Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   88 / 89
(#) gyerek67 válasza uniman hozzászólására (») Jún 18, 2024 /
 
Köszönöm!
Megint tanultam valamit!
(#) sany hozzászólása Aug 14, 2024 /
 
Én a nanoVNA-val kapcsolatban kérdeznék, remélem maradhat.
Rendeltem én is ilyen kütyüt. Csak nem tudom, hogy a kis távoli barátom összecserélte-e a nanoVNA v1.0-val? Mert a hirdetésben V2.0 volt. Sikerült felfrissítenem a firmware-t, az úgynevezett Mugen elnevezésűre.
Vagy így már v2.0-ás lett, ha nem is volt az?
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2024
(#) Bakman válasza sany hozzászólására (») Aug 14, 2024 /
 
Itt: Bővebben: Link.

Google fordító:
"Kérjük, vegye figyelembe, hogy a NanoVNA V2 Plus és a V2 Plus4 nem a NanoVNA frissített verziói, és vita van arról, hogy ezek az eszközök megsértik a GPL licencet. Mivel a NanoVNA V2 Plus és a V2 Plus4 ugyanazt a felületet használja, mint a NanoVNA, a szokásos wiki- és csoportos beszélgetési tapasztalatok ezekre a termékekre is érvényesek."

Ha jól értem, csak a felhasználói felület egyezik, a SW többi része és talán a HW is különbözik.

Külön weboldala van: https://nanorfe.com/nanovna-v2.html. Itt azt írják, teljesen új fejlesztés, nem támaszkodik az eredeti forráskódra. Érdekes módon mégis egyeznek a felhasználói felületek. Kicsit zavaros a dolog.

A képeden 1.2.27-es verziószám van.

szerk.:
Valamint a képen lévő weboldal is az eredetire mutat.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2024
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Igen van zavar.
Az oldalon ahonnan rendeltem, ott van egy másik típus, az biztos v2.0. Persze az ára kb. négyszeres.De ugyanaz a kép volt mindkét terméknél. Érdekes, de vannak videók, hogy ezt a szoftvert használják a drágábban is. Azon lehet, hogy csak a kijelző, meg a mérési tartomány más. Vagy nem tudom.
Mindegy, köszönöm válaszod! Ismerkedek vele. Jó ez, csak majd az v1.0-áshoz keresek leírást, videót, stb..
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2024
(#) Landsmann hozzászólása Aug 15, 2024 /
 
Nekem is antennás kérdésem lenne. FM rádióadás vételét szeretném megoldani. Egy autórádió van a célra használva. Elég messze van a venni kívánt adó. (légvonalban 55 km) 100 KHz-el feljebb egy másik rádióadás is van, szerencsére a venni kívánthoz képest 90 fokos irányba, tehát az antenna oldala állna az irányába. Tegnap kipróbáltem egy régi VHF antennával, ami 4 elemes. Irányba forgatva lehetett viszonylag jó eredményt elérni, de csak néha villant be a Stereo jelzés. Hánykolódik itt a boltban egy TV 3009 típusú tv antenna, ez is a VHF sávra van méretezve 5-12 csatornákra. Azt írja a papírja 174-230 MHz-ig. Tudom, hogy a rádió jóval alatta van, de ez az antenna koaxos bekötésű, míg amivel tegnap próbáltam, az szalagkábeles. Ez a TV 3009 ez egy 9 elemes antenna. Mennyire válna be ez az antenna?
(#) Doky586 válasza Landsmann hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
2db teljesen egyforma Yagiból csoportantennát készíts a jó irányélesség miatt. Készen nem fogod megkapni. Olvass utána.
(#) pucuka válasza Landsmann hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
A 100 MHZ -es műsorszóró sávban a raszter ugyan 100 kHz, de egy sztereó adó sávszélessége 360 kHz, úgyhogy jó adag zavarásra számíthatsz.
Nem igazán az a probléma, hogy milyen bekötésű, sokkal inkább, hogy milyen frekvenciára készült. A VHF III TV sávra (174 - 230 MHz) készült antenna kb. annyit ér, mint egy darab drót.
A 100 MHz -es műsorszóró sáv a helyi műsorszórásra való gerincadók esetén is max 50 km, nem igazán a DX vételre. Az ezen a sávon történő műsorsugárzásra igen nagy az igény, sávot bővíteni nem lehet, így aztán tág tere lehet a vétel javító mutatványoknak.

Doky586:
Szíves engedelmeddel pontosítok:
2 db tejesen egyforma 100 MHz -es Yagiból . . .
Nem lesz egyszerű a kivitelezés, a méretek miatt se.
(#) Landsmann válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Egy próbát megér. Haza viszem, kipróbálom. Vesztenivalóm nincs. Az erkélyen összerakom, forgatom mint a ringlispirt, aztán ha oké, akkor a padlástérbe elhelyezem. A szoba fölötti részt most hanyagolnám az önkényes lakásfoglaló darazsak miatt. Pedig azzal még mintegy 2 méterrel magasabbra lehetne helyezni. Két település éppen beleesik az útvonalba. Amúgy amikor próbáltam egy régi, szintén VHF antennával, a zavaró adó szinte egyáltalán nem hallatszott, az antennához képest oldalt volt és az vízszintesen, a fogni kívánt meg függőleges polarizációban sugárzott.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Felesleges ezen rugóznod egyetlen karakter félregépelése végett. Egyértelmű mire gondolt.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Nem rugózok rajta, de akármilyen, de egyforma antenna nem biztos, hogy beválik. Hogy mire gondolt, azt nem tudom, de még így is a meglévő VHFIII antennával forgolódik.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Egy 3 elemes yaginak sem túl éles az iránykarakterisztikája. --kép--
Ezért kell egy antennarendszer.
Antennát építeni a legkönnyebb dolog ha van fúró, fűrész tud venni alu v rézcsövet, falécet..
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Hadd kötözködjek picinység.
Jó is lenne, ha egy 100 MHz -es antenna iránykarakterisztikájának hátrafelé ilyen cicafülei lennének. A minimumot rá lehetne húzni a venni nemkívánt (zavaró) adó irányára. A linkelt ábrán látható rajz, nagyon gyönyörű, talán túl szép is, ezért gyanús, meghát a tapasztalatom se ezt súgja.
Ezen a linken láthatónak jobban hiszek, ezen egyáltalán nem látható a masni. Az, hogy a képen egy dipól, és nem hajlított dipól látható, az iránykarakterisztikán nem, csak a talpponti impedancián változtat.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Bocsi csak ezt a képet találtam hirtelen a neten...

De a tieden is látszik a lényeg. Az a pár decibel csillapítás oldalról kevésnek bizonyulhat egy (ahogy mondtad is) azonos csatornás erősebb adó jeléhez. De ez leküzdhető 2dbos antennarendszerrel.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2024
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 16, 2024 /
 
Az FM rendszernél 14 dB nél nagyobb csillapítás kívánatos egy azonos, vagy némileg eltérő csatornás (frekvenciás, erre nézve van CCIT görbe) zavartatás ellen.
Úgyhogy az a néhány dB nem igazán számít, mivel a határolás miatt az összefüggés nem lineáris.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 16, 2024 /
 
Pontosan. Ezért kell az antennarendszer, nem elég egy sima yagi...
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 17, 2024 /
 
Nem feltétlen, jó eredményt lehet elérni szóló Yagi esetén is az irányérzékeny zavarcsökkentéssel, ha az egyszerű reflektor helyett reflektor falat, vagy sarokreflektort alkalmazunk.
Egy ilyesmi antenna elkészítéséhez gyanítom, kevés lesz a konyhaasztal sarka, nem csak a méretek miatt.
(#) bakaruha hozzászólása Szept 4, 2024 /
 
Sziasztok honnan tudhatom meg hogy egy antennakábel hány ohmos ha nincs ráírva a kábelra semmi?
(#) HA5AWS válasza bakaruha hozzászólására (») Szept 4, 2024 /
 
Szia!
A mechanikai méretek alaján ki tudod számolni:
Bővebben: Link
Üdv: Gábor
(#) Doky586 válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 4, 2024 /
 
Már azt hittem hogy ez egy komoly cikk amikor ezt olvasom:
Idézet:
„néhány mérés után a kábel impedanciát hibátlanul megállapíthatjuk „szemre”. A vastagabb vezeték 50 ohm, a vékonyabb pedig 75.”
(#) HA5AWS válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 4, 2024 /
 
Szia!
A komoly részében ott a képlet és a számítás, ha csak azt kell eldönteni 50 vagy 75 Ohm -os akkor a ránézés is elég. RG 58 és RG 59 sima ránézésre megállapítható melyik melyik. Természetesen hálózat analizátor illetve egy NanoVna is jó a mérésre de az nincs mindenkinek.
Üdv: Gábor
(#) Bakman válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 4, 2024 /
 
Én is szeretném megköszönni a linket, legalább jól végződik a nap.
Idézet:
„függetlenül attól, mit értünk az impedancia fogalma alatt, érdemes szóban és írásban is használni, mivel az tiszteletet és elismerést vált ki beszélgetőpartnerünkből.”
szerk.:
Holnap ezzel fogok csajozni.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2024
(#) HA5AWS válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 4, 2024 /
 
Szia!
A kép alapján amit linkeltél látszik, hogy van olyan irány ahol elég éles csillapítás látszik a vett jelre. Pár próbát megér a nullpontokat fordítani a zavaró adó irányába. A hasznos jel pár dB-es csökkenést elbír, hogy nincs pont irányba, viszont a zavaró adó jelentős csillapítása jó lehet.
A csoport antenna építés is sokat segít, élesebbek a minimum és maximum helyek a vételben.
Üdv: Gábor
Bocsi, inkább Landsmann kolégának kellett volna címezni!
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2024
(#) Doky586 válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 4, 2024 /
 
Igen, pár próbát megér. De készüljön fel rá hogy nem lesz elég. Mivel az a kép egy elvi állapot, a telepítési környezet, hely, pontatlanságok miatt azok a nullpontok valójában nem léteznek vagyis ott is jön jel csak kevésbé.
De ha egy kevés, akkor mindkét antennának és az antenna és a közösítő közti kábelnek hajszálra ugyanolyannak kell lennie, az nem elég ha csak hasonló antennát kap a boltban.
(#) Landsmann válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 5, 2024 /
 
Az antenna végül az erkélyre került. Egyszerűen nem találtabb jobb vételt biztosító helyet. Átraktam a déli padlásrészbe, mert ott több falon keresztül kell eljutnia a jelnek az antennához, viszont itt nem csak a zavaró, hanem a másik sem jött, így nem hagytam ott. Az erélyen is kell falon keresztül jutnia a jelnek, valamicskét ez is csillapít. A kívánt vételi irány 33 fok lett volna, de a legjobb eredményt 45-50 fok irányba állítva értem el. A zavaró adó az eredeti irányba állításkor az antennától nyugatra 80 fokra lett volna. Így ahogy most van, már az antenna hátulja felől jön a zavar, ami így csökkent. Ez sem 100-as, mert napközben hallatszik némi cicergés, de éjjelre teljesen kitisztul. A dipólra és a reflektorra még ragasztottam kis alufólia zászlókat, némileg ez is csökkentett a zavarforráson, de a vételt nem zavarta.
(#) juhostt hozzászólása Szept 5, 2024 /
 
Sziasztok. Remélem jó helyen kérdezek.
Autórádióhoz milyen antennát érdemes venni? Olyat amivel nem csak a kossuth rádiót tudom fogni. Van egy "erősítős" antennám, de kb semmire sem való. Traktorba lesz, szóval a gyári nem játszik. Bontóba se nagyon van lehetőségem kutakodni. A fejegység közelében vannak led lámpák, állítólag ezek is zavarhatnak. Erre is ha van praktika, szívesen fogadom.

Köszönöm!
(#) Gafly válasza juhostt hozzászólására (») Szept 6, 2024 /
 
Tökéletes helyen kérdezel.
Szerintem felejtsd el az erősítős vackokat, egyszerű passzív antenna is megfelel (lásd melléklet, ami nekem van), kamion boltban, BURABUN, börzén megvehető, pár korsó sör árában.
Amúgy lehet hogy az erősítős antennád nem kap tápot, azért inkább gyengít.
(#) Landsmann válasza Gafly hozzászólására (») Szept 6, 2024 /
 
Annak idején mikor megvettem a 2T Wartburgot, egy szélvédőre ragasztott antenna volt benne, ami a tükör mögött egy kis dobozba csatlakozott, amiben erősítő volt. A középhullámú adókon kívül semmi nem jött vele. Egyszer neki feküdtem a dolognak, hogy megnézzem miért nem jönnek az FM adások. Nem mintha nagy választék lett volna, mert akkor csak a Kossuth, Petőfi és a Bartók volt, de talán ez utóbbit akkor még 3. műsornak hívták. Arra jutottam, hogy az a két irányba a szélvédőre ragasztott ezüstösen csillogó "antenna" az tulajdonképpen semmi, egy sima műanyag fólia, ami úgy néz ki, mintha alumínium lenne. Megmértem műszerrel, egyáltalán nem vezette az áramot, tehát valóban csak egy kis nájlon csík volt ezüst színezéssel. Leszedtem, majd alufóliából vágtam ki egy kis vékony csíkot és azt ragasztottam a szélvédőre. Mindjárt jöttek az FM adások, még ha nem is úgy mint egy külső antennával, de már használható volt, bár a műsorkínálat miatt sokat nem is hallgattam a rádiót, inkább a magnó részét használtam.
(#) Landsmann válasza Gafly hozzászólására (») Szept 8, 2024 /
 
Megint kérdeznék. Mellékeltem egy rajzot, ami az erkélyt szimbolizálná. Bejelöltem rajta a venni kívánt adó irányát és azt is, hogy a zavaróü adás mely irányból jön. Az árnyékoláson segítene, ha a kékkel jelölt részre az antenna mellé valamire alufóliát ragasztok és a falhoz rögzítem?
(#) szs válasza Landsmann hozzászólására (») Szept 8, 2024 /
 
(Ezt mondtam neked már kétszer -igaz, csirkehálót ajánlottam. SegítHET, ki kell próbalni)
(#) Landsmann válasza szs hozzászólására (») Szept 8, 2024 /
 
Az előbb egy kisebb felületen kipróbáltam, elvileg ígéretesnek tűnik. DE éppen akkor olyan volt a terjedés, hogy szinte 10-20 másodpercenkélnt változott a helyzet, de úgyx tűnt árnyékolja. Amit most eszkábálok az amúgy is nagyobb méretű lesz. Falszigetelő hungarocelre ragasztom az alufóliát. Hogy hogy fordítom be oda úgy, hogy a hungarocel ne törjön el, még nem tudom. Több részből van, a hungoaroceleket is ragasztanom kellett. 75x200 centi lesz.
Következő: »»   88 / 89
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem