Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   293 / 294
(#) VIM válasza Tibóca hozzászólására (») Máj 19, 2024 /

Szia! Egy próbát megérne ha fehívnád ezt az elérhetőséget hátha nem soviniszta és nem lát benned konkurenciát.
(#) Tibóca válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2024 /

Köszi, még várok hátha jön hozzászólás és megpróbálok írni Neki. Aki a Jófogáson van, azzal az illetővel próbálkoztam de nem segített. Biztos azt gondolta nem is a sajátom hanem jó pénzt akarok szerezni az Ő infójával. Na én nem ilyen vagyok Annak idején a szervízes időkben rengeteg embernek segítettem.
(#) Tomi111 hozzászólása Máj 28, 2024 /

Sziasztok!
Van valakinek otthon Westen Pulsar Condens 1.24 gázkazánja? 2021-es gyártmány, rozsdamentes égéstér. ( Ami külső hőcserélős tartályban tud melegvizet csinálni). Légyszi olvassa ki a paraméter listát a kazánból! Azok az értékek érdekelnének, amit a doksi termékadatokként jelez és nem ír mellé értéket. P7-9, P11-12, P19,P22, P26-31. Ezeket sehol nem találom a neten! Egy másik kártyát kellene beprogramozni a kazánhoz, mert az eredeti elromlott. Ezek nélkül nem megy. Köszi! Tomi
(#) fenyibaba hozzászólása Jún 3, 2024 /

Sziasztok!
Ismételten szeretnék kérni tanácsokat Ariston TX23 kazánnal kapcsolatban!
A hiba hogy a használati meleg vizet alacsony nyomáson forralja!
A forrás után a kazán leáll( gondolom az érzékelő leállítja) majd újra indul!
Egy korábbi érdeklődésemre azt a tanácsot kaptam hogy valószínű
vízköves a rendszer!
A hőcserélőjét kicseréltem ,de a hiba nem szűnt meg!!
Esetleg van valakinek más ötlete a hibával kapcsolatban?
Előre is köszi!
(#) VIM válasza fenyibaba hozzászólására (») Jún 4, 2024 /

Szia! A hőcserélő kicserélése az újra vagy savazottra lett kicserélve (nem mindegy). A problémát okozhatja a szivattyú szállító teljesítményének csökkenése a kondenzátora miatt ami kapacitásvesztes lehet, vagy a nem megfelelő értékű HMV NTC ami hibás értéket továbbít a vezérlőnek ezért az nem modulálja le a teljesítményt és még megemlítendő a vízszűrő tisztasága is. Nem akarlak anyagi csőd felé terelni de ha ki tudnád cserélni újra a hőcserélőt akkor ugyanennyi időt kibírna mint amennyit eddig szolgált tünetmentesen. Egy új készülék beszerzése, engedélyeztetése, felszerelése és karbantartása nem annyiba fog kerülni és a mostani készülékek elektronikai megbízhatósága is eléggé kétséges, nem beszélve a hozzáértésről a szervízek részéről de ez csak az én véleményem.
(#) fenyibaba válasza VIM hozzászólására (») Jún 4, 2024 /

Szia!
Köszönöm a kimerítő választ!
A hőcserélő ami cserélve lett, savazott nem új!
Lehet hogy megfogadom a tanácsodat,és beruházok egy újra!
A kazánnal különben meg vagyok elégedve
függetlenül attól hogy már közel 20 éves!
(#) VIM válasza fenyibaba hozzászólására (») Jún 4, 2024 /

A savazott hőcserélő is csak egy ideig működik megfelelően azután ugyan olyan lesz a hatásfok vesztés. A savavazási költségek és az elért hatás függ az időbeni karbantartás megtartásától, mert minél később kerül rá sor annál rosszabbak az esélyek a jó eredmény eléréséhez. A későn elvégzett savazás azzal a veszéllyel jár, hogy a sok lerakódás egyszerre való feloldódása nem fog tudni kiáramolni minden csűszükületből (főleg ha már bele van égve a csőbe a vízkő) hanem oda feltorlódva eldugítja az egyész csőhosszt, nem beszélve a gyűjtő oldalon lévő térről ahol a két kör csövei kölön-külön össze vannak gyűjtve de nem egy szinten van a kifolyása a víznek. Szóval nehézkes a jó savazazás kivitelezése és ebből kifolyólag kétes a kimenentele.
(#) fenyibaba válasza VIM hozzászólására (») Jún 5, 2024 /

Köszönöm ezt is!
Azt gondoltam"mint laikus"ha vízköves lenne akkor nem lenne
megfelelő a vízellátás, és csak nagyobb mennyiség áteresztésénél nyújtana be a kazán!
Ez viszont a legkisebb vízmennyiség átáramlásakor is begyújt,
csak mint ahogy írtam is addig fűti a vizet amíg nem forr!!
Ha viszont bőséges az átáramló víz mennyisége,
akkor ritkább ez a jelenség!
(#) VIM válasza fenyibaba hozzászólására (») Jún 5, 2024 /

A HMV NTC az a kifolyási oldalon van és ha az oda vezető cső el van dugulva az érték sem fog helyesen detektálódni, így a vezérlő nem tudja lemodulálni a teljesítményt de a víz felforr mire odaér az érzékelőhöz az elégtelen áramlás miatt majd hirtelen leszabályoz (letilt) a megfutott hőmérsékletváltozás miatt.
(#) fenyibaba válasza VIM hozzászólására (») Jún 6, 2024 /

Értem! Köszi!
(#) mlas hozzászólása Júl 31, 2024 /

Sziasztok
Ariston Clas Premium kombi kondenzációs. Első gyújtás hiba, ez többször, majd nincs lángérzékelés hiba, és csak reset után műxik.
Elkezdtem végigolvasni ezt a topicot, de nagyon nagy, sehol se tartok még
Annyit láttam, hogy más is küzdött már ezzel Aristonnál. A táp melletti kondi csere többeknél megoldotta. Na most én mértem áramot, kb. 8-10 uA megvan, mégis kiáll hibába. Nem cseréltem még semmit, az ionizációs érzékelőt megtisztítva semmi változás.
Megpróbálnám ezt a kondi cserét is, de az én panelom nem olyan, mint amiket itt példának hoztak. Beteszem ide, szerintetek ezen melyik lehet? Az alsó szürke vezeték, ami a képen látszik, az jön a lángőrtől. Vagy mit érdemes még megnéznem? (eddig a 293 lapból kb. 20-nál tarok az olvasásban, hátha közben lett még valami más ötlet?)

2.jpg

(#) blackbile hozzászólása Aug 7, 2024 /

Hajdu HGK Smart 24kW a páciens.
Tavaly nyáron (2 éves karbantartás előtt) 29-es hibakóddal leállt, de akkor még újraindult. A szervizes jelezte, hogy víz van a kazán aljában, de az elektronikát még nem érte el...

Idén már napi szinten jött elő (megint csak most júliusban) a 29-es, egyszer 30-as. Kikapcsoltam, úgyis jön a 3 éves karbantartás majd a szervizes megoldja. Kijött, bekapcsolta, de már el sem indult 4-es hibával leállt - nincs láng.

Mondja, hogy amperszag van, meg párás a hőcserélő teteje a gyújtó mellett... nem volt egyik sem igaz, de megint víz volt a bal alul. Vezérlőpanelt berendeli 130000,- Ft lesz... kérdezem és ha nem oldja meg a problémát: akkor cserélünk gázszelepet, és még gyújtótrafót...

Ekkor már nem mosolyogtam. Viszont megvizsgáltam a vezérlőpanelt, amelyen egy csepp víz nem volt, a gázszelep két tekercsellenállását orosz youtube barátunk segítségével ellenőriztem - jó volt az érték.
Indításkor a vezérlőpanel kiadott a gyújtótrafó felé 230VAC-t. Na, mondom akkor rendelünk gyorsan egy gyújtótarfót. Megjött, betettem - megjavult a kazán.

A kivettet 10 percig forraltam fazékban, hogy a műgyanta szerű anyagot le tudjam bontani róla, ez lett a végeredmény...

Ami miatt kérdezlek titeket, hogy - egyébként ez egy Holland Intergas gyártmány a valóságban - az X1 csatlakozón a gázszelep és a gyújtótrafó fele menő:

1 = láng szimbólum
2-3 = G
3-4 = villám szimbólum

mit jelent pontosan?
(#) blackbile válasza blackbile hozzászólására (») Aug 7, 2024 / 1

Közben megtaláltam a Siemens adatlapban:
(#) Scenic hozzászólása Szept 6, 2024 / 1

Sziasztok! Egy sikeres javítás szeretnék megosztani veletek.
Ariston Genus Premium EVO kazánom van kb. 10 éves, mostanában 5P1, 5P2,... hibajelzések a melegvíz vételkor és robbanó hang a fűtés induláskor volt a hibajelenség.
Elvégeztem a karbantartást, ionizációs elektróda cserét, áramlásérzékelő tisztítást és ellenőrzést de nem változott semmi.
A gyújtóelektródán a kazántesten kívül a porcelánon némi elszíneződést láttam, de nem foglalkoztam vele. Aztán egy kísérletként a porcelán közepén átmenő kábelt a porcelánnál alaposan bekentem FBS szilikon ragasztóval. Kentem a porcelán külsejére is egészen a fém lemezig. Vártam amíg megszilárdult, a pipát ráhúztam, visszaszereltem. Azóta tökéletesen működik, mint új korában. Egy darabig figyelem és lehet, hogy cserélem újra a gyújtóelektródát.
(#) Charlie99 hozzászólása Szept 10, 2024 / 1

Sziasztok!

Immergas Victrix 24 Kw X E01-es hibát dob, ami a gyújtás hibájára utal.
Szétkaptam, szikra van, gázszivattyú megkapja a 24V-ot, elektronika hiba ezek után kizárható?
Gyanítom, hogy nincs mit begyújtania ...

szerk.: igen, gázszámla kifizetve
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2024
(#) Charlie99 válasza Charlie99 hozzászólására (») Szept 10, 2024 / 1

Megvan a hiba, az a nyamvadt gáznyomás szabályozó lezárt .... (mondom már ránézek, mert gyanús, gáztűzhely meg nincsen, azon nem tudtam kipróbálni).
Sebaj, legalább megcsináltam az éves karbantartást
(#) Moderátor hozzászólása Hunter03 hozzászólására (») Szept 12, 2024

Reklám és nyilvános e-mail cím kiírás miatt eltávolítva.
(#) Hunter03 válasza katzen hozzászólására (») Szept 14, 2024 /

Ariston genus one System Alteas 5p3 5p6 501 504 309 hibakódokra tudom a meg oldást!
(#) Gafly válasza Hunter03 hozzászólására (») Szept 14, 2024 /

Akkor örülés van.
(#) Adrienn2024 hozzászólása Szept 17, 2024 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hátha valaki találkozott már ezzel a hibával vagy jobban jobban ért hozzá mint én
(#) zolika60 válasza Adrienn2024 hozzászólására (») Szept 17, 2024 /

Melyik hibával?
(#) Adrienn2024 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 17, 2024 /

Nem kapcsol le orlangra..de nem lobog hanem latszik az orlang de mogotte latszik hogy eg a gaz is de nem ugy mint amikor belobban alapból
(#) Adrienn2024 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 17, 2024 /

Nem küldte el az egsz szöveget amit le írtam
(#) Adrienn2024 válasza Adrienn2024 hozzászólására (») Szept 17, 2024 /

20 ra allitom a termosztátot vagy 20 fölé alatta teszem akkor alig langyos a radiátor.
(#) Ge Lee hozzászólása Okt 23, 2024 /

CR-6 szabályozó

Nem tudom melyik topikban érdeklődjek, mert van egy halom gázos topik de olyan pont nincs ami kéne. Szóval akad-e valaki, aki a CR-6-os FÉG konvektor szabályozójával (utolsó alátétig) nagyon komoly szinten képben van?
(#) vision61 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Szia!
Mi lenne a kérdés ezzel kapcsolatban? Többnyire a FÉG konvektorokat, tárolós vízmelegítőket szerelik ezzel a típussal. Találkoztam már belső meghibásodással, de nem ez a jellemző, nagyon jó konstrukció. A termomágnes, illetve a kapilláris csöves hőérzékelőn kívül mást nem kapsz hozzá, és nincs is értelme szétszedni.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2024
(#) Ge Lee válasza vision61 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Idézet:
„és nincs is értelme szétszedni.”
De, épp hogy van értelme, mert az új 35-40 ezer belőle. Mondjuk nekem is az a gyanúm, hogy leszolgálta az idejét, de nem szívesen vennék újat ha nem muszáj, azért keresek valakit aki ért is hozzá, nem csak okoskodik, azt én is tudok...
Ennek konkrétan az a baj, hogy ilyenkor amikor nincs még nagy hideg, és nem intenzív a hőmérséklet csökkenés, nem határozottan kapcsol át, hanem órákon át huppog, azaz olyan mintha ki-ki nyitogatná a szelepet a termosztát de teljesen nem nyitja ki, csak azt csinálja, hogy bö bö bö bö, aztán szünet, majd bö bö bö bö, és ez megy egész nap. Kimentem a parapethez, jócskán jön ki ilyenkor elégetlen gáz is rajta, de ami a nagyobb baj, hogy a lakásban is érezni a gázszagot ilyenkor. Máskor nem, tehát sem akkor amikor begyújt és ég, sem akkor amikor csak az őrláng ég, hanem kizárólag akkor, amikor hupog. Szerelő nekem azt mondta, cseréljem ki a termosztátot mert hogy elöregszik és amiatt nem kapcsol határozottan. Én ezt elve hülyeségnek tartottam, mert a termosztát tökéletesen működik, 1,5 fokon belül tarja a szoba hőmérsékletét.
Na mindegy, vettem termosztátot, kicseréltem, és semmi nem voltozott, ugyanúgy maradt minden a régiben. Nekem az a gyanúm, hogy magában a szabályozó házban kophatott ki valami 35 év alatt, ami miatt a termosztát az adott mechanikai erejével nem tudja határozottan átkapcsolni ilyenkor, amikor csekély hőmérséklet változás van.
Hogy miért és hogyan jön ki egy egyébként (belső térben) "zárt" készülékből az elégetlen gáz az megint egy érdekes kérdés, szerelő erre azt mondta, hogy megtalálja az a legkisebb rést is, mindenesetre azt is kutattam, műszert (gázszivárgás jelző) is vettem rá, körbe néztem vele az egész konvektort, az orrommal is körbe szagolgattam, de sehol nem éreztem sem én sem a műszer, hogy hol jön ki belőle ilyenkor az elégetlen gáz. Még az is lehet, hogy sehol, hanem a parapet mellet jön vissza valahol a falon keresztül, a falun burkolat van így nem látszik, mert általában véve akkor erősebb a gáz szag amikor abból az irányból fúj a szél, ha ellenkező irányú szél van akkor a gázszag is jóval kisebb a szobában. Szóval idegesít a dolog, az meg még jobban, hogy nem tudom kideríteni az okát. Az meg kész csoda, hogy a fél ország ezekkel volt felszerelve, még sincs sehol egyetlen leírás sem, se egy jutubos videó magáról a szabályozóról.
Nyilván, a hőelem és a mágnesszelep hibája pillanatok alatt kideríthető, mondhatni rutin javítás, de itt most egy kicsit többről van szó... Működik, csak nem úgy ahogy kéne.
(#) sakrafi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 23, 2024 / 1

Szia!
A cr-6 gázautomatika amikor a termosztátja átkapcsol akkor először takarék lángra áll.Azon is marad ha nem hűl tovább a helyiség hőmérséklete.Valószínű,hogy kicsire van állítva a takarék lángja azért höpög.A szelep fedélen ahol van a nyilacska az lepattintható alatta van egy szabályzócsavar ami a takarék lángot állítja be.Csavarj rajta kifelé,ha ütközésig behajtod akkor meg nem lesz takarék lángja.A gázszag valószínűleg a kémlelőablak csillámlemezei mellet szivároghat ki mivel ezek nem légmentesen zárnak.
(#) vision61 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Idézet:
„Mondjuk nekem is az a gyanúm, hogy leszolgálta az idejét, ...”

A termosztát öregedése, esetleg a kapilláris cső sérülése nem ilyen "huppogásos" hibával jelentkezik. (Ilyenkor egyértelmű, hogy érezhető gázszag, hiszen nem tud a főégő teljes hosszban begyújtani, a huzat pedig kiviszi.)
A határozott átkapcsolásért egy rugólemez (békanyelv) felel, ez idővel gyengül, megreped. Cserélhető lenne, HA lenne ilyen alkatrész, de ehhez szét kellene szedni az egész automatikát, közben a vékony parafa tömítések sérülhetnek. Van hozzá szervízdoksi, robbantott ábrával, a 3 (van 2-es változat is) állító csavar funkcióját is leírja.
De inkább nem okoskodok tovább. Egyébként sincs semmi köze az elektronikához.
(#) Ge Lee válasza sakrafi hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Lehet, hogy az lesz a megoldás, bár a takarék láng csavart is tekertem már kifele is és befele is és nem nagyon változott a huppogás. Lehet, hogy csak a két végletre állítással lesz majd jó. A régi lakásomban ahol laktam, ott pl. pont így voltak a konvektorok beállítva még a régi tulaj által, a konyhaitól teljesen el volt véve, annak egyáltalán nem volt takarék lángja, a szobai konvektoroknál meg teljesen rá volt tekerve.
Csak azért nem értem a dolgot, mert ha ez lesz a megoldás, akkor az mitől most jött elő? Évek óta nem nyúltam ahhoz a csavarhoz.
Következő: »»   293 / 294
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem