Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán
 
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 33
(#) uniman válasza macera2 hozzászólására (») Szept 19, 2024 /
 
Ne azt írtuk, hogy az ujjat kell oda bedugni! Én csavarhúzó hegyét használom indikátornak.
Tehát nem volt beszorulva a tengelye? A WD40 meg mihez kellett ? A tengely kerámiacsapágyban forog, fűtővízben lubickolva.
(#) macera2 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 19, 2024 /
 
Köszönet a linkért. Nagyon profi a video. Holnap nekifogok.
(#) macera2 válasza uniman hozzászólására (») Szept 19, 2024 /
 
Nem volt olyan egyszerű a csavar kicsavarása. Szerintem a telepítés óta nem volt megmozdítva. Csavarlazítót, meg amit el tudtam képzelni, így a WD40-et is bevetettem. Vagy egy óráig reménykedtem, míg végül, nagy nehezen sikerült megmozdítani, és kicsavarni. Hogy aztán mibe van csapágyazva, azt nem tudtam eldönteni, de tény, hogy nagyon lazán, mondhatni szabadon mozog.
(#) macera2 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 20, 2024 /
 
Az Ufo víz részét sikerült kioperálni a kazánból. Aztán fúrógép, drótkefe korong. Volt mit leszedni. Szétszedni még nem tudtam. Minden csavar mozdíthatatlan. Remélem a csavarlazító segít. A képen látható pöcök, szabadon mozog, már az ujjammal is, minden nehézség nélkül, ki tudom húzni, visszanyomni. Mozgatásánál valami kis hangot azért hallok. Benyomott állapotban, -kb. 4 mm a hossza- tovább nyomni ujjal már nem is lehet, csak egy kis rásegítéssel. A „víz rész” alján látható csavarnak mi lenne a funkciója?
(#) Gafly válasza macera2 hozzászólására (») Szo, 7:31 /
 
Idézet:
„A „víz rész” alján látható csavarnak mi lenne a funkciója?”

Fogalmam sincsen, talán vízleeresztő.
Funkcionálisan szerintem nem sok. De ha azt is piszkálod, akkor már ott is folyhat utána.
(#) macera2 válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 12:18 /
 
Még egyszer átnézve a küldött videót, a gumi membrán alatti részre gondolok. Ha kitekerném, akkor a vízpumpa által küldött víz itt jönne ki, és nem tudná a membránt mozgatni. Úgyhogy hagyom is békén.
Ha már leszedtem ezt a vizes részt, gondoltam szétszedem és tisztítom, membránt cserélek. De a csavarok kitekerése probléma. Nem tisztelik a csavarlazító spréjt, se a videóban említett csőfogót. Most még kaptak egy kis WD40-et. Ha ez se segít mit lehet még csinálni? Kézi kis palackos gázégőm van. Valahol olvastam ennek a használatáról is.
(#) vision61 válasza macera2 hozzászólására (») Szo, 12:47 /
 
Egy vastag vaslemez vagy satupofa sarkára teszed annál a csavarnál, amelyiket lazítani akarod, és néhányszor finoman üsd meg kalapáccsal a csavar fejét. Ha a csavar menetes része túllóg a házon, az ne feküdjön fel, mert tönkremegy a menet! Ezután én vízpumpa fogóval szoktam kivenni a csavart, csavarhúzóval esélytelen. A csavarokat is cseréld ki újra, ne csak a membrán.
(#) Gafly válasza vision61 hozzászólására (») Szo, 13:11 /
 
De ez is benne van a linkelt videóban.
Például hogy:
- Szívás lehet kitekerni
- Mindig cseréli hatlapfejűre

Az a következő generációval történő kicseszés szerintem, hogy összerakáskor a csavarokra még kicsi szilikonzsírt sem kell tenni, pedig ott van a kezében.
(#) macera2 válasza vision61 hozzászólására (») Szo, 18:55 /
 
Ütögetés, vagy az eddigi áztatás, nem tudom, de a 8-ból 5 kicsavarva. 2 „ még tartja magát. Kaptak egy kis WD40 fröccsöt. Egynek meg sajnos letörtem a fejét. Ebből fúrás lesz ugye?
(#) vision61 válasza macera2 hozzászólására (») Szo, 19:01 / 1
 
Idézet:
„Egynek meg sajnos letörtem a fejét. Ebből fúrás lesz ugye?”

Ha sikerül levenni a fedelet, talán kiáll még annyira a maradék csavar, hogy egy oldalcsípővel meg tudod fogni, és oda-vissza mozgatva megindulhat a csavar.
ha fúrni kell, akkor ne a törött végnél próbáld, hanem a másik oldalon, ott még könnyű bepontozni a csavar közepét. Ha van, akkor állványos fúrón, először csak egy 2 mm-es fúróval.
(#) macera2 válasza vision61 hozzászólására (») Vas, 14:37 /
 
Ufo víz részből, még két csavar kiszedve, szétszedés, tisztítás. A videóban bemutatott szintet, szerintem csak homokfúvással lehet elérni. Eddig vízkőoldó spréjt használtam. A beletört csavar csonkja ugyan kiáll, de nem mozdul. Estig még áztatom, aztán fúrás.

A gázpumpás részt is kiszedtem. A kép közepén (ez már a tisztítás után) látható az a kis pöcök, ill a vége, amit a vizes résznek kéne mozgatni? Ez reteszelve van? Mert képtelen vagyok, bármivel is megmozdítani. A termoelem végét, öngyújtóval hevítve, észre lehetne venni valamilyen mozgást?
A hozzászólás módosítva: Vas, 14:42
(#) Gafly válasza macera2 hozzászólására (») Vas, 15:42 /
 
Azt úgy képzeld el, hogy belül van egy tekercs. Amikor ég az őrláng, akkor kicsi feszültség keletkezik a hőelemben, és komoly áramot hajt át a tekercsen. Begyújtáskor a gombbal odanyomod a tekercshez a fegyverzetet, amit utána ott tart mágnesesség. Addig, ameddig van van áram, azaz ég az őrláng. Ha kialudt, akkor egy "ping" jellegű hanggal rugó visszapattintja alaphelyzetbe. A főégő a vízáramlás hatására csak akkor tud égni/égve maradni, ha a fegyverzet be van húzva. Akkora mágneses erő nincsen, hogy magától odahúzza a fegyverzetet, azaz hiába melegíted, nem fogsz látni semmit.
(#) macera2 válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 16:56 /
 
Kösz az infót. És mi a helyzet a 3. képen ( …74.jpg) látható egységgel. Ez fogadja a „vizes” részt. Azt a bizonyos, középen lévő pöcköt -amit elvileg a vizes rész mozgat- így szétszerelve kéne tudni mozgatnom?
(#) Gafly válasza macera2 hozzászólására (») Vas, 17:18 /
 
Sajnálatos módon ezt nem tudom, mert soha nem kellett szétszedni.
De belegondolva abba, hogy csak akkor szabad a főégőnek begyújtania ha van őrláng, akkor lehet hogy nem.
Talán azt kellett volna csinálni, hogy amikor még a helyén volt, és volt őrláng, akkor kellett volna pillanatra megnyomni. Akkor belobbant volna a főégő az elképzelésem szerint. De nyílt fórumon olyat nem javasol az ember, hogy nyitott égéstérrel babráljon valaki a gázszeleppel.
Én nem szedtem volna le...
(#) macera2 válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 17:41 /
 
Egyetértek! Ha jól tudom, akkor a vizes rész kis pöcke, -amit a víznyomás mozgat fel-le-, vezérli a gázégőt. De ahogy én nem tudom a gázos résznek a képe látható középső részét megmozdítani, nehezem tudom elképzelni, hogy a vizes résznek az bizonyos mozgó pöcke, a membrán nyomás hatására erre képes. Annak nem ugyan olyan szabadon kellene mozogni, mint a vizes rész ellendarabjának? Ezért kérdeztem, hogy vajon van-e itt valamiféle üzemszerű reteszelés, vagy csak az elszennyeződés hatását tapasztalom?

Egyébként a vizes részt vissza tudom szerelni. Tisztítás megvolt, hatlapfejüek megvannak, azt az utolsó csavart csak kicsavarom valahogy. Csak az előzőekben vázolt probléma okoz fejtörést.
A hozzászólás módosítva: Vas, 17:51
(#) uniman válasza macera2 hozzászólására (») Vas, 17:54 /
 
https://www.youtube.com/watch?v=pXCcuQPyBNM
A hozzászólás módosítva: Hé, 12:16
Moderátor által szerkesztve
(#) VIM válasza uniman hozzászólására (») Vas, 20:14 / 2
 
Nem EZT vagy EZT szeretted volna belinkelni?
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:21
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Vas, 20:27 /
 
Ezek után már sok nyitott kérdés szerintem már nem lehet.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 20:37 /
 
Például az is említődik, hogy a WD40-t jól ki kell hajítani. (Jó, nem így írják. Csak annyit, hogy nem érdemes itt SEM használni) Több kart okoz, mint hasznot.
(#) VIM válasza macera2 hozzászólására (») Vas, 20:45 /
 
Szia! Ha már egyszer ennyire szét tudtad szedni akkor már nyert ügyed van. A gázszelepet is muszáj leszel szétszedni ha a főszelep rúdja megszorult, legalább az is be lesz kenve. Óvatosan bánj a menetekkel, mert ha túlhúzod megreped a ház és akkor el lehet dobni. Talán gk. vízhűtő ragasztóval azt is el lehet tömíteni. A beszakadt csavarszárat vagy csavarfejet én kis méretű patentfogóval szoktam megfogni és balra-jobbra próbálom vele mozdítani. A meggyötört csavarok helyett próbálj meg felületkezelteket berakni és zsírozd be a meneteket.
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 20:56 /
 
Ehhez képest profi módon szét tudta szedni. Ezúton is bocsánatot kell kérjek az elmarasztaló szavaimért. Remélem, hogy pozitívan fog végződni a felújítás ha már egyszer ennyire szét lett szedve ez a veterán készülék.
(#) vision61 válasza macera2 hozzászólására (») Vas, 21:18 /
 
Nincs reteszelve, annak is viszonylag könnyen kell mozognia. Ezen keresztül tudja működtetni, bekapcsolni a főégőt a vízarmatúrában lévő membrán.
A termoelemnek ehhez nincs köze, annak a szerepét Gafly leírta. Az csak nyitvatartja a gázszelepet, amíg ég a gyújtóláng.
(#) macera2 válasza VIM hozzászólására (») Hé, 8:26 /
 
Mind a két link sokat segített. Köszönet érte. Egyébként a WD40 mért kerülendő? Valahol mintha csavarlazítóként is használták volna. Van kifejezetten csavarlazító spréj, WD40, meg szilikonos kenőcs is a fiókba.
(#) uniman válasza macera2 hozzászólására (») Hé, 8:37 /
 
A gumitömítéseket károsíthatja a WD40...vagy rá van írva, hogy jó azokhoz is?
A fő gázszelep elzáró tányéja szabadon mozog benne, ha megrázom, hallani...
Nem az a rugós, az csak az őrláng szelepe...
A hozzászólás módosítva: Hé, 8:39
(#) macera2 válasza vision61 hozzászólására (») Hé, 20:16 /
 
Ma is volt előrelépés. A vizes részből az eltört fejűt is kiszedtem. Megvan a 8 hatlapfejű, bezsírozva.
A gumimembrán sértetlennek, masszívnak tűnik, azért egy szakboltba próbáltam újat venni, de az mondták, hogy már évek óta nem kaptak.

A gázos egységből a mozgató rudat finom kalapálással kiszedtem. Tisztítás, fúrógép, 1000-es polirpapír, WD40. Jelenleg, azon a kis réz csövön, ami megvezeti, saját súlyától átesik.
És most jön a neheze, az összerakás, próba.
(#) zolika60 válasza macera2 hozzászólására (») Hé, 20:20 /
 
Ami WD40-nel és vagy szgetelőszalaggal nem javítható, azt nem is érdemes....
(#) vision61 válasza macera2 hozzászólására (») Hé, 20:24 /
 
Ha már szétszedted, érdemes lenne cserélni a membránt is. Náluk kapható.
(#) VIM válasza macera2 hozzászólására (») Hé, 20:55 /
 
Idézet:
„Jelenleg, azon a kis réz csövön, ami megvezeti, saját súlyától átesik.”
Szerinted az gáztömör lett így, hogy felpolíroztad?
(#) zolika60 válasza VIM hozzászólására (») Hé, 20:56 /
 
Mert valaha is az volt?
(#) VIM válasza zolika60 hozzászólására (») Hé, 21:12 /
 
Mert nem kell neki gáztömörnek lenni amikor a főszelep szelepülék alatti rész nyomás alatt van ha ki van aludva a főégő és csak az őrláng fogyaszt onnan ami viszont állandóan melegen tatja a hőelemet, hogy az behúzva tartsa a főelzáró szelepet (azaz nyitva tartsa)?
Következő: »»   32 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem