Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán
 
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 35
(#) macera2 válasza VIM hozzászólására (») Szept 24, 2024 /
 
Ha WD helyett szilikonos zsírt használok, akkor megáll. Egyébként azért kezdtem a "polírozást", mert azt tapasztaltam, hogy bizonyos beállításnál -elforgatás esetén-, nem csúszik olyan simán. Mintha egy kis akadás lenne valahol a közép tájon. Vagy mintha egy kis görbület lett volna a rúdba? Ez szűnt meg polírozás után. Tolómérővel század milliméteres eltéréseket mértem. De lehet, hogy az csak a tolómérő bizonytalansága volt.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2024
(#) macera2 válasza vision61 hozzászólására (») Szept 25, 2024 /
 
Lassan, de bizonytalanul, haladok az összeszereléssel. Új gumimebrán, WD40 átcserélve szilikonos zsírra. Az írás szerint, így a „gáztömítés” is rendben.
Ahol elakadtam az az, hogy az a csavar, ami képen látható Al cső végét rögzítené az UFO-hoz, szökésben. Nem találom! Ez a cső vinné a gázt a gyújtólánghoz. Holnap ez ügyben ismét meglátogatom az általad ajánlott céget. De ha nem tudom beszerezni a szükséges csavart, akkor a zsugorcső-hőlégfúvós megoldás elfogadható?
(#) vision61 válasza macera2 hozzászólására (») Szept 25, 2024 /
 
Én a fotó alapján úgy látom, hogy letört egy darab a csőből. A zsugorcsőnek itt semmi keresnivalója nincs, hacsak nem akarod lerobbantani a készüléket a falról.
(#) macera2 válasza vision61 hozzászólására (») Szept 25, 2024 /
 
Teljesen jól látod. Mikor kiszereltem az UFO gázos részét, akkor történt. A csavarra is emlékszem. Egy kis teflonnal is körül volt tekerve. El is pakoltam, csak nem tudom hova. Akkor végső esetben, zsugorcső helyett valami tömítő paszta? .
(#) Gafly válasza macera2 hozzászólására (») Szept 25, 2024 /
 
Én inkább megkeresném azt a "szent teflonos csavart".
(#) macera2 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
Megvan a „szent csavar”. Pontosan ott volt ahova tettem, hogy meglegyen, ha majd szükség lesz rá. A lerövidült részt is korrigáltam. Kicsít szűkítve a spirált. A jelenlegi probléma, hogy nincs őrláng. Az egész rész tiszta,átfújtam. A UFO-ból, benyomva a baloldali gombot, ömlik a gáz, csak úgy látszik nem jut el a szikráig.

Amit észrevettem, hogy az a tömítő réz gyűrű, szinte lötyög az Al cső azon részén, ami bemegy az UFO-ba. Valószínű, hogy a hossz pótlásánál történ valami törvénytelenség.
Hol lehetne beszerezni ilyen Al csövet. Tennék egy próbát.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2024
(#) user1914 válasza macera2 hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
Annak a réz gyűrűnek a csavar beszorításakor a kúpos felület miatt össze kell szoruljon, és a réznek rá kell rögzítődnie az aluminium csőre. A két kúp nem egyforma szögű! Ha ez nem történik meg akkor ott ömlik a gáz kifelé. Megfelelő elegy keverék után berobban!!!
Üdv. M.
(#) sany válasza macera2 hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
Hogy tudtad leszedni a csőről a roppantógyűrűt? Annak a gyűrűnek nem szabad lejönnie a csőről.
Inkább ne is próbáld visszarakni, hanem gázszerelőt hívj, mert így fel robbanhatsz! Ilyennel ne bütykölj! A víz része még oké, de a gáz az nem játék! Ez pedig, már ahhoz tartozik!
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2024
(#) sany válasza user1914 hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
Idézet:
„és a réznek rá kell rögzítődnie az aluminium csőre.”


Inkább rá kell szorulnia, de nagyon.
(#) macera2 válasza user1914 hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
Azt hiszem értem a működés elvét. A fönti részen nem jön le a rézgyűrű, csak forog. A lentinél meg le is jön, annyira laza. Gondolom, mikor a letört rész hosszát próbáltam korrigálni, akkor sérülhetett a cső lenti része.

Egyébként, a vizes résznél tapasztaltam, hogy a rézgyűrűk mozdíthatatlanok. Ezeket a gyűrűket valamilyen szerszámmal rá roppantják az Al csőre, vagy csak rá erőltetik kézzel? Aztán, ha a cső fizikailag sértetlen, akkor minden OK.

Kezdem érteni, hogy a lenti csavarnál mit keresett az a teflon szigetelés. Az egész, képen látható egységet, be lehet valahol szerezni?
(#) vision61 válasza sany hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
Szerintem nem szedte le a roppantó gyűrűt, hanem eltört az alu cső. Konvektoroknál is elő szokott fordulni. Ilyenkor a cső végét illik síkba reszelni, és egy új roppantó gyűrűvel összerakni, ha még elég hosszú a cső.
(#) vision61 válasza macera2 hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
Elvileg a Lángőr Kft.-nél kapható.
Idézet:
„Ezeket a gyűrűket valamilyen szerszámmal rá roppantják az Al csőre, vagy csak rá erőltetik kézzel?”

Az új gyűrűt nem kell erőltetni, pontosan rámegy a csőre, HA az sértetlen és egyenes. Nem kell hozzá különleges szerszám, amikor meghúzod a hollandert, annak a belső kúpja rászorítja az alu csőre. Ha szétszedéskor nem sérül, akkor újra használható, de többnyire 1-2 menet teflonszalagot is lehet rátekerni, akkor biztosan nem fog szivárogni.
Ha nem tudtad begyújtani, akkor valószínüleg a gyújtó elektróda elmozdult szerelés közben, és nem oda adja a szikrát, amerre a gáz kiáramlik a csőből.
(#) uniman válasza macera2 hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
Kapható...a cső.
(#) macera2 válasza uniman hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
Kösz az infót. Pont ilyet eresek. Most sajnálom először, hogy nem Kiskunlacházán lakok. De majd valahol Pesten.
(#) macera2 válasza vision61 hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
A Lángőr kft.-t már más ügyben is kerestem, lassan bérletem lesz. Mivel Péntek van, a folytatás Hétfőn. Addig is köszönet az infókért.
(#) sany válasza vision61 hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
Gondolom én is, hogy valami olyasmi történhetet. Csak akkor is óvatosan...
(#) uniman válasza macera2 hozzászólására (») Szept 27, 2024 /
 
Lángőrnél is van valami. A többi sárgaréz bityók is lesznek ott...
(#) macera2 válasza uniman hozzászólására (») Okt 1, 2024 /
 
Felkerestem a "Lángőrt". Csak kész egyenes cső volt. A képen látható 1-es, Al. cső, és 2-es egységekkel. Úgy ahogy meggörbítettem.

A 4-es, 5-ös csavarok közt van a kazánház lemeze, a 6-osnál jön ki az őrlánghoz szükséges gáz, és ez szorít le egy vékony fényes gáz szűkítő lemezkét.

Az 1-esnél a gyűrű, meg a csavar egy darabból van esztergálva. Un. roppantó gyűrűt a 2-es csavarhoz nem kaptam, mondván, hogy a cső vége ki van tágítva, peremezve, így az nem szükséges. Legyen úgy.

A probléma az, hogy mikor a 2-es, meg a 3-ast összecsavarom, nincs rögzítés, mert rövid a 4-es menetes hossza. Csak akkor érzek rögzítést, ha közbe iktatok egy 3-as gyűrűt, mint toldást. De persze roppantásról szó sincs.

Az eredeti elrendezés esetén, ahol ezen a csőrészen rajta volt a gyűrű, ott is volt lazaság, csak amíg nem szedtem szét, nem volt róla tudomásom.

Holnap elnézek a „Lángőrhöz”, hogy Ők hogy látják? Persze szívesen venném, a Te, ill. a Ti észrevételeiteket is.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2024
(#) user1914 válasza macera2 hozzászólására (») Okt 2, 2024 /
 
Abban a 3 számúban belül aluminium van? Kivül meg réz?
Mert annak a perem nélküli csőre kellene szerintem felmennie.
A 4 be meg a perem nélküli csövet szerintem bele tudod dugni legalább 3-4 mm-t.
Üdv. M.
(#) macera2 válasza user1914 hozzászólására (») Okt 2, 2024 /
 
A 3 számú, a régiről lejött réz gyűrű. Csak réz kívül belül. De nem tudom feltenni az Al csőre, mert az peremes.

Közben voltam egy Fégtherm nevü cégnél. Vittem a peremes megoldás elemeit. Egy az egyben lebeszéltek róla.

Kaptam egy 25 cm-es egyenes csövet, két új gyűrűvel. A régiből, a csavarok felhasználhatóak, a többi tartalék.

Az Al.- cső vágása, hogy ne deformálódjon, finoman, sarokcsiszoló vékony fémvágó tárcsa, megoldható? Aztán lapos tűreszelő.
(#) vision61 válasza macera2 hozzászólására (») Okt 2, 2024 /
 
Idézet:
„Az Al.- cső vágása, hogy ne deformálódjon, finoman, sarokcsiszoló vékony fémvágó tárcsa, megoldható? Aztán lapos tűreszelő.”

Persze, így is méretre vághatod, de akár egy finom fogazású fémfűrészlappal is lehet. A csövet ne szorítsd satuba, én csak kézzel szorítom le, és úgy vágom el. A belsejéhez ne a lapos tűreszelőt használd, hanem egy kör keresztmetszetűt.
(#) carlo111 hozzászólása Okt 3, 2024 /
 

ZC-18 kazán betegség, nem gyullad meg az égőtálca

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni; az öreg ZC-18 parapetes kazánom nyüglődik.
Nyáron le volt állítva és most beindítottam, de sajnos nem működik úgy ahogy kellene.
Szépen kitakarítottam, begyújtottam....Gáz van az őrláng frankó, de nem lobban be a fő égő mikor bekapcsolom a szoba termosztátot. Az ufót is szétszedtem, azt hittem membrán hiba, de az okés. Szivattyúval lehet valami? Úgy nézem csak akkor kezd forogni, ha a kapcsolót tekergetem az elektromos doboz alján, de akkor sem lobban be az égőtálca.
Van valakinek hasznos ötlete?
(#) VIM válasza carlo111 hozzászólására (») Okt 3, 2024 /
 
Szia! Éppen most van tárgyalás alatt ez a probléma. A hidróblokk rúdja nem tudja felnyomni a gázégő főszelepének tolattyúját, mert az össze van oxidálódva a házzal. Ha leveszed ismét az "ufót" akkor megpróbálhatod kézi erővel felfelé megnyomni, hogy kiszabaduljon az oxidáió szorításából. Bővebben: Link
(#) carlo111 válasza VIM hozzászólására (») Okt 4, 2024 /
 
Szia! Köszi az ötletet, megpróbálom.
(#) macera2 válasza vision61 hozzászólására (») Okt 6, 2024 /
 
Az őrzőlángnál elakadtam. Szikra van, jó helyre megy, őrzőláng nincs. Amit észrevettem, hogy az UFÓ gázos részébe csatlakozó Al csőnél a gáz szivárog. Ultrás víz, ecsetelés, buborékok. Roppantógyűrű van, de már nem merem erősebben meghúzni a csavart, nehogy megszakadjon. Lehet hogy kevés gáz megy föl a szikráig? Teflonszalag használata, olyan bizonytalannak tűnik.

user1914 említetted, hogy a roppantó réz gyűrű két kúpja nem egyforma szögű. Erre nem is figyeltem. Ha így van akkor melyik felét kell a csavar felé fordítani?

uniman linkelted a mellékelt videót. https://www.youtube.com/watch?v=pXCcuQPyBNM (40. sec.)
Itt, a gázfolyást szűkítő, lemezkét tartó csavar, közvetlenül az UFO-ba van csavarva. Egy Al cső, két roppantás kihagyva. Lehetne alkalmazni valami hasonló megoldást az én ZC-18-as kazánomnál is?
(#) sany válasza macera2 hozzászólására (») Okt 6, 2024 /
 
Idézet:
„Eddig és ne tovább!”
- A jó ismert Columbo című sorozat egyik részében ez volt a kulcsmondat. Szerintem, itt is ez legyen. Lehet, ha jól összeraknád, akkor sem lenne őrláng. Lehet, hogy gázblokk nem küld elèg gázt, stb... Tudom a szerelő drága, de lehet nem is kér annyit, mint gondolnád. Nálunk régebben kormolt a vízmelegítő. Már temettük, nyúltunk a malacperselyhez. Jött a szerelő, erre csak ki kellett takarítani, mindössze 2000 Ft kért. Jó ez kb. 10 éve volt.
Szóval, lehet nincs nagy baja a tiédnek sem, lehet egy szerelő azonnal kiszúrná a hibát.
(#) uniman válasza macera2 hozzászólására (») Okt 6, 2024 /
 
Nálam is olyan az őrláng megoldása. De ez nyitott égésterű más Fég kazán, de ilyen gázarmatúrával. '84 óta működik.
A fúvókában egy köralakú lemezke van, a középen egy tizedmilliméteres furattal. (Egyszer ki akartam tisztítani egy tűvel... sikerült, de félméteres lett az őrláng...)

orlang.jpg
    
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Okt 7, 2024 /
 
Az már lehet eleve felmelegítte volna a vizet kl. Ki sem kellett volna nyitni a csapot.
(#) Gafly válasza macera2 hozzászólására (») Okt 7, 2024 /
 
Az enyém úgy nézett ki, hogy hogy volt egy "kanyarcső", pont mint az első hozzászólásodban.
Felül van benne egy rugó, sokszor pók is.
Kiszed, átfúj, ilyesmi.
Ha alul a fúvókán belefúvódik a gáz, felül meg nem lehet meggyújtani...

Igazán ezzel a "szentháromsággal" küzdöttem folyamatosan amikor még ZC-18 volt...
(#) uniman válasza sany hozzászólására (») Okt 7, 2024 /
 
Meg a fapallós padlásfödémem is jó meleget csinálhatott volna...de inkább szereztem egy újat.
Következő: »»   33 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem