Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ZC-18 kazán
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Ne azt írtuk, hogy az ujjat kell oda bedugni! Én csavarhúzó hegyét használom indikátornak.
Tehát nem volt beszorulva a tengelye? A WD40 meg mihez kellett ? A tengely kerámiacsapágyban forog, fűtővízben lubickolva.
Köszönet a linkért. Nagyon profi a video. Holnap nekifogok.
Nem volt olyan egyszerű a csavar kicsavarása. Szerintem a telepítés óta nem volt megmozdítva. Csavarlazítót, meg amit el tudtam képzelni, így a WD40-et is bevetettem. Vagy egy óráig reménykedtem, míg végül, nagy nehezen sikerült megmozdítani, és kicsavarni. Hogy aztán mibe van csapágyazva, azt nem tudtam eldönteni, de tény, hogy nagyon lazán, mondhatni szabadon mozog.
Az Ufo víz részét sikerült kioperálni a kazánból. Aztán fúrógép, drótkefe korong. Volt mit leszedni. Szétszedni még nem tudtam. Minden csavar mozdíthatatlan. Remélem a csavarlazító segít. A képen látható pöcök, szabadon mozog, már az ujjammal is, minden nehézség nélkül, ki tudom húzni, visszanyomni. Mozgatásánál valami kis hangot azért hallok. Benyomott állapotban, -kb. 4 mm a hossza- tovább nyomni ujjal már nem is lehet, csak egy kis rásegítéssel. A „víz rész” alján látható csavarnak mi lenne a funkciója?
Idézet: „A „víz rész” alján látható csavarnak mi lenne a funkciója?” Fogalmam sincsen, talán vízleeresztő. Funkcionálisan szerintem nem sok. De ha azt is piszkálod, akkor már ott is folyhat utána.
Még egyszer átnézve a küldött videót, a gumi membrán alatti részre gondolok. Ha kitekerném, akkor a vízpumpa által küldött víz itt jönne ki, és nem tudná a membránt mozgatni. Úgyhogy hagyom is békén.
Ha már leszedtem ezt a vizes részt, gondoltam szétszedem és tisztítom, membránt cserélek. De a csavarok kitekerése probléma. Nem tisztelik a csavarlazító spréjt, se a videóban említett csőfogót. Most még kaptak egy kis WD40-et. Ha ez se segít mit lehet még csinálni? Kézi kis palackos gázégőm van. Valahol olvastam ennek a használatáról is.
Egy vastag vaslemez vagy satupofa sarkára teszed annál a csavarnál, amelyiket lazítani akarod, és néhányszor finoman üsd meg kalapáccsal a csavar fejét. Ha a csavar menetes része túllóg a házon, az ne feküdjön fel, mert tönkremegy a menet! Ezután én vízpumpa fogóval szoktam kivenni a csavart, csavarhúzóval esélytelen. A csavarokat is cseréld ki újra, ne csak a membrán.
De ez is benne van a linkelt videóban.
Például hogy: - Szívás lehet kitekerni - Mindig cseréli hatlapfejűre Az a következő generációval történő kicseszés szerintem, hogy összerakáskor a csavarokra még kicsi szilikonzsírt sem kell tenni, pedig ott van a kezében.
Ütögetés, vagy az eddigi áztatás, nem tudom, de a 8-ból 5 kicsavarva. 2 „ még tartja magát. Kaptak egy kis WD40 fröccsöt. Egynek meg sajnos letörtem a fejét. Ebből fúrás lesz ugye?
Idézet: „Egynek meg sajnos letörtem a fejét. Ebből fúrás lesz ugye?” Ha sikerül levenni a fedelet, talán kiáll még annyira a maradék csavar, hogy egy oldalcsípővel meg tudod fogni, és oda-vissza mozgatva megindulhat a csavar. ha fúrni kell, akkor ne a törött végnél próbáld, hanem a másik oldalon, ott még könnyű bepontozni a csavar közepét. Ha van, akkor állványos fúrón, először csak egy 2 mm-es fúróval.
Ufo víz részből, még két csavar kiszedve, szétszedés, tisztítás. A videóban bemutatott szintet, szerintem csak homokfúvással lehet elérni. Eddig vízkőoldó spréjt használtam. A beletört csavar csonkja ugyan kiáll, de nem mozdul. Estig még áztatom, aztán fúrás.
A gázpumpás részt is kiszedtem. A kép közepén (ez már a tisztítás után) látható az a kis pöcök, ill a vége, amit a vizes résznek kéne mozgatni? Ez reteszelve van? Mert képtelen vagyok, bármivel is megmozdítani. A termoelem végét, öngyújtóval hevítve, észre lehetne venni valamilyen mozgást? A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2024
Azt úgy képzeld el, hogy belül van egy tekercs. Amikor ég az őrláng, akkor kicsi feszültség keletkezik a hőelemben, és komoly áramot hajt át a tekercsen. Begyújtáskor a gombbal odanyomod a tekercshez a fegyverzetet, amit utána ott tart mágnesesség. Addig, ameddig van van áram, azaz ég az őrláng. Ha kialudt, akkor egy "ping" jellegű hanggal rugó visszapattintja alaphelyzetbe. A főégő a vízáramlás hatására csak akkor tud égni/égve maradni, ha a fegyverzet be van húzva. Akkora mágneses erő nincsen, hogy magától odahúzza a fegyverzetet, azaz hiába melegíted, nem fogsz látni semmit.
Kösz az infót. És mi a helyzet a 3. képen ( …74.jpg) látható egységgel. Ez fogadja a „vizes” részt. Azt a bizonyos, középen lévő pöcköt -amit elvileg a vizes rész mozgat- így szétszerelve kéne tudni mozgatnom?
Sajnálatos módon ezt nem tudom, mert soha nem kellett szétszedni.
De belegondolva abba, hogy csak akkor szabad a főégőnek begyújtania ha van őrláng, akkor lehet hogy nem. Talán azt kellett volna csinálni, hogy amikor még a helyén volt, és volt őrláng, akkor kellett volna pillanatra megnyomni. Akkor belobbant volna a főégő az elképzelésem szerint. De nyílt fórumon olyat nem javasol az ember, hogy nyitott égéstérrel babráljon valaki a gázszeleppel. Én nem szedtem volna le...
Egyetértek! Ha jól tudom, akkor a vizes rész kis pöcke, -amit a víznyomás mozgat fel-le-, vezérli a gázégőt. De ahogy én nem tudom a gázos résznek a képe látható középső részét megmozdítani, nehezem tudom elképzelni, hogy a vizes résznek az bizonyos mozgó pöcke, a membrán nyomás hatására erre képes. Annak nem ugyan olyan szabadon kellene mozogni, mint a vizes rész ellendarabjának? Ezért kérdeztem, hogy vajon van-e itt valamiféle üzemszerű reteszelés, vagy csak az elszennyeződés hatását tapasztalom?
Egyébként a vizes részt vissza tudom szerelni. Tisztítás megvolt, hatlapfejüek megvannak, azt az utolsó csavart csak kicsavarom valahogy. Csak az előzőekben vázolt probléma okoz fejtörést. A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2024
https://www.youtube.com/watch?v=pXCcuQPyBNM
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2024
Moderátor által szerkesztve
Ezek után már sok nyitott kérdés szerintem már nem lehet.
Például az is említődik, hogy a WD40-t jól ki kell hajítani. (Jó, nem így írják. Csak annyit, hogy nem érdemes itt SEM használni) Több kart okoz, mint hasznot.
Szia! Ha már egyszer ennyire szét tudtad szedni akkor már nyert ügyed van. A gázszelepet is muszáj leszel szétszedni ha a főszelep rúdja megszorult, legalább az is be lesz kenve. Óvatosan bánj a menetekkel, mert ha túlhúzod megreped a ház és akkor el lehet dobni. Talán gk. vízhűtő ragasztóval azt is el lehet tömíteni. A beszakadt csavarszárat vagy csavarfejet én kis méretű patentfogóval szoktam megfogni és balra-jobbra próbálom vele mozdítani. A meggyötört csavarok helyett próbálj meg felületkezelteket berakni és zsírozd be a meneteket.
Ehhez képest profi módon szét tudta szedni. Ezúton is bocsánatot kell kérjek az elmarasztaló szavaimért. Remélem, hogy pozitívan fog végződni a felújítás ha már egyszer ennyire szét lett szedve ez a veterán készülék.
Nincs reteszelve, annak is viszonylag könnyen kell mozognia. Ezen keresztül tudja működtetni, bekapcsolni a főégőt a vízarmatúrában lévő membrán.
A termoelemnek ehhez nincs köze, annak a szerepét Gafly leírta. Az csak nyitvatartja a gázszelepet, amíg ég a gyújtóláng.
Mind a két link sokat segített. Köszönet érte. Egyébként a WD40 mért kerülendő? Valahol mintha csavarlazítóként is használták volna. Van kifejezetten csavarlazító spréj, WD40, meg szilikonos kenőcs is a fiókba.
A gumitömítéseket károsíthatja a WD40...vagy rá van írva, hogy jó azokhoz is?
A fő gázszelep elzáró tányéja szabadon mozog benne, ha megrázom, hallani... Nem az a rugós, az csak az őrláng szelepe... A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2024
Ma is volt előrelépés. A vizes részből az eltört fejűt is kiszedtem. Megvan a 8 hatlapfejű, bezsírozva.
A gumimembrán sértetlennek, masszívnak tűnik, azért egy szakboltba próbáltam újat venni, de az mondták, hogy már évek óta nem kaptak. A gázos egységből a mozgató rudat finom kalapálással kiszedtem. Tisztítás, fúrógép, 1000-es polirpapír, WD40. Jelenleg, azon a kis réz csövön, ami megvezeti, saját súlyától átesik. És most jön a neheze, az összerakás, próba.
Ami WD40-nel és vagy szgetelőszalaggal nem javítható, azt nem is érdemes....
Ha már szétszedted, érdemes lenne cserélni a membránt is. Náluk kapható.
Idézet: Szerinted az gáztömör lett így, hogy felpolíroztad? „Jelenleg, azon a kis réz csövön, ami megvezeti, saját súlyától átesik.”
Mert nem kell neki gáztömörnek lenni amikor a főszelep szelepülék alatti rész nyomás alatt van ha ki van aludva a főégő és csak az őrláng fogyaszt onnan ami viszont állandóan melegen tatja a hőelemet, hogy az behúzva tartsa a főelzáró szelepet (azaz nyitva tartsa)?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |