Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az eltérő színű láb a visszajelzőé. Ha a másik két lábbal a fázist kapcsolod, akkor annak a lábnak nullát kell adni. Ha a nullát kapcsolod, akkor oda fázist kell adni. Remélem sikerült érthetően leírni.
Igen,azt hiszem ezzel megerősítetted az utolsó elméletem,amit még nem akartam
kipróbálni,de akkor így megteszem.
Csináltam egy móricka ábrát, hogy biztos legyen.
Azért annyit illik megemlíteni még, hogy manapság már illene hálózati feszültség kapcsolása esetén kétáramkörös kapcsolót használni. Mert így nincs biztosítva, hogy a fázist szakítod meg, azaz a készülék így kevésbé tekinthető biztonságosnak.
Bővebben: Link
Hello! Alapvetően ez nem illendőség, hanem előírás, ha nem fix a bekötés. Tudom, hogy a kapcsolós hosszabbítónál is ez van, de az is szabálytalan..
Úgy emlékszem, hogy attól is függ milyen érintésvédelmi módot alkalmazunk (de már rég volt, az is lehet, hogy rosszul emlékezem). Mindenesetre saját készülékek esetén (is) célszerű a lehető leg-biztonságosabb megoldásokat használni.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2024
SMD alkatrész beazonosításaSziasztok, egy alkatrész beazonosításában kérek szépen segítséget. Az elektromos biciklim első fényszórója tönkrement. Miután szétszedtem láttam, hogy a nyáklapon egy smd alkatrész, talán egy SL dióda(?) egyik lába letört, a mellékelten küldött képen jól látszik. Mivel az alkatrésznek tőből letört a lába, így bajos lenne visszaforrasztani, szívesen cserélném egy újra, de nem tudom beazonosítani, pláne nem az értékeit. Ebben tudnátok esetleg segíteni? Lehetséges csak a kép alapján? A Lámpa adatai: 6-12 V, 3,3W, 750 mA. Előre is köszönöm!
Ha esetleg folyamatosan világítana a lámpája, akkor a két feketét cseréld meg (mert nem tudjuk hogy a jelölt láb mellet a középső vagy a szélső lábra van-e kötve belül a glimm).
Megnéztem, a középső menjen a trafóra, és a szélsőre menjen a villásdugó. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2024
Én nem vagyok opció hozzá!
Az áramkör már rég óta megvan, teszi a dolgát, előre látóan még analóg bemenet is ki lett alakítva. Gondoltam eljött az ideje felhasználni azt is. A programon is lehetne még csiszolgatni ... Ha egy kis öcsi panelon meg tudom oldani ezt az árammérést, akkor nem kezdeném előről az egészet ... Amúgy anno 15 Dolcsiért küldtek Kínai barátaink 10db 887-et!
Bekötés előtt inkább csipogd ki, hogy melyik két lábat zárja össze a kapcsoló, nehogy galibát okozzon. Egyszer véletlenül kötöttem be egy kapcsolót fordítva, adott is egy méretes rövidzárat és leverte a kismegszakítót. Úgy kösd be, hogy a kapcsoló világítása is a kapcsolt oldalról kapjon nullát, a fázist pedig párhuzamosan rá kell kötni a kapcsoló harmadik (jelen esetben eltérő színű) lábra is.
Valami ilyesmi bekötése lehet, mint a képen alul látható.
Na, haladtam a dologgal ...
Első körben összedobtam a nagyáramú oldalon egyenirányítós, kisfeszültségű oldalon szűrő megoldást ... de miközben keresgéltem a fiókokban az egyenirányítót, bizony elgondolkodtam, hogy ide azért az 1N4001 nem lesz elég! Működött, mért is valamit, de ez most csúcsáram, vagy effektív? ... nem nagyon tetszett az eredmény! Meg, ha el is hagyható az az egyenirányítás... csak sürübben kéne mintát venni, meg többet számolni ... Na nézzük meg, hol lenne egy kis processor időt találni! Na egyenirányítás, szűrés kidob, gyorsan találtam is mintapéldát, hogyan kéne a programnak kinéznie... Beilleszt a kódba ... feltöltés ... Próba ... Mér valamit, aminek az effektívnek kéne lenni, de nem az! kb 2-szer akkora! Program átnéz 5x ... pedig jó ... ACS712 05B 5A-es, meredekség adatlap szerint 185mV/A. Ezzel számolok, mégsem jó! Na jó, nézzük csak az a modult, elő a labortáp, műszer ... mit mutat? 0A-nál a kimenet 2,638V stimmel! 1A-nal a kimenet 2,282V ... hahó mennyi???? na nézzük tovább ... 2A-nál a kimenet 1,927V Na a Kinainak a jó édes ... ez olyan 355mV/A nálam Gyorsan kipróbáltam egy fiókban lévő 20A-est ... az a gyári 100mV/A-hozza. Hogy miért nem lehetett ezeket a modulokat úgy belőni, hogy a kimeneti feszültség tartomány méréshatártól függetlenül 0,5V-4,5V-ig legyen...
Hello! Ezek alapból féltápot adnak ki és áramiránytól függően megy felfelé-lefelé a jel.
Amit meg Te említesz, az meg egyirányú lenne. Egyébként ezeknek elég rossz a hőfok drift-je.
Bocs, nem fogalmaztam pontosan! Akkor úgy mondom, hogy a féltápfeszhez képest mindegyik ugyan annyit menjen el, mindegyik méréshatárú! Tehát mondjuk +-2V-ot!
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2024
Elvileg ott van az adatlapon az érzékenység, azt kellene hogy hozza. De lehet válogatják a selejtet meg eladják ocón. De a környezet is hat rá, hiszen mágneses működésű..
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2024
Azért olyan selejtet gyártani ami kétszeres érzékenységű, és mégis működik ... na ez a tudomány!!!
És tulajdonképpen ezzel az érzékenységgel hozza azt a közel +-2V-os tartományt, mint a 20 és a 30A-os.
Elméleti kérdés : SIM800L vezérlés MCU nélkül - lehetséges?Sziasztok itt is! Mivel a kérdésem erősen elméleti jellegű (mivel abszolút nem praktikus, csak érdekelne az elmélet), így ide tenném, remélem ezzel nem kavarok be.Szóval, miközben gyűjtögetem az elméleti, szoftveres és hardveres tudást & cuccokat a Nokia 3310 ((lehet, hogy aztán 3330 lesz belőle, ha holnap sikerül üzletelnem)) projectemhez, elgondolkodtam egy elméleti kérdésen: Vajon lehetséges lenne - ha igen, hogyan - készíteni egy kizárólag !számtárcsázott! hanghívásra és fogadásra alkalmas készüléket egy SIM800L modulra (vagy bármilyen más alkalmas GSM modulra) alapozva DE mikrovezérlő _nélkül_? A GSM modullal ugye két vezetékes UART-on lehet kommunikálni, és mindent AT parancsokkal lehet intézni. Hívásindításra egyetlen AT parancs is elég - ahogy néztem, természetesen itt most egy nagyon buta eszközről beszéljünk, ami az alap ellenőrzéseket sem végzi el és SIM záras kártyával sem működne -, ez ha a hívott szám fix lenne, egy direkt címzésű ROM-ból is lefuthatna... viszont az elméleti eszközünkben számtárcsázást azért még tudjon az eszköz. Ez akkor hogyan lenne megoldható? Hívásfogadásnál pedig érzékelni kéne azt, hogy a modul UART-on egy RING üzenetet küld... na erre pl. már semmi ötletem sincsen.
Miután logikai kapukból épülnek fel a MCU-k is, így egy IC-temetőnyi TTL kapuval, vagy akár tranzisztorokból is nyilván véghezvihető. De szerintem a legtöbb embernek nem annyira hosszú az élete, hogy ezt tényleg akarja.
Nyilván léptetőregiszterekkel, bedrótozott logikákkal is el lehet követni amit akarsz, nem kell hozzá MCU architektúra. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2024
Feltehetőleg nehezebb lenne megtervezni a hardvert hozzá (főleg aki még nem is csinált ilyet),
és tovább is tartana, mint egy egyszerű mikrovezérlőt felprogramozni hozzá. És akkor hibakeresésről még nem is beszéltünk.
Szia!
Így szokott ez kezdődni SSI-ből megcsinálod az UART-ot shiftregiszterekből, start-stop logika, órajel. Mellé összehasonlító, regiszterek. Aztán állapotgép. Közben rájövök, hogy van 40-lábú ICben HW ki-bejáratú UART, már MSI. Amellé is állapotgép, esetleg EPROMmal mikroprogramtár, pár regiszter. ...és máris összehoztam egy saját processzort egy UART-al Jó játék, jó nagy, sokat fogyaszt, sokba kerül. Összekattingatós / modulrendszerű / folyamatábrás programíráshoz nem is kell sokat tanulni, lehet, azzal próbálkoznék (mondom én, vérhardveres fejű). Nixie tápegységSziasztok!Adott a képen látható kapcsolás. Egy DC-DC konverter ami 12V tápfeszültségnél 100-200V körüli feszültséget állít elő. Szeretném az 555-ös IC-t kiváltani és már az egyébként is használt mikrovezérlővel előállítani a négyszög jelet. De a mikrovezérlő csak 5V-os jelet tud kiadni, az pedig (ha jól értelmeztem a FET adatlapját) kevés. Néztem "Logic" vezérlésű FET-eket, de azok jellemzően 30-60V körüli feszültségekre vannak. Tehát az első kérdésem az, hogy mit kelle változtatni a kapcsoláson, hogy 5V négyszögjel mellett is jól működjön? A másik kérdés, hogy ezek a kapcsolások (ha jól néztem) jellemzően 200mA körüli terhelést bírnak. Ezt egy kicsit fel kellene tornászni, mert eléggé határeset. Jól gondolom, hogy a FET, a dióda és az induktivitás terhelhetősége szabja meg a határt?
Van ám nagy Nixi is, meg a fene tudja hány számjegyet és egyéb karatert akar megjeleníteni.
Én szegény uC-t sajnálom, akinek ezek után, hogy számolja az időt, dekódolja a DCF jelet, még a PWM szabályozást is neki kell megoldani. Ráadásul erre tutira nem talál könnyen kész binárist, azt is meg kell írni. Ami ha csuklik, vagy reset, egyből repülhet a FET. De legalább megspórol egy méregdrága 555 IC-t.
A programozás része nem gond, lesz dolga a kontrollernek az biztos, de nem érzem nagy kihívásnak. Igazából a helyen és az alkatrészek számán szerettem volna spórolni, de ha kell egy ilyen FET meghajtó IC, akkor már ugyanott vagyok, sőt mér tovább is bonylítottam a helyzetet, úgyhogy ez nem megoldás.
Milyen kondenzátorSziasztok.Tudnátok segíteni milyen értékű ez az elektromos fűnyíróban lévő kondenzátor?
A 14 mikrón kívül meg van fontos paraméter: állandóüzemű, 450 voltos (ac-váltóáramhoz), sarus...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |