Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3594 / 3599
(#) tufatofu válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Nem vagyunk egyformák(szerencsére). Engem nem zavar ki, mit, hova ír, ezért ideges sem leszek, ha egy bemutatott készülékről érdeklődik valaki közvetlen a bemutatás alatt. Természetesen, meg lehet regulázni valakit egy Off topicban való offolás miatt is, egy nem megfelelő helyre írás miatt is, vagy egy irgurburgum miatt is, vagy valakinek nem tetsző feljelentés miatt is, viszont kaptam már érdemi választ más fórumon úgy( ami ráadásul a válaszoló agymunkájába és idejébe is került míg megírta a kódot), hogy azt sem mondta senki, hogy bakk, kisbetűvel volt írva minden, oda volt hányva és tele volt szlenggel, de a kód az atomstabil lett. Számomra ez lényegesebb volt, és most is az, mint stilisztikailag kifogástalanul görgetni a semmit....
(#) Bakman válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 1

Idézet:
„a lustább használóknak jól jöhetne a témánkénti tartalomjegyzék, altémánkénti kigyűjtésekkel az áttekinthetőség miatt, mivel a hobbisták nagyja nem a mérnökin végzett.”
Lustaságnak hívod, de nem néztél alaposabban mögé.

Vannak fórumok, ahol kimondottan rossz néven veszik, ha valaki "felkapaszkodik" egy felhasználó által indított témára. Ezek a Q&A rendszerű fórumok és lehet hogy fura, de ma már ezek vannak többségben (már amelyik élő fórum és nem haconta egy hozzászólás születik). Nézz bele egy két itteni témába ahol párhuzamosan folyik két-három vonalon eszmecsere, nem könnyű követni. Inkább a HE fórum a kirívó (tekintve az aktivitást), egyszerűen nem ez a trend.

Egy ilyen 50 - 100 oldalas folyamban megtalálni valamit pedig nem egyszerű. Sokszor a saját hozzászólásom sem találom...

szerk.:
Ki a fene ér rá végignyálazni 30 - 40 oldalt, hátha benne van a kérdésre a válasz? Aki meg konkrétan emlékszik rá, útbaigazítást adhat, már ha nem a "Google a barátod" felszólalással hajtja el a szerencsétlent.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2024
(#) nagym6 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 4

Újrahasznosított csúnyácska kartondobozokban, rekeszeket csináltam bele kartonpapírból, Pálmatex ragasztóval ragasztva, plussz a dobozok sarkai is megerősítve utólag ragasztással. A ChipCad nem reklám, ezt még leszedem. Rekeszek azért is kellenek, mert elcsúszkálnának oldalra és egymás alá is a zacskók, ha hosszabb sorban támasztás nélkül vannak. Puritán megoldás, de azonnal meg van minden alkatrész, és új értékeket könnyű beszúrni a sorban lévő helyükre. Érték szerint növekvő, betűsök abc sorban, ezen belül számsorban pl.: BC547 tranzisztor B betűnél, utána szám szerint növekvő sorban. Zacskók tetején mindkét oldalról felirat. Párezer forint, csak a zacskókat vettem többi volt.
Nincs címke, egy doboz csak egyféle pld.: ellenállás. Nagy méretűek és mennyiségűek külön zacskóban dobozban, de ezek már nem sorban, mivel kevés féle van belőlük.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Ó! Ez a doboz nagyon profi.
(#) kameleon2 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Én egy hagyatékból 3 évig rendezgettem válogattam az alkatrészeimet. Aztán jött a válás és össze lett ömlesztve, hogy meg tudjam menteni a menthetőt.
(#) nagym6 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Így viszont olyan mintha nem is lenne semmi abból mert kikeresni, inkább a bolt újat venni.
Én most sok olyat találtam amiről nem tudtam, hogy van.
(#) nagym6 válasza sany hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 1

Köszi. Ebben tranzisztorok laknak.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 1

Idézet:
„Én most sok olyat találtam amiről nem tudtam, hogy van.”
Ez nagyon jó.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Olyan is van, hogy megreggelizik az ember, felöltözik, és elkezd gondolkozni, hogy akkor mi fenét csináljon ma.
Na de ekkor már alkonyodik, hát szóval akkor vacsorát inkább.
Ilyenkor kinyitja az alkatrészes szekrényt, elővesz találálomra egy konzerves dobozt az értékes tárgyak közül, és ráismer, hogy ilyet már láttam. És ekkor megkérdezi a fórumon, hogy ez az-e.
(#) Suba53 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Nagyon jó megoldás. Tulajdonképpen ilyesféle tepsikre gondoltam.
Így hogy minden zacsi egyforma, pontos méretre lehet szabni a rekeszeket.
Tudom, szőrszál hasogatás, de én a tepsiket is egyformára próbáltam volna szabni.

Ha már nem sikerült egyen dobozokat begyűjteni.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Ezzel én is így lennék. Jé, ilyennem is van!
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Elek!
A kiemelt szöveg nem opcionális. Próbálj meg egy új kérdést létrehozni úgy, hogy nem válaszként írsz egy hozzászóláshoz.
Látni fogod, hogy kötelezően meg kell adni egy rövid pár szavas címet, ami utána már kiemelt, vastagított szövegként jelenik meg a kérdés címeként.
Plusz még kulcs szavakat is meg kell adnod, amik gondolom a keresési algoritmus számára kellenek.
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Így van, amellett hogy szerintem értelme sem sok van, örvendetes, hogy nem is lehet oda akármit beírni. Nálam a "mini topik cím" vagy mi épp egy 3 betűből álló szó lett volna, beírtam, nem engedett tovább, mert hogy írjam be (@nyád). Így inkább nem írtam semmit...
(#) kameleon2 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Nekem nagy segítség. Ha kell, van egy egész TTL sorozat ( bár egyre ritkábban használok ilyet ) , Z80 processzor, SIO, PIO, 12bites DAC, Ellenállások, kondenzátorok, tranzisztorok, műveleti erősítők. Szinte, mint a boltban. Gondolkodtam, hogy megválok tőle, de mennyi lenne visszapótolni? Mennyit érhet egyáltalán? Már újra tárolókban minden, érték szerint feliratozva.
(#) Prefector válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Szerintem jól tetted. Aki annyit nem bír megtenni, hogy együttműködik, az ne is nagyon írjon.
(#) Skori válasza Prefector hozzászólására (») Nov 6, 2024 / 3

Gondolom akkor se írjon, ha pont egy általad keresett, probléma megoldására tudná a választ...
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Nov 6, 2024 / 1

Válaszhoz éppen nem kell a mini cím.
(#) Ge Lee válasza Prefector hozzászólására (») Nov 6, 2024 / 1

Többek között az efféle "együttműködéseknek" hála kerülnek el innét lényeges írások más fórumokra, privát üzenetekbe, email-ekbe. Valakinek biztos jó ez... Engem nem zavar, ritkán szoktam itt kérdezni, talán amiatt, hogy 90%-ban azt is feleslegesen teszem mert releváns válasz nem érkezik rá, így inkább megkérdem máshol.
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Nov 6, 2024 / 1

Alapvetően igazad van, de ez a szál kicsit előrébb indult. Amúgy azért írtam amit, mert ha valakinek azt tanácsoljuk, hogy jól tette, hogy nem ír, akkor lehet, hogy tényleg nem fog írni - esetleg akkor sem amikor tudna hasznos dolgokat írni.
Az életben vannak dolgok amiket szeretünk, és van amit nem. A kötelező dolgokat viszont sokan nem szeretik, és csak akkor teszik meg ha muszáj (és segíteni sem muszáj, csak ajánlott, hiszen ettől működik a fórum). Ha viszont nem kötelező dologról van szó, hanem csak opcionális (vagy javasolt), akkor azok is használ(hat)ják, akik kötelező esetben inkább nem tennék.

Ha magamból indulok ki, volt egy rel. hosszú időszak, amikor be sem léptem a fórumba, (esetleg simán belépés nélkül olvastam bele), mert elegem lett az akkori indokolatlan, öncélú, kettős mércét használó, és alapvetően igazságtalan moderálásból (ami zömében egy adott moderátor-hoz volt köthető). Ismét magamból kiindulva (bár talán másnál is hasonlóan működik) egy képzeletbeli mérlegen ott vannak a két oldalon azok a dolgok ami miatt szívesen használok pl. egy oldalt, és azok is ami miatt nem. Amikor a nem tetsző dolgok kerülnek túlsúlyba akkor az ember változtat. A mostani módosításokkal kapcsolatban várakozó álláspoton vagyok - azaz meglátjuk mi és hogyan lesz. De pl. amiről korábban írtam itt (röviden: globális korlátozás) az, az adott témába írástól egy jó időre elvette a kedvem.

A másik, hogy pl. pont Ge Lee volt az aki a 27. (ugyanazt) kérdezőnek is türelmesen belinkelte azt az egyszerű kis pákavezérlő rajzot, mert az illető nem találta meg magától. Ha ilyen emberek nem lesznek a fórumban, (vagy csak read-only módban), akkor a végén csak azok maradnak akik inkább kérdezni szoktak...
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2024
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Idézet:
„ez a szál kicsit előrébb indult”
Tudom, olvastam. Más meg tudja oldani a dolgot. Pl.: Bővebben: Link vagy: Bővebben: Link.
Idézet:
„ha valakinek azt tanácsoljuk, hogy jól tette, hogy nem ír, akkor lehet, hogy tényleg nem fog írni”
Szó szerint, önmagában értelmezed a mondatot és elsiklasz egy-két "apró" dolog felett. Az egyiket már leírtam, a másik műbalhé, álprobléma (nevezhetjük hangulatkeltésnek is). Ha olyan sokat akar valaki írni, akkor még pár billentyűleütés nem fér bele?
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Idézet:
„elsiklasz egy-két "apró" dolog felett”
Neked is sikerült... Ha már együttműködés (nem, nem az, mert rá vagy kényszerítve, mivel anélkül nem tudsz írni), akkor legalább a legalapvetőbb dolgot ne kerülte volna meg az alkotója. Ha az én mini topik címem egy 3 karakteres szó lett volna (egy gyári készülék típusa), akkor az miért nem felel meg, miért kell oda litániát írni? Inkább nem is minősítem...
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Persze meg tudnám oldani, inkább az a kérdés, hogy ez kényelmes-e, megfelelő-e, számomra, vagy sem. Vagy akár az, hogy meg akarom-e oldani, és ha úgy tatszik választhatom azt is, hogy nem akarom megoldani, csak azért mert nem tetszik a megoldás.

Nevezhetjük műbalhénak, vagy bárminek - ha az a cél hogy kevesebb legyen a hozzászólás, akkor még működik is a dolog, tehát mondhatni eléri a célját. Ha mondjuk a többi témában is jönnének mindenféle (számomra bosszantónak tűnő) korlátozások, akkor simán tovább tudnék lépni, és egyszerűen más fórumot használnék - mert miért is használnék olyasmit, amit nem szeretek. Egyelőre nem tartunk itt, remélem nem is fogunk, de semminek sem 0, és nem is 100% az esélye. Konkrétan pl. a prohardveren nagyságrendekkel több téma van, és a hardver/szoftver világ is érdekes számomra, így azt az oldalt is használom a HE mellett, mint ahogyan régen a Terminál fórumot is használtam. Tehát fogalmazhatunk úgy is, hogy van "B" terv is.
(#) Suba53 válasza Skori hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Idézet:
„elegem lett az akkori indokolatlan, öncélú, kettős mércét használó, és alapvetően igazságtalan moderálásbó”

Az öncélú, gőgös moderálásnak sehol sincs helye.
Nagyon sok fórumon a moderátor a saját nevét vállalva végzi a dolgát. ( Pl.: SG fórum ) Minden moderálási bejegyzésnél szerepel az illető neve. És ez így helyes.
A névtelen moderálás romboló hatású. A moderátorok sem tévedhetetlenek, ezért fontos lenne hogy egy-egy vitatható moderálási folyamat kritizálható, sőt durva esetben visszavonható legyen.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Igen ez így lenne normális. Anno köbzoli ténykedése során merültek fel leginkább ilyen problémák, és lettek névtelenek a moderátorok. Ez nyilván a mérleg negatív oldalán szerepel nálam is.

A prohardveren pl. van olyan téma, ahol az érintettek érdemben megvitathatják a nem megfelelőnek gondolt moderálást, megfelelő indoklást kapnak, ahol a moderáció is arra törekszik, hogy mindenki elégedetten tudjon túllépni a problémán. Itt meg legfeljebb annyit kapsz magánban, (talán nem szó szerint - de a lényege ez) , hogy nincs igazad, ez van, ha tetszik ha nem - legalábbis régebben ez volt, mostanában meg nem társalogtam moderációs kérdésekről...
(#) Prefector válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Idézet:
„A moderátorok sem tévedhetetlenek, ezért fontos lenne hogy egy-egy vitatható moderálási folyamat kritizálható, sőt durva esetben visszavonható legyen.”

Nekem volt már egy helytelen téma áthelyezés + törlésem amit igen a moderátor rontott el, de jeleztem a moderálási kérelembe és végül helyére rakták a dolgok és korrigálva lett. Moderálási kérelemben oda vissza tudtam velük üzenni, nem volt semmi súrlódás.

Szerkesztés: Én nekem mindegy hogy SuperHerold99-el vagy Maximum56-al levelezek ha egy moderátor ül a másik oldalon, nekem nem kell Kovács Sándor hozzá lakcímmel és személyigazolvány számmal, nekem csak az kell hogy megoldják. Ha meg mint "moderátor" egyszerre többen dolgoznak egy azon ügy megoldásába, nekem nem kell tudnom hogy öten csinálják a háttérben. A hibás téma áthelyezésnél is teljesen tetten érhető volt két különböző üzenet stílus, szóval egy azon ügyet nem egy oldott meg, hanem azt folytatta az ügy megoldását valószínűleg aki épp ráért. Senki nem fog szerintem ebben a világban saját nevével főleg nem moderálni sehol. Egy nick meg pont annyit ér.
(#) Prefector válasza Skori hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Idézet:
„Konkrétan pl. a prohardveren nagyságrendekkel több téma van”

Tag vagyok én is ott, de ott például nincs topik összeolvasztás (vagy ritkán) ha hasonló a téma, ott ugyan fórum a neve, de gyakorlatilag kérdés-válasz oldal, mert baromi sok rövid topik van. Persze vannak ott is beszélgetősök, de a prohardver fórum inkább kérdés-válasz (QA) oldal de fórum köntösben.
Szerintem ide is az kellene, hogy szabad topiknyitás és automatikus/moderátori lezárás ha magára hagyódott a topik.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Idézet:
„3 karakteres szó lett volna”
RFT vagy RFT oszcilloszkóp. Nem kíván nagy energiát.

Értem én, hogy a nagy öregek nem bírják a változást csak éppen semmi (szabályok, törvények sem) nem állandó.
(#) KBal76 válasza Prefector hozzászólására (») Nov 6, 2024 / 1

Akkor nagy mázlista vagy, én nem találtam még az üzenési lehetőséget sem, amikor két egyforma színű, de eltérő márkájú monitort (a monitorok talpformája is eltért) hirdettem, és valami vaksi bejelentette hogy ugyanazt hirdettem kétszer (mert állványról fotóztam, így a környezet azonos volt). Le is lett törölve mindkettő. Hiába jeleztem ahogy tudtam (nincs erre felület), semmi reakció, pedig csak jobban meg kellett volna nézni a képeket.

ugyanaz.gif

(#) Skori válasza Prefector hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Attól függ, hogy ott melyik témákat látogatod gyakran. Pl. az elektronikával foglakozó téma igencsak hosszú, és sokan használják. Az arduino-s témát ugyancsak sokan használjuk, és még sorolhatnám. Vannak kiemelt, nagy forgalmú témák, és vannak amolyan "futottak még de eltűnhetnek a sűlyesztőben" típusú témák is - többnyire olyanok amelyekben elavult dolgokról van szó., pl. egy olyan mobiltelefon típus témája, ami már nincs a piacon, és gyakorlatilag nem használja már senki, az elsűlyed - és ez talán nem is baj.

Alapvetően szerintem jól működik, kaptam (és talán adtam) már ott is hasznos tippeket, ötleteket.
(#) mek-elek válasza klausz18 hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

"Amit panaszoltál felül "
Kérlek tisztelettel, én azt nem nevezném panasznak, inkább észrevételnek.
Viszont már egy ideje igen fájnak a térdeim, és mostanában a fejem is csatlakozott hozzájuk. Ezt viszont úgy érzem nem elég észrevételként említeni.
Következő: »»   3594 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem