramszünet miatt kellene az akku/elem, hanem mert ugye nem akarod a PC tápot 24/7 búgatni. Ha meg kikapcsolod, akkor oda az állomás beállítás...
Szerencsére elég csendes a ventilátor, meg elég eldugott helyre lenne berakva, így a ventilátor hangja nem sok vizet zavarna. De mindjárt megnézem a tervezett helyen mit mutat a hang.
Egyáltalán nem zavaró, alig lehet hallani. Az 5 W izzó fénye az inkább zavaró, úgyhogy ehelyett valami mást kell kitalálni. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2024
Én nem ásnám el, és nem véletlen mondja Proli007 hogy izzó.
Kikapcsolás hívő vagyok, már korai gyerek(korom, ez utóbbi csak tréfa) óta. De lelkesen olvasok érdekés helyi híreket a Tűzoltók lapjában.
Nyilván az izzó a legegyszerűbb megoldás. De a fényével valamit kezdeni kell. Vagy kivezetem az erkélyre, ott ráér világítani.
Kössél rá egy ventilátort, annak nincs zavaró fénye.
Esetleg rászerelsz egy 10W-os ellenállást a házra, a ventilátorral átellenes oldalra belülről. Rákötve az 5V-ra.
Majd szétnézek a repertoárban, de nem emlékszek hogy lenen ilyen teljesítményű ellenállásom. Lehet marad az izzó, legfeljebb valamit csinálok vele, hogy ne látszódjon hogy világít. Betekerem alufóliába.
Az sem rossz, én egykor fém csőbe húztam, egyáltalán nem is látszott ki belőle.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2024
Ó, találtam a lomjaim között egy 12 V 5A-es laptop tápegységet. Lehet ez lesz a nyerőbb. Ennek semmi hangja. Igaz, kisebb a teljesítménye. Majd kipróbálom, hogy ez mennyire melegszik.
Végül a laptop tápegység lett a befutó. Kisebb helyen van, teljesen csendes. Simán elbírja. Hanem az autórádió hátulja rohadtul melegszik, ott ahol a végfok ic-k hűtőfelülete van. Biztos bírja, hiszen mikor az autóban van 50 fok, akkor azt is el kell viselnie. MInden esetre tettem rá egy pici ventilátort. A motoros antenna vezérlőre kötöttem rá, így csak akkor megy ha a rádió be van kapcsolva.
Nagyon miniatűr 220VAC 5VDC átalakítóSziasztok!Az lenne a kérdésem hogy valaki tud-e extrém kis méretű átalakítót (vagy kapcsolási rajzot) 220VAC 5VDC-re ~500mA terhelhetőséggel. Egy ESP32 mini egy kis relé és pár érzékelő fény esetleg hőmérséklet, páratartalom érzékelőt kellene táplálni. A fő probléma hogy el kellene férnie egy villanykapcsoló mögött (amely reményeim szerint le lesz cserélve egy kapacitív kapcsolóra amivel fényerőt lehet szabélyozni). Sajnos tápegységben kevésbé vagyok otthon általában HLK-5M05-öt használok az áramköreim ellátására. De ez a kocka túl nagy. Van egy tuyás cuccom ami egyébkén jó lehet(ne) de az, hogy évente reszelni kell a tuyát mert lejár, attól az agyamat eldobom. Valamint körülményes integrálni a Home Assistantba. Ebben például valahogyan trafó nélkül dolgoznak. (tudom igy nincs galvanikus leválasztás) Ezzel igen jelentős helyet spórolnak meg. ezen módosítva egy kisebb relé, többszintes nyákkal összébb nyomom, de a táppal gondban leszek. Valaki tudna egy nyilat rajzolni a képernyőre merre kutassak? Találtam egy Ilyet kérdés hogy többnyire felületszerelt alkatrészekkel meg tudom-e csinálni. Mellékelem a tuyás cucc képét hátha látott már valaki ilyet, vagy szembe ötlik neki valami. Köszönöm!
25 x 25 x 16 mm: Bővebben: Link. Másik, hasonló méretekkel bíró: Bővebben: Link.
Egyik oldalról kisebbek, másik oldalról nagyobbak, mint a HLK. Hátha könnyebben elfér.
Köszi! Gipszelni tudok. A házam szinte teljes szerelését én végeztem. Ha meg irónia akart lenni, nem azért vagyok itt, mert profi vagyok, hanem mert ugyan két elektronikával foglalkozó szakmát is szereztem úgy 25 évvel ezelőtt de mivel nem abban dolgozom, és csak mostanában kezdtem újra foglalkozni elektronikával rozsdás is vagyok, és tartok tőle hogy a fekete fehér TV tápegysége melyet igen tüzetesen meg kellett tanulnom, nehezen zsúfolható bele egy a 65X45 fali szerelvénybe amelyek már a falakban vannak, úgy hogy egy kapcsóló is van előtte.
Mért nem veszel készen?...pl. Sonoff T2EUxxx-et. Igaz ezek csak kapcsolók (touch).
A fényerő szabályozása meg úgyis csak az izzólámpákhoz oké (te olyat használsz?). A LED-ekhez problémásabb megoldani.
Igazán arra akartam utalni, hogy ha beteszel egy másik/másféle/több dobozt, akkor évtizedekig elférsz.
Ha szereléshez hozzáférsz, akkor kultúráltan véséshez is, saját házában ugye nem vandálkodik az ember. Visszatáplálás méréseSziasztok!3x 400V -ról működő, hálózati visszatáplálású DC tápegység visszatápláló üzemmódját szeretném ellenőrizni. Kapcsolást keresek, amivel ellenőrizhetem, van-e visszatáplálás a 400V-os hálózat felé, amikor szükséges. Nem fontos, hogy mennyi energia megy vissza, csak a szimmetria (mindhárom fázison történik-e visszatáplálás és egyformán-e). Minden megoldást szívesen veszek, főleg ha már láttott ilyet működni is valamelyikőtök. Köszi!
Hello! Skori-nál találsz ilyen kapcsolást.
" Nem fontos, hogy mennyi energia megy vissza, csak a szimmetria (mindhárom fázison történik-e visszatáplálás és egyformán-e)." Ebben azért van némi ellentmondás.
Volt olyan, hogy két fázison közel egyforma volt a visszatáplálás, míg a harmadikon, a másik kettőhöz képest alig volt mérhető valami, de a DC-t szintet tartani tudta így is. Erre értettem a szimmetriát, de talán rosszul fogalmaztam.
Skori-t ismerem, de eszembe se jutott megnézni. Köszi a reminder-t, hátha tényleg találok valamit
A lényeg, a lényegben van.
"Így lényegében egy olyan szinkron-egyenirányítót kapunk, melynek a kimeneti feszültség/áram előjele az energia áramlás irányától függ." És ez alapján létrehozható, más áramköri megoldással is. Csak a kérdés feltevésedről, ez jutott eszembe.. "Számít-e a szexnél, a pénisz mérete? - Nem! Kivét ha kicsi."
Szerinted, ha a két dióda helyett két optót (pl. 4N35) tennék be, az optók tranyó-oldalát kvázi-komplementerbe kötném, jó lenne? Így leválasztott kimenetet kapnék, ami szkópolható. A kvázikomplementer tranyók közös pontja ugyebár féltápon lenne és látnám, mikor merre folyik épp az áram. 3x megépítve, 3 csatornán tudnám szimultán vizsgálni a rendszert.
A LED-es verzióban az igencsak szubjektív lenne, hogy mikor mennyire világít vagy csak hunyorog a három fázis három LED-je. Igaz, így kell egy külső, leválasztott tápegység is, de az a legkevesebb. Az a helyzet, hogy nincs 3db egyforma, közép-állásos Deprez-műszerem, viszont van egy 4 csatornás digit szkópom
Ki kell próbálni, aztán majd meglátod mire jutsz..
Vannak olyanjaim mint amirő a képet iküldtem, az befér. A problémám velük az meg a legtöbb "okos" kapcsoló valamilyen szolgáltatás keretében müködik. A fenti például tuya. Regisztrálni kell a használathoz, ráadásul időnként elveszíti a kapcsolatot most példáu 5 darab ilyet fogok kivágni, mert valamiért a tuya nem engedi visszareggelni igy a házautomatizálásom nem tudja használni. Évente újra végig kell menni egy macerás fejlesztői regisztrációs folyamaton, hogy a platform müködjön. Nekem meg kell hogy rajta legyen a házvezérlőn mert van egy gyerekem aki úgy véli a villanykapcsóló egyirányú. Csak fel lehet kapcsolni. És ezt szinte szó szerint lehet venni. Tehát néha időzíteni néha távolról vezérelni kell és jó lenne tudni hogy fel van-e kapcsolva vagy sem.
De jó lenne... Kisgyerekkel és asszonnyal próbáltál már vésni, olyan házban ahol lépten nyomon mindenhol van valaki? Nekem nem megy. Majd talán akkor ha a gyerek már iskolás lesz. Most is van három vonal amin ki kellene cserélnem a vezetékeket a falban, de ki tudja mikor fogom, mert "akkor a konyhában nem lehet addig semmit csinálni" Igy a vésés és egyebek várnak addig amig huzamosabb ideig a nagyihoz nem mennek.. Erre azomban kevés az esély...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |