Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3596 / 3599
(#) zolika60 válasza Skori hozzászólására (») Nov 6, 2024 / 2

Köbzolit hagyd légy szíves békén. Válaszolni nem tud már a vádaidra. Tehát ez így erősen visszás. Ő sem volt hiba nélkül való, mint ahogy te sem és én sem.
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Idézet:
„Köbzoli módszer”

Őt engedjük már el szerintem.
Ez a fórum meg nem egy vakera.
(#) Moderátor hozzászólása Nov 6, 2024

Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy az ismételt apróhirdetéses vitát a továbbiakban ne folytassátok.

Kérünk mindenkit, hogyha apróhirdetés moderációval kapcsolatos észrevétele van, azt a moderálási kérelmek funkcióval hozza a moderátorok tudtára.
A jogos észrevételeket a moderátorok eddig is és a jövőben is megvizsgálták, és ha szükséges volt, korrigálták.

Jelenleg nem látjuk indokoltnak hogy kinyissuk vagy bővítsük az apróhirdetésbe feladható termékek és szolgáltatások listáját, vagy tovább pontosítsuk az elektronikai hobbi termékkört. Könnyen belátható, hogy nem véletlen nincs konkrét termék lista meghatározva. Az elektronikai hobbi sokrétű és elmosódott szélű a határ (amibe bármi belemagyarázható kellő elszántsággal), de a moderátorok mindenkori feladata, hogy amennyire csak lehet szigorúan a hobbielektronikához kapcsolódó termékeket engedjenek meg az apróhirdetésben, mert ezért keresik sokan, ezért szeretik az apróhirdetést.

Témakörbe nem illő vagy határ apróhirdetések komolyan zavaróak a felhasználók számára, a szélesítés hígítja az apróhirdetést, ezzel rontja a valóban a témakörbe tartozók láthatóságát és lehetőségeit, ezáltal rontja mind az eladók, mind pedig a vevők elégedettségét.

Köszönjük előre is az együttműködéseteket.
(#) jani1987 hozzászólása Nov 7, 2024 /

Új autó

Páran tudjátok, hogy autót veszek de az utána történő kiadásokat nem ismerem. Mire/mennyire számítsak?
(#) KBal76 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Ez az autó korától függ.
Használt esetén átírás, biztosítás (nagyon érdemes szétnézni), és mintha most lenne az éves szerviz, olaj, mindenféle szûrôk (m.olaj, üzemanyag, pollen) cseréje, fékfolyadék ellenôrzése (nedvsség tart.) ha vezérmûszíjas, akkor azt is érdemes, nem tudhatod mikor volt utoljára (nem szabad hinni eladónak), féktárcsák és betétek ellenôrzése, szükség esetén cseréje. Tél jön, szélvédômosó folyadék fagyállósága, és ha már fagyálló, nyilván erre ellnôrizni a hûtôközeget is. Gumik állapotát (korát, lot számon) is érdemes megnézni.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2024
(#) Ge Lee válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Semmi jóra ne számíts, ha kereskedésben veszed akkor pláne ne, mert ott az esetek zömében még a kereskedő sem tudja sem az autó előéletét sem az állapotát de nem is érdekli, neki az a lényeg, hogy odaviszik, beszámítja abba amit elvisznek helyette, és keressen rajta legalább egy kicsit, hogy milyen hibái vannak kicsit sem érdekli. Amikor én az opelemet számíttattam be elkezdtem sorolni hogy mire kell figyelni, egyből legyintett hogy ne is soroljam mert őt ez nem érdekli, ez majd legyen a következő tulaj gondja. Tudtam hogy mennyiért számította be, pár nappal később láttam a hirdetést ahol 200 ezerrel többért hirdette mint amennyit nekem adott érte. Ez így működik.
Autót úgy érdemes venni, hogy viszel magaddal valakit aki nagyon de nagyon érti a dolgát, és mondjuk első ránézésre is ki tudja szúrni ha az autó bármelyik része cserélve vagy javítva volt, a motorba nyilván nem lát bele, de vásárlás előtt gugli a barátod, ki lehet nyomozni nagyjából hogy melyiknek milyen típushibái vannak (nekem az opel 98 ezer km-nél is már brutálisan ette az olajat (4dl olj/1000km)).
Ha meg új autót akarsz venni az manapság nem olcsó.
(#) Landsmann válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Ha kereskedésből veszed, akkor jó eséllyel vagyonszerzési illeték is megy rá, plusz fizeted a súlyadót is.
(#) Landsmann válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Ismerős vett 2 éve kereskedésből autót. Fél napunk volt autót venni és így eléggé korlátozottak voltak a lehetőségek. A lényeg, az akkori és az idei műszaki vizsgára költött pénzzel már kétszer kifizette az autó árát. Olyan bajai voltak, amit első körön maga az autószerelő sem vett észre. leginkább karosszéria munkák. Az idén teljesen rendbe lett téve.
A karosszériás mondta, hogy autó vásárláshoz mindig vinni kell egy kis mágnest. A kritikus pontokat megnézni, oda tapad-e. Ha csak gittelve vagy hungarocellel kitömve van a rohadás, oda nem fog tapadni. Mondta, annak idején ő is megszívta. Olyan Skodát vett, hogy olyan szépen ki volt gittelve, hogy észre sem vette, csak utólag. Ezen az autón is volt gumicsumisszal beragasztott fém lapok a küszöbnél. Aztán gitt, festés.
Ha csak nem márkakereskedés, én óvva intek mindenkit a kereskedésben való autó vásárlástól. Kecsegtető lehet, hogy ott helyben mindent elintéznek. Volt olyan autó a kereskedésben friss műszakival, (1 hónappal előtte műszakizták) aminek a hátsó nyúlványához érve morzsálódott a fém olyan korrodált volt. Mutattam a fickónak a kezemben az elporladt fémet, közben kérdezem: Friss műszaki? A fazon csak rántott egyet a vállán és kész. Na, mondjuk akkor kellett volna otthagyni azt a kereskedést, de ez volt az utolsó, nem volt több lehetőség.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Idézet:
„Semmi jóra ne számíts...”

Azért na! Legalább lesz egy saját autója. Persze, ha nem a bankaban lesz a törzskönyv.

@jani1987:
Különben kiadásra, kiadásra... Az autóra fogod még költeni, vásárlás után a vételi árának a kb. a 25 %-át szerencsés esetben.
Aztán pedig minden évben fizetni a kötelezőket.
(#) KBal76 válasza Landsmann hozzászólására (») Nov 7, 2024 / 1

Szerintem akinek fél nap alatt kell kocsi, annak nem kellene kocsit vennie. Este, és esőben tilos kocsit venni. Itt autóvásárlásról volt szó, nem roncsderbiről.
Én utolsó három kocsimat magánszemélytől vettem, de ott is van szórás, némelyik eladó nettó aljas. Ha már lezsírozott a vétel, el kell hozni, mert ha otthagyod párnapra (valami papírozás vagy anyagi gond miatt) köztes időben, ha idióta (sajnos ez nincs homlokára írva senkinek) szét fogja hajtani, tönkreteszi, mert már úgy se az övé (most nem egy hetvenéves eladóra gondoltam). Ma már simán lehet az eladó verda közelében foglalni időpontot szervizbe, ahol felemelik, átnézik. Választhatsz: kiadsz egy párezret ezért, vagy buksz akár milliókat és egy motorhibás vagy tákolt kocsin. Amúgy meg filléres egy festék-rétegvastagságmérô, néha Lidl-ben is van, nem varázslat.
Vagyonszerzési illeték nem a kereskedőtől lesz fizetendő, hanem attól hogy vettél egy autót (vagy házat), mindegy kitől, és az állam tartja a markát (kivétel a zöldrendszámos). A súlyadót meg már sokéve felváltotta a gépjárműadó, amit majd csak a következő évben kell fizetni először, ezt mindig az fizeti akinek jan.1 -kor a tulajdonában volt.
Nem értem miért kell marhaságokat írni, ha nem vagy vele tisztában, akkor inkább nem írj.

retegvast.jpg

(#) Landsmann válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Úgy látom Te nem vagy tisztában dolgokkal. Ha kereskedésből veszed és ki volt vonva a forgalomból akár csak ideiglenesen is, akkor biza a vevő fizeti a vagyonszerzési illetéket, mert ő helyezte üzembe. A súlyadó/gépjárműadót meg azért kell a vevőnek már abban az évben fizetni, mert akkor lett üzembe helyezve ismételten. Ha magánszemélytől lett volna vásárolva, ami folyamatosan forgalomban volt tartva, akkor valóban majd csak a következő év januártól kell az adót fizetni, vagyonszerzésit pedig nem.
(#) Landsmann válasza Landsmann hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Annyit módosítanék, hogy vagyonszerzésit majdnem minden esetben kell fizetni, vannak kivételek. De a gépjárműadót jól tudtam: Év közben használt gépjárművet vettem másik magánszemélytől. Mikor kell megfizetnem a gépjárműadót?
Ha év közben használt gépjárművet vásárolt, Önnek csak a következő évtől kell fizetnie a gépjárműadót. A gépjárműadót ugyanis főszabály szerint az fizeti, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel.

Ha azonban a megvásárolt használt gépjármű ki volt vonva a forgalomból és az Ön nevére helyezik újra forgalomba, akkor a gépjárműadót az azt megállapító határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell megfizetni. (A határozatra az átvételtől számított 15 napig lehet fellebbezést benyújtani.)
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Nov 7, 2024 / 1

Szerintem ha a kezében van törzskönyv, és érvényes (ráírt időpont fontos!) adásvételi szerződés, akkor húzzon el gyorsan az okmányirodába és írassa át.
Ehhez nem kell fizikailag ott lenni a verdának, és jogosítvány sem kell hozzá.
Súlyadó, kötelező biztosítás, bónusz igazolás, érvényes műszaki, ilyesmi ehhez talán nem kell, de jó ha van.
Amúgy nem egy szalonból kigördült új autóról beszélünk, hanem 2007-es matuzsálemről, a szomszéd autószerelőtől vásárolva.
(#) sargarigo válasza Gafly hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Az okmányirodát nem lehet eléggé hangsúlyozni! Nekem az eladást követő egy órában már összehozott a vevő egy jogosulatlan pályahasználatot, plusz gyorshajtást. Nekem meg küldték az irgumburgumot, meg a csekket. Mondtam hogy a tulajjal beszéljék ezt meg, nekem semmi közöm hozzá. És kellett a dátum idő az adásvételin, plusz az iroda pecsétje!! Ha ez nincs, akkor fizethettem volna én a tuskó büntijét! Azonnal okmányiroda!
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Ezen kívül minden olyat is megtaláltam amiről tudtam, csak elveszettnek volt jegyezve.
Csak az aranyrudat nem találom, bár lehet, hogy nem is volt .
(#) tufatofu válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Kereskedésben NEM adják oda, míg kötelező biztosítás nincs rajta(több helyen átírás nélkül sem). Magánszemélytől véve pedig a saját érdekedben ne menj vele egy tapodtat sem biztosítás nélkül, ha odaadja sem! Az eladás pillanatától a vevőt terheli minden okozott kár. Kötelező+eredetvizsga nélkül nem tudod átíratni. Ha nem kötsz azonnal biztosítást és megúszod is, a biztosító megbüntet a késedelemért. A sorrend mondjuk fura, hogy jogsi nélkül miért veszel még autót rohasztani az udvaron? Fizeted rá a költségeket, miközben lehet elporlik mire jogsi lesz?
(#) Gafly válasza tufatofu hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Idézet:
„A sorrend mondjuk fura, hogy jogsi nélkül miért veszel még autót rohasztani az udvaron?”

Lehet vele gyakorolni a vizsgára.
(#) Landsmann válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Jaja, ismerős is így járt. Vittük az okmányirodás dokumentet, hogy be lett jelentve az eladás. Szombaton vitték el az autót, még aznap az M4-en jaszkariztak vele. Jött két büntetés vagy két héttel később, akkor derült ki a dolog. MOndta az ügyintéző, hogy még 3 van postán és további 2 kiküldés alatt. De mondta, ezekkel ne foglalkozzunk, mert hivatalos iratokkal igazoltuk az eladást. Adásvételin ott volt a pontos óra perc az eladásról és ezen időpont után történt a jogosulatlan használat. A büntetések összege többre rúgott mint amennyiért az autó el lett adva.
(#) bbb válasza Landsmann hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Én elektronikusan intéztem a legutóbbi két járgány eladását kb. tíz percen belül, hogy elhajtottak vele. Jajj, mennyire sírtak, hogy ők nem íratták saját névre és írjunk új szerződést, mert hivatalból indított eljárás keretében kivonták a kocsit a forgalomból (naná, mert én lejelentettem az eladást). Én "szívtelen" meg elküldtem őket a balfenékre, hiszen csak pár dolgot követtek el, ami miatt nekem kellett még az ügyfélszolgálatokat szórakoztatni. Példának okáért, volt gyorshajtás, parkolási díj meg nem fizetése és persze pályahasználat is, különböző megyékben és városokban. Ott is több volt a bünti, mint amennyiért elvitték az autót. Nem értem mire jó az ilyesmi, pláne, hogy óra perc rajta van az adásvételin. Elektronikusan intézve meg pillanatokon belül kész vagy, be se kell sétálni hozzá sehova, s részedről le van tudva a dolog, az így kapott igazolást is lobogtathatod, ha a majmok (vevők) rád akarnak még valamit terheltetni a hülyeségükkel.
(#) Landsmann válasza bbb hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Ez is azt bizonyítja, hogy az ilyenek ennyire hülyék. Vajon mit gondolnak, miért van az adásvételin óra, perc meghatározás? Nyilván mikor korábban csak a dátum volt rajta, akkor sokan trükköztek, hogy megpróbálták a balhét az eladóra sózni, aztán lehetett bizonygatni hogy mikor történt. Biztos volt olyan eset, ahol az eladó szívta meg.
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Ez meg is volt amikor csak az elindulást gyakoroltam. Nem azért buktam meg a vizsgán mert szarul vezetnék hanem mert nem csináltam féktesztet. Én világ életemben naiv voltam mert szar kocsit miért hoznának vizsgára? A Toyotát meg ismerem és sajnos lesz vele dolgom. Nem vészese de mondjuk egy vezeték védőcsőbe húzása. Vagy egy sokkal jobb vezeték össze kötés. Ez a nagyokos olyan trágya módon rögzített egy vezetéket, hogy az szétesett és időszakosan forrasztással stabilizáltam. Van más is, hogy mire használtam de azért a rendőrség megszólna ha tudnák. Mondjuk anyám 4 évig vezetett jogsi nélkül.
(#) tufatofu válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

Nézesd át valakivel, ha még nem adtál érte pénzt, autószerelő szomszédtól vétel ide vagy oda! Egy viszonylag jó állapotú autóra is lehet költeni, egy romhalmazra pedig csillagászati összegeket. A "csak neked ennyi", "csak ennyi a baja" mondatokkal vigyázni kell...
Az én régi kocsimnak is "csak" annyi baja volt, hogy az ajtózárakkal kellett volna játszani és az elektromos ablakokkal, az összes fém fékcsövet cserélni kellett volna, továbbá tárcsákat+dobokat és a küszöbvégeket, féltengely gumiharangokat, gumikat, egyébként nagyon jó volt, ment mint a szél, viszont van az a határ mikor egy pár százezres értékű öreg autóra nem kifizetődő költeni. Oldalanként a küszöb majmolásra mondtak "csak nekem" ismerősként 80 ezret. Klassz volt de lezúzattam. Ha a megérzésem nem csal, neked pont most akarnak eladni egy hasonló kishibás kocsit....
(#) KBal76 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

A vizsgán nem csak a vizsgaautó vezetésére kíváncsiak, hanem hogy majd biztonságosan tudsz-e egy ismeretlen autóval közlekedni. Kölcsönözhetsz is egy ismeretlen hibás autót (vagy munkáltatód ráültet), és akkor majd az első fára feltekeredve nem lesz őszinte a mosolyod.
Amikor 30 éve vizsgáztam, "C" (teher) vizsgán, az előttem vizsgázónak kipumpálta vizsgabiztos (MHSZ vizsgáztató, katonatiszt) a levegőt az AVIA-ból. Beült szerencsétlen vizsgázó, kétszer lefulladt indulás helyett, mivel a rugóerő-tárolós fogta a kerekeket. Ennyi volt, megbukott. Ha rápillantott volna a két nyomásmérőre a műszerfalon, látta volna a turpisságot (vagy ha nem lett volna bot füle, levágta volna a szitut).
Autószerelőtől én sem tanácsolnám a vásárlást, még ha ismerôs/haver/cimbi/stb. is.
(#) Gafly válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

Abból a szempontból, hogy mit érdemes megnézni egy autó vásárlásnál, van értelme a vitának.

Ebben a konkrét esetben (személyesen láttuk nagy hohóval egymás mellett a vevőt, eladót és a verdát), nagyjából minden dolog el van döntve:
- Az autó 17 éves
- Szomszéd szerint tök jó kis járgány
- Az autó meg van véve
- Az ára nem alkuképes (hét számjegyű vételár ki van köhögve)
- Az autó használatba van véve
Szerintem több kérdésnek helye nincsen, ámbár:
- Papírmunkát elintézni
- Súlyadó
- Kötelező
- Műszaki is hamarosan (két évente kell vinni) lejár.
- Évente nem árt szervizelni egy autót (bár ezt az utolsó két tételt szomszéd talán megoldja okosba)
(#) KBal76 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

Ok, így már értem.
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

(#) Ge Lee válasza Gafly hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

A használat mértékét kifelejtetted, mert ugye nagyon nem mindegy, hogy 3 vagy 30 ezer km-t fog vele menni egy évben. Egyik esetben elég lesz neki 2-3 évente olajat cserélni, másik esetben meg évente kétszer is kell, ugyanígy a többi dolog, ékszíjak, fék, egyebek.
(#) KBal76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

Azért ezt árnyalnám. Ha keveset megy, az lehet "ovijárat" miatt, az ugyanúgy megterhelő egy kocsinak, azaz üzemi hőfokot soha el nem érő 3km-es körök miatt jobban kopik minden, az olaj is több üzemanyagot kaphat több okból, behígul, degradálódik. Mindenképp érdemes évente cserélni az olajat (meg a szûrôt). Bátyám kocsijáról kb. évente lerohad a kipufogó mert a sarki fûszereshez is kocsival jár, így a kénes pára (koszos szénhidrogént égetünk ugye) kicsapódik és szétmarja a kénessav. Ha többet menne, kimelegedne, elpárologna, de így nem.
(#) jani1987 válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

Ha eljutok odáig akkor 100km felett lesz használva bel és külföldi túrázáshoz. Már unjuk a menetrendet amiért sokat kell várni független az utazás módjától.
(#) nagym6 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

Már én is beleszóljak. Visszább leírtak mellet egy kipufogó gázelemzés (co, stb.) jó lenne, sokat mond a motor állapotáról. Kipufogó vége mennyire kormos, ez olajos, vagy száraz.
Következő: »»   3596 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem