Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   371 / 371
(#) tothbela válasza 444Tibi hozzászólására (») Sze, 15:35 /
 
Mit értesz folyamatos teljesítménynek?
Ha mondjuk a nap 24 órájában kell halogén lámpát táplálni, az mondjuk az.

Szabvány lemezeket feltételezve 1000-1500VA. De mint már olvashattad párszor, a teljesítményt nem lehet egyértelműen megadni. Többnyire belűl van a primer tekercs. Annyi menet kell a csévére hogy ne telítődjön a vas. Ez a minimális menetszám. Ennek el kell férnie a cséve felén, ami behatárolja a huzalátmérőt. Ennek lesz valamekkora ellenállása, amin a primer áram függvényében valamekkora hő fog keletkezni. Ennek a hőnek kellene eltávoznia a környezetbe. Persze mi jól leszigeteltük elektromos és talán termikus szempontból is, hát verekedje át magát ez a meleg a felszínre ahogy tudja. Használhatunk ezenkívül jóféle forrasztható huzalt is, ez azért jó, mert nem kell kapargatni a lakkozást róla, a forrasztó páka melegétől szépen leolvad. Esetleg ha magasabb hőtűrésű fazon huzalt használunk, no meg jó hővezető szigetelő anyagot, akkor a nagyobb réz keresztmetszet, a magasabb hőtűrés és a jobb hőátadás miatt nagyobb lehet a trafó teljesítménye.
Lehet még optimalizálni a terhelés függvényében a vas gerjesztését, ami szintén hatással van a teljesítményre.
(#) jani1987 válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 13:14 /
 
Akkor én bőven alábecsültem mert 400 körül tippeltem.
(#) granpa válasza 444Tibi hozzászólására (») Csü, 13:36 /
 
Ha nem állandó üzemre kell, akár 2.7 kW, ha állandóra 1.5-2 kW. P=(A/k)2×f. kW-ban és m2-ben, Hz-ben írandó be. A k tényező anyagminőség és üzemidő függő. Átlag minőségre (~4 % Si), rövid üzem 0.18-tól (J=3.5-től) 0.025-ig (J=2 folyamatosig). 2.5-3 közt szokásos, de hegesztőtrafóknál 5(10) is lehet. Általában az ablak mérete szab gyakran határt. Óriás, energiaátviteli trafóknál 1-1.2 a J)
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:38
(#) 444Tibi válasza tothbela hozzászólására (») Csü, 16:41 /
 
Kaptam tesztelni egy őskövület brutál nehéz 24V/230V szinuszinvertert.
A trafójáról semmit nem tudok, csak a vaskeresztmetszetet tudtam lemérni, meg ugye az inverter 24 voltos.
Az inverter tökéletesen működik, de aki megbízott a teszteléssel, piacra szeretné dobni és kellenének valami paraméterek az árképzéshez.

Adattáblája nincs, a nyákon van egy név, meg egy számsor.
A gyártóra guglizva annyit tudtam meg hogy a cucc 2005-ben készülhetett, és a cég már nem létezik. Vagyis de létezik de sem elérhetősége, se weboldala nincs. Csak cégjegyzékben találtam róluk infót.

A nyák felirata:
Powerter KFT
Budapest
Dacmod2.pcb
2005.04.13.

Valahogy ki kéne deríteni, mit is tudhat névlegesen.

Granpa köszi, én 1,5-1,8kW-ra saccoltam, akkor nem lőttem nagyon mellé.
(#) tothbela válasza 444Tibi hozzászólására (») Csü, 17:53 /
 
Szakaszos üzemben jóval nagyobb teljesítmény préselhető át egy trafón mint folyamatosan. Szakaszosan minősül az is, ha véges kapacitású akkuról kell 230V/50Hz-et csinálni. Ilyen esetben mire túlmelegedne a trafó, lemerült az akku.
Nálam is volt egy 24V-ról működő inverter, ez a szomszéd településen a helyi TV stúdiót látta el energiával áramkimaradás esetén. Ezen fel volt tüntetve egy táblán hogy 3,5kW folyamatos, valamint 12kW max 10 perc. Ebben két hasonló méretű trafó volt, mint amit említettél. Pontosabban két párhuzamos inverter. Ezek szerint egyenként 1,75kW folyamatos, vagy 6kW 10 percig. Az akku kapacitás nem volt limitálva.
(#) 444Tibi válasza tothbela hozzászólására (») Pé, 16:36 / 1
 
Ez ha ismét üzembe lesz helyezve 101% hogy nem UPS lesz hanem egy szigetüzemű napelemes rendszer invertere. Ahol bármikor előfordulhat a névleges teljesítmány akár órákon keresztül is, sütés-főzés, szivattyú, elektromos autó töltés stb. stb.
Ezért saccolnám meg normálisan, aránylag pontosan a max. állandó teljesítményét.
Van benne egy brutál levegőszállítású ventillátor aminek a huzatjából kap a transzformátor is,
az eddigi segítségek alapján 2kW állandóra fogom specifikálni.
Következő: »»   371 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem