Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Én most kaptam meg az AI-tól egy szupertitkos, rendkívül precíziós D osztályú végfok kapcsolási rajzát. Megosztom veletek!
Hú... ha ezt tudtam volna... holnap neki is állok, deszkán összerakom.
Aliexpress irs2092 500wVettem az Aliról egy ilyen modult. Új regisztrációval mint első vásárló, mindössze 393Ft-ba került. Ennyiért játszani is megéri.Bár nincs még bedobozolva a szabályozható AC tápom, de segítségével az asztalon összedrótozva meg tudtam nézni hogy is dolgozik. Magát az erősítőt egy sima pufferelt kettős tápról üzemeltem be. Ez 2X45VAC 150VA körüli toroid trafó, dióda híd, valamint 2X4700µF/80V elkóból állt. A trafó primer oldala csatlakozott a szabályozható AC táphoz. Erről a fotó lemaradt, de a következőket olvastam le a Pzem-021 mérőmodulról, valamint az egyenirányított tápsínekre kötött multikról: Az erősítő modul 2X43V alatt nem indul be, felette mindennemű pukkanás nélkül elindul. Hallható zaja nem volt. A Pzem-021 szerint az erősítő a trafó primer oldalán mérve 10W alatt fogyasztott kivezérlés nélkül, vagy kis hangerőig. A tápfeszt 2X63V-ig emelve sem emelkedett 12W felé. Egyetlen melegedó alkatrész van az erősítő paneljén, ez maga a kimeneti fojtótekercs. Ez 50 fok felett van alapból, ezt ki fogom cserélni. Egy Hantek usb szkóp meg egy Android tablet segítségével a kimeneten megnéztem a vivő maradékot, ennek frekvenciáját, a kimeneti ofszetét. Elméletileg ebben a modulban hamis az Irs2092, meg a kapcsoló fetek sem eredetiek, de bizonyos megkötésekkel használható a modul. A feteket én kiforrasztás nélkül RDS on értékre megmértem. A gyári adat szerint az IRFB31n20 82mOhm, én 110mOhmot mértem. Majd kicsit még megkínzom, és ha nem lesz vele gond, használatba is veszem. A szkóp androidos tableten csak 4MS/sec értéket tud, ettől lépcsős a szkóp ábra. Win alatt 48MS/sec ez az érték. Tablettel viszont mobilis.
És milyen a hangja? Vagy még nem hallgattad meg?
Egy olyan hangsugárzót hajtottam vele, amiért nem sírnék ha elpukkan. Ha beválik, valamint kap hangszóró védőt, meghallgatom rendes hangsugárzóval is.
Addig a hiányzó fotók. 2X50V táp esetén a primer oldali értékek.
Az IRS2092 alapkapcsolása sima szűrő előtti visszacsatolásos (valószínűleg ez is olyan, bár UcD-t is össze lehet rakni ezzel az IC-vel, de nem kel sokat várni tőle - inkább hangosítós, mint hifi cucc.
Az UcD valamivel jobban szól, mint a szűrő előtt visszacsatolt megoldás, de a jobb erősítőkben többkörös visszacsatolás van.
Pont nem erre voltam kíváncsi, hanem a hangjára. Ez a válaszod, az én kérdésemre a nesze semmi fogd meg jól. Ezt már elsütötted... Esetleg tudnál mutatni szimulációt is erre a többkörösre, vagy csak te is úgy hallottad?( És hátha én nem tudom... )
".... hogy mi, hogy szól azt Ezotériában találták ki. Ez egy olyan vallású ország amely a hitre épül... "
Az idézet "compozit" fórumtárs tollából származik
Mivel 2X50V-on 8 Ohmos terhelésen stabilan működik, meg fogom hallgatni normális hangsugárzóval is. Ez csak 393 Ft volt szállítással együtt. De most felbátorodva vettem még hármat rendes árban. Így is csak 6792 Ft 80 fillér volt a három. Egy sztereó végfokot összedrótozok belőle, aztán beszámolok a hangjáról.
Kicsit mellélőttél. Tóth Bélát egyáltalán nem tartom az említett ország polgárának. Egyszerűen kíváncsi voltam a véleményére.
A rosszindulatod határtalan. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2024
A hangját nem fogod hallani itt a fórumban de a lényeget akkor is leírtam, ha nem is akarod látni. Átlagos D osztályú, nem kiemelkedően jó, inkább hangosítós, mint hifi. Ebből szerintem a többség sejti a hangját is.
Igen, tudnék mutatni szimulációt is, csak nem akarok Nemrég dobtam össze egy újabbat, egy barátommal, amiből előbb-utóbb a gyakorlatban is el fog készülni egy prototipus. A szimuláció szerint ennek is igen kicsi a torzítása, még nagy kivezérlésnél is, és nem kell MCU sem a stabilan tartásához (persze a védelmek miatt várhatóan akkor is kell). Illetve pl. a Purifi rajzát is láttam részben, ott 3 kör van (azaz két további kör az alap UcD-n kívül), és mivel eléggé ki van hegyezve, ezért különféle stabilitás-védelemet is tartalmaz. Ebben a kategóriában általában MCU figyel egy csomó paramétert... Hallgattam is egy kicsit, összességében tetszett, elfogadtam volna itthoni használatra (de nekem pl. kicsit hiányzott a hangszín szabályozó, bár ez lehet az itthoni hallgatási körülmények miatt is, vagy mert rosszabb a hallásom mint régebben). Némelyik szűrő előtt visszacsatolt integrált végfokhoz előfordul a neten olyan megoldású külső visszacsatoló kör, ahol a kimeneti szűrő is bekerül a visszacsatoló hurokba, és állítólag kimondottan jó paramétereket produkál - élőben nem láttam és nem is hallottam, de némi kereséssel biztosan található róla több infó. Az új Pascal megintcsak érdekes, egészen jó, sajna csak kis (bár lényegi) részét láttam a megoldásnak , a hangját pedig csak mások által elmondottak alapján tudom megítélni. Annyit talán elárulhatok, hogy nem UcD, és szabadalom védi a megoldásukat. A szabadalmat nem néztem át, nem tudom, hogy van-e benne elég infó, egy működő szimulációs modell összerakásához. Tudom neked ez sem fog tetszeni, konkrét rajzok híjján, de másoknak talán érdekes lehet, hogy az UcD-n kívül, másképp is lehet jó hangot csinálni D osztályban. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2024
Konkrét rajzok alatt én hatásvázlatot értek. Elég fejlett áramkörtervezési képességgel rendelkezem...
Egyébként nem akartam hallani a fórumon a hangját, hanem egyszerűen Tóth Béla véleményére vagyok kíváncsi. Felesleges volt a hozzászólásod, ezeket mind ismerem. Vagy, ne nekem címezd. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2024
Van egy olyan gyári ajánlása a Texas Tpa3255 kapcsolásnak, hogy a szűrő utánról kap még visszacsatolást. PFFB. Készül egy ilyen itthon, mert a gyári PCB nem tartalmazza még. De ez -6 dB zaj és torzítás csökkentésére alkalmas, így kérdéses a létjogosultsága. De az egy másik történet. Én 50W alatt erősen lineáris párti vagyok, csak néha beköszön egy-két ilyen megnyerő projekt. Persze hogy nem audiofil. Nem is várom el egy olyan erősítőtől ami eredeti alkatrészékkel is valahol 10000Ft körül kapható. Ez, ahogy említettem, vélhetően teljesen hamis. De van a bicikli tárolóban pár passzív hangsugárzó, ezekhez roppant kedvező lenne egy ilyen végfok. Nagy elvárásom nincs, de ha bárkit érdekel, leíró a tapasztalatot.
Nos, megjött a rendelt 3 modul. A szállítás egy héttel gyorsabban ért ide, csak mintha sódert kértem volna. Kiszakadt kimeneti fojtótekercs letört tetejű induktivitás, az Irs2092 tetejéről hiányzó hőhíd. Hát, Aliexpress.
Amint rendbe rakom őket, meg fogom hallgatni. Persze először kicsit meg kell kínoznom őket, nehogy a kedvenc hangsugárzóimon élvezzenek el.
Üdv,
fotózd le, és kérj refundot. Nekem pár éve egy TAS 5630 2+1-es modul jött meg a Tieidnél gyalázatosabb állapotban. /Kondik, kimeneti fojtók/ Pár hétig eljátszottam vele, mire tápot mertem neki adni... Úgy nézett ki, mintha valamit ráejtettek volna. Szerény véleményem szerint szállítási sérülés volt, nem az Ali hibája, mégis visszatérítettek valamennyit, már a konkrét összegre nem emlékszem. ballada
Nem csak az Ali ilyen. Egyszer rendeltünk 20 db 960A-es tárcsatirisztrort, hűtőre szerelve. Egyszerű, egyrétegű papírba csomagolva küldte el a Semikron. A hűtőbordák össze-vissza voltak hajolva, az egyiknél még a tirisztor is meg volt sérülve, pedig ahhoz nehéz hozzáférni. Csináltunk egy komolyabb fadobozt, inkább ládát, mert volt vagy 100 kiló az összsúly. Kicserélték, és egy kicsit vastagabb papírba csomagolva küldték vissza. A ládánkat valahol lenyúlták.
Ha lehet, semmit sem rendeltünk külföldről. Már mint magányszemély is csak egyetlen dolgot rendeltem a Banggood-tól, egy funkciógenerátort. Az hibátlan. Inkább legyen drágább, de legalább mechanikai sérülések ne legyenek. Persze, ettől még lehet hamis.
Nem nagyon zavar, csak játéknak vettem. Komolyabb dolgokat amúgy sem vennék csak dedikált helyről. Amúgy is a DC/DC konverter le fog repülni, sima áteresztő stab lesz a 12V betáp. A kimeneti fojtók fel fognak kerülni a hűtőfelületre. Ezt egy Crown végfokban láttam. Szóval ez a szétesés nem gond.
Sajnos a legtöbb ilyen forrás ilyen. De mint említettem, meg akarom tesztelni, hogy a hamis irs2092 (CSC3120) mit is tud. Úgy gondolom, ha egy 2X100W hangosítós erősítőnek beválik, már nem volt hiába.
TPA3255Hali!Vettem egy ilyen végfokot kíváncsiságból. Mivel még nem volt dolgom hidalt kapcsolóüzemű végfokkal, szeretném ha segítenétek abban, hogyan kell ennek a kimenetére illeszteni egy kivezérlésjelző fokozatot
Az hogy kapcsolóüzemű vagy nem, az a kivezérlés jelző szempontjából most mindegy. Inkább az a lényeg hogy szimmetrikus, vagy aszimmetrikus táplálású. Ez az utóbbi, azaz a kimeneteken fél tápfesz mérhető. Egy csatorna az két egymáshoz képest ellenfázisban működő végfokból áll, a hangszóró két végfok között kapja az energiát. Sztereó felépítésű miatt, összesen négy végfokot tartalmaz a modul. Kivezérlés jelzőt a bal és a jobb csatorna egy-egy végfokára kötheted, de mindenképpen DC leválasztó kondenzátoron keresztül, lévén fél tápfesz mérhető minden kimeneten.
Bár nem írtad hogy milyen kivezérlés jelzőt akarsz rákötni, mert az sok mindent befolyásolhat.
Köszi! Tehát a BTL-kapcsolóüzem miatt nem kell aggódnom, simán egy leválasztó kondival, feszültségosztóval csúcsegyenirányítás után mehet a kijelzőre.
Így van. Énaz analóg deprez kijelzőket tudom elképzelni igazából, mert azok jól néznek ki. Elé viszont kell egy négyzetes vagy logaritmikus erősítő, mert nagyon nem szép ha csak teljes gázon lendül ki a mutató.
Lassan helyrepofozgatom őket, meg részben visszarajzolom a kapcsolást hogy megértsem a mit-miért dolgokat.
Bár az alsó oldali 12V tápfeszt kapcsolóüzemű stabilizátorral oldották meg a jó hatásfok céljából, egy (pontosabban három párhuzamos) 18V-os zéneren keresztül kapja a bemeneti feszültséget. A kapcsolóüzemű stabilizátor fix frekis, az adatlap szerint 150kHz-en rezeg. Mivel az erősítő önrezgő, a vivő erősen változhat a kitöltési tényező függvényében. Biztosan van olyan állapot, amikor a vivőfreki éppen kétszerese a stabilizátor kapcsolófrekijének. Itt megjelenést hallható interferencia is. Ez nem biztos hogy kedvező, ez is ok hogy egy sima lineáris áteresztő stabilizátorról kapja a 12V-ot.
A kimeneti fojtótekercs Amidon T94-2 toroidra készült, de már 2X45V tápról is melegszik. Ezt a DiyAudio fórumon is tárgyalták.
Régebben felvetettem, hogy zavarszűrő klipszből kellene fotót csinálni, de állítólag nagy a vesztesége, nem ajánlott. Ennek ellenére most kipróbáltam. Csupasz nyáklemezből kapott légrést, így 14 menet adta ki a 22uH-t. Hideg. Nem melegszik. Boltban ez a mag sem ingyen van, de nekem volt egy marékkal, másra úgy sem használtam.
Biztos nem telít? Valahogy meg kellene nézni szkópon az áramát.
Meg is fogom nézni. Most csak az alacsony kivezérléshez tartozó állapotot figyeltem meg.
Elméletileg meg tudom mérni magát a fojtótekercset telítési áramra 30A-ig, de a legegyszerűbb, hogy 2X50V tápfeszültségen rákötök egy 2 Ohmos műterhelést, és megnézem a kimeneti feszültség / áram görbéket. Ha meglesz, felteszem az eredményeket.
Vagy meg tudod mérni kétsugaras szkóppal a fojtón eső feszültséget. Szkóp GND a végfok GND-jén, a sugarak a fojtó két végén. Érdekes ábrát látsz a két sugár kivonása után, de rögtön fogod látni, ha telít. ( Áramváltóval is mérhetsz. )
|
Bejelentkezés
Hirdetés |