Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3976 / 3981
(#) Klystron hozzászólása Okt 12, 2024 /

Feszültségáteresztő

Üdvözlet mindenkinek!
Remélem, jó helyen járok, mert kezdő (nem szakember)is vagyok és ilyen irányú topikot sem tudtam beazonosítani!
Szóval arra keresnék megodást, kapcsolást, hogy van egy forrás, ami kb. 2 - 2,3 voltot produkál és egy LED - et működtet halványan. Viszont egy üzemmód változáskor ennek a forrásnak a feszültsége megemelkedik (ez így üzemszerű, nem hiba) és a LED normál fényerőre vált.
Én viszont azt szeretném, ha a LED csak akkor világítson, ha a teljes fényerőhöz való feszültséget kapja meg. Vagyis, valami feszültség "áteresztő" kellene, ami csak pl. 2,5 volt felett nyit és engedi át a teljes (kb 3 - 3,2 volt) feszültséget. Mégegyszerűbben: a LED ne világítson halványan, csak akkor, amikor az üzemváltás következtében a nagyobb, a teljes fényerőhöz szükséges feszültséget kapja.
köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2024
(#) KBal76 válasza Klystron hozzászólására (») Okt 12, 2024 /

A legegyszerűbb módja, hogy a LED után (tehát vele sorba) beteszel egy schottky diódát, vagy egy ellenállást (inkább 100 Ω-os potit). Valamennyi fényerőt fogsz veszíteni. Pontosan nem tudjuk megmondani, kísérletezned kell, hiszen csak te látod az eredményt majd.
(#) Epu2 válasza Klystron hozzászólására (») Okt 12, 2024 /

Másik megoldás, a LED-del párhuzamosan 1....3 kΩ ellenállás.
(#) kadarist válasza Klystron hozzászólására (») Okt 12, 2024 / 1

Keress egy 2-2,5V körüli stabilizátor diódát (Zener) és kösd sorba a LED-el. Akkor kezd áram folyni, ha 2V fölé emelkedik a feszültség. Schottky vagy normál diódákkal nyitóirányba kötve pedig finomhangolni lehet a nyitási feszültséget.
(#) szs válasza kadarist hozzászólására (») Okt 12, 2024 /

Én LM431-et gondoltam volna, mert az jó pontossággal beállítható, -csak most nem vagyok otthon, nem tudom lerajzolni.
Talán estefelé.
(#) kadarist válasza szs hozzászólására (») Okt 12, 2024 /

Úgy bizony, a saját referenciafeszültsége éppen a kívánt tartományban van. Vannak itt kész megoldások 3V-tól: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2024
(#) Zaji hozzászólása Okt 12, 2024 /

Rádiós jeladó

Sziasztok,

Olyan kiegészítő elektronokát keresek, ahol egy pontenciálmentes kontaktust tudok rádió jelen továbbítani, majd visszaalakítani vezetékes formába?
Ebben kérném a segítségeteket. Köszönöm szépen.
(#) antikzsolt válasza Klystron hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Nem lenne egyszerűbb sima kapcsolót beépíteni? Kvázi azt akarod megépíteni. Amúgy mi ez az eszköz hogy nem kell az a kis fény?
(#) szs válasza Klystron hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Tegnap este már nem rajzolgattam, csak ma.
Ez egy lehetőség arra, amit szeretnél:

3V-nál.png

(#) szs válasza Klystron hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Ha pedig azt szeretnéd, hogy bekapcsolása után a LED azonos árammal (azonos fánnyel) világítson feszültségtől függetlenül, akkor így:
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2024
(#) pucuka válasza Zaji hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

A potenciálmentes kontaktus az jó, mert sok célra felhasználhatod.
A kérdéseddel egyébként a Rádiós adó vevő modulok topikot kellett volna megtalálnod.
A megoldás egy kóder - adó modul, -- vevőmodul - dekóder modullal megvalósítható. Olvasgass bele az idézett topikba.
(#) pipi válasza szs hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Hali. A bc327 mikor nyit ki ha az E van a + tápon?
(#) Gafly válasza pipi hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Merthogy PNP.
(#) szs válasza pipi hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

A jelen összeállításban kb. 3V elérésekor. Mert PNP tranzisztor, és akkor nyit, amikor a TL341 katódja leesik kb 2V körülre. Lényegében a tápnál legalább annyival kisebbre, hogy kinyithasson.
(#) mek-elek válasza Zaji hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Gondolom a térerő biztosított a kapcsolathoz?!
(#) pucuka válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Majd biztosít magának, az adó is a kezében van.
(#) proli007 válasza pipi hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Amikor a bázisa 600mV-al negatívabb potenciálú, mint az emittere és folyik is bázisáram. Lévén hogy PNP tranyó.
(#) Lamprologus válasza Klystron hozzászólására (») Okt 13, 2024 / 1

Kedves kollégák!

Arra is gondoltatok, mi van, ha áramgenerátoros meghajtása van a LED-nek, vagy PWM jelet kap?

Lehet nem ártana tisztázni miben is van pontosan!
(#) szs válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Nem vagyok igazán kolléga (csak érdeklő, meg rajzogató)
De áramgenerátoros LED-el működőt (is) rajzoltam.
Azaz: abban az esetben pont kész van.
(#) szs válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Amúgy valójában pont az nem makkan, aki érdekében rajzolódott
(#) pipi válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Bocs, én npn-nek néztem/gondoltam
(#) szs válasza pipi hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Sejtettem.
Ezért írtam, hogy hogyan.
Mert ha én rajzoltam, akkor meg is kell tudnom magyarázni
(#) zamatőr hozzászólása Okt 14, 2024 /

választó kapcsoló

Üdvözletem!
Egy kapcsolásra lenne szükségem . A feszültségek adottak (az 5V a rendszeré és nem tudom nyitott start/stop kapcsolónál mekkora feszültség mehet az IC lábára)A start/stop kapcsoló zárt állapotban a választó jumper állásától függően a fék (tengelykapcsoló) be illetve kikapcsolt állapotban legyen. Nyitott állásban értelemszerűen fordított állapot. Szimulátorral próbálkoztam de nem működik (és nem is értek hozzá).
Köszönöm
(#) albinolynx hozzászólása Okt 14, 2024 /

Föorsó indexer

Sziasztok!
Hobbi cnc esztergához építek ún. "indexer"-t. Bővebben: Link

Ehhez rendeltem hestore-ból egy rés-opto-t. Bővebben: Link

Az eredeti kapcsolásban szerepel egy 7404 ic. Ez invertálja a kimeneti jelet és a leírás szerint tovább zajmentesíti. Ezt az ic-t így nem találtam a webshop kínálatában. Mivel tudnám helyettesíteni? Köszönöm!
(#) vargham válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 14, 2024 /

(#) proli007 válasza zamatőr hozzászólására (») Okt 14, 2024 /

Hello! Ha így megfelel.

BRAKE.png

(#) proli007 válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 14, 2024 /

Hello! Lehet egy 555-el jobban jársz. Az is invertál, ha a 2-6-ra bevezeted az LM393 jelét. Annak "keményebb a kimenete és hiszterézise is van a bemenet felől. A kimenetére ráköthetsz egy Led-et is ellenállással és akkor látod hogy mit csinál az opto. (Úgy is csak egy inverterre van szükséged.)
(#) Las1978 hozzászólása Okt 15, 2024 /

Régi disco központi fény vezérlő elektronikája

Üdv Mindenkinek,

Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni.
Régi 8 karú szinkróhoz, mantához, terminátorhoz/Helios-hoz stb. keresek vezérlőpanel rajzot, de nem találok sehol. Ez kicsit bonyolultabb, mint egy quad vagy essa. Pl találtam fotókat a TAS Synchro Digital-járól. Itt minden léptető motorral üzemel: a karok, színváltó tárcsa, és a kis körtükrös inverz parabola. 9 kicsi molex csati van a nyákon, feltételezem, hogy a karoknak külön-külön saját, és a színváltó és kistükrös tárcsák meg mennek a 9. közösről.

Illetve kultúrált lépések valahogyan le vannak tárolva, hogy a karok ne kalimpáljanak, hanem egymás utáni nyitás, zárás, páros-páratlan, black out stb. ami hozza a szép látványt. Úgy tudom, 15-20 perc mire végigfuttatja a beépített (tehát nem 0-10V és nem DMX) programját a szinkró.
Esetleg van ilyen elérhető valakinek?
Nagyon köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2024
(#) Moderátor hozzászólása Csetjozsi hozzászólására (») Okt 17, 2024

Spam miatt a hozzászólás és a válaszai eltávolítva!
(#) pavikpeter hozzászólása Okt 20, 2024 /

Erősítő kicsatoló kondenzátor

Egy idestova negyven-ötven éves Tesla lemezjátszó végfokában találtam a képen látható kicsatoló "komplexumot". Kérdésem, hogy milyen kapcsolástechnikai megfontolás indokolja az oldalanként négy-négy párhuzamosan kötött kondenzátort, nem lehetett-e volna egyetlen ~2000µF-ot használni?

tesla.PNG

Következő: »»   3976 / 3981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem