Fórum témák
» Több friss téma |
Elsőnek zárj le minden már kört, ezt pedig nyisd ki teljesen!
Próbáltam már ezt is, egy óráig ment a kazán de semmi. Azt is próbaltam h max teljesitmenyen keringettem a szivattyút csak ezen a körön. Akkor sem változott semmi.
Szia! Jó lenne egy kép az osztó-gyűjtőről és környékéről, hogy hogyan lehet megoldani a problémádat. A légtelenítő szelepek többes száma az mire utalna, hány darab van? Az osztó-gyűjtőről egy közeli kép is jó lenne, hogy lehessen látni a szelepek alatti bekötéseket vagy ha tudod a típusát az is elég ha megmondod.
Az előremenő ágon illetve a visszatérő ágon is van automata légtelenítő.
Osztó-gyüjtő típusa: https://nemethszerelveny.hu/product/133401 Ilyenekből van összeépítve. Keverőszelep típusa: https://www.icmaspa.it/catalogo-prodotti/manifolds-and-circulation-...ang=en A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2024
Hát ezt nem gondoltam volna. Nem mondok inkább semmit de ezzel máris sokat árultam el az egészről. Nem a Te hibád, hogy ilyenre sikeredett. Az osztó-gyűjtő visszatérőjén minden csapot nyiss ki teljesen és hagyd is úgy mindet. Azokra a csapokra éppen most azért szükség van a körök kizárásához. Csak a problémás kör legyen nyitva mindkét végén a csapokkal, a többit el kell zárni DE előtte ha esetleg be volt szabályozva a körök áramlása, akkor a csapok fordulatait le kellene jegyezni sorjában egy papírra, hogy hol álltak. Azt nem lehet látni, hogy a kazán alatt el lehet e zárni a csapokat de a lényeg az volna, hogy az osztó-gyűjtő ki legyen szakaszolva, hogy a feltöltő víz ne juthasson máshová csak abba. Az a cél, hogy a feltöltő víz slagja a pf. kör előremenőjére csatlakozzon jól záródóan a visszatérője pedig szabad kifolyással egy padlóösszefolyóba. Az osztó-gyűjtő csapjait (kéket és pirosat) ki kell nyitni majd a feltöltővíz csapját kell rányitni a problémás kör csőspiráljára és addig kell folyatni, áramoltatni a vizet amíg folyamatosan nem jön a kifolyásnál a vízsugár. Ha ez megvan akkor el lehet záni a feltöltőt, majd a szabadkifolyású visszatérő kék csapját, majd a pirosat. Így biztosan nem lesz benne légzsák de ahogy elnézen a csöveket ötrétegűből van letekerve. Nem öröm. Lehet, hogy abba az egy körbe gyűlt össze az összes levegő ami a csőfektetésben megmaradt.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2024
Köszi a választ. Sajnos a kazan fele nemtudom zarni a dolgot, de ugye ez a szivattyu ami fent van az osztok előtt elvileg csak osztóban keveri a vizet.
A kazánnak sincs szervízcsapja? Nem lehet szakaszolni ill. részlegesen kizárni szinte semmit sem. Ha valamit javítani kellene, mert mondjuk csepeg vagy folyik akkor le kell engedni az egész rendszerből a vizet. Összerakni egyszerű egy ilyet de javítani körülményes. A szivattyú az abban keveri de nyitott a betáplálás felé és ott sincs elzárási lehetőség. Tágulási tartály az csak a kazánban van?
Persze lehet, hogy a termofejet és mellette azt a csapot is el lehet zárni?
Tágulási csak a kazánban van, termofejet nem tudom lehet e zarni megnezem a doksija mit ir. Elvileg ha melegebb vizet erzekel mint a beallitott akkor a visszaterot keveri vissza teljes mertekben.
Sziasztok!
kicsit szeretnék alakítani a fűtés vezérlésen, ami itthon van. Jelenleg nagyon puritán: nappaliban van egy sima termosztát és az kapcsolja a kazánt, ami az összes fűtési kört nyomatja. Van összesen 4 hálószoba, nappali a konyhával egyben és 2 fürdőszoba (egy fürdő és egy zuhanyzó). Ezzel nagyon egyenletlenül lehet a szobák hőmérsékletét szabályozni valamint nem igazán jo a hatásfok azt hiszem Van összesen 4 kör padlófűtés és 6 kör radiátor, ezeket csoportosítva összesen 5 kör lenne. Akarok egy zóna vezérlőt és azzal megoldani a dolgot, minden zónához termosztát stb stb. A problémám, hogy ha nem muszáj a temorsztátokat nem kábelezném és valami vezetéknélküli megoldásban gondolkodom. Találtam a computherm-nek egy termékét, ami rádiófrekvenciás zónavezérlő és 4 termosztátot/zónát tud kezelni (Q8RF, vagy Q5RF). Az 5. kört meg a meglévő termosztáttal oldanám meg. Ezeknek az összehozását megoldom, nem okoz gondodt. Amit szeretnék kérdezni: van valakinek tapasztalata ezzel a zónavezérlővel? Házon belül 1-2 szobán keresztül még tud stabilan működni? Esetleg vezetéknélküli megoldásra van valakinek más eszköz tippje? Elképzelhető, hogy mégis a vezetékes megoldás lesz a nyerő és egy 6-8 zónás vezérlővel...Ezen még álmodozom. Előre is köszönök minden választ. Üdv, Palkó. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2024
Q8RF van nálam, két beton födémen keresztül is stabilan működik. (Pincében a központ, tetőtérben az egyik termosztát)... gondolom 1-2 téglafal sem akadály neki.
A más eszköz tipphez: TECH zónavezérlőből szereltem már fel többet. Stabil, tetszetős, akár internetről is vezérelhető kiegészítő modullal, drága.
Köszönöm a választ neked és Bakmannak is.
Találtam egy CCt-28-x návre hallgató zónavezérlőt, vezeték nélküli termosztátokkal. 8 zónát tud kezelni. Eléggé kínainak tűnik de ígéretes. CCT-28-X Erről mi a véleményetek? a Computherm-el még mindig egy zóna lemarad, amit mindenképp külön akarok vezérelni, szóval az azért nem lenne jó megoldás. Ez viszont elég kompakt és jó lenne. Előre is köszi, hogy foglalkoztatok/foglalkoztok a témámmal.
Első ránézésre jónak tűnik, hiába kínai. Az, hogy mennyire stabil, használat közben fog kiderülni. Egységenként 17 - 18 000 Ft, fene tudja, csak nem teljesen használhatatlan. Gond lehet, ha a központ nem tudja a késleltetett kazánindítást (kell idő, amíg kinyitnak a szelepek). Igaz, ezt külön időzítőrelével (meghúzás késleltetés) meg lehet oldani.
Meg s fogom próbálni, veszek egy központot és két termosztátot hozzá, aztán ha jó akkor további négyet.
A késleltetett indítást simán megoldom, de még erről nem hallottam. Jó, hogy mondtad, köszi.
Tapasztalattal mindenképpen várunk vissza, másnak is hasznos lehet.
Hőcserélő bekötéseSziasztok!Véletlenül vettem észre (de már régen gyanús, hogy valami lehet nem teljesen kerek), hogy a padlófűtést leválasztó hőcserélő szerintem nem jól van bekötve a rendszerbe. Csináltam egy képet és rárajzoltam mi merre, valamint egy távolabbit a teljes rendszerről. Megnéznétek légyszi!? Nem teljesen vagyok otthon a hőcserélők világában, főleg, hogy mennyire rossz, ha nem helyesek az áramlási irányok valamint a primer és szekunder kör felcserélése. Utóbbit úgy látom könnyen meg tudom oldani, ha szimplán forgatok rajta 180 fokot, de akkor is a szekunder kör iránya ellentétes lesz a hőcserélőn feltüntetettel. Mekkora gond ez?! Válaszokat előre is köszönöm. Üdv, Palkó.
Szia! Nem akarom favorizálni a nálam megépített ugyanilyen rendszert csak javasolni tudnám, hogy ha jót akarsz, hogy ezek szerint kell megépíteni, hogy jó működjön. A hőcserélőd fordítva van bekötve pedig ott van rajta jelölés, hogy melyik kör melyik és az áramlási irányok is fel vannak tüntetve. Meg kell fordítani de a szekunder oldal helyes áramlásához a bekötést módosítani kell. Ha jól látom akkor két egyenes csőszakasz közbeiktatásával meg lehet oldani a szekunder oldal bekötését. A szivattyúra menő csőszakasz felülre kerül a megfelelő irányba fordított ívekkel és az ezeket összekötő egyik egyenes csőszakasszal a hőcserélő szekunder kimenetére. A másik szakasz szerintem értelemszerűen következik. A forasztáshoz vedd le az aktuális hollanderig az egész átalakításra váró részt. Ha kérdésed volna az egésszel kapcsolatban majd beszélhetünk privátban ha gondolod. Az a csőtermosztátos megoldás nem lesz célravezető de a termofej sem jó helyen van.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2024
A keringetőszivattyú tengelye nem lehet függőlegesen csak vízszintesen. Ha szükseges a motort el kell forgatni a házon, hogy a kapcsoló és bekötés ne alul legyen.
Csao!
Megérkezett a CCT-28-x típusú zónavezérlő és egyelőre 2 termosztát. Nagyon hamar megjöttek, megjelenésük, csomagolásuk teljesen rendben. Használatuk nagyon egyszerű. A párosítás is pofon egyszerű. 2 hete vannak összepárosítva és wifi-re is csatlakoztatva és hiba nélkül működnek. Van hozzá mobil app is, ahol lehet programozni is. Egyedül ami kicsit “negatív”, hogy a minimum hiszterézis 0,5fok. A zónavezérlőnek van egy szivattyú és egy kazán kimenete. Előbbi 230v-ot ad, utóbbi egy sima nc, no, com relé kontaktus. A szivattyú kimenet van késleltetve fix 5perccel. Ezt majd megoldom egy időrelével, mert ez így nem a legjobb. A termosztátok ahogy írtam wifit is tudnak, de a bázishoz 433MHz-es rádiófrekvencián csatlakoznak. Összességében teljesn jó rendszer, remélem hosszútávon is stabil lesz. Pont ezt akartam a kábelezés nehézségei miatt, úgyhogy örülök neki. A teljes átalakítást (és további termosztátok rendelését) még ezután fogom megcsinálni. Ahogy beszéltük, tapasztalatként, infoként hoztam, hátha másnak is segítség lehet. Üdv, Palkó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |