Fórum témák
» Több friss téma |
Kapcsolot megbontva helyen volt minden.
Az én muszereim is mind OL-t irnak ellenallas mereskor.
Q15-os tranzisztor C-B kozott 0.5Ohmot mertem..
Tobbi tranzisztor jonak tunik
Az alsó bemeneti nyák alatt is körülnéznék.
A 2 tranzisztor egymás mellett szokott lenni és bázisaik, kollektoraik össze vannak kötve. Tulajdonképpen egy gyors, egymással szembe kötött zéner pár.
SZIASZTOK,SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY TUDTOK E BUDAPESTEN MULTIMÉTER SZERVIZT?
Szia!
Kifejezetten multiméter szerviz nincsen mert ha elromlik megjavítja magának az ember ha megéri, ha nem akkor meg másikat vesz. Kalibrálásra pedig a gyártói szervizekbe szokták visszaküldeni. Pontosan milyen DMM és mi a tünete?
A Műszerház szokott javítani/szervizelni műszereket, de csak az általuk forgalmazottakat.
ÉRTEM,SAJNOS ENNEK A MÜSZERNEK AKKOR ANYI.KÖSZÖNÖM A SEGITSÉGET.
KÖSZÖNÖM NEKED IS HOGY PROBÁLTÁL SEGITENI.
Halkan is lehet köszönetet mondani, úgy is meghallani. Nem szükséges kiabálni.
Szia. A baj az hogy feszültséget mértek vele úgy hogy a mérőzsinór a 20Aes csatlakozóba volt bedugva. Most csak a 200ohm os sávba mér elfogadható értéket. A többi sávban(V,A,C,dioda)állásokban minden érték rossz.
Mi a típusa? Sokat segítene, ha tudnánk.
Nekem is olyan van, (és is) feltettem már a rajzát.
A kapcsolási rajz megvan nekem is csak nem tudom hogy induljak. Talán az ic 2(tl062)es ellenőrzésével?.
Először nézd meg, hogy van-e látható sérülés. Ha feszt mértek vele az áram méréshatáron, akkor akármi is leéghetett. Mondjuk nem mindegy, hogy egy autóakksira, vagy a 230-ra mértek rá. Első esetben max a sönt leégését tartanám lehtségesnek, másodikban meg bármit, mivel ezek az olcsó multémterek azért nem arról híresek, hogy jól viselik az ilyen félrenyúlásokat.
A hibakeresést nem vaktában kell végezni, hanem végigkövetni a kapcsrajzot, és elemzni, hogy mely alkatrész hibája okozhatja a megfigyelt tüneteket. Én először a DCV 200mV állást néznám, az elvbileg direktben megy a 7106-ra. Amíg az nem jó, addig mással felesleges foglalkozni. Utána lehet nyomozni, hogy mi más ment tönkre.
Nekem egy Metex M-4650B műszerem rosszalkodik újabban, anno - feszültség-mérés állásában minden mérési eredménynek pont a dupláját mutatja. Egyszer régebben már volt ugyanilyen baja, de akkor elég hamar megjavították - valahol az Etele út 59-61-ben, valami MTA-Kutesz nevezetű cégnél.
A cég viszont azóta sajna megszünt ... avagy teljesen más néven létezik. Hová vihetném javíttatni, feltehetően valamelyik belső osztóáramköre (IC-je) nem végzi el a mért majd kijelzett eredmény felezését.
Igen amikor visszakaptam a műszert a feléget nyákot kijavítgattam, de különösseb alkatrész megsülést nem találtam. Elindulok ahogy módtad ha elakadok írók.
A söntöket lemértem mid jó, D1,2,3,4 jok,Q1tranyo viszont totál zárlatos. SMD NPN de nemtudóm leolvasni a típusát, sajnos nagyon halvány a rajz. Pont a kijelző alatt van csak SMD férne oda. Lehet hogy bemadzagolok egy nem SMD meglátom mi lesz. Egyenlőre mára enyíi
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2024
Szerintem az csak védelem, így ha nincs benne sem okoz bajt, ha vigyázol. (persze csak ha egy rajzról beszélünk és az ami a bemeneten van a C1 el párhuzamosan) Kezd 200mV-os méréshatárban, ha azt büntetlenül kipróbálhatod. Ha az jó lehet ballagni óvatosan felfelé.
Szóval fóraszam ki a rósz tranzisztort, és próbáljam igy a200mV os méréshatárba?.
Ha Etele út 59-61, akkor Műszerház lett a nevük.
Először nézd meg kiforrasztás nélkül mit mutat, utána kiforrasztva. ( ha hozzávaló rajzot néztem)
Az csak egy védelmi elem, ha minden méréshatárt csak a neki megfelelő értékekkel használsz, nincs jelentősége.
Ha nem sikerül a fórum segítségével megjavitaní akkor mindenképpen megkeresem őket. Köszi a segítséged!!
Értem, kiforrasztva ugyan azt mutatja. ,Egyre jobban kiigazodok a nyákón, most elindulok leg előröl 100mV referencia fesz beállítástól, majd meglátóm mire jutók.
Az hiba. A 100mV-ot ne piszkáld. Ha van benne rossz alkatrész, jellemzően elhúzza a tápot, ( 5V ellenőrzése) az meg a referencia feszültséget. Ha ezt elállítod utána csak a saját bajod szaporítod. Azzal kezd, minden méréshatárban/állapotban teszteld, ahol nem működik egyáltalán, vagy legdrasztikusabb az eltérés, azt nyomozd le. Ha mindenütt kb ugyan úgy hibázik, akkor a legkisebb feszültség, és a legkisebb áram méréshatár lenyomozását tartanám célravezetőnek. Vigyázz, mert ha másik műszerrel feszültséget mérsz benne akkor " elhangolódik" a mért érték megváltozik. Ezt vedd számításba. ( a referencia feszültség is...) Ha arányosan mindig kevesebbet mér, a bemeneti védődiódák átvezetése is nagyon nagyon gyanús.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2024
A 100milivoltot csak ellenőríni akarom nem elálítaní. Majd írok mire jutottam.
Hello! A műszer - bemeneti pontjához képest mérd meg az elem két pontjának feszültségét. Mert az Ic belső referencia, a + tápponthoz képest van kialakítva és a negatív pontja a COM, vagy is a bemeneti pont negatív pontja (GND). Ez kb. 2,8V körüli értéket ad ha jó a belső táp és nem terheli semmi. Mert ebből osztja le a 100mV referenciát.
Már láttam a neten, de az nem egészen biztos, hogy még foglalkoznak műszerjavítással.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |