Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   308 / 308
(#) bbatka válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Az elülső csapágy egy 625 Z méretei:átm.16 x átm.5 x 5
A hátsó csapágy valamivel kisebb. Több nem látszik belőle.

Az SKF gyártású adatai:
Basic dynamic load rating 1.14 kN
Basic static load rating 0.38 kN
Reference speed 95 000 r/min
Limiting speed 60 000 r/min

Ebből a dinamikus élettartam az érdekes 1,14KN , ami 1000000 fordulatszámra vonatkozik. Nyilván a mélyhornyú golyóscsapágy nemcsak radiálisan, de axiálisan is terhelhető. Ennek az a következménye, hogy egyenértékű terhelést lehet számolni ki rá a terhelés iránya mértékének függvényében. Nagyon régen számoltam már ilyesmit, de itt az SKF katalógus 85old.-on lévő számítás alapján.

P = X Fr + Y Fa
ahol
P = egyenértékű dinamikus csapágyterhelés
[kN]
Fr = csapágy tényleges radiális terhelése [kN]
Fa = csapágy tényleges axiális terhelése [kN]
X = a csapágy radiális terhelési tényezője

Kifejezetten csak axiális terhelésre nem találtam számítási példát, de szerintem megközelíti a dinamikus terhelés nagyságát ami 1140N.
Ezen felül még a hátsó kisebb csapágy is támaszt valamennyit.

Az élettartam számítás valamivel bonyolultabb. Becsatolom a katalógus elérhetőségét. SKF katalógus
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2024
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Márc 24, 2024 / 1
 
Idézet:
„Szerintem a golyoscsapágy alkalmatlan ilxen nagy fordulatra.”

Már ne is haragudj, de ez teljes mértékben hamis állítás...
A légcsapágyazott főorsók a technika csúcsát képviselik, nem is arra vonatkozik a fenntebbi megállapításom, hanem a szinterbronz vs. golyóscsapágy viszonylatában kell érteni.
Mondom ezt úgy, hogy jópár fogtechnikai maró fordult meg nálam, ezekben kivétel nélkül golyóscsapágyakat alkalmaznak. Az anyaguk már más kérdés van amelyik kerámiából készültek.
A szinterbronz inkább a csendes, nyugodt futás, az olcsó, egyszerű gyártás, a nagy felület nagy terhelhetőség, és az önkenő mivolta miatt lett alkalmazva nagyon sok helyen, de semmiképp nem a nagy fordulatszámtűrése miatt...
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2024
(#) Alkotó válasza bbatka hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Köszönöm az információkat, én is birtokában vagyok némi rálátásnak a kérdésben. Az a buktató ezekben a "tudományos" megközelítéskben, hogy kimondottan nehéz jól meghatározni az eredő terhelések nagyságát és iránykomponenseit.
Például a korábban említett fúrási feladatnál, ha közvetlen a tengelyen van fúrószerszám, és a fúrás függőleges irányú, akkor már a forgórész+tokmány+szerszám súlya eleve terheli axiálisan a csapágyat. Egy kis méretű fúrót és mondjuk panelfúrást feltételezve, várhatóan az előtoló erő kisebb (vagy legalábbis összemérhető nagyságrendű) mint a forgó tömeg súlya. Ebből adódóan a fúrási folyamat nem fokozza a terhelést, hanem csökkenti az alapterhelés mértékét, azaz éppen fúráskor csökken az igénybevétel.
Ezért nagyon hasznosak a tapasztalatok, mert ott már minden hatás érvényesül, azok is amikre nem is számítunk.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2024
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Nekem is ilyen van, de legalább 2x olyan hangos, mint a szinteres csapágy.
Biztos van hozzá adatlap, mennyit változik a nyomaték, ha kisebb feszültségen. Ez a motor nálam alapbol lassabb mint a többi. ( most nem emlekszem pontosan de 8000 rpm alattinak mértem 12Volton.
Az a táblázat nekem nagyon gyanus. Ha arrol beszélnek amit bekereteztél akkor egyenesen valoszinütlen. Ekkora motort felpörgetni 120000 RPM-re Ahhoz nagyon különleges meg extrém kiegyensulyozott rotor kellene.
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Én elsösorban a mezei golyoscsapágyakra gondoltam amik egy ilyen olcso motorhoz illenek ( hasonlo árkategoria) , s nem olyanokra amik ára >10x annyi mint magáé a motoré.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2024
(#) HA5AWS hozzászólása Szept 3, 2024 /
 
Sziasztok!
Szeretném kérdezni ki hogy oldja meg a műhelyben a műszerek 230V-os vezetékezését, illetve azt, hogy a bekapcsolás ne legyen gond. Konkrétan arra gondolok, hogy sok műszeren, általam nem igazán érthető okból a hálózati kapcsoló a készülék hátoldalán van. Ha a műhely asztalon több műszer van és akár polcon akár egyedül áll, nehéz bekapcsolni. Állandóan meg nem szeretném bekapcsolva hagyni őket. A készenléti tápos műszereknek se tesz jót a 7/24-es üzem. Kapcsolós hosszabbítók ugyan vannak de nagy lesz a kábeldzsungel. Ötleteket várok ezzel kapcsolatba, hátha valakinek sikerült jó megoldást találni.
Üdv: Gábor
(#) jani1987 válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 3, 2024 /
 
Most agyalok egy olyan megoldáson, hogy a fal külső részén vágok helyet a gége csőnek és a dugasznak a hátsó felén fúrok lyukat. Kapcsoló viszont nem lesz hozzá. Így minden eszköznek önálló helye lenne. A medencének már van egy. A fagyasztó ládának szintén. Ez persze semmi újat nem takar de eltűnik a régi hosszabbítós módszer. Azelőtt ide-oda kellett dugdosni.
(#) sonajkniz válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 3, 2024 /
 
Szia!
A fiamnak volt hasonló nyűgje a számítógépeivel, monitoraival, egyáb multimádiás eszközeivel.
Nála úgy lett megoldva, hogy van egy 4 colos NEXTION kijelző, amire készítet egy programot, amin minden eszközhöz tartozik egy ikon, amivel ki-be lehet kapcsolni az eszközöket, illetve van egy ikon ami mindet kikapcsolja.
A NEXTION uarton el tud küldeni egy 32 bites változót, ami jelen esetben elvben 32 kapcsoló.
Persze ennyit nem használ. Egy PIC fogadja az adatot, amit aztán egyszerűen kitesz a kimeneteire, és két ilyen relémodult hajt meg.
A többi már csak vezetékelés. A NEXTION és a PIC állandó tápon van, de a kijelző 1 perc után lekapcsol. Érintésre aktiválódik.
(#) pipi válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 3, 2024 / 1
 
Pedig jó az az egyesével kapcsolható elosztó. Ilyen van a konyhánkban is:
Bővebben: Link
(A linket google dobta)
Létezik belőle kevesebb/több aljzattal.
Annyit mókoltam vele, hogy a gyári kábel ne a főkapcsolós végén jöjjön ki, így praktikusabb
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2024
(#) patexati válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 4, 2024 / 8
 
Én anno így csináltam meg.10db dugalj külön kapcsolható,külön olvadóbizti.Ezekb vannak bedugva a szerszámok,műszerek.
(#) Alkotó válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 4, 2024 /
 
Ha kapcsolgatni akarod az eszközöket, de a kapcsolót nem éred el kényelmesen, akkor csak a dugaljak kapcsolása marad.
Innen pedig csak affinitás kérdése milyen megoldást, milyen csoportosítást választasz.
Szerintem erre a célra túlzás a mikrovezérlők irányában tapogatózni, mert elégséges bármilyen mechanikai kapcsoló, de mindenképpen a saját lehetőségeid és igényed alapján célszerű választani.
(#) sonajkniz válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 4, 2024 / 1
 
Idézet:
„Szerintem erre a célra túlzás a mikrovezérlők irányában tapogatózni”

Persze hogy az. Felesleges luxus. Akárcsak az úgynevezett okosothonok. Mégis cégek szakosodtak erre és komoly pénzekért csinálják.
Akkor már miért ne csinálhatna magának egy hobbista is ilyen luxust?
Ráadásul töredéke összegekből.
(#) HA5AWS válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 4, 2024 /
 
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást! Az egyesével kapcsolt hosszabbítós aljazok lesznek a nyerők. Megpróbálom a polc alsó felére felszerelni, akkor még látszik a glimm és fel is lehet iratozni, melyik mihez tartozik. Egyenlőre 2 db 6-os elosztót terveztem, remélem elég lesz. Az elölről kapcsolható készülékek mennek a fix aljzatokba, a készenléti tápos berendezéseknek elég egy központi kapcsolós elosztó.
Üdv: Gábor
(#) Alkotó válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 4, 2024 /
 
A hosszabbító is jó lehet, csak az nem biztos, hogy éppen olyan hosszú mint kellene, meg nem biztos, hogy minden készülék elér hozzá. Esetleg ez a fajta kacsoló is jó lehet amiből 5 db már barátságos árban van, jól kapcsolható, világít is, és kis helyen elfér. Ugyan kell vele drótozni egy kicsit az elején, de utána teljesen célirányos lesz az eredmény.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2024
(#) Inhouse válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 4, 2024 /
 
Én is a pipi által linkeltet raktam ilyen célra. Kis mókolással felfogatható... Amire vigyázni kell, hogy ezek csak 1 áramkörös kapcsolók, nem szakít fázist és nullát. Tehát a konnektor és dugvilla állásától függően a fázis ott lehet a lekapcsolt készülékben.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 14, 2024 / 8
 
A dolgozószobám fejlődött egy kicsit:
- A padló vinyl burkolatot kapott.
- A resin-es asztalt megemeltem másfél centivel hogy aláférjen egy robotporszívó. Így semmi helyet nem foglal.
- Két IKEA-s kukának készült egy tartókonzol a resin-es asztal oldalára, így a kukák el vannak emelve a földtől hogy a robotporszívó hatékonyabban tudjon takarítani.
- Felszereltem a falra két új dugaljat és utólag behúztam minden szerelvénydobozhoz egy új kört, majd ezt megtápláltam egy 1600VA-es szünetmentes tápegységről. Így a 3D-nyomtatók, az asztali PC meg minden amit akarok szünetmentes áramforrásról üzemel.
- Az asztal fölé beszereltem még két, az eddigi hattól külön kapcsolható spotlámpát illetve a munkalapra egy asztali lámpát. Mostmár aztán van elég fény!
- Az asztal alá a HEStore-os dobozok tárolására szolgáló fa szerekezetek kerültek, köszönhetően Alkotónak. Ezek a kukákhoz hasonlóan nem érnek le a földre hogy alattuk el tudjon menni a robotporszívó illetve hogy könyebb legyen felmosni.
- Egy airbrush kompresszor került a sarokba és az asztal alatt ki van építve egy pneumatikai cső meg csatlakozó hogyha festegetni akarnék. A 45 fokos falra pedig az airbrush-hoz szükséges festékek, alapozóknak nyomtattam egy tartót, hasonlóképp pedig enamel festékekhez is készültek tartók amik a szortimenterek aljára tapadnak mágnesesen.
- A gyantás Anycubic nyomtatót lecseréltem egy sokkal jobb típusra (Phrozen Mighty 8K) és lett mellé egy ultrahangos mosó is.
- Majdnem 20 méternyi WS2812-es LED-szalagot (1164db LED) ragasztottam az asztalokra, a szortimenterek köré meg az ajtóra. Mert miért ne.

A világításról egy videó: Bővebben: Youtube
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2024
(#) david87 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 14, 2024 /
 
Jó lett használd egészséggelazt a fém alkatrész tárolót hol vetted?
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2024
(#) Gafly válasza david87 hozzászólására (») Szept 14, 2024 /
 

Idézet:
„a fém alkatrész tárolót”

Én nem látok olyat.


Amúgy pont olyan szép és rendezett, mint a kezei alól kikerülő munkák.
(#) david87 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 14, 2024 /
 
Festékek felett végig fem vázas alkatrész tároló van.
(#) Gafly válasza david87 hozzászólására (») Szept 14, 2024 /
 
Azt én fának néztem.
(#) Frankye válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 14, 2024 /
 
Nagyon pöpec lett! Szívből kívánom, hogy használd még nagyon sokáig egészséggel!
(#) mex válasza david87 hozzászólására (») Szept 14, 2024 / 1
 
Nekem is van egy ilyen alkatrésztárolóm.
Ugyanilyen típusú,de több mint 30éve használt tárolót cseréltem le erre,a régi fiókok már repedtek voltak,a festés is kopott, az egész elhasználódott volt.
Az új ránézésre szép, de a fröccsöntött fiókok mindegyike éles, sorjás, ezeket el kellett tüntetnem,mert több ízben megvágta az ujjamat.
Régen minden jobb volt.
(#) Attila86 válasza david87 hozzászólására (») Szept 14, 2024 /
 
Itt lehet kapni például: Bővebben: Link
De én közvetlen a gyártótól vettem jóval olcsóbban, XIII. kerület Szabolcs utca 8.-ban.
(#) Hutty válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 15, 2024 /
 
Ha jól tudom, a Járműgyártó kft. megszűnt, utódja a Polctár lett.
Következő: »»   308 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem